New Komp Czy Podzespoły?

Status
Zamknięty.

Matteox

Member
No właśnie chciałem sie spytać wszystkich userów co sie bradziej opłaca...
Nowy komputer czy stopniowe dokupywanie podzespołów?
Czy 1 spośob jest tańszy od 2 a może na odwrót?
Prosze o komentarze B)

PoZDrAwiaM :)

szczurek

Menda serowa
Weteran
Ha no wiesz, zależy jak dobre podzespoły chcesz kupic, ile za nie w sumie zapłacisz i czy Ci sie to poprostu bedzie opłacac.
Nowe kompy nie są juz takie drogie. Wiec to ile mas kasy tez ma duze znaczenie :) Ja sam bawie sie w podzespoły, bo na nowego kompa szkoda mi kasy wydawac. Mam ciekawsze wydatki.

dankan

Member
ostatio mialem podobny dylemat, osobiście wybralem podzespoly, wychodzi o wiele taniej i wiem przynajmniej co mam w obudowie:)
jęsli nie masz za dużo pieniędzy, to na początku probonuje kupić ci płyte główna ze zintegrową kartą graficzną , procesor i pamięci ( ddr2/800) oraz zasilacz ( przyszłościowo 450 w)
Wystarczy że całość włożysz do obudowy, podlączysz stary dysk i napędy , a będzisz mógł już uzywać kompa.
Z czaasem dołozysz normalna grafike i więcej pamięci i masz kompa jak ta lala :lol:
Zreszta jeśli na brak gotowki nie nazekaz to i tak lepiej złożyc , wyjdzie dwa razy taniej niz w sklepie :lol:
Nie pomne tez o satysfakcji ze składania :lol:
Jeśli chcesz abym pomógł ci wybrac podzespoły to wal chętnie pomoge :rolleyes:

BraveHeart

Member
Jeżeli chodzi o stopniowe dokupywanie podzespołów to nie ma sensu, jeśli nowego kompa składasz od nowa. Jeśli będziesz stopniowo zbierał części a te co już kupiłeś będa leżały nieużywane w szafie to sporo stracą na wartości zanim zbierzesz wszystko. Najlepiej zrobić tak jak ja, pochodzić po forach popytać się o poszczególne podzespoły, pooglądać testy i jak wybrać to co się najbardziej opłaca. A kiedy się uzbiera kupić wszystkie komponenyty, złożyć i cieszyć się grą.

Jay_Kay

Magister vitae
Kupuj podzespoły. Na pewno wyjdzie taniej, np. na allegro jest wiele okazji (dodatkowo odpadają koszty przesyłki przy odbiorze osobistym), poza tym wtedy sam decydujesz, co chcesz dokładnie w swoim kompie mieć. No i nic nie odbierze Ci satysfakcji ze złożenia komputera...
Podpisuję się więc pod postem dankana.

doctor

Wariat
Weteran
Nie kupuj podzespolow :/

np. dzis jak kupisz plyte glowna a za 3 miesiace ramy to plyta moze sie okazac na jakims gorzszym laczy wiec i tak i tak bedziesz do tylu...
osobiscie polecalbym kupowanie jak najdrozszej plyty glownej z najnowszymi technologiami obslugujacymi rowiez te starsze jesli juz chcesz zmieniac aby podzespoly,
ale zdecydowanie bardziej wg mnie oplaca sie kupowac caly komplet ale mam tutaj na mysli aby plyte glowna, procka, grafike i pamiec i to wszystko ja tak niedlugo zrobie dysk dzwiek zostawiam taki sam bo nie potzrebuje wymieniac :) tak to ja widze ale jak ty zrobisz to juz twoja sprawa...

Dokupujac czesci po kolei masz wiekszy wydatek ale rozlozony na wiekszy okres czasu
natomiast jesli kupisz ten zestaw co podalem to napewno wyjcie cie taniej ale wydatek jest wiekszy w krotkim czasie,
wszystko zalezy od kasy... moja modernizacja kosztuje 1500 zł, a opiewa na dobra plyte glowna, procka 2.0Ghz, pamiec 1GB, grafike 256MB Pxs 3.0 , DVD i dysk twardy 250GB itd :p

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom