Szkolenie Photoshop

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Zakładam ten temat po raz drugi i mam nadzieje że bedzie sie cieszył większą popularnością. Ma on na celu podszkolenie ludzi którzy chcą sie nauczyć czegoś nowego, dowiedzieć sie jak sie robi sygnatury i avatary albo inne grafiki, bo chyba każdy chciałby mieć oryginalną zrobioną przez siebie sygnaturę, prawda? Każdy kto ma jakieś pytanie, lub nie wie po prostu jak coś zrobić niech je tu zada. Prośba do osób które znają sie na grafice (tak, evenement do ciebie mowa) odpisujcie na te pytanie krok po kroku, najlepiej dając screeny żeby było to jak najbardziej czytelne. Zostaje mi tylko mieć nadzieje ze temat sie rozwinie do swoistego samouczka dla początkujących. Prosił bym tez evenementa lub inną osobę która zna sie na grafice by dała tu post z podstawami które wszyscy graficy muszą znać na początek. Jeśli temat sie rozwinie otworze temat w którym początkujący będą mogli przedstawiać swoje prace a inni oceniać jej i ich postępy.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Ps. Dzięki Anioł :)

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Przepraszam że tak z innej beczki, ale znalazłem mój stary tutorial jak zrobić animację. Jednak jest to do programu ImageReady.. Może ktoś ma:

Musimy mieć trzy obrazki Tworzymy nowy folder na pulpicie, i obrazki wkładamy do niego.
Teraz otwieramy ImageReady. I wybieramy: Plik-->Importuj-->Folder jako ramki. Tak to powinno wyglądać:
19417839pe5.png

Wybieramy plik w którym mamy obrazy. Powinno wyskoczyć coś takiego (tylko że ja mam inne obrazki ^^).
24023673km1.png

Prawym przyciskiem klikamy na 0 sek i możemy wybrać, co ile ma się nam pojawiać:
64856585ja2.png

Ja dałem co 1 sekundę.
Teraz zostało nam tylko zapisać: Plik>Zapisz Zoptymilizowany, lub Zapisz Zoptymilizowany jako (Ctrl+shift+Alt+S) . Efekt powinien być taki: (ja takie zrobiłem. wy możecie inne..)

beznazwy1lv4.gif

Będe tu zamieszczał również inne dot. Photoshopa..

Pozdrawiam...

evenement

Drugi Miecz Gwardii
Zaczne od tego że w miare mozliwosci moge odpowiadać na nurtujące was pytania dotyczące Photoshopa. Jesli chodzi jednak o nauczenie sie podstaw to załączam wam linki do niedbędnych lekcji. Każdy kto chce sie czegoś nauczyć niech to pobierze i obejży. Oczywiście każdą lekcje musi powtarzać w praktyce. Jak juz poznacie podstawy moge wam pomóc w tworzeniu grafiki.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
W tym tutorialu pomogę wam zrobić własną sygnautrę. Oto cały sposób: (Photoshopa mam po polsku, ale screeny ułatwią wam zadanie : ) )
Otwieramy Photoshop'a. Klikamy klawisz "D" aby kolory były ustawiony na czarny i biały. Następnie wciskamy CTRL + N i ustawiamy rozmiary naszego obrazka. W moim przypadku 400 x 150 Bierzemy narzędzie Gradinet (klikamy "G"). Ustawiamy następujące opcje:
tut1qf3.png

Kilka/kilikanaście razy klikamy na obrazku dzięki czemu otrzymujemy taki efekt: (Oczywiście wy będziecie mieć inne, bo to zależy od innego nałożenia Gradinetu)
tut2qd6.png

Teraz używamy filtru: Filtr > Stylizacja > Znajdź krawędzie. Ponieważ angielskiego nie znam za dobrze macie screena:
tut3si5.png

Gdy go użyjemy wygląda tak:
tut4ti7.png

Teraz tworzymy nową warstwę (Shift+Ctrl+N). Robimy to samo co wyżej. Pociągamy kilka razy gradinetem, używami filtru. Zmniejszamy krycie warstwy 2 (tej co jest wyżej w oknie warstw) na.. powiedzmy 60.
Teraz z obydwoma warstwami robimy coś takiego: Klikamy Ctrl ­+ U i zaznaczamy Koloruj (colorize). Ustawiamy kolory, a następnie dajemy różnicę, czyli :
tut5jd4.png

Jeśli nam się nie podoba, klikamy Gradinetem aż się spodoba ^^. Kolory również możemy zmienić.
Mi wyszło tak:
tut6bk7.png

Tło gotowe. Teraz wystarczy wkleić jakiś render, dorobić napis i ramkę. Najpierw render. Ja sobie wkleję Vergila ;]. Jeśli ktoś nie wie jak wkleić... Kopiujemy w Paintcie a wklejamy w photoshopie wciskując klawisze Ctrl+V. Wycinamy dokładnie gumką, i ustawiamy gdzie chcemy, po czym robimy jakiś napis (napisu nie musi być ale może). Jak zrobić napis nie musze tłumaczyć.. Mam coś takiego:
tut7aw1.png

Teraz tylko jakaś ramka i bedzie dobrze. Robimy ją w ten sposób. :
tut8nc4.png

Klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję zaznacz odwrotnie :
tut9pa7.png

Dajemy nową warstwę (Shift+Ctrl+N), malujemy pędzlem, (obojętne jaki kolor), nadajemy opcje mieszania, czyli płaskorzeźba, cień, kontur, textura, faza wewnętrzna/zewnętrzna etc. Mój efekt końcowy:
tut10qi7.jpg

Proszę nie sugerować się moją sygnaturą. Praktyka i trening czyni mistrza. Takie same napewno wam nie wyjdzie, bo zależy to od ułożenia gradinetów.
Tutorial został napisany tylko i wyłącznie przezemnie, więc zabronione jest jakiekolwiek kopiowanie.

Do góry Bottom