Strategia

Status
Zamknięty.

Koza123

Nadworny błazen Rangiza
Więc jakoś mi się nudzi i chętnie bym zagrał w jakąś strategiczną grę. Kiedyś w nie grałem i chciałbym znów w nie troche pograć . Jakie polecacie?

Fahrenheit

Pimpu?
Lego Rock Raiders - obecnie chyba dość ciężkie do zdobycia, ale nie zestarzało się ani trochę. Zakładasz bazę lego-górników, wiercisz ściany, wydobywasz rudę i kryształy, bardzo wciągający RTS.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Szczerze mówiąc nie przepadam za strategiami i gry typu "Medieval" czy "Cywilizacja" mnie zwyczajnie odpychają, nie wiem jak można w to grać. Ale mimo to są tytuły, które mogę polecić. Chyba każdy je zna.

- Heroes 1, 2, 3 (ze wskazaniem na trójeczkę)
- Warcraft 2 i 3.

Doprawdy wyborne, polecam. Godziny przedniej zabawy.

Koza123

Nadworny błazen Rangiza
Arven, zaciekawiłeś mnie. Gdzie można zdobyć Warcrafta 2 i 3? Chętnie bym w to zagrał.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
strategii ci u nas dostatek, ale słowo strategia dopuszcza bardzo wiele różnych interpretacji..
no ale na pewno mogę ci polecić:
-Starcraft, i dodatek Brood War - grałem w to jeszcze jako gnojek przed pierwszą komunią, i nadal chętnie do niego wracam. a tydzień temu wyszedł dlugo oczekiwany Starcraft 2, który zapewne też miażdzy.
-wspomniany Medieval: Total war (niestety 1-ka nie działa na nowszych kartach graf. a jest lepsza od 2-ki, co za bezsens), lub Medieval 2 Total war - a to już szczególnie polecam z modami. wtedy gra jest miód, ale bez zadnych modów srednio idzie w to grać
-seria Spellforce to solidne strategie/rpg , chociaż 2-jeczki mi słabo podeszły
-warhammer 40k dawn of war i dodatki itd - wyśmienite
-codename: panzers całkiem fajna gierka
-seria disciples, o ile można podciągnąć pod strategie, też
-gry z serii Anno, ekonomiczne ale fajne
-nieśmiertelne Age of Empires oczywiście!!!

no i więcej nie pamiętam

a warcrafty które też polecam można zdobyć w SKLEPIE!!!

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Hmmm..

Cała seria Total War - legendarna seria strategii. Szczególnie Medieval II i Napoleon, mi najbardziej przypadły do gustu. Na targach E3 2010 była zapowiedź Shogun II: TW, więc jeżeli Ci się spodobają, to zainteresuj się tym ;).

Mount&Blade - tak, to jest strategia ;p. Połączona z elementami RPG, więc gracze, którzy nie lubią strategii, mogą w to zagrać. Polega na byciu średniowiecznym rycerzem-wasalem, kierowaniu drużyną, zarządzaniu włościami. Dla osób, które lubią średniowiecze (jak ja), polecam.

Władca Pierścieni: Bitwa o Śródziemie I, II, II: Król Nazguli - strategia czasu rzeczywistego w świecie LOTRa.

Anno 1404 - ciekawa, choć trochę dziecinna i prosta strategia ;p.

BattleForge - dosyć specyficzna strategia, musisz o niej poczytać.

To te główne, ale jeszcze trochę bym wykombinował, więc jak będzie trzeba to jeszcze coś zarzucę ;).

Ave

Pandrodor

Member
Europa Universalis 3 (łatwa i najlepsza na początek), HoI 2, 3, Victoria, Crusader Kings - wszystkie Paradoxowe i wszystkie świetne. Z tym, że żeby się nimi cieszyć trzeba je najpierw przyswoić i polubić, a są dość skomplikowane - EU3 akurat najłatwiejsza, ponoć Crusader też porównywalne (ale to całkiem inna gra), HoI 2 trudniejsze (mi do dzisiaj brakuje cierpliwości:)), HoI3 jeszcze bardziej skomplikowane podobno, a z Victorią ludzie mają największe problemy - mówię w oparciu o to, co widziałem na forum o serii. Ja na EU3 straciłem 3-4 miesiące rok temu i teraz znowu gram :) Jest też oczywiście multi do każdej części - do kampanii można dołączyć na forum o serii (nie wiem, czy mogę adres podać) - ale polecam najpierw porządnie przemaltretować singla.

Czółko.

Edit: Przyszło mi do głowy stare Jagged Alliance, w które nie grałem, ale jest to ponoć legendarna turówka:) W 2004 reedycja była dwójki, chociaż jakoś bardzo ponoć grafiki nie poprawili, ale źle pewnie nie jest.

I jeszcze, dla takich Kózek, polecam najnowsze Total Wary oraz Age of Empires 3 ;P

Dzyl

El Principe
Ze swojej strony mogę ci polecić całą serię Stronghold, a szczególnie jedynkę oraz Stronghold Crusader, no i jeszcze cała seria Age of Empires, Warcraft 2 i 3, Starcraft, Settlers IV i V, pierwsza część kozaków wraz z dodatkiem "Sztuka Wojny" oraz jeszcze jakieś strategie w czasach II wojny światowej...Blitzkrieg 1 i 2 i Suddden Strike ( w to nie grałem ale ponoć dobre jest )

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom