Pytanie czy rozszerzenie tematyki coś da? Szczerze wątpię, dlatego że ludzie więcej czasu spędzają np na FB niż na typowych forach, a na fora zaglądają dopiero gdy nie potrafią znaleźć gotowego rozwiązania swojego problemu. Coraz mniej zapaleńców, którzy poza nowinkami i problemami chcą coś robić wspólnie.
Dlatego samo rozszerzenie nie wiele da, a jeśli tak, to na chwilę, ale mogę się mylić.
Poruszono kolejny temat, kto się tym zajmie. Tak to wymaga zaangażowania, więcej czasu, ludzi, a z tym kiepsko u każdego z nas, jedni się uczą, inni pracują, albo dwa w jednym
, niektórzy planują lub mają już rodzinę itd i naprawdę ciężko podzielić wolny czas na wiele rzeczy a tym bardziej na portal. Sama wiem po sobie że rozwijając kolejne pasje, brakuje mi czasu na wiele rzeczy a nie mam dzieci i nie pracuję, więc teoretycznie powinnam się nudzić
.
Mamy może z 5-6 stałych użytkowników, którzy mają ograniczony czas, reszta zagląda raz na kilka mcy?
Powiedzmy sobie szczerze, ilu z nas zagląda regularnie i próbuje coś robić dla portalu poza napisaniem "cześć co słychać?" , odpowiedzmy sobie na pytanie, "ile dam z siebie by coś tu się działo?". Ilu z nas ma ochotę brać udział na wspólne pisanie czegoś?
No właśnie... <tak patrzę na siebie z pogardą i mam mega wyrzuty sumienia> ,
Kolejnym problemem do ogarnięcia poza sprawą techniczną jest utrzymanie portalu, tj opłacenie kosztów...
Nie oszukujmy się, im więcej się dzieje tym transfer ucieka, co mogliśmy zaobserwować przy premierze Elexa zastanawiając się czy zmieścimy się w pakiecie i czy nas nie zablokują po przekroczeniu limitu. To niestety też oznacza wyższe koszty utrzymania serwer i domeny. Niestety chętnych do zrzutek mamy nie wielu, mamy problem aby uzbierać na czas daną kwotę, bywa tak że najczęściej zrzucają się 3-5 osób a koszty utrzymania cmentarzyska nie są małe i z roku na rok rosną.
Jednym słowem, nie mamy chętnych do zwykłego udzielania się, ciężkiej darmowej pracy (redakcja i sprawy techniczne) oraz do zrzutek, i nie sądzę aby rozszerzenie tematyki to zmieniło, więc uważam że nie ma sensu robić przemeblowania portalu.
GUp jest trupem nie ze względu na brak różnorodności, ale dlatego że wielu z nas ma mało czasu, wielu zmieniły się priorytety i jest to zupełnie normalne, takie jest życie.
Nawet jeśli mamy ten czas aby poświecić go akurat na zajrzenie TUTAJ choćby z sentymentu, to bywamy zbyt leniwi aby napisać co u nas słychać czy w obozie czy dziale hobby, a co dopiero udzielać się w innych tematach, nie wspomnę choćby o wspólnym pisaniu czegoś.
Możliwości jest wiele, ale jeśli mamy troszkę czasu ale nam się nie chce, to nic nie zrobimy, możemy jedynie narzekać
.
To czy coś tu się będzie działo, nawet nie wiele, zależy tylko od nas samych, będzie tu tyle ile sami wniesiemy i nie ma co czekać aż ktoś inny za nas napisze a my tylko przeczytamy
.
Wielu z nas narzeka na truposza, ale nic nie robi by ten truposz choć troszkę postraszył zza grobu