Skazany...

Kacperex

KacŚpioszek
Mężczyzna skazany za spowodowanie wypadku drogowego, w którym zginął nastolatek, oprócz dwuletniej odsiadki w więzieniu, będzie musiał w ramach wyroku wywiesić w domu zdjęcie ofiary - orzekł sąd na Florydzie.
Zdjęcie ma być szerokie na co najmniej 60 centymetrów i musi być wywieszone na eksponowanym miejscu. Powinno również zawierać podpis: "Przepraszam, że cię zabiłem".

Takiego wyroku domagało się dla 31-letniego Arthura Pierce'a, który spowodował wypadek pędząc pod wpływem alkoholu ruchliwą ulicą, stowarzyszenie "Matki Przeciwko Pijanym Kierowcom".

Sędzia zapowiedział, że kurator w każdej chwili będzie mógł skontrolować mieszkanie skazanego i sprawdzić, czy ten faktycznie przestrzega wyroku.

Co myślicie o takim sposobie kary?
Dla mnie to chore już dośc, że zabił ma psychikę zrytą, a teraz jeszcze codziennie patrzeć na ofiarę?

shooX

Ciasteczkowy Potwór
Weteran
Przyznam, iż taki wymiar kary jest nie do przyjęcia. Rząd Florydy zapewne zainicjował takie bezmyślne pomysły. Ponadto, ów winowajca i tak do końca życia będzie miał wyrzuty sumienia z tego przykrego wydarzenia.

Nie wiem szczerze, co owe zdjęcie jako wymiar kary ma mieć za zadanie, czyżby tylko osłabienie psychiki, owego Pana? Szczerze, nie wiem, co napisać, po prostu zatkało mnie to, dla mnie również jest to chore.

CYTAT
Zdjęcie ma być szerokie na co najmniej 60 centymetrów i musi być wywieszone na eksponowanym miejscu. Powinno również zawierać podpis: "Przepraszam, że cię zabiłem".

Nie długo światowy wymiar kary, zainicjuje taki pomysł, iż całe mieszkanie będzie musiało być wytapetowane zdjęciami ofiary.

Nic więcej nie mam do powiedzenia. Miejmy nadzieje, że nasz rząd nie zaproponuje takiego pomysłu jako wymiar kary…

Pozdrawiam, xarox.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Jednak te amerykańce do debile bez dwóch zdań
no kto mógłby wpaść na bardziej idiotyczne pomysły na kare
koleś i tak dostanie po dupie za to co zrobił
a ten pomysł zakrawa się o jakieś szaleństwo
to dopiero może z niego zrobić wariata i
doprowadzić go do jakiejś akcji....depresja
....upadek społeczny..a może nawet samobójstwo
nie można działać w taki sposób..nawet jeśli zrobił
to pod wpływem alkoholu..nic go nie usprawiedliwia
aczkolwiek..w tym szaleństwie NIE ma metody
może to doprowadzić tylko do większych szkód

Cisu

Member
Tym sposobem kary daleko nikt nie zajdzie <_<...
Według mnie jest to conajmniej idiotyczne. To podchodzi pod niszczenie psychiki zabójcy. NIC nie usprawiedliwia go z tego czynu, zabił i powinien ponieść tego konsekwencje, ale już według mnie lepszym byłoby dłuższe pozbawienie go wolności, odebranie prawa do prowadzenia pojazdów mechanicznych na długi okres czasu lub nawet dożywotnie, prokurator czy ktoś tam do tego upoważniony mógłby go kontrolować, ale kazać mu patrzeć na osobę którą zabił to już jest lekka przesada. Nic się tym nie osiągnie, ponieważ jak już było napisane wyżej przez Xarox'a ten człowiek i tak będzie miał wyrzuty sumienia i nie trzeba mu ciągle przypominać o tym co zrobił, bo to jest kara odpowiednia dla ludzi, którzy mordują (lub coś z tych cięższych zbrodni) w pełni świadomi swych czynów i z premedytacją.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Zgodnie z moimi przedmówcami uważam że to jest chory pomysł który nie zda egzaminu. Zrozumiałbym gdyby wytapetować cele wielokrotnego zabójcy zdjęciami jego ofiar by do końca życia go prześladowały, ale ten nastolatek zginął w wypadku, nikt jej umyślnie nie zabił więc dlaczego skazany ma odczuwać coś więcej niż swoje własne wyrzuty sumienia które i tak będą go dręczyć do końca życia. Ktoś powiedział że ma nadzieje iż w polsce czegoś takiego nie wprowadzą, biorąc pod uwagę obecny rząd jest to całkiem możliwe.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Ojoj, jakiż biedny. Koleś się nachlał, wsiadł za kółko i przez przypadek kogoś zabił. Moim zdaniem kara jest dobra, może chora, ale trudno, ofierze i rodzinie też na pewno miło nie było.
Może takie coś będzie w stanie powstrzymać ludzi do prowadzenia pod wpływem alkoholu, a wtedy nikt nie będzie musiał cierpieć.

=BLADE=

Dowódca Rycerzy Wody
No dobra... koleś się napił - ale na PEWNO nie zrobił tego umyślnie. Przecież wystarczy myśl że zabiłeś człowieka i już masz wyrzuty... a taki obraz to tylko psuje psychikę - skutkiem czego mogą być jakieś nerwice, napady, fobie, depresja i inne choroby psychiczne. TO JEST IDIOTYCZNE!!! Przecież po samej odsiadce - 2 lata - napewno po pijaku nie siądzie za kierownice ;) CHORE CHORE I JESZCZE RAZ CHORE!!!

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
CYTAT(Świrus @ 26-03-2007, 17:01) [snapback]136596[/snapback]
Ojoj, jakiż biedny. Koleś się nachlał, wsiadł za kółko i przez przypadek kogoś zabił. Moim zdaniem kara jest dobra, może chora, ale trudno, ofierze i rodzinie też na pewno miło nie było.
Może takie coś będzie w stanie powstrzymać ludzi do prowadzenia pod wpływem alkoholu, a wtedy nikt nie będzie musiał cierpieć.

Czy to jest powód żeby niszczyć mu psychikę do końca życia? Jak już było powiedziane same wyrzuty sumienia do tego wystarczą. Odsiedział swoje, jeśli chcieliby go zniszczyć dali by mu dożywocie, a tak zniszczą go psychicznie, nie wiem co gorsze.

Poza tym tam nigdzie nie pisze ze on był "nachlany", ten dzieciak mógł mu wybiec pod koła a on nawet jakby był po jednym piwie to byłaby jego wina.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Wiesz mój stary nie prowadzi nawet po jednym kielichu, pomimo, że łeb ma wytrzymały.
W pizzeri niedaleko mojego domu jest plakat, że nawet jedno piwo może być szkodliwe dla kierowców.
A więc jeśli sie napił i prowadził to jest winny i moim zdaniem zasłużył na taką karę.

Coś zaś do wyrzutów po zabiciu kogoś i wyniszczaniu sie psychiki w więzieniu to nie będę sie wymądrzał, bo nie wiem jak to jest, a nie zamierzam potarzać po kimś opinii, bo każdy jest inny i inaczej na takie coś zareaguje.

CYTAT
Przecież po samej odsiadce - 2 lata - napewno po pijaku nie siądzie za kierownice

Owszem, ale nie zapominajmy, że zginął człowiek. Poza tym jest szansa, że jakiś inny cieć się zastanowi za nim sobie popije i siądzie za kółkiem.

CYTAT
Może w Ameryce nie ma.. ( : P)

W kraju, w którym ludzie dostają wielkie odszkodowania za to, że ktoś sobie zrobił kuku otwierając szampana(na onecie kiedyś przeczytałem);p?
Hmmmmmm, no w sumie możliwe:D

Połączyłem posty... - xarox.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Omfg, czego Ci Amerykanie jeszcze nie wymyślą? Taka kara.. Brak mi słów. Gościu będzie codziennie musiał patrzeć na portret, aż w końcu zeświruje (jak Świrus ;]). Nie wiem co to komu da ;/. Zrozumiałbym jeśli dalibymu 10 lat więzienia lub dożywocie. Wątpie w to żeby zrobił to specjalnie. Prawda, może był pijany - jego wina, no ale bez przesady.. Nie zgadzam się z tego typu karami. Już nie wiem co myśleć. Zatkało mnie tak jak Xaroxa.. Ciekawe co będzie jeśli ten gościu własnie przez tą kare popełni samobójstwo? Ci co to wymyślili będą museli mieć jego 60cm. zdjęcia w pokojach? Wątpie w to. Pewnie powiedzą : "jego wola".. Pomysł jak powiedzieli moi poprzednicy, chory.

CYTAT
Nie długo światowy wymiar kary, zainicjuje taki pomysł, iż całe mieszkanie będzie musiało być wytapetowane zdjęciami ofiary.

No, jak tak dalej pójdzie to napewno!
CYTAT
Nic więcej nie mam do powiedzenia. Miejmy nadzieje, że nasz rząd nie zaproponuje takiego pomysłu jako wymiar kary…

Oby..
CYTAT
W pizzeri niedaleko mojego domu jest plakat, że nawet jedno piwo może być szkodliwe dla kierowców.

Może w Ameryce nie ma.. ( : P)

Pozdrawiam..

bredpl

Member
Moim zdaniem to idiotyczny pomysł aby ustalać taką karę. Tak jak mówiliście gościu będzie miał do końca życia wyrzuty sumienia a oni karzą mu jeszcze oglądać zdjęcie ofiary, to po prostu jest nie do pomyślenia. Miejmy nadzieje że nasz rząd takiej kary nie ustali. Czasami ludzie nie myślą dając taką karę, może mieli swoje powody ale wątpię. :angry:

Pozdrawiam ;)

daria

Szejn
Weteran
To jest poprostu idiotyzm....Nie ma tu co pisac..Jak juz inni napisali - niedosc, ze gosciu ma zwalona psychike i wogole, to jeszcze takie cos...Wiem, nie mozna jezdzic po pijaku, ale jak juz to zrobil mogli mu dac kilkanascie lat i zabrac prawko albo cos w tym stylu, a ta kara jaka mu wyznaczyli jest debilna, a wrecz smieszna, a najbardziej to niesprawiedliwa!!!Moze jeszcze wprowadza wiecej takich kar w nasze zycie!!!Ten sedzie musial miec niezle pod sufitem!n/c

xenex

Member
Dla mnie nie powinni mu wytapetować całego domu w zdjęciach ofiary. Bo po pierwsze, wszystkie te zdjęcia można zawsze wyrzucić i po sprawie, a po drugie ten pomysł jest chory i bezmyślny. Mówicie że to nie jego wina w pewnym sensie tutaj nie wiadomo kogo jest wina. Gościu się napił, a przecież człowiek po pijaku robi różne rzeczy o których nie wie. Chciał się napić no i wypił ale to nie jego wina że wsiadł póżniej do samochodu. Przecież nie pamiętał co robi. Taka kara jest bez sensowna
CYTAT
Gościu będzie codziennie musiał patrzeć na portret, aż w końcu zeświruje

Nie tyle co zeświruje tylko będzie mógł mieć chore sny(Będzie mu się sniła ta osoba aż wreście nie wytrzyma i sobie coś zrobi).
CYTAT

Nie wiem może u nas by to zadziałało(Polak mocną głowe ma a przychike może słabą ;) kilku ludzią by odwaliło i przestali by jeździć po pijaku lub zabijać.
CYTAT
W kraju, w którym ludzie dostają wielkie odszkodowania za to, że ktoś sobie zrobił kuku otwierając szampana

No to nieźle...
CYTAT
no kto mógłby wpaść na bardziej idiotyczne pomysły na kare

Nie wiesz? Odpowiedź jest prosta Polacy.
CYTAT
skutkiem czego mogą być jakieś nerwice, napady, fobie, depresja i inne choroby psychiczne

To są jeszcze "małe" choroby z tym co może się naprawde stać. Człowiek po czymś takim może popełnić samobójstwo.

Do góry Bottom