Ukamienowanie

daria

Szejn
Weteran
WItam :)

Ostatnio po raz kolejny i kolejny oglądałam pewien filmik... Niemiły filmik. Widziałam go już dawno i zapewne wielu z Was także. Naszło mnie, żeby zapytać Was o zdanie. Wielu znajomych w moim otoczeniu ten filmik przyjmuje tak lekko, w ogóle ich to nie rusza i to właśnie jest dla mnie nazbyt dziwne ;/

http://patrz.pl/filmy/zarazona-hiv-iran

Wielu ludzi wypisuje głupoty, że zarażała HIVem, że zaraziła jakieś 100 osób, a to wcale nieprawda. Zresztą, napisałam tam trzy komentarze pod filmikiem.

Została ukamienowana za to, że raz spóźniła się do domu, nie było jej na czas. W strachu przed rodziną uciekła, chłopak ją olał. Uciekła i przez jakiś czas (kilka dni) schronienia miała u jakiegoś typa.
Dziewczyna miała 17 lat jak zginęła, a te świry pochowali ją z resztkami psów, aby ukazać jej bezwartościowość... Złapano kilka czy kilkanaście osób zamieszanych w to.

Aż w końcu rodzina ją przekonała do powrotu obiecując jej wybaczenie, i co??? W drodze powrotnej !!!1000!!! ludzi zrobiło na nią zasadzkę... 1000, wyobrażacie sobie??? Rodzina ją zamordowała...
Ten świat jest coraz bardziej pi*rdolni*ty... bezinteresowne s*urwysyństwo jest nieograniczone... ;/// Szkoda dziewczyny, w taki sposób zginąć... To kamienowanie trwało 30 minut....a umarła wskutek pęknięcia czaszki i kręgosłupa, a po całym ukamienowaniu i śmierci jej ciało zostało przywiązane do samochodu i ciągnięte po ulicy ;(( Wyobraźcie sobie to cierpienie i ból.....
Najlepsze w tym to, że później policja się wypowiadała, jakie to przestępstwo, tragedia itd. a oglądałam na yt kilka innych filmów, na których widać, jak policjanci stoją z boku, przyglądają się, a awet palcem nie kiwnęli...

Czytałam także, że w odwet na to, później miała miejsce jakaś masakra. Rozstrzelano bodajże 23 osoby, ktoś się zemścił za to, co jej zrobiono.

Ten świat jest coraz bardziej chory. Zabijają się, nie mają żadnych pohamować, a cierpienie innych sprawia przyjemność.
CO roku podobno ginie 5000 kobiet z takich religii w taki sposób. Oni to nazywają "honorowym zabijaniem"... Honorowe ha ha, żal serce ściska.

Przypadkowy artykuł
Bliski Wschód to momentami strasznie popierdolone miejsce. Islamscy terroryści, chrześcijanie obrzezający kobiety czy - jak w poniższym wypadku - jazydzi kamieniujący młodą dziewczynkę za to, że kochała sunnickiego chłopca.

17-letnia Du'a Khalil Aswad, żyjąca w kurdyjskiej części Iraku, została ukamieniowana przez członków swojej rodziny tylko dlatego, bo była zakochana w młodym sunnicie. Dziewczyna została brutalnie zamordowana po tym kiedy pewnej nocy nie udało jej się na czas wrócić do domu. Chłopak oczywiście ją olał a ona uciekła ze swojej wioski obawiając się zemsty rodziny. Przez pięć dni przebywała w domu lokalnego lidera jazydów, jednak dała się przekonać, że jej wybaczono i postanowiła wrócić do domu. Tam szybko zebrał się tłum kilkuset mężczyzn i jej bliscy dokonali na niej zbiorowego morderstwa za pomocą kamieni, kawałków betonu itp. Następnie nagranie ze zbrodni krążyło między telefonami komórkowymi nowoczesnych moderców. Film pokazywał także policję która udawała, że nic się nie dzieje.

Pozdrawiam, Daria.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
to dla nich normalne, to jest taka tradycja, taka kultura, a że młoda wpadła w sidła złego zachodu promującego miłość bez barier to cóż... co nie zmienia faktu, że z naszego punktu widzenia jest to barbarzyństwo, zwłaszcza te widoczne wszędzie komórki i tłum zebrany aby obejrzeć; a jak rozstrzelali chociaż 23 osoby z tych zamieszanych (a nie przypadkowych ludzi) to dobrze. cóż ten film tylko utwierdza mnie w moim przekonaniu że prawie wszystkie ciapuchy to dzikusy kwalifikujące się do odstrzału;

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Tradycja nie tradycja, to jest normalne barbarzyństwo. Widać, że ci ludzie tkwią głęboko w średniowieczu i są bandą fanatyków, którzy wyżej stawiają sobie Boga i jakiś postrzelony kodeks, niż rodzinę i bliskich. Kuźwa no, jest to dla mnie całkowicie niezrozumiałe.
Na stryczek z dzikusami albo ich też ukamienować, bo to nawet naboi szkoda na taką hołotę...

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ten świat jest coraz bardziej chory.
Nie, jeżeli mowa o świecie Arabskim, to tam tak jest ciągle. Kobieta ma niewiele większe prawa od psa i tak jest od początku tej religii. Także gorzej nie jest, tam jest po prostu ciągle tak samo.

Cóż, i my mieliśmy takie czasy, kiedy palono na stosie za każde, nawet lekkie odstępstwo od kodeksu, wiary (Inkwizycja), a motłoch też cieszył ryje patrząc na to. Islam jest ponad 700 lat młodszy od Chrześcijaństwa, a więc jeśli idą "nasza drogą" to trochę jeszcze poczekają na "normalizację".

Choć i nasza kultura jest niewiele lepsza. U nas większe prawa ma morderca, gwałciciel czy inny pedofil niż jego ofiara. Wszechobecna tolerancja" i prawa do wszystkie. To też jest chore. Można powiedzieć, że nasze kultury są mocno spolaryzowane. A nie ma nic po środku, a ten środek byłby złotym środkiem.

Cóż, zarąbali ją kamieniami. Straszna śmierć, wręcz starożytna metoda. Nie bronię tych debili, ale laska też wiedziała co jej grozi. Mimo to postanowiła sie zbuntować. "Jak jesteś między kaczkami, kwacz jak one" czy jakoś tak to szło. Przyszło jej żyć w takiej kulturze, to niestety, trzeba starać się do niej dostosować. Kijem Wisły nie zawrócisz. Ich ślepego dążenia za religią nie da się zmienić, dlatego poniekąd sama sobie jest winna. Może dla niektórych jest sadystą, ale mówię jak to obiektywnie wygląda.

Lord Bezimienny

Weteran
Weteran
Nie specjalnie chciałem mieszać się do dyskusji, ale w ten sposób
Cóż, i my mieliśmy takie czasy, kiedy palono na stosie za każde, nawet lekkie odstępstwo od kodeksu, wiary (Inkwizycja), a motłoch też cieszył ryje patrząc na to. Islam jest ponad 700 lat młodszy od Chrześcijaństwa, a więc jeśli idą "nasza drogą" to trochę jeszcze poczekają na "normalizację".
poczułem się jakoby wywołany do tablicy.

Ja wiem, że w kulturze już się utarł schemat inkwizycja=mordowanie, ale wypadałoby chociaż trochę powstrzymywać fantazję. Prowadziłem już trochę takich dyskusji, wiele czytałem i pewne w nich jest jedno, zajmują za dużo czasu, szczególnie w porównaniu do efektów, ale tak trudno wytrzymać gdy ktoś tak przefantastycznie upraszcza rzeczywistość. Najpierw może krótkie porównanie praw.

Prawo Magdeburskie:
-oskarżony nie ma prawa do obrońcy
Inkwizycyjne:
-oskarżony ma prawo do obrońcy ( jest przydzielany z urzędu, choć jeśli mnie pamięc nie myli to obrońcą oskarżonego był sam inkwizytor ;))

Prawo Magdeburskie:
- o winnie decydowała rada miejska ( oskarżyciel, obrońca i sędzia w tych samych osobach)
Inkwizycyjne:
- o winnie oskarżonego decydowała ława przysięgłych ( wybierana z ludzi cieszących się nienagannym autorytetem)

Prawo Magdeburskie:
- główną metodą śledczą były tortury. Można je było stosować 6 krotnie na oskarżonym. Po takim maratonie wytrzymałości uzwano oskarżonego niewinnym. Tortury kobiet w ciąży, dzieci i ludzi w podeszłym wieku były dozwolone.
Inkwizycyjne:
-główną metodą śledczą były zeznania oskarżonego i świadków. Była możliwa tylko jedna sesja tortur, po uzyskaniu zgody biskupa. Oskarżony mógł następnego dnia odwołać wymuszone zeznania. Tortury kobiet w ciąży, dzieci i ludzi w podeszłym wieku były zabronione.

Ale to przecież tylko "niuanse" prawne, które nie do wszystkich przemawiają, więc może coś o liczbach. Według Briana B. Levacka ("Polowanie na czarownice w Europie"), w wieku XVI w Europie spalono za czary około 300 tysięcy osób. Ponad 200 tysiecy w protestanckich Niemczech, a około 70 tysięcy w Anglii(która nie była żadną częścią kościoła). Liczbę ofiar Inkwizycji, jako takiej, możemy zamknąć w przedziale 20 000 - 30 000 osób. Osobiście czytałem wiel opracowań, które tę liczbę zmniejszają do kilkunastu lub kilku tysięcy i raczej do tej opcji bym się przychylał. Trzeba też zauważyć, że najwięcej "czarownic" spalono w Hiszpani za panowania Izabeli Kastylijskiej, a tam Inkwizycja nie podlegała Kościołowi, ale państwu! Poza tym sądy świeckie też wydawały wyroki w sprawach o czary Oczywiście możesz powiedzieć, że 20k to dużo, tylko wydaje mi się, że nijak ma się to do twojego palenia na stosie za najdrobniejsze odstępstwo od kodeksu, wiary.

Choć i nasza kultura jest niewiele lepsza. U nas większe prawa ma morderca, gwałciciel czy inny pedofil niż jego ofiara. Wszechobecna tolerancja" i prawa do wszystkie.
Zgoda, szcególnie z
To też jest chore.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Źle zrozumiałeś moje intencje. Inkwizycja były podana jako przykład tego, co się działo kiedyś u nas, no może nie dosłownie. Kościół mocno oddziaływał na kulturę i światopogląd większości europejczyków. Co do polowania na czarownice, to w końcu tez robili to chrześcijanie. I nie ważne, czy Kościół maczał w tym palce, czy nie. Bo nie o tym tu mowa. Chodzi mi o samą mentalność ówczesnych europejczyków = chrześcijan. A że w Hiszpanii czy Anglii Kościołem rządziły głowy państwa, to nie wiele to zmienia z punktu widzenia meritum dyskusji.
Ogólnie mówiąc, nadinterpretacja mych słów w twoim wykonaniu, bo nie było celem moim pokazanie jaki to Kościół był zły. Ale abstrahując od tematu, nie powiesz, że Kościół był instytucją w pełni dobrą. Choćby to, że jak pewnie sam wiesz, bywały okresy, gdzie zakony żeńskie były po prostu burdelem dla kapłanów.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Co do sprawy ukamienowania, straszne, godne pożałowania, i pogardy, lecz o ilu takich sprawach nie wiemy, i nigdy się nie dowiemy? W takich chwilach jak ta po obejrzeniu tego filmu dziękuje losowi że urodziłem się w naszym kraju wtedy kiedy się urodziłem i oprócz kiepskich rządów, i w porównaniu z zachodem skromnego życia, nie grozi mi nic w rodzaju ukamienowania na tle religijnym czy w moim przypadku za brak religii. Chociaż jak by się głębiej zastanowić czym to ukamienowanie różni się od przypadku mojego kolegi który dostał nożem między żebra tylko dlatego że dziewczynie dresiarza zwrócił uwagę (grzecznie) żeby nie trzymała nóg na fotelu, dojechał do końca swojej podróży a za nim cztery łyse cienie, na szczęście przeżył, ale na pewno zostawiło to na nim jakiś ślad. Morał z historii którą przedstawiła Daria taki że człowiek nigdy nie jest bezpieczny i nawet najbliższym ufać nie może, i to chyba jest najsmutniejsze.

A tu filmik w którym facet w bardzo przyjemny sposób obala trochę mitów poruszonych wyżej, warto obejrzeć:
FILM

Lord Bezimienny

Weteran
Weteran
Źle zrozumiałeś moje intencje. Inkwizycja były podana jako przykład tego, co się działo kiedyś u nas, no może nie dosłownie. Kościół mocno oddziaływał na kulturę i światopogląd większości europejczyków. Co do polowania na czarownice, to w końcu tez robili to chrześcijanie. I nie ważne, czy Kościół maczał w tym palce, czy nie. Bo nie o tym tu mowa. Chodzi mi o samą mentalność ówczesnych europejczyków = chrześcijan. A że w Hiszpanii czy Anglii Kościołem rządziły głowy państwa, to nie wiele to zmienia z punktu widzenia meritum dyskusji.
Ogólnie mówiąc, nadinterpretacja mych słów w twoim wykonaniu, bo nie było celem moim pokazanie jaki to Kościół był zły. Ale abstrahując od tematu, nie powiesz, że Kościół był instytucją w pełni dobrą. Choćby to, że jak pewnie sam wiesz, bywały okresy, gdzie zakony żeńskie były po prostu burdelem dla kapłanów.
Ja wcale nie zakładałem, że Twoją intencją było zmieszanie Kościoła katolickiego z błotem, był to tylko przykład wykorzystany w dyskusji, ale dla prawdy historycznej nie ma to wielkiego znaczenia i to właśnie chciałem wyjaśnić. Kościół nie był i nie może być instytucją w pełni dobrą, dlatego że jest zależny od ludzi, jednak, jak wiemy, bardzo ważna jest interpretacja. Na przykład, można w wyprawach krzyżowych widzieć tylko bezpodstawne i "niechrześcijańskie" mordowanie, ale można przecież też widzieć zwykłe konsekwencje polityczne i obronę swojego domu. Niestety nie słyszałem o tym by żeńskie zakony spełniały funkcję domu uciech dla kapłanów, nie wykluczam że byłoby to możliwe, jak wiemy szatan nie poprzestaje na ludziach świeckich(a zapewne większą przyjemność sprawia mu zdobywanie dusz kapłańskich), ale jak już powiedział, o tym nie słyszałem.

A tu filmik w którym facet w bardzo przyjemny sposób obala trochę mitów poruszonych wyżej, warto obejrzeć:
FILM
Też niedawno pomyślałem żeby umieścić to nagranie(widziałem na polterze). Trudno mi się odnosić do liczb, nie jestem historykiem, ale liczba 50k pasuje mi nawet bardziej, bo przecież to nie był jakiś istotny element życia, który się powtarzał w kółko.

Ale żeby nie było całkowicie nie na temat. Myślę, że ważne są słowa Rangiza, że dziewczyna wiedziała na co się porywa. Przyszło jej żyć w takiej kulturze i powinna albo się dostosować albo uciec(zakładam, że nie ma możliwości zmiany tej kultury). Dla mnie jednak jednak najważniejsze pozostaje by właśnie takie przypadki nagłaśniać, ale wcale nie dlatego, że dla mnie to takie straszne i myślę, że trzeba to potępiać. Szczerze mówiąc, nie robi to na mnie wielkiego wrażenia, na świecie jest tyle cierpienia i bólu, że jedna ukamienowana dziewczyna wiele nie zmienia, ale Europejczykom(Polakom chyba trochę mniej, bo nam na razie nie grozi zalew mahometan i ogólnie mamy do nich średni stosunek) trzeba uzmysłowić kogo sprowadzili do swoich domów. Oczywiście o tym się mówi, przecież oni w dużej mierze stanowią najniższe warstwy społeczne, które stanowią olbrzymie obciążenie dla uczciwych mieszkańców państwa, nie asymilują się i są odpowiedzialni za ogromną ilość przestępstw, ale nigdy za mało uświadamiania w tych kwestiach. Chcę też podkreślić, że nie jestem wrogiem cudzoziemców, szczególnie pochodzenia arabskiego. Jednak dzisiaj oni stanowią zagrożenie. Rozwiązanie jest proste, zlikwidować wszelkie zasiłki społeczne, sprawić by musieli rywalizować na rynku pracy z innymi i co też dosyć istotne nie walczyć z religią(u nas katolicką).

Koza123

Nadworny błazen Rangiza
O, mój Boże! Ten film mnie zaszokował. To jest okropne. Myślałem, że takich praktyk zaprzestano parę wieków temu. Dobrze, że to nie w naszym kraju. Bo tonie w naszym karju, prawda? Szkoda dziewczyny. Taka śmierć? Nikomu nie życzę śmierci a już napewno nie takiej.
Pozdrawiam Koza123.

Do góry Bottom