Odwieczna Zagadka :p

Status
Zamknięty.

doctor

Wariat
Weteran
Witam

pisze ten temacik poniewaz sprubuje rozwiac wszelkie watpliwosci na temat plytkiej aczkolwiek zastanawiajacej
zagadki ktora u niektorych wywoluje salwe smiechu a u innych grymas zażenowania...
wiec do rzeczy... istnieje wiele teori na ten temat (conajmniej 2, no moze 3 ale ja nie wierze w ufo) :D
nie przedluzajac przejde odrazu do sedna i zadam pytanie...

Co bylo pierwsze jajko czy kura?

pytanie banalne jednak gdyby sie nad tym dluzej zastanowic to jest nad czym myslec...
osobiscie uwazam ze pierwsza byla kura ktora potem za sprawa kogucika zniosla jajeczko z ktorego wyklul sie kurczaczek (i tak powstal chockapik) :D hehehe... i tak lancuch zycia tych jakby na to nie patrzec ptaszkow badz zwierzat zostal przedluzony :D

to tyle :p
czekam na wasze odpowiedzi :D :D

Garrick

Member
Po glębszym zastanowieniu wnioskuję, że początek dało jajko :)
Moja teoria jesst następująca...
Myślę, że pewnego dnia, pewna kaczka, w pewnym kraju zniosła pewne jajko :D Wykluło się z niego coś podejrzanego co człowiek potocznie nazwał kurą. A kura jaka jest każdy widzi :) Wydalono ją ze stada bo biedne kaczki nie potrafiły znieść takiego pomyleńca :p
Tak więc kura dała już życie innym kurą i tak cały łancuch trwa do dziś :p :p

Nara

doctor

Wariat
Weteran
QUOTE(Garrick @ 26-09-2006, 16:24) [snapback]124638[/snapback]

Po glębszym zastanowieniu wnioskuję, że początek dało jajko :)
Moja teoria jesst następująca...
Myślę, że pewnego dnia, pewna kaczka, w pewnym kraju zniosła pewne jajko :D Wykluło się z niego coś podejrzanego co człowiek potocznie nazwał kurą. A kura jaka jest każdy widzi :) Wydalono ją ze stada bo biedne kaczki nie potrafiły znieść takiego pomyleńca :p
Tak więc kura dała już życie innym kurą i tak cały łancuch trwa do dziś :p :p

Nara

ale zeby nadac zycie potrzebny jest kogucik ktory zrobi co trzeba :D
a kto zrobil co trzeba skoro ona byla sama ? :D

Garrick

Member
Hehehe :p No fakt w moim łancuchu ewolucji zabrakło niezbędnego ogniwa czyli kogucika :p
Tak więc obalamy mit jakoby kury wzięły się od kaczek :)
BUSTED!!

pozdro :)

Lord Bezimienny

Weteran
Weteran
Według mnie najpierw było jajko. Dwa gatunki ptaków "spotkały się na pięterku" ;) i samica zniosła jajo, a z niego wykluła się pierwsza kura. Potem Kura znosiła jaja i w każdym z jej potomstwa było troche z pramatki, aż kury zaczęły być zapładniane przez koguty ;) .

doctor

Wariat
Weteran
QUOTE(Lord Bezimienny @ 26-09-2006, 18:10) [snapback]124641[/snapback]

Według mnie najpierw było jajko. Dwa gatunki ptaków "spotkały się na pięterku" ;) i samica zniosła jajo, a z niego wykluła się pierwsza kura. Potem Kura znosiła jaja i w każdym z jej potomstwa było troche z pramatki, aż kury zaczęły być zapładniane przez koguty ;) .

hehhe ale nie powiesz mi ze te koguty wziely sie znikad :p :p
oj wszyscy zapominaja o tak waznym koguciku :D
dobra to ja tu teraz zablysne i zapodam profesjonalny wypis z wiki

oto on:

Kura domowa (Gallus gallus domesticus) - ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa (Gallus gallus), lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków (zarówno żyjących, jak i wymarłych). Domestykacja miała prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach. Około 1000 p.n.e. kury hodowano już w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie, w tym w Polsce (odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie). W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła.

hehhehe

czyli generalnie... niezaszkodzi jak zapoda ktos jeszce jakies teorie jak wg niego to wygladalo :D
ale wersja lorda jest ok mimo braku kogucika

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
A wg. mnie pierwsza byłą kura, BÓG stworzył świat, ziemie, morza, ZWIERZETA i człowieka. Zwierzęta, jak się można domyślić jednego samca i jedną samice (jak z ludźmi), bóg jest poczatkiem (i końcem). Wiem zaskoczylem was tym, ja tak wierzacy człowiek :p

Lord Bezimienny

Weteran
Weteran
Kochany doctorku ;P ja uwzgledniłem koguta w swojej teorii :p . Przecież ta prakura nie rodziła samych samic, urodziło się kilka kur i kilka kogutów i później to już z górki ;P .

doctor

Wariat
Weteran
QUOTE(Jodełko @ 26-09-2006, 21:41) [snapback]124644[/snapback]

A wg. mnie pierwsza byłą kura, BÓG stworzył świat, ziemie, morza, ZWIERZETA i człowieka. Zwierzęta, jak się można domyślić jednego samca i jedną samice (jak z ludźmi), bóg jest poczatkiem (i końcem). Wiem zaskoczylem was tym, ja tak wierzacy człowiek :p

OJ Jodelko... tos teraz wszystkich zaskoczyl :D

Kochany doctorku ;P ja uwzgledniłem koguta w swojej teorii tongue.gif . Przecież ta prakura nie rodziła samych samic, urodziło się kilka kur i kilka kogutów i później to już z górki ;P .

hehehe oj lord :p ale zeby z tych jajeczek wykluly sie kurczaczki (czyt. nastepne kurki) musi byc kogut :p
bez koguta jajka sa tylko do jedzenia :p no chyba ze ta pra byla samowystarczalna :p :p albo jakas metoda sztucznego zapladniania :D skoro w starozytnym egipcie mozna bylo zrobic trepenacje czaszki :D :D

Lord Bezimienny

Weteran
Weteran
Strasznie się czepiasz, tą pierwszą kurę zapłodnił jakiś inny ptak-samiec, a z jajek się wykluły ptaki z w połowie kurczakowe i tak ciągle, aż tych ptaków z "domieszką kury" było tyle, że zaczęły się rozmnażać między sobą, pewnie były inne od tej pierwszej kury, ale napewno pewne podobieństwo zostało.

doctor

Wariat
Weteran
No pewnie ze sie musze czepiac :p
no ale skoro wszystko zostalo wyjasnione (albo tak sie wydaje) to mysle ze twoja wersja nie jest taka zla :p

chociaz nie powiem do tej poprawki tez sie idzie doczepic ;P ale o tym porozmiawiamy kiedy indziej :D

Megarion

El Presidente
Hmmmm, czasem sobie myślałem nad tym problemem. I wnioski do jakich doszedłem, zgadzają się z tym, co napisał Jodełko ;)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom