Ulepszenie Kompa!

Status
Zamknięty.

darkrider

Debile
Cześć!
Mam problem, bo nie wiem do jakiej szybkości mogę dokupić procesor i RAM.
Moja płyta główna to Asrock K7S8XE. Mam teraz Durona 1.6Ghz i 256MB RAM.Najbardziej chciałbym kupić procesor o szybkości mniej więcej 4.4Ghz. Czy muszę kupić nową płytę główną i jeśli tak to jaką?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam darkrider

Gucio

Member
4.4 Ghz?! o_O Jak na razie nie opracowano jeszcze tak szybkich procesorów (za bardzo sie grzeją
tongue.gif
). Najszybsze procesory pracują z częstotliwościami około 3,5 Ghz. Co do płyty głównej, to tak, na pewno będziesz musiał ją wymienić, bo wymyślono już nowe rodzaje socketów. Najnowszy socket na AMD to bodajże socket939, a Intelowski socket to LGA775. Licz się z tym, że będziesz musiał wymieniać wszystkie części w kompie, bo nowsze płyty obsługują tylko PCI- Express, a nie AGP, którego zapewne masz w obecnym komputerze. RAMy też pewnie będziesz musiał wymienić na szybsze, dostosowane do prędkości nowych komputerów... Sprawa nie jest więc taka prosta i musisz kupno nowego sprzętu bardziej przemyśleć
wink.gif

Aha, jeszcze jedno, najlepsze płyty głowne to ASUSy, więc radziłbym kupić płytę tej firmy
smile.gif

Pozdro
cool.gif

saviol

Member
Wystarczy ci procek 2.5 atlon. Ja mam durona 2.2 i jakoś wszystko mi ładnie chodzi, ram to 512 sobie kup i oczywiście karta graficzna. Osobiście Radeona 9200 polecam ponieważ jest nie drogi a z dobrymi sterownikami bardzo wydajny. Procesor możesz jeszcze sobie podkręcić ja mimo że mam procka 2.2 to chodzi mi jako 2.4 i jestem zadowolony.

Pozdrawiam

Potak

Member
Jeśli chodzi o moje propozycje dla Ciebie to proponowałbym
tongue.gif
abyś zakupił procka najlepiej Barton Athlon 2.5 bądź 2.8 choć bedzie Ci ciężko go dostać chyba że masz znajomości ... można go kręcić i kręcić - kumpel wydoił nim do 3.5
huh.gif
Jesli chodzi o grafe to najlepsza jesli chodzi o wydajność do gier itd to geForce - 6600 GT !!! Sam na nia zbieram a poleca mi ją kumpel pracujący w komputerowym
biggrin.gif
Jeśli chodzi o ram to najlepiej Kingston'a dożywotnia gwarancja na wszystkie kości - szybki
tongue.gif
A jesli chodzi o płyte główną to powiem Ci tyle że ten sprzęt co Ci podałem to raczej musi chodzić na nowszej płytce - nie znam się zbaradzo na nich ale jesli masz płytke już ponad 1,5 roku to ją tez musisz zmienić - ja tak miałem ;/ Niestety
smile.gif
Płyta propozycja Epox 8RDA3I to chyba tyle
biggrin.gif

Cya Alll Potak

darkrider

Debile
Cześć!
Czyli lepiej kupić całego kompa ? Gucio jeśli mam wymienić to, które części w kompie? Mógłbyś mi powiedzieć jaki byłby w sumie koszt takich ulepszeń?

Pozdrawiam darkrider

Xombium

Member
Wiesz lepiej kupic juz calego kompa bo upgrade drogo ci wyjdzie. Sam kupilem 3 ghz Pentiuma IV (Dual - Core), Ge force 6700 XL, 1024 ramu, 250 giga i za wszystko 1000 euro. Taniej niz caly up grade bodajze (no moze nie do konca
tongue.gif
).

darkrider

Debile
Czesc!
Bede kupowal nowego kompa z Pentium 4 3.6Ghz, ale dowiedzielem sie jednej rzeczy

QUOTE „Podkręcanie” to jedno z ulubionych zajęć bardziej zaawansowanych posiadaczy komputerów. Niektórzy z nich chcą po prostu uzyskać trochę więcej mocy obliczeniowej aby przyspieszyć kiepsko działającą grę lub wolno pracujący program. Jest też grupa ludzi, którzy „podkręcają” jedynie dla samej idei i wyższych wyników w programach testujących. Do takiej właśnie grupy zaliczają się osoby, którym udało się przetaktować flagowy procesor Intela (Pentium 4 3.06GHz) aż do poziomu 4.4GHz.

Tylko najwieksze pytanie:

Jak wogole podkrecic procka??
I czy jak podkrece go z 3.6 na 4.4 to czy wszystko bedzie chodzilo w pozadku i czy procek sie nie spali ??

Czekam na szybka odpowiedz!!

Pozdrawiam darkrider

QUOTE Jak wogole podkrecic procka??
I czy jak podkrece go z 3.6 na 4.4 to czy wszystko bedzie chodzilo w pozadku i czy procek sie nie spali ??

Buhahaha z 3.6 na 4.4 i do tego stabilnie
laugh.gif
. Jak chcesz podkręcać to pierw poczytaj o tym na necie. http://www.gothicsite.vel.pl/forum/index.p...topic=12301&hl= masz inny temat o podkręcaniu. Przeczytaj mojego posta w tym temacie. Napisałem tam co trzeba wiedzieć przy podkręcaniu procka. Zanim kupisz kompa to poszukaj na necie jakie serie i na jakich rdzeniach podkręcają się najlepiej. Pozdro!

Gucio

Member
Z tym podkręcaniem to bym tak nie szalał, bo widocznej zmiany raczej nie zobaczysz (ludzkie oko nie zobaczy różnicy między 100 a 120 FPSów), a tylko kase zmarnujesz na wiatraki i chłodzenie. Poza tym wątpie żebyś wyciągnął z 3.06 Ghz na 4.4Ghz i to jeszcze stabilnie
tongue.gif
. Moim zdaniem powinieneś kupic nowego kompa bo tego obecnego raczej nie zupgradujesz (nie znam sie na AMD
tongue.gif
), a jeżeli juz to będzie to upgrade o jakieś 300-400 Mhz... więc lepiej zaoszczędź kasy i przypakuj w nowego kompa. Poza tym wprowadzono nowe złącza PCI- Express, więc jeżeli nawet kupisz lepszą karte graficzną na AGP to nie przyda ci się do nowego komputera, bo będzie wyposażony w złącze PCI-E... Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz, bo ja o komputerach mogę dużo pisać
biggrin.gif

Pozdro
cool.gif

cichy

Member
Hmm, jeżeli chcesz mieć całkiem niezłego kompa za dosyć małe pieniądze to polece ci taki zestaw:
- AMD Athlon Barton 3000+ (2,2 GHz) lecz nie zniechęcaj się częstotliwością ponieważ takie procki są o wiele szybsze od np. Intela 2,6 GHz, a Bartony można naprawde extra podkręcać, ten proc kosztuje ok. 450 zł na allegro
- Karta graficzna, jakiś Radeon 9800 z 256 MB, niezła karta za małe pieniadze - ok. 380 zł na allegro
- Pamięć Kingston 512 MB DDR 400 MHz - kosztuje jakieś 180 zł 2x 256
Płyte główną masz prawdopodobnie pod Socket A (462) wiec te wszystkie rzeczy, które tu podałem powinny pasować (chodzi tu głównie o procesor)
Pozatym Gucio, nie każdy ma tyle kasy i nie może pozwolić sobie na takie super rzeczy, a tobie darkrider gwarantuje, że przy takiej konfiguracji nawet F.E.A.R, gra, która wymaga naprawde niezłego kompa pójdzie ci na średnich+ detalach

Pozdro

chery

Member
Człowieku nie kupuj Pentiuma!!! W grach osiągają one dużo gorsze wyniki, stosunek cena/jakość jest u nich do dupy i podkręcają się gorzej od produktów AMD. Polecam AMD64 3000+ lub 3200+. Z 3.6 Ghz na 4.4....hmm teoretycznie jest to możliwe ale moim zdaniem 4 Ghz to max.
biggrin.gif
K.graficzna zastanów się nad GF 6200 bądź 6600 co do Radków to niezbyt się orientuję. Pamięci polecam ci gorąco PDP Patrioty 400 Mgh. Kręcą się jak szalone i kosztują mniej więcej tyle co Kingstony. Płytę główną zmień na jakąś za około 300 zł z jakimś najnowszym chipsetem (Nforce 4 lub Via KT800) i najnowszym socketem (LGA 775 lub 939 dla AMD-ków). Ja mam Gigabyta GA-K8NF-9 i jest nieźle (obsługuje wszystko co potrzeba). Jednym słowem Darkrider musisz wymienić... prawie całego kompa
tongue.gif
tongue.gif

Pozdrawiam!

darkrider

Debile
Czesc!
No wiec powiedzcie mi jakie czesci wlozyc do kompa (skladam, juz mam dysk i karte grafiki RADEON X1900 XTX) jaka plyte glowna, pamiec, procesor, itd.
Chcialbym zeby nawet gra F.E.A.R. chodzila na NAJWYZSZYCH detalach.

Prosze o odpowiedz bo chcem zamowic plyte glowna.

Pozdro darkrider

(sory za bledy. pisze ze szkoly)

Jedi

Caporegime
VIP
Płytę głowną polecam ci firmy Asus (sam ją mam) i z tego co wiem najlepiej pracują z procesorami athlon (też taki mam), co do pamięci ram to sądze że powinieneś sobie kupić 2 kości 512 DDR2. Ja sobie ostatnio kupiłem nowego kompa i mi fear chodzi na maximum (mam 2048RAM, Geforce 6800 GT, athlon 3.2 itd...) Polecał by ci kupić nowego kompa i pominąć monitor. A jak będziesz zamawiał części to polecam ci nazbierać i wkońcy kupić sobie całość, to ci taniej wyjdzie.

Pozdro.

P.S nie musisz za każym razem mówić "cześć"
tongue.gif

doctor

Wariat
Weteran
jesli chodzi o caly temat to uwazam jak poprzednicy ze bardziej oplaca sie kupienie calego kompa od "podstaw" po prostu kupic nowa "centrale"
biggrin.gif

smile.gif
3,5Ghz to chyba najszybszy procesor jaki widzialem... 4 jeszcze nigdy w zyciu
biggrin.gif

polecam wsadzic 2x512MB RAM Kingston w Dual-Channel to bedzie odlot
biggrin.gif
startuje w windowsie ;D co do procka to wydaje mi sie rozsadny 2,5Ghz do 3,5Ghz

smile.gif

QUOTE smile.gif 3,5Ghz to chyba najszybszy procesor jaki widzialem... 4 jeszcze nigdy w zyciu biggrin.gif

Looknij na TO

Ramu ci radze 2x 1024 w Dualu Kingstona.

doctor

Wariat
Weteran
przeciez to 2 400 MHz
biggrin.gif
;P on tylko z nazwy jest 4800

a po co mu 2gb RAMU ??!!
biggrin.gif

zeby miec 2gb ramu to bym chyba musial samochod rodzicow sprzedac ;D
biggrin.gif
biggrin.gif

QUOTE przeciez to 2 400 MHz biggrin.gif ;P on tylko z nazwy jest 4800

Hehehe. Raz on pracuje jak 4800. Dwa on ma DWA RDZENIE. 2400(o lie się nie myle) to taktowanie JEDNEGO rdzenia. A z nazwy 4800+ wyczytuje się, że działa z przybliżoną prędkością co Intel 4800.

A 2 gb ramu dlatego, że jak mi powiedziłą chce na to wydać 12 tys funtów. Kasa nie mał a więc sobie może pozwolić na taki wydatek.

QUOTE zeby miec 2gb ramu to bym chyba musial samochod rodzicow sprzedac ;D biggrin.gif biggrin.gif

Koszt dwóch kości 1gb TO nie aż tak dużo.

+Dark Innos+

Member
No , cóż z procków to firmy AMD , bo te procki da sie podkrecic i na nich najlepiej gry śmigaja (polecam Athlony np. taki: http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?mod=st...detail&id=11350 ) . Płyte główną to kupuj każda BYLE NIE ASROCK ! bo na tej plycie to jest problem z wykryciem drugiego dysku . Ramu to kup sobie 1024 RAM , bo tego akurat mozna zawsze sobie dokupic
tongue.gif

Takie jest moje zdanie na ten temat

Pozdro

chery

Member
Jak ja uwilbiam takie posty:
"Napiszcie co byle mi chodziło n max. detalach). Darkriderze napisz chociaż jaką kwotę masz do wydania abyśmy wiedzieli jak ci mamy doradzić. Czhyba że nie masz limitu kasy? Taki minimalny scenariusz to może być np.
AMD 64 3200+ z coolerkiem
AC Freezer 64 Pro
2 X 512 MB RAM PDP Patriot 400 Mgh Kit CL 2.5
Płyta główna to musisz już sam wybrać ja polecam ci Gigabyta bo jest to dobra firma produkująca wydajne układy za nie aż tak dużą kasę np.
GA-K8NF-9
Ale napisz jakąś kwotę co pozwoli nam określić części do twojego kompa.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom