Firma JOWOOD od początku robiła niezłą lipę. Przy produkcji trzeciego gothica nie pozwolili PB na perfekcyjne dokończenie gry: więc wyszło co wyszło. Dodatek do trójki był totalnym dnem, i nawet przeprosiny twórców gry nic nie dały. Uważałem że po tym incydencie wszystko będzie ok. Grając w arcanię liczyłem na coś lepszego a tu lipa. Gra zrobiona pod amerykański rynek, prosta fabuła zrobiona pod amerykańskich graczy, a szczególnie koniec gry bardzo wcześnie, brak wątku o setarif. A teraz co ?? dowiadujemy się że dodatek leży sobie spokojnie w magazynie ponad pół roku, chociaż nie można nazwać to dodatkiem tylko uzupełnieniem niepełnej wersji gry. Co zamierzali panowie z JOWOOD, liczyli na łatwe pieniądze, chyba coś im nie wyszło, sprzedaż arcanii nie wyszło za dobrze, a po tym incydencie jakakolwiek w przyszłości sprzedaż upadku setarif też nie przyniesie wielkich zysków. Po raz czwarty JOWOOD narobiło lipy ale tym razem szczególnie sobie zadrwili z graczy. Mam nadzieję że będzie tak jak piszą koledzy powyżej że gra pojawi się w internecie. Niestety pewnie i przy tej części gothica nie możemy liczyć na cuda. Wątpie czy kiedykolwiek powrócą dobre czasy starszych gothiców.. Może jak PB powróci do pracy nad serią gothic.