pierwsza sprawa napisz jaką masz konfigurację
pogrzebałem trochę po forach i znalazłem coś
prawdopodobnie może ci pomóc
CYTAT
Znalazłem chyba rozwiązanie owego problemu...
Nie wszystkim wiadomo ale PB wydal dwa patche... 1.08 i released patch...
Miałem ten sam problem, poszukałem po angielskich forach i znalazłem rozwiązanie....
Trzeba sciągnąć drugi patch
Tuatj masz link
http://www.worldofgothic.com/?go=dlfile&fileid=106
Jeśli to nie pomoże to spróbuj tego
CYTAT
znalazłem sposób na where is guru:
1. w katalogu gothic3 (moje dokumenty) w pliku UserOptions.ini zmieńcie wyrazy english na polish
2. w katalogu Program Files\Gothic III\Ini w pliku ge3.ini też zmieńcie z english na polish
Sorka, że milion opcji ale każdemu pomagało co innego
sam też miałem ten problem ale na Gk mieliśmy z 10 sposobów na to dziadostwo
CYTAT
A wiec zauwazylem ze wiele osob(w tym ja) poszukuje jakiegos sposobu aby w jak nalepszej jakosci grac w ta cudowna gierkie Gothica 3 . Postanowilem przetestowac na wlasnej skorze rozne mozliwosci optymalizacji kodu gry itp...itd. Powiem wam ze efekt do jakiego doszedlem jest wrecz CUDOWNY Sam nie moge do tej pory wyjsc z podziwu jak teg dokonalem
Obecnie gram na ustawieniach medium/low z rozdzielczoscia 1024/768 i gra dziala plynnie w wiekszosci obszarow, w miescie oczywiscie dziala wolniej ale nie ma co nazekac Posiadam komputer
- Athlon XP 2.0
- 768 ramu
- GF FX 5200
no i oczywiscie wiadomo ze sprzet do najnowszych nie nalezy, ale trzeba sobie jakos radzic w zyciu
Dobra przejdzmy do konkretow
- po 1 zrobilem formata calego dysku (nie instalowalem zadnych zbednych programow ani gier)
- po 2 zainstalowalem program CachemanXP, ktory jest wrecz przecudowny Dzieki niemu posiadam 680-690mb wolnej pamieci fizycznej majac maxymalnie 768
- po trzecie dokonalem drobnych zmian w biosie ale to raczej malo istotne P.S.Dla unikniecia wystepowania bledu "Where is guru" radze zmniejszyc maxymalnie szybkosc pamieci( ja mam ustawione 266 przy maxymalnym 400) Pomaga w 100%
-
po czwarte ustawilem bariere wykozystynia pamieci fizycznej z 80% na 90% co tez znacznie polepszylo jakosc gry. Aby tego dokonac wpisujemy w oknie uruchom "regedit" (otoworzy sie ramka) dalej postepujemy wedlug schematu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management a nastepnie dokonujemy edycji pliku "NonPagedPoolSize" w nastepujacy sposob ilosc ramu jaka posiadamy mnozymy x 90% a wynik dodatkowo x 1024. Liczbe ktora powstanie wprowadzamy w puste miejsce oraz zaznaczamy system dziesietny.
- po piate radze dokonac edycji ilosci pamieci wirtualnej.(jak tego dokonac chyba nie musze opisywac ) Powinna byc 2,5 raza wieksza niz ilosc posiadanego ramu i najlepiej ustawic ja na partycji 1 lub ostatniej gdyz to na nich dysk ma najwieksza szybkosc.
- no i na koniec nalezy dokonac drobnej modyfikacji a tak naprawde podmiany kilku plikow w katalogu G3 Mozna je pobrac z tego linkahttp://rapidshare.com/files/2569454/Gothic_3.rar.html (dolaczona instrukcja )
To co wam jeszcze tylko pozostanie to dokonac zmian w opcjach graficznych gry na takie jakie wam beda najbardziej odpowiadaly A no i zmiany ktorych dokonywalem byly wprowadzane na orginalnej polskiej wrscji Gothica.
to co pogrubiłem pomogło mi zlikwidować błąd Guru
ale spróbuj każdej możliwości
http://forum.gothic.phx.pl/archive/index.php/f-111.html
na wszelkie inne problemy radzę szukać odp tutaj
a jak nic z tego nie pomoże to będziemy myśleć dalej
bo kojarzy mi się, że trzeba w biosie zmniejszyć też taktowanie ramu
alr to bym musiał poszukać