No Comment

Status
Zamknięty.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
QUOTE (Azgalor @ 02-03-2006, 17:08) Dobra ja już czegoś nie rozumiem. Co to za argument, że pewne opa są niekomentowane, bo są beznadziejne. Przecież po to są komentarze, żeby wytykać błędy i wychwalać jakieś tam orgazmy artystyczne. Przecież jest mnóstwo komentów typu "beznadziejne blablabla to źle tamto źle itd.", ale SĄ! Mam wrażenie, że Słudze Kruka nie chodziło o to, żeby zdobyć mnóstwo pozytywnych komentów, poprzez założenie tego tematu, ale żeby dowiedzieć się dlaczego jego prace nie są komentowane zarówno pozytywnie jak i negatywnie. Dlatego proszę nie wywracać kota ogonem i stwierdzać, że jest się w stanie poznać wartość opo po jego kilku pierwszych linijkach, olewając całą resztę. Szczególnie kieruje tę uwagę do Konfistadora, komenty nie są tylko po to żeby chwalić, a opa to nie stresczenia ani nowelki, w których obowiązuje zasada im krótsze tym lepsze.

P.S. Jak widać jakiś efekt stworzenie takiego tematu dało.
Tak komentować słabe opowiadania.... Powiedz jak długo można? Jeśli opo jest dobre znasz autora podoba ci się jego opo to cos możesz napisać a tak...

...opo słabe dużo błędów.... ocena 2/10 wyminiasz te błędy... sorry ale jak dla mnie czytanie opowiadanek to forma spędzania wolnego czasu- tak jak moja obeconść na forum a nie przykry obowiązek poprawiania żałosnych opowiadanek ;/

Shadow27

Member
No cóż , za to co teraz napisze ... nie obraź się. Ale napisałeś sporo opowiadań. Na początku komentowane były bo pamiętam. Jednak nie podobały się zbyt wielu ludziom i im więcej takich wydajesz tym bardziej psujesz sobie opinię. Więc jeśli ktoś powiedzmy przeczytał 4 kiepskie Twoje opowiadania i do tego to Twoje nie przyjmowanie krytyki to po co ma w ogóle czytać jeśli krytyki nie chcesz , a za dobrze nie piszesz. I jeszcze się pytasz jak zdobyć reputacje dobrego pisarza. Proste , zamiast 5 słabych opowiadań skoncentruj swoje możliwości i napisz jedno na oceny 6 może 7. Potem po przeczytaniu co Ci kto radzi w krytyce napisz kolejne również jedno zamiast 5 i będzie jeszcze lepsze. A Ty sobie opinie psujesz zamiast budować i dziw , że nikomu się już tego czytać nie chce. To tyle mam nadzieje , że nie zostanie to uznane za obrażanie kogoś i warna nie będzie. To jest dobra rada
wink.gif

Sługa Kruka

Member
Ta...wszystko fajnie, ale zawsze jest jakiś mankament. Bo co na przykład zrobić, gdy opowiadanie przez kogoś napisane jest conajmniej średnie, a i tak nikt go nie komentuje? Wtedy autor może się lekko zdenerwować. Aczkolwiek zgodzę się z jednym: zmuszanie kogoś do komentowania słabych opowiadań jest bez sensu. To tak, jakby powiedzieć Hitlerowi "kochaj Żydów".

Ps. "...opo słabe dużo błędów.... ocena 2/10 wyminiasz te błędy... "- do czyjego opowiadania jest ten komentarz? Bo w moim opie nie ma żadnych błędów.

Megarion

El Presidente
QUOTE Ta...wszystko fajnie, ale zawsze jest jakiś mankament. Bo co na przykład zrobić, gdy opowiadanie przez kogoś napisane jest conajmniej średnie, a i tak nikt go nie komentuje? Wtedy autor może się lekko zdenerwować.

Rozpłaczę się chyba
dry.gif
. Jak mówiłem, to nie ty oceniasz, czy twoje opowiadanie jest średnie. Oblicz sobie średnią ocen - coś między 3 - 4/10. Nie wiem, czy masz błędy w opku, bo nie miałem realnie siły sprawdzać - ja je ledwo czytałem.

QUOTE Aczkolwiek zgodzę się z jednym: zmuszanie kogoś do komentowania słabych opowiadań jest bez sensu. To tak, jakby powiedzieć Hitlerowi "kochaj Żydów".

Ty to robisz, żądając komentowania (lub przynajmniej upierdliwie upraszając) swojego słabego opowiadania.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
SK - słuchaj ty mnie...
Mam tylką jedno do powiedzenia: po co ci są komentarze jak i tak nie bierzesz ich pod uwagę, a starasz się wszystkie zdementować udowadniając jakim ty genialny pisarzem jesteś... To jest śmieszne... Jeśli już chcesz komentarzy to je bierz pod uwagę, a nie olewaj.
To by było tyle.

Gothi Out

Sługa Kruka

Member
Każdy komentarz, który się pojawi biorę pod uwagę, a jeśli myślicie inaczej - wasz problem. Genialnym pisarzem nie jestem, z resztą na forum (przynajmniej na tym) takich nie ma. Czasem zdarzy się opo, które spodoba się ludziom, ale to raz na sto lat. Z resztą idealnych opowiadań nie ma, tak, jak nie ma idealnych/genialnych pisarzy. Teraz przytoczę pewien cytat...:

"Przecież po to są komentarze, żeby wytykać błędy i wychwalać jakieś tam orgazmy artystyczne."- naprawdę, sam lepiej bym tego nie ujął.

Powinno się komentować wszystkie opowiadania, nawet te złe. Skoro wy komentujecie tylko te dobre, to może od razu usuwajcie te złe, co?

Megarion

El Presidente
QUOTE Powinno się komentować wszystkie opowiadania, nawet te złe. Skoro wy komentujecie tylko te dobre, to może od razu usuwajcie te złe, co?

Ciekawe jak to sprawdzisz? Powołamy spec-komisję? Matko, ludzie potrafią być upierdliwi. Ale jestem za. Przy średniej 3/10 - wywalamy. To ty zaproponowałeś.

QUOTE "Przecież po to są komentarze, żeby wytykać błędy i wychwalać jakieś tam orgazmy artystyczne."- naprawdę, sam lepiej bym tego nie ujął.

Może dodacie "buźkę" ze ścianą? Przydała by się. Poczytaj swoje komenty na komenty, których niestety Gothi nie usunął. Aż żal patrzeć.

QUOTE Każdy komentarz, który się pojawi biorę pod uwagę, a jeśli myślicie inaczej

Bierzesz pod uwagę. To oczywiste. Ale po to, żeby udowodnić (oczywiście się to ci nie udaje) że jego autor się myli
dry.gif
.

QUOTE Genialnym pisarzem nie jestem, z resztą na forum (przynajmniej na tym) takich nie ma.

Powtórzę - wg mnie świetni są Sever i Reynevan. CO prawda drugiego już tu nie ma, lecz i tak ich prace są świetne. I nie wylewaj znów swych żali, jeżeli do pięt im w pisaniu nie dorastasz
dry.gif
. A jak to ci mało, to dodam Gothiego i Glifiona, których rzadkie opowiadania są naprawde bardzo dobre.

QUOTE Z resztą idealnych opowiadań nie ma, tak, jak nie ma idealnych/genialnych pisarzy.

Patrz wyżej, lecz mogę się zgodzić.

I na litość, proszę uspokój się. Bo to sie robi żałosne.

G

Gray_Fox

Guest
Postawmy sprawę tak ;

Sługo Kruka, na forum jest wolność wypowiadania sie, nikogo nie wolno zmuszać by przeczytał czyjeś opowiadanie/odpowiedział na dany temat. Tym bardziej , że jest to forum o grze cRPG jaką jest Gothic. Nie jest to forum o opowiadaniach.

QUOTE Powinno się komentować wszystkie opowiadania, nawet te złe. Skoro wy komentujecie tylko te dobre, to może od razu usuwajcie te złe, co?

Jak wspomniałem, istnieje wolność , kto niechce komentować to nie komętuję i kropka.

Więc nie wymuszaj, i zakończmy te dyskusję bo ona do niczego nie prowadzi.

Sługa Kruka

Member
Nie żadną spec-komisję tylko po prostu komentarze. Bo niby jak oceniasz, czy opo jest dobre? Czytając je! Pomysł z wywalaniem takich opowiadań wydaje mi się dobry. Zobaczycie przynajmniej, jak bardzo schudnie wasz dział z opowiadaniami.
"Poczytaj swoje komenty na komenty, których niestety Gothi nie usunął. Aż żal patrzeć."- ani trochę nie zrozumiałem tego zdania. Szczególnie fragmentu "komenty na komenty".
Komentarzy nie biorę pod uwagę dlatego, żeby się wybronić. Po prostu autor opowiadania ma prawo coś wyjaśnić, gdy jest to niejasne.
Teraz kolejna sprawa: Czyżby nikt nie widział podobieństwa w opowiadaniu Sever (bez złośliwości dla autorki) z grą Thief 3? Opiekunowie, Opiekun Orland, Artemus.

I ja jestem całkowicie spokojny. Po prostu piszę to, co mi się nie podoba i co mnie denerwuje.

Megarion

El Presidente
QUOTE Teraz kolejna sprawa: Czyżby nikt nie widział podobieństwa w opowiadaniu Sever (bez złośliwości dla autorki) z grą Thief 3? Opiekunowie, Opiekun Orland, Artemus.

Nie wiem, nie grałem. Ale poradzę ci, żebys zaczął brać z czegoś pomysły. Choćby z przewodniczącego Leppera, jeżeli choć trochę podniesie to jakoś twoich słabych opowiadań. Błagam, nie czepiaj się innych - bo to już sięga dna. Popracuj nad swoim stylem.

QUOTE Szczególnie fragmentu "komenty na komenty".

To znaczy, że prawie każdy komentarz na twoje opo, ty dajesz swój. Obejrzyj temat ze swym opkiem, to zrozumiesz.

Sługa Kruka

Member
Z wami po prostu nie można normalnie pogadać. Jak ktoś ma inne zdanie od was lub wytyka wam błędy to od razu jest "ten zły". Nie czepiam się innych, a tylko mówię, że wasi "idealni pisarze" wcale nie są tacy idealni. Muszę odpowiadać na komentarze, bo jeśli np. jakiś mnie obrazi to odpowiadam. Poza tym jeśli ktoś czegoś nie kuma w opie też należy to wyjaśnić.

Ps. Czemu nikt nie zamknie tego tematu, skoro wszystkich tak drażni?
Ps. 2. Wiem, że to może i monotonia, ale popieram poniższy post.
Ps. 3. Gothi, jeśli chcesz to możesz zamknąć temat. Zaczyna się tutaj robić walka, a nie to było moim celem.

Azgalor

Member
Taaaa...ludzie za przeproszeniem ale trochę oborę robicie, zamiast poruszania problemu dla którego ten temat został stworzony, to najeżdżaćie wszyscy jak jeden mąż, że opa Sk są beznadziejne. Przestańcie rzucać mięsem, bo to zaczyna się robić żałosne. Spróbujmy przez chwilę założyć, że to nie on założył ten temat, tylko ktoś kto nie ma żadnego opo na koncie. Może to wam pomoże w zrozumieniu problemu. I teraz chodzi o pewien brak motywacjii, jaki powstaje przez takie zachowanie. Po przeczytaniu tych postów, potencjalny autor(lepszy lub gorszy, nieważne) nie będzie miał ochoty niczego zamieszczać, a tym bardziej nie będzie miał ochoty tego robić, jeżeli nikt nie będzie komentował jego prac. Chodzi o to, że zamieszcza się tu prace, po to żeby się nimi pochwalić i żeby jakoś się roziwjać(dzięki pozytywnym i negatywnym komentom). Oczywiście wiem, że nie wolno nikogo zmuszać do komentowania czyjegokolwiek opa, ale nie było to celem założyciela tematu. Moim zdaniem raczej chodziło o znalezienie odpowiedzi na pytanie, czemu jedne opa są komentowane a inne nie? Jedną z proponowanych przyczyn jest zbyt duża wielkość pewnych prac w stosunku do innych. Drugą racjonalną przyczyną były pewien prestiż zdobyty na forum, czyli że opa pewnych autorów/autorek zawsze należy skomentowac, bo prezentują wysoki poziom. Właściwie to we wcześniejszych wypowiedziach nie znalazłem żadnych innych argumentów, ponieważ mówienie że kiepskich opek się nie komentuje jest po prostu śmieszne(po pierwsze jest wiele kiepskich i krótkich prac skomentowanych negatywnie, po drugie komentarze mają pomóc autorowi popracować nad techniką, stylem i formą).
Eh, pewnie mam jeszcze więcej do powiedzenia, ale na razie nic więcej mi do głowy nie przychodzi. Mam nadzieję, że mój wywód jest esencją całego tematu i jest w miarę zrozumiały.
P.S. Proszę nie cytować pojedyńczych zdań z tego posta wyrwanych z kontekstu, aby wykazać się swoją sprawnością w docinaniu innym. Dziękuję

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Tadadada!
Wkraczam z hukiem i w ogóle.
Cichajcie mości panowie, albo się uspokoicie, albo zamknę topic [nawet mimo, że na wstępie poparł go Glifion]. Jak powiedział przedmówca robi się obora. A kto ma rację, niech każdy myśli jak chce. Każda ze stron przedstawiła swoje zdanie i nikt nie ma zamiaru ustąpić. Więc albo się nie kłóćcie, albo to koniec tego topicu i waszych "rozważań".

Gothi Out

Ech Gothi... jak ty piszesz "wogóle"? Już ostatnio tłumaczyłem to Arcane. Taka forma nie istnieje, jest tylko i wyłącznie "w ogóle". Koniec dygresji - Glifion

Ah wybacz, wybacz. Spieszyłem się - GW

Megarion

El Presidente
Więc odpowiem swoją subiektywną opinią
wink.gif
Na post Azgalora.

Nie możemy uznać, że to napisał user inny niż SK, gdyż zrobił to on. I jednak wszystko wskazuje na to, że dla tego iż TYLKO jego (i ew. twoje opowiadanie) nie jest komentowane. Co do tego, że nie będzie pisał bez komentów...przykro mi, jeżeli pisze marnie, to niech nie pisze więcej lub poprawi swój styl. Co do wielkości prac, zgadzam się. Kilku pisarzy na forum (tak, tak pisarzy) daje duże kawałki swych opowiadań. I wtedy mało kto komentuje. Po pierwsze, trzeba by dużo napisać, co jest zawsze męczące. Dalej, oczywiście może nie chcieć się czytać opowiadania. Sam tego doświadczyłem, gdy dałem "Krótką Historię o Leśnikach". Nie spodziewałem się żadnych komentarzy, lecz nawet przez myśl by mi nie przyszło się skarżyć. Po jakimś czasie otrzymałem jeden, za to treściwy komentarz od Świrusa, który wytknął mi błędy oraz powiedział co się podoba lub nie. Wcześniej był jeszcze komentarz od Lorda Bethrezena, lecz nie wiem, może chciał sprawić, żebym się ucieszył?
laugh.gif
.

Link jakby był ktoś ciekawy

Co do komentowania opowiadań znanych autorów... Spójrzcie na opko Glifiona, tam jest mało komentów.

To dotyka wszystkich... równo - Glifion

Sługa Kruka

Member
Przedstawię ostatni argument, jeśli chodzi o tę dyskusję. Otóż w jaki sposób gorszy pisarz ma stać się lepszym? Skoro wy komentujecie tylko dobre opowiadania to kto tym gorszym pisarzom wytknie błędy, by stali się lepsi? Przecież ktoś musi to zrobić, by autor wiedział, co robi źle. To już się nie tyczy mojego opowiadania, bo zostało skomentowane (chociaż nie zależy mi na opinii takich, co komentują tylko dobre lub "idelane" opa), ale reszty opowiadań. Zakład o duszę, że pojawią się w przyszłości nie komentowane opowiadania.

Shadow27

Member
Już pisałem wcześniej ... zamiast pisać od cholery słabych opowiadań napis jedno dobrze zaplanowane opowiadanie i sam przeczytaj je ok. 10 razy zanim je pokażesz innym. Wtedy możesz być pewny , że to szczyt Twoich aktualnych możliwości. Do tego otwieraj swą wyobraźnię kiedy piszesz. Bo Twoja ostatnia data dała naprawdę popis jak to szło 123445 ? Nieważne poprostu zrób tak jak napisałem zamiast wydawać 5 słabych. Wtedy ludzie skomentują bo wiedzą , że zamiast pisać masy słabych opowiadań postarałeś się. Przecież jeśli ktoś w danym czasie daje 3 , 4 opowiadanie i przeczyta się dwa z nich i okazują się słabe... to wiadomo , że dwa pozostałe również takie są. Mam nadzieje , że rozumiesz. Tak więc jakość , a nie ilość. Poza tym poczytaj opowiadania innych i zobacz co tam pisze w komentach. Ja tak robiłem ;]

mogget

forumowy obibok
VIP
QUOTE A jak się nie podoba, to po co pisać. Żeby komuś było przykro?

Po to zeby pomoc tej osobie poprawic bledy stylistyczne i tego podobne i potem moze juz nie byc takich problemow jakie maja niektorzy zapobiegac takim tematom ktore sie przemieniaja w prywatne wojny.

P.S.Sorry ze tak pozno napisalem tego posta ale jak to czytam to sie mi plakac chce.Gorzej niz pieciolatki(nie wszyscy ale wiekszasc)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom