Ulubiona 'postać' Historyczna

mogget

forumowy obibok
VIP
Przepraszam z gory ze wybiegam od tematu-ale czy wiesz kruku czemu powstanie Kosciozki powstalo!? Bo jesli nie to lepiej poszukaj. A to co sie dowiesz zaskoczy cie
dry.gif
.

//2nd post:

A jesli chodzi o moja ulubiona postac historyczna to jest to Spartakus-niewolnik-gladiator ktory wzniecil powstanie niewolnikow lecz zostalo stlumione po wielu miesiacach prob. Wg mnie jest on symbolem walki o wlnosc tych ktorzy sa ucisnioni-mowie powaznie jest on moim autoretytem.
I tyle.

P.S. polecam ksiazke H. rudnickiej "powstanie Spartakusa"
Bardzo fajna

(Następnym razem warn będzie! - Oz.)

Hitler może przykładem chyba tylko jeśli chodzi o to, że jeśli sie czegos naprawdę chcę, to można to osiągnąć, w tym przypadku stanąć na czele kraju i zmienić go w jeden z najsilniejszych z istniejących w tamtych czasach. No i zgadzam się z przedmówcami - miał facet gadane. Ale na pewno nie jest on moim autorytetem. Tak samo Winston Churchill (mogę źle napisać). Chyba trochę ktoś przesadził mówiąc, że on wygrał wojnę. Przecież dopóki Amerykanie nie zaczęli działać, to Anglicy tak dostali w dupę, że aż miło. A moim autorytetem jest Chuck Norris :]

Aha no i bardzo lubię Kazimierza Pułaskiego. Był amerykańskim bohaterem, ale głównie chodzi mi o Warkę (zobaczcie se butelkę/puszkę)

Roioan

Member
Moją ulubioną postacią historyczną jest:

Aleksander Kamiński- Wybitny pedagog, aktywny działacz w ZHP i sławny.
Bardzo podobało się mi jego dzieło pot tytułem „Kamień na szaniec".
Podziwiam go z tych względów, iż w czasie wojny starał się podnieś nasze siły pisząc gazety(np.: Biuletynie Informacyjnym).
Urodził się w roku 1903 28 stycznia a zmarł w 15 marca 1978 roku.
Sadzę, że był wielkim człowiekiem.
Tyle wystarczy.

Pozdro
tongue.gif

P.S- Sever czytałem „Pianistę" i powiem, że to też dobry człowiek.

doctor

Wariat
Weteran
hmmm moja ulubiona postacia jest Joanna d'Arc wiadomo... "Dziewica Orleanska" za to jak dowodzila francuzami
lubie tez Ryszarda Lwie Serce - Facet od krucjat
biggrin.gif
za to jak rzadzil
smile.gif

lubie tez Aleksandra bo mial kozackie imperium ale skonczyl jak byle łachudra bo go otruli i to w taki prymitywny sposob ;P

no ogolnie to nie chce tu wklejac gotowcow z encykklopedi internetowych bo jak bedziecie chcieli to sobie sami poszukacie ;P

sir frugo

Member
Moją ulubioną postacią historyczną jest Napoleon Bonaparte, Cesarz Francuzów (sam jednak był Korsykaninem). To był dopiero dowódca. Wybrałem go dlatego, ponieważ uważam, że był jednym z najwybitniejszych dowódców w dziejach całej ludzkości i uważam go za wzór do naśladowania.

Napoleon przekraczający Alpy

Do góry Bottom