Smiersz

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Co sądzicie o tym białoruskim serialu który niedawno wszedł na ekrany telewizorów. Dla mnie to jasny i oczywisty przekaz, że tamtejsze władze chcą kształcić swoich obywateli w nienawiści do Polaków. Dla mnie to skandal. Podpisywanie pod żołnierzami AK haseł typu: bandyta, morderca, który nie oszczędza nawet kobiet i dzieci jest delikatnie mówiąc nie na miejscu. Poza ostatnim przykładem żołnierzy w Iraku ( choć nie wiadomo czy to oni zawinili ) żaden Polak nie hańbił się mordowaniem niewinnych ludzi.
Oburzyło mnie jeszcze kilka rzeczy. Między innymi, o ile dobrze pamiętam był to jakiś urzędnik białoruski w swojej ambasadzie w Polsce ( piastował nawet wysokie stanowisko ), który stwierdził, że on również obraził się stwierdzeniem, które miało miesce na antenie TVP iż "Grodno to ziemia polska". Ale co to ma do rzeczy? Nie dość że zarzuca nam jakieś tam stwierdzenia, które każdy może powiedzieć np. Chicago to ziemia polska ( bo mieszka tam parę milionów Polaków ). Owszem to nie jest nasza ziemia nawet jeśli mieszka tam wielu naszych rodaków, ale zarzut ten ma się nijak w porównaniu z bezczeszczeniem pamięci żołnierzy AK. Co więcej ów wysoki rangą urzędnik zachował się tak jakby nie było żadnego problemu i jakby to była najprawdziwsza prawda.
Poza tym producentem serialu jest ( znów o ile dobrze wiem ) Rosjanin - co najdobitniej pokazuje kto tym wszystkim steruje. I wcale nie doszukuje się jakiegoś spisku. Moim zdaniem w Rosji wciąż panuje komuna, pod przykrywką demokracji i nic tam się nie dzieje bez powodów. Wszyscy bogacze dorobili się swoich majątków na układach i przestępstwach, więc przynajmniej mnie to nie dziwi.
I chyba nie wspomniałem o najważniejszym. Żołnierz Armii Krajowej to bohater. Nie tylko Polaków ale i Ukraińców i Białorusinów. To oni znacznie wspomogli żołnierzy radzieckich w walce za nazistami i kto wie czy gdyby nie ich pomoc mieszkalibyśmy teraz w wolnym kraju. Zwłaszcza rozbawiło mnie nie nadawanie złych cech naszym żołnierzom, ale nadawanie cech dobrych żołnierzom radzieckim, którzy plądrowali i niszczyli wszystko co stanęło im na drodzę, gdy wkraczali na nasze ziemie. Zachowywali się tak, jakby to byli na podbitym terenie a nie - na terenie swojego "sojusznika" ( dałem cudzysłów bo tak naprwdę traktowali naszych żołnierzy i nasz kraj jak gówno ).

Mam nadzieję, że dorzucicie cegiełkę do tego tematu i wypowiecie swoje zdanie, gdyż tego po prostu nie można przemilczeć.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Żal, brak słów. To co wyprawiają ruskie to się w głowie nie mieści. Oni nawet kłamać dobrze nie umieją. Na każdym kroku tylko nienawiść do Polski. Za co? Ja się pytam!!! Przecież to oni byli tyranami przez setki lat dla nas. Ciągnęli z nas wszystko za darmo. I to oni nas nienawidzą. To jest chore, jak cały naród rosyjski. Jak były wybory to wszyscy wprost mówili "Po co nam demokracja. Nam potrzebna jest silna władza". W tym Kraju panuje chaos i mafia. Mojego kolegi ojciec jeździ tam tirem, to wiem co tam się dzieję. Mówię o Rosji, a nie o Białorusi, bo jest ona tylko marionetką. Białorusini chcieli by demokrcji, ale niestety Rosjanie mają tam za duże wpływy. Bez rewolucji nic nie zdziałają.
A co do programu. To jest zwykła propaganda, mająca na celu odwrócić głupiego człowieka od problemów wewnętrznych. Jak wiadomo nic tak nie jednoczy ludzi jak wspólny wróg. Ja za bardzo nie wiem co w tym filmie się dzieję i na jakich ziemiach dzieje się akcja, ale to na pewno nie Polacy byli okupantami dla Białorusinów i oni o tym wiedzą.

RobsonAjax

Member
1. Nic podobnego nie miało miejsca na Grodzieńszczyźnie, podobno takie sytuacje miały miejsce na Ukrainie (oczywiście nie ma tu mowy co wyprawiało w czasie wojny NKWD i po niej inne takie organizacje).
2. Jest to umocnienie pozycji Rosji na Białorusi, ponieważ tylko ona (w jej sowieckim obliczu) mogła przynieśc "wyzwolenie".
3. Jest to stalinowska wersja historii.

Pomijając to, nie pojawił się głos naszego (?) MSZ co mnie najbardziej oburza w tym wszsyskim. Bo kazdy u siebie coś tam tworzy, nie zawsze zgodnego z prawdą, ale my... już nie- mało tego, jeśli byśmy zrobili podobną produkcję skierowaną ku np. Rosji, to jakie byłoby oburzenie ze strony całego świata? W sumie to nawet dobrze, że nie robimy z innych morderców, ale za to inni plują nam w twarz i robią z nas debili (z wielu powodów). Jacy inni? Rosjanie, Niemcy, Amerykanie, postępowi Europejczycy, UE, homoseksualiści, Żydzi, no i w końcu sami Polacy...

Pozdrawiam.

Geezer

Member
Aaaaah, ignoranci i ślepcy! Przestańcie pisać tego typu posty, wzburzeni i naładowani emocjami, tylko popatrzcie trzeźwo na przeszłość i ponownie ją zweryfikujcie.
AKowcy, OWSZEM, byli bohaterami... ale za wojny. Walczyli z okupantem, chcieli wolności dla swych dzieci, samych siebie, dla ojczyzny. To zrozumiałe. Nie neguje tego. Gdy przyszła komuna również musieli walczyć. Jedni się ujawniali, drudzy nie, ale częśc z nich nie godziła się na ten stan rzeczy i postanowiła przeciwstawić się komunizmowi na własną rękę. Również napadając niewinnych ludzi. Wystarczy trochę poczytać o byłych AKowcach, zbitych w grupy, którzy za Polski Ludowej stawali się zwykłymi bandytami walczącymi z władzą za wszelką cenę. Nawet tych, którzy nie brali w tym udziału
Oczywiście można ich zrozumieć. Nie godzili się na niewolę czerwonych, ale mogli to robić w inny sposób niekoniecznie zbrojnie przeciwstawiając się całemu społeczeństwu. Z tego miejsca i z dnia dzisiejszego, trzeba zdecydowanie oceniać przeszłość, nie oszczędzając na sentymentach. Nie chce generalizować, nie uogólniam sprawy, ale chcę uświadomić co poniektórym, że AKowcy nie zawsze byli bohaterami Polski.

Co nie zmienia faktu, że serial "Smiersz" jest swoistą prowokacją i oszczęrstwem, ponieważ tak, pokazuje bandyctwo post-AKowców, ale generalizuje sytuację i wpaja ludziom, że WSZYSCY zołnierze Armi Krajowej byli bandytami, co jest niedopuszczalne. Dla mnie to kolejny policzek wymierzony Polsce, która jak zwykle, nie potrafi na niego odpowiedzieć.

Do góry Bottom