A mnie się Elex bardzo spodobał, i nie mogę się doczekać 2
co mi się w grze spodobało? po 1. Wykreowany świat, wielu narzeka na ten mix, a ja przepadłem totalnie podczas eksploracji Magalanu. Moim zdaniem PB potrafi stworzyć przepiękne i interesujące światy, mapa jest piękna, poza tenerami Xakoru, ale w G3 Nordmaru tez nie lubiłem ( ogólnie nie lubie zimy ).Po 2. Czuć Gothica na każdym kroku. Gra na początku jest troche trudna, ale to zmienia się z każdym wbitym lvl, ponieważ widać progres postaci wraz z każdym wydanym punktem. System frakcji jest ok, nic nowego tutaj nie wymyślono ale i po co, skoro ten system wciąż działa dobrze? są 3 frakcje, każda ma swoje unikalne questy, drzewko rozwoju, i zostały fajnie zaprojektowane, ciekaw jestem czy w 2 dostaniemy nową planete i jakieś nowe frakcje? byłoby fajnie.
Gra jest drewniana, ale fanom Gothica przecież nie powinno to przeszkadzać, co mnie bardziej denerwowało to głupie SI, zwłaszcza towarzyszy, którzy nieraz stali jak słup gdy mnie atakował jakiś potworek, jest coś ewidentnie tutaj zbugowane, bo nie zawsze też zaczynają atakować moby, pomimo tego że sa w ich polu widoku. Trochę zawiodłem się tez na czarach, jest ich po prostu mało, ale droga Berserka jeszcze przede mną, bo właśnie czekam aż steam mi pobierze Elexa, i po raz 3 wyruszam na przygodę