Ramy

Status
Zamknięty.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Chciałbym sobie dokupić ramy do kompka, 256. Mam kilka pytań:
1. Gdzie można kupić najtaniej i najlepiej?
2. Ile kosztują?
3. Czy opłaca sie kupić używane?
4. Co mi polecacie;], wasze osobiste zdanie.
Tamatu takowego nie znalazłem.
Myśle ze mi pomożecie.

Gelo

Member
ostatnio mój kumpel kupił sobie 256mb ramu (400mHz) na allegro za 60zł wydaje mi się że powinieneś poszukać na allegro bo w sklepie 256mb kosztuje około 80zł
wink.gif

Khalid

Member
Osobiście radziłbym ci kupić 512 ramu w dwóch kościach na dual chanel.
Wiem że jest to troche drogie, ale mimo wszystko za pare miesięcy i tak będziesz musiał dokupić ram-u. Lepiej kupić raz a dobrze. Teraz już nie warto kupować 256 MB nawet w dual chanel gdyż i to zaczyna być mało wystarczające.
Jeżeli chcesz nie wydawać wiele kasy to kup jedną kość 512 w dual chanel, a gdy znów będziesz posiadać gotówke dokupić następną kość. 1024 ramu to już coś... a jeśli chcesz pograć w Gothic'a 3 to byłoby to wskazane.

POZDRO "Khalid"

pepon

Member
Ja polecam ram Kingston duel channel. Kupuj ile chcesz
biggrin.gif
. Mam 1024 ramu właśnie kingstona duel channel 333mhz (czy coś koło tego).

Co do używanego ramu mam mieszane uczucia. Zależy też jak trafisz. Możesz trafić na ram który ci się rozpierpapierzy po dwóch tygodniach, a możesz trafić na w całości sprawny.

Pozdrawiam - pepon

Maniak89

Member
Ja radziłbym ci dokupić ramu tak żebyś miał ten 1 gb. Bo teraz gry mają coraz większe wymagania i 512 po prostu robi się mało.Za niedługo nie bedziesz mógł pograć na full detalach w jakąś fajną nową grę.
A jeśli chodzi o miejsce zakupu to oczywiście allegro albo wszelkiego rodzaju giełdy elektroniczne.
Mój kumpel kupił niedawno 128 mb używanego ramu za 12 zł więc opłaca się kupywać używane.

doctor

Wariat
Weteran
Ale do dual channel trzeba miec terz odpowiednia plyte glowna chlopaki :/ taka ktora to obsluzy...

jesli chodzi o ramy to proponuje Komputronik.pl najlepszy sklep komputerowy jaki znam...

a co do uzywanych i z allegro to po prostu trzeba miec szczescie zeby nie dostac puszki po sardynkach :/ albo jakiejs rozwalonej kosci... mysle ze kolo stowki sie zakrecisz...
(polecam 256... rozumiem ze 512 jest lepsze ale kasy tez trzeba miec na dokladke...
a pozatym ramy to nie problem wszedzie mozna sprzedac i nie ma problemu kupic wiec nie potrzeba az tak bardzo inwestowac w przyszlosc ;P zwykle wystarcza)

np. 256DDR Kingston 333Hz
wink.gif

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
ja mam 256 ram ;], i potzrebuje je żeby w cs'e nie cięło na moim serwie jak jest duuużo osób. To mówicie że pzrez allegro lepiej nie kupować. A przez neta to wogóle kupować? Bo jak ostaatnio oglądałem uwage to listonosze wszytsko radnę, wiec ramki do kompaka też mogą zapierniczyć. Jeszcze jedno nie wiem co to jest to dual channel, i po czym się poznaje ze to mam? To są dodatkowe miejsca na ramy? Jak tak to na 90% to mam! A co do więcej to 512 też bym se nawet kupił, zależy od tego ile stary odda mi funduszy(po komuni wział mi całą kase:/). G3 i tak mi nie pójdzie przez karte i procka do d*p*. A jeszce jedno, pisaliście mi ceny 256, ale 512 RAM(zwykłych ;] ) ile by kosztowały używane a ile nie używane. A co do maniaka to 1GB ram mi się nie opłaca i tak mi G3 nie pójdzie
tongue.gif
, a bym musiał dokupić 512 i 256 żeby tyle mieć
biggrin.gif
.
No, i czy dla gry opłaca się kupić tyle ram? Ja myśle że tak a wy jak wyślicie?
biggrin.gif

Pozdro 500

Gelo

Member
na allegro można śmiało kupywać tylko trzeba dokładnie przejrzeć opis towaru i opinie o sprzedającym. Ja kupywałem już kartę pamięci odtwarzacz mp3 i kilka mniejszych pierdółek i wszystkie doszły w nienaruszonym stanie i zgodne z opisem
wink.gif
. Co do ramu to można zainwestować więcej bo przy wymianie kompa RAM zawsze można przełożyć

saviol

Member
Kup 512 w jednej kości to będziesz miał a drugie. Ale z drugiej strony taniej czasem wychodzi jak się kupuje oddzielnie i jak ci jedna kość się spali to drugą masz zawsze, ale za to w jednej kości ram jest wydajniejszy. Sam mam łącznie 512 na dwóch (jedną tacie z kompa zarąbałem
biggrin.gif
a mu 128 wsadziłem ) i mi to wystarcza

pozdro

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom