Europa Universalis 3 (łatwa i najlepsza na początek), HoI 2, 3, Victoria, Crusader Kings - wszystkie Paradoxowe i wszystkie świetne. Z tym, że żeby się nimi cieszyć trzeba je najpierw przyswoić i polubić, a są dość skomplikowane - EU3 akurat najłatwiejsza, ponoć Crusader też porównywalne (ale to całkiem inna gra), HoI 2 trudniejsze (mi do dzisiaj brakuje cierpliwości
), HoI3 jeszcze bardziej skomplikowane podobno, a z Victorią ludzie mają największe problemy - mówię w oparciu o to, co widziałem na forum o serii. Ja na EU3 straciłem 3-4 miesiące rok temu i teraz znowu gram
Jest też oczywiście multi do każdej części - do kampanii można dołączyć na forum o serii (nie wiem, czy mogę adres podać) - ale polecam najpierw porządnie przemaltretować singla.
Czółko.
Edit: Przyszło mi do głowy stare Jagged Alliance, w które nie grałem, ale jest to ponoć legendarna turówka
W 2004 reedycja była dwójki, chociaż jakoś bardzo ponoć grafiki nie poprawili, ale źle pewnie nie jest.
I jeszcze, dla takich Kózek, polecam najnowsze Total Wary oraz Age of Empires 3 ;P