Problem Z Wyborem...

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Zastanawiam sie nad kupnem kompaktowego apartatu cyfrowego, a jako że nie mam w tej dziedzinie rozeznania chciałbym was poprosić o pomoc. Osobiście myślę o tym aparacie:
Olympus mju780.
Jeśli ktois z was zna sie na aparatach lub sam ma aparat o podobnych parametrach i jest z niego zadowolony to prosił bym o wypowiedź i pomoc.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Jedi

Caporegime
VIP
Patrząc na sumę jaką chcesz wydać na kompakt, to powiem Ci że na twoim miejscu bym się zastanowił nad zakupem aparaku półprofesjonalnego, Bo w kompaktach masz dość okrojone możliwości. Może postaram ci się przybliżyć po któtce taką tabelką

Kompakt
Plusy:
Wymiary
Waga

Minusy
Przeważnie słabe zdjęcia,
Mały zoom optyczny, a jeśli się robi zdjęcia na zoomie to często są rozmazane.

Półprofesjonalny
Plusy
Bardzo dobrej jakośći zdjęcia
Zoom cyfrowy często dochodzący do 12x, przy kompaktach to z reguły max jest 5x

Minusy
Wymiary

Osobiście polecam ci ten model aparatu półprofesjonalnego:
http://www.allegro.pl/item210825495_fuji_s..._w_nipo_pl.html

Jednak jak byś się zaparł na kompakt to polecam ci te:
http://www.allegro.pl/item210780380_nowe_s...l_raty_krk.html
http://www.allegro.pl/item213349648_samsun...or_futeral.html

Pozdro

CYTAT
aparatu kompaktowego apartatu cyfrowego

:p

Lord Viqux

Member
Cóż, siedzę w fotografii już jakiś czas więc postaram się Ci pomóc.
Od razu mówie, że Olympusa odradzam i broniłbym się przed nim rękami i nogami...
Jeśli mamy dobrać Ci porządny sprzęt Godfather, to najpierw muszę wiedzieć kilka rzeczy...

1) Przedział cenowy jakim dysponujesz (od - do)
2) Do czego potrzebny Ci jest ten aparat? Czy chcesz zabierać go na okazjonalne wyjazdy, wyjścia w góry, wycieczki itp., czy też chciałbyś aby ten aparat nauczył Cię czegoś pod względem fotografii, czyli chciałbyś go wykorzystywać częściej?
3) Co chciałbyś fotografować? Czy lubisz popstrykać co się da, masz pomysły na różne zdjęcia, chciałbyś się rozwijać w tym kierunku? A może wolisz po prostu pocykać jakieś fotki na wycieczce?

W sumie to tyle. Czekam na Twoją odpowiedź ;) Jak się dowiem mniej więcej tyle to postaram Ci się pomóc.

ps. aha i czy ważna jest dla Ciebie możliwość kręcenia filmów :p to też ważne.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Postaram sie odpowiedzieć na twoje pytania:

1.Powiedzmy do 1500zł
2.Na początku chciałem tylko aparatu do fotografowania wyjść, czyli stricte wycieczkowego, ale po głębszym zastanowieniu myśle że chciałbym aby aprat dawał mi możliwości rozwojowe w kierunku fotografiki.
3.Najważniejsze co chciałbym fotografować to ludzie, portrety, zdjęcia artystyczne, pejzarze i widoki to dla mnie drugi plan.
4.Tak, możliwość kręcenia filmów jest mile widziana, a powody zachowam dla siebie ;)

Z wyrazami szacunku. Godfather

ps. Przyznam sie że czekałem na twoją wypowiedź Viqux

Lord Viqux

Member
Dobra, po zastanowieniu się uznałem, że potrzebny Ci jest dobry, zaawansowany kompakt - myślę, że nie ma sensu inwestować lustrzankę, bo kupienie samego body bez obiektywu mija się z celem.

Jeśli chodzi o kompakty, to ja polecam Ci 2 modele aparatów :)

1. Canon PowerShot S3 IS
Jest to aparat który ja posiadam :) Jestem z niego bardzo zadowolony, choć i ma on swoje wady :) Jednak gdy patrzę, do czego chcesz ten sprzęt wykorzystywać to myślę, że powinieneś być z niego zadowolony.
Zacznę od wad: aparat ma bardzo słaby autofocus - czyli automatyczne nastawianie ostrości. Jeśli chciałbyś fotografować jakieś sporty, mecze, to umarł w butach - aparat bardzo szybko ostrość ustawi, ale najczęściej błędnie, po prostu często się ten system myli. Wada ta przeszkadza tylko wtedy, kiedy chcesz zajmować się fotografowaniem akcji i nagłych wydarzeń, kiedy liczy się szybkość - błyskawiczne uruchomienie aparatu, ustawienie ostrości - bo do portretów to nie ma z tym najmniejszych problemów, to samo z pejzażami :) a tak btw. to ja zawsze manualnie ustawiam ostrość, czymkolwiek bym nie focił, trwa to tylko jakieś 2-3 sekundy dłużej, a mam pewność, że zdjęcie będzie poprawne.
Drugą wadą jest to, że aparat ma tendencję do szumienia (czyli pogorszenie jakości zdjęcia poprzez coś w rodzaju kropeczek na zdjęciu). Ogólnie problem występuje jesli robisz zdjęcia na auto w słabym oświetleniu - ale to jest domena wszystkich kompaktów, więc inny aparat jakiejś rewolucji w tym zakresie nie przyniesie. Parę rad ode mnie - to wystarczy, aby nauczyć się omijać szumy w kompaktach, bo fotografuje tym aparatem tyle, że wyciskam z niego co się da :)
No i ostatnia wada to słaby wizjer - mały, niewygodny. Tylko że porządne wizjery odeszły razem z kliszą w niepamięć, bo teraz patrzy się w LCD :)

Jeśli chodzi o zalety tegoż sprzętu, to gdybym miał je przedstawić tak dokładnie jak wady, to trochę by mi zeszło :p Powiem w skrócie tylko co i jak.
- ruchomy ekran LCD - bardzo przydatny w wielu sytuacjach i po prostu duża wygoda.
- makro od 0cm - chyba nie ma kompaktu o takim makro, jak lubisz bliskie ujęcia to coś dla Ciebie :)
- zoom optyczny 12x - bardzo dobre zbliżenie i jakość zdjęcia nie pogarsza się
- aparat jest mały jak na tak wysoką klasę sprzętu [zmieścił się do mojej kieszeni w kurtce]
- fajnie wygląda :D
- świetne odwzorowanie kolorów
- jeśli interesuje Cię również zabawa aparatem, to S3 powinien sprawić Ci dużo radochy z focenia - dostępne są fajne opcje z kolorami, typu zmiana barwy, jeden punkt kolorowy, itp. itp...
- bardzo wysokiej jakości filmy
- duży wybór trybów fotografowania (np. fotografowanie w nocy, fotografowanie fajerwerków, portrety, pejzaż, sport, itp.)
- prosty w obsłudze i wygodny (ułożenie przycisków dobre itp.)

Koszt: osobiście odradzam kupowanie w sklepach typu Media Markt, supermarketach czy nawet w firmowym sklepie. W necie dostaniesz ten aparat 200-300zł taniej :)
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/79421 - najtańsza oferta to 1220 zł. Myślę, że aparat wart jest tej ceny. :)

2. Fuji FinePix S9600

Niestety tutaj nie mogę wiele doradzić :) Nie korzystałem z tego aparatu, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć o możliwych wadach/zaletach. Wiem jednak tyle: jest to aparat z pewnością lepszy od wyżej opisanego Canona S3 IS, ale również i droższy.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/104344 - najtańsza oferta to 1448zł.
Polecam go dlatego, bo znam bardzo wielu profesjonalistów i dosłownie każdy bardzo chwali ten aparat. Widzę, że oferuje on większe możliwości niż Canon, ale jak to ma się do rzeczywistości - trudno mi powiedzieć. Na Twoim miejscu wziąłbym Fuji, jednak po zakupie dodatków (o których zaraz będzie mowa) znacznie przekroczysz limit 1500zł.

Dodatki
Niestety życie nie jest bajką i przy zakupie aparatu musimy się liczyć z dodatkowymi kosztami :D Jest parę niezbędnych akcesoriów, które swoje kosztują, a bez których ani rusz. Dlatego warto doliczyć te parę stówek przed zakupem, a nie przekraczać limity :)
Niezbędniki:
- karta pamięci (moim zdaniem 1gb albo 2 karty po 512mb to absolutne minimum - koszt około 80zł [zależy też czy wybierzesz canona czy fuji, bo te 2 typy aparatów obsługują chyba inne typy kart)
- ładowarka do baterii (jeśli miałbyś kupować co kilka dni komplet baterii do aparatu wykończyłbyś się finansowo. Konieczne jest kupno ładowarki - po prostu podłaczasz takie urządzonko do prądu, wkładasz tam baterie i włala, za 2h masz pełną baterie :) koszt - około 100zł)
- futerał (powinien być na tyle duży, by zmieścił się w nim aparat, a dobrze by było, jakby do środka weszła również ładowarka, zapasowe baterie w razie potrzeby - koszt około 50zł)

Są jeszcze inne dodatki, typi konwertery, soczewki makro itp., ale póki co nie będę Cię wtajemniczał bo to sprawa na grubszy portfel i bardziej zaawansowanego fotografa :)

Podsumowując: jeśli nie chcesz przekraczać limitu, weź Canona, bo to naprawdę dobry aparat i powinieneś być z niego zadowolony. Jeśli jednak te 1500zł ma znaczenie dosyć szersze, czyli możesz sobie pozwolić na większy wydatek, to bierz Fuji.

Opisałem się jak głupi :D
Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc, to chętnie :)

pozdrawiam

Do góry Bottom