Dobra, po zastanowieniu się uznałem, że potrzebny Ci jest dobry, zaawansowany kompakt - myślę, że nie ma sensu inwestować lustrzankę, bo kupienie samego body bez obiektywu mija się z celem.
Jeśli chodzi o kompakty, to ja polecam Ci 2 modele aparatów
1. Canon PowerShot S3 IS
Jest to aparat który ja posiadam
Jestem z niego bardzo zadowolony, choć i ma on swoje wady
Jednak gdy patrzę, do czego chcesz ten sprzęt wykorzystywać to myślę, że powinieneś być z niego zadowolony.
Zacznę od wad: aparat ma bardzo słaby autofocus - czyli automatyczne nastawianie ostrości. Jeśli chciałbyś fotografować jakieś sporty, mecze, to umarł w butach - aparat bardzo szybko ostrość ustawi, ale najczęściej błędnie, po prostu często się ten system myli. Wada ta przeszkadza tylko wtedy, kiedy chcesz zajmować się fotografowaniem akcji i nagłych wydarzeń, kiedy liczy się szybkość - błyskawiczne uruchomienie aparatu, ustawienie ostrości - bo do portretów to nie ma z tym najmniejszych problemów, to samo z pejzażami
a tak btw. to ja zawsze manualnie ustawiam ostrość, czymkolwiek bym nie focił, trwa to tylko jakieś 2-3 sekundy dłużej, a mam pewność, że zdjęcie będzie poprawne.
Drugą wadą jest to, że aparat ma tendencję do szumienia (czyli pogorszenie jakości zdjęcia poprzez coś w rodzaju kropeczek na zdjęciu). Ogólnie problem występuje jesli robisz zdjęcia na auto w słabym oświetleniu - ale to jest domena wszystkich kompaktów, więc inny aparat jakiejś rewolucji w tym zakresie nie przyniesie. Parę rad ode mnie - to wystarczy, aby nauczyć się omijać szumy w kompaktach, bo fotografuje tym aparatem tyle, że wyciskam z niego co się da
No i ostatnia wada to słaby wizjer - mały, niewygodny. Tylko że porządne wizjery odeszły razem z kliszą w niepamięć, bo teraz patrzy się w LCD
Jeśli chodzi o zalety tegoż sprzętu, to gdybym miał je przedstawić tak dokładnie jak wady, to trochę by mi zeszło
Powiem w skrócie tylko co i jak.
- ruchomy ekran LCD - bardzo przydatny w wielu sytuacjach i po prostu duża wygoda.
- makro od 0cm - chyba nie ma kompaktu o takim makro, jak lubisz bliskie ujęcia to coś dla Ciebie
- zoom optyczny 12x - bardzo dobre zbliżenie i jakość zdjęcia nie pogarsza się
- aparat jest mały jak na tak wysoką klasę sprzętu [zmieścił się do mojej kieszeni w kurtce]
- fajnie wygląda
- świetne odwzorowanie kolorów
- jeśli interesuje Cię również zabawa aparatem, to S3 powinien sprawić Ci dużo radochy z focenia - dostępne są fajne opcje z kolorami, typu zmiana barwy, jeden punkt kolorowy, itp. itp...
- bardzo wysokiej jakości filmy
- duży wybór trybów fotografowania (np. fotografowanie w nocy, fotografowanie fajerwerków, portrety, pejzaż, sport, itp.)
- prosty w obsłudze i wygodny (ułożenie przycisków dobre itp.)
Koszt: osobiście odradzam kupowanie w sklepach typu Media Markt, supermarketach czy nawet w firmowym sklepie. W necie dostaniesz ten aparat 200-300zł taniej
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/79421 - najtańsza oferta to 1220 zł. Myślę, że aparat wart jest tej ceny.
2. Fuji FinePix S9600
Niestety tutaj nie mogę wiele doradzić
Nie korzystałem z tego aparatu, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć o możliwych wadach/zaletach. Wiem jednak tyle: jest to aparat z pewnością lepszy od wyżej opisanego Canona S3 IS, ale również i droższy.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/104344 - najtańsza oferta to 1448zł.
Polecam go dlatego, bo znam bardzo wielu profesjonalistów i dosłownie każdy bardzo chwali ten aparat. Widzę, że oferuje on większe możliwości niż Canon, ale jak to ma się do rzeczywistości - trudno mi powiedzieć. Na Twoim miejscu wziąłbym Fuji, jednak po zakupie dodatków (o których zaraz będzie mowa) znacznie przekroczysz limit 1500zł.
Dodatki
Niestety życie nie jest bajką i przy zakupie aparatu musimy się liczyć z dodatkowymi kosztami
Jest parę niezbędnych akcesoriów, które swoje kosztują, a bez których ani rusz. Dlatego warto doliczyć te parę stówek przed zakupem, a nie przekraczać limity
Niezbędniki:
- karta pamięci (moim zdaniem 1gb albo 2 karty po 512mb to absolutne minimum - koszt około 80zł [zależy też czy wybierzesz canona czy fuji, bo te 2 typy aparatów obsługują chyba inne typy kart)
- ładowarka do baterii (jeśli miałbyś kupować co kilka dni komplet baterii do aparatu wykończyłbyś się finansowo. Konieczne jest kupno ładowarki - po prostu podłaczasz takie urządzonko do prądu, wkładasz tam baterie i włala, za 2h masz pełną baterie
koszt - około 100zł)
- futerał (powinien być na tyle duży, by zmieścił się w nim aparat, a dobrze by było, jakby do środka weszła również ładowarka, zapasowe baterie w razie potrzeby - koszt około 50zł)
Są jeszcze inne dodatki, typi konwertery, soczewki makro itp., ale póki co nie będę Cię wtajemniczał bo to sprawa na grubszy portfel i bardziej zaawansowanego fotografa
Podsumowując: jeśli nie chcesz przekraczać limitu, weź Canona, bo to naprawdę dobry aparat i powinieneś być z niego zadowolony. Jeśli jednak te 1500zł ma znaczenie dosyć szersze, czyli możesz sobie pozwolić na większy wydatek, to bierz Fuji.
Opisałem się jak głupi
Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc, to chętnie
pozdrawiam