jak nie wiesz, to nie pisz ~~ubijasz dane stwory. jednak aby zdobyć ich serca musisz posiadać umiejętność wycinania serca.
Z tego co pamiętam, to taka umiejętność nie istnieje. W G1 aby dojść do wierzy Xardasa, trzeba przejść trzy golemy: kamiennego, lodowego i ognistego. Po pokonaniu każdego z nich dostajesz serce znajdujące się w szczątkach.Mogę się oczywiście mylić, ale na 90% jestem pewny, że niczego nie trzeba się uczyć.
Serce lodowego golema - trofeum występujące w każdej części serii Gothic. Jest to serce wyciągnięte ze szczątków lodowego golema. W Gothic I Bezimienny może je wyciągnąć nie posiadając żadnej umiejętności myśliwskiej. Serce jest potrzebne demonowi ognia, który znajduje się w wieży Xardasa. Kiedy bohater posiada wystarczająco dużo many, może używać serca, jako runy. Wartość serca wynosi 1000 bryłek rudy. W Gothic II oraz Gothic II: Noc Kruka potrzebna jest umiejętność myśliwska do wyciągnięcia tego trofeum. Nie ma żadnego zastosowania. Warte jest 300 sztuk złota. W Gothic 3 bohater może je wyciągnąć z ciała martwego golema. Nie ma żadnego zastosowania, jest warte 99 sztuk złota.
Możesz je kupić u kupców w Górnym Mieście.Gdzie moge znaleść serce kamiennego golema i serce demona ??
Tej umiejętności w jedynce uczy cię chyba Demon Xardasa gdy każe ci je przynieść (albo od razu zabierasz), nie jestem co do jedynki pewny.