Najważniejsze Cechy

Status
Zamknięty.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
W tym temacie wypiszcie i UZASADNIJCIE 5 najważniejszych dla was cech u człowieka.

OK dla mnie to:
1. Ziomalstwo (być może u was nie ma takiej cechy/określenia, ale to chyba wiadomo o co chodzi, jakie zachowania) - Ziom to ziom, zawsze jest spoko.
2. Poczucie humoru - wiadomo, lepiej jak jest śmiesznie, ale zeby ten ktoś znał granice i nie poniżał chamsko kogoś, ani nie wyzywał.
3. Honorowość - Honor to rzecz świeta, jak ktoś to kiedyś powiedział: "Bóg, HONOR, Rodzina"
4. Byciem sobą - Bardzo ważne dla mnie jest bycie sobą, nie udawania nikogo, nie popisywania się, nie bycia sztucznym... "Jestem normalny czyli dla wielu inny" - Sokół
5. Szczerość - Chce aby nikt mnie nie obrażął za moimi plecami, moze z kimś poagdać o mnie, co o mnie sądza bo kogoś np. danerwuje (sam nie uważam tego za obgadywanie, i nawet to praktykuje) ale jak ktoś chce mnie obrażać to tylko prosto w twarz, pozatym cenie u ludzi gdy ktoś potrafi być całkiem szczery i powiedzieć mi co o mnie sądzi. "Mówisz prosto w twarz, po strachu! Inazcej być nie moze wśród przyjaciół..." - Sokół

Pozatym ważne są także cechy:
- Zrozumienie
- Wierność ( do pewnego stopnia)
- Pomocność (uczynnosć?)
- Sprawiedliwość - pisze to tyko dla jasnosci sprawy, to dla mnie bardzo ważna cecha, ale ja uważam ze człowiek Honorowy jest sprawiedliwy.
- Uczciwość - nie trzeba tłumaczyć, chociarz jednej osobie by było trzeba, n/c Daniel....
- Opanowanie&Spokój
- Tolerancyjność (ale w pewnym stopniu) - jak w przypadku sprawiedliwosci, Honorowość to też tolerancja dla mnie, nie wiem czy też dla was, ale dla mnie tak.
- Współczucie
- Skromność (ale nie do końca, czasem trzeba komuś uświadomić coś)
- Inteligencja (nie mylić z wiedzą) - ale nie zawsze, ktoś moze być Inteligentny ale będzie innych głupszych poniżać bo są głupi, i bedzie sie chwalić inteligencja to dziękuje i narazie... A ktoś może być głupi, ale wierny, pomocny itp. to wole tego drugiego.

G

Gray_Fox

Guest
Honor - cecha wazna jeżeli nie najważniejsza. Nie cierpię jak ktoś mnie obgaduje za plecami, lub coś innego, niech najlepiej odrazu powie co mu leży ;] Nie lubie i nie toleruję tchórzy, którym honor jest obcy.

Inteligencja - jak u jodełki, nie mylić z wiedzą :p . Cenię ludzi z którymi można porozmawiać na poziomie, a nie ludzi którzy jak ktoś napiszę jedno zdanie, odrazu zaprzeczają i piszą 100 antyargumentów.
Owi wiedzą kiedy sie wycofać. Rlz.

Szczerość - nie lubie tlumaczenia sie. Szczerosc, to najlepsza sprawa jaka moze byc. Może uleczyć i pomóc...

Dążenie do wyznaczonego celu - nie poddawać sie, dążyć do tego czego sie przyjęło jako cel nadrzędny :p

Odejście i powrot w wielkim stylu - nie musze tłumaczyć chyba wszyscy mnie z tego znają :D

Inne :

Opanowanie
Szczerość
Czasem Przebojowość :p
Ziomalstwo, Zgranie.

doctor

Wariat
Weteran
Odejście i powrot w wielkim stylu - nie musze tłumaczyć chyba wszyscy mnie z tego znają :D

ah ta twoja skromnosc Gray Fox :D :D :p

BTW. moze mi ktos napisac od kiedy jest sie weteranem ? GF nim jest a przeciez ja bylem dlugo dlugo przed nim na forum :p :p

G

Gray_Fox

Guest
No wiesz , powinienem mieć admina :lol: ^^ A to peszek, no tylko weteran XD xD xD

Myśle że to tylko czasowo, zresztą pytaj kaca :p

Kan

Member
(Nie poukładane według jakiegoś kryterium)

1 – Wierność – Tu chyba nawet nie trzeba tłumaczyć. Nie lubię mieć do czynienia z ludźmi którzy po pewnym czasie znajomości wsadzają mi kosę w plery <_< . A nie spotkałem zbyt wielu ludzi którzy cechowaliby się wiernością i lojalnością. Więc doceniam ludzi którzy stanowią tu wyjątek.
2 - Dobroduszność i szlachetność – Można by pomyśleć że wręcz utopijna cecha u człowieka.
Dzięki takim ludziom mogę mięć przynajmniej nadzieje że świat to nie skończone bagno.
3 - Tolerancyjność. W moim przekonaniu człowiek tolerancyjny to człowiek inteligentny i przede wszystkim ludzki.
4 - Opanowanie i spokój ducha.- Bardzo prosta sprawa: rozmawiam z człowiekiem a nie ze zwierzęciem. Jeśli odwala ci szajba od samego rana to spadówa do zoo <_< .
5 – Szczerość (należało by tu także powiązać uczciwość, ponieważ nie mówienie prawdy lub jej zatajanie jest także nieuczciwością wobec innej osoby. ). – Ten sam powód co u Jodełka, Ktoś kto szepcze na twój temat za twoimi plecami to między innymi ktoś kto później wpycha ci kosę w plery ;) .

Do tego dochodzi:

Sprawiedliwość, trudną ją wprawdzie zdefiniować i zastosować ją w praktyce ale też zupełnej niesprawiedliwości nie może być.
„Nic mnie to nie obchodzi” – Dokładnie. Z takimi ludźmi można żyć. Nie wpychają nosa do niczyich spraw ani nie interesują się twoją osoba bez potrzeby. :rolleyes:
„Styl” – Nawet jeśli jakaś łajza ma styl to już jest kimś godnym zainteresowania.
„Spójność interesów i zainteresowań” – wiadomo z bratnią duszą lepiej idzie się dogadać.
Nietuzinkowość – Można odwyknąć od szarości przy takich ludziach.

Może jeszcze kilka (w sumie sporo) ale to by było już wnikanie w szczegóły.

zaitsev

Member
Szczerość - nienawidze kłamstwa wole zeby ktos mi to powiedzial niz zebym sie dowiadywal od pierwszej lepszej osoby
Lojalność - jezeli jestemy kumplami i trzymamy sie razem to nie moze byc czegos takiego jak konfident czy inna zdrada "wole ich bo oni maja wiecej haisu"
Honor - czlowiek powinien byc honorowy jezeli cos powiedzial to niech sie pozniej do tego przyzna a nie udaje ze to nie on
Humor - kazdy powinien miec poczucie humoru, troche glupio jak ktos jest zamulony i potrafi byc tylko powazny choc jezeli wymaga tego sytuacja to tza byc tez powaznym

Dark Shadows

Active Member
Dla mnie najważniejsze 5 to:

1. Bycie sobą - tak jak pisał Jodełko. Nie lubię osób, które udają, że są kimś, kim nie są, zachowują się pod publiczkę, żyją stereotypowo itp. Nie lubię czegoś takiego i tak mi chyba zostanie. ;)

2. Tolerancyjność - nie lubię osób, które lubią mieszać kogoś z błotem ze względu na kolor skóry, przekonania, wiarę itp. Dla mnie taka osoba to cham, samolub :p i gnojek. Tyle.

3. Szczerość - hm w sumie też, ale nie jest to dla mnie tak ważna cecha mimo to jedna z ważniejszych. Czemu? Bo sam nie jestem zawsze szczery. JEDNAK, jeśli osoba jest szczera wobec mnie to ja jestem szczery wobec niej. Wiele zależy, jaki mam, do kogo stosunek.

4. Prawdomówność - na tą cechę składa się u mnie mówienie prawdy i dotrzymywanie obietnic. Wkurzają mnie ludzie, którzy nie dotrzymują obietnicy lub mówią coś, czego nie powinny lub normalnie kłamią. To według mnie jest najgorsza cecha człowieka. Trochę pasuje to do szczerości, ale co tam. :D

5. Honor - nie miałem, co napisać. Według mnie w dzisiejszych czasach nie ma już honoru. Osoba honorowa (nie mówię, że takich nie ma) to rzadkość i to bardzo cenie.

ah ta twoja skromnosc Gray Fox

Zależy, kto jak to widzi. :p

Pozdrawiam.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Tak sobie pozwole podliczyć te cechy, noi zobaczymy co ogółem dla nas userów Gup jest ważne....

Na 5 osób wypowiadających się:
1. Szczerość - 5 głosów
2. Honor - 4 głosy
3. 2 głosy
- Tolerancyjność
- Poczucie humoru
- Bycie sobą
- Wiernosć&Lojalność (traktuje jako jedno)
4. 1 głos
- Ziomalstwo
- Inteligencja
- Dążenie do wyznaczonego celu
- Odejście i powrot w wielkim stylu
- Dobroduszność i szlachetność
- Opanowanie
- Prawdomówność

Piszcie dalej, bo coś mało wypowiedzi ;].

Gothi

Pain Donkey
Weteran
- Romantyczność - to jest to, czego ludzią brakuje. Umiejętność znoszenia bólu, wytrwałość, wrażliwość, uczuciowość... zlepek pięknych i ważnych cech.
- Honor - nie żaden durny "rispekt", tylko prawdziwy honor. Duma, umiejętność przyznawania się do błędów, nawet znoszenie poniżeń z godnością. To jest honor.
- Mądrość - Inteligencja to nie wszystko, trzeba jeszcze wiedzieć jak ją wykorzystywać. Wielu ludzi inteligentnych do durnie i ignoranci.
- Wytrwałość - Czymże jest człowiek, bez wytrwałości? Jeśli brakuje nam tego, nie jesteśmy różni żadnemu zwierzęciu. Potrzeba być silnym w postanowieniach, jeśli nie zawsze można być silnym ciałem.
- Rozsądek - Na co komu szczerość, jeśli nie umie jej właściwie wykorzystać. Należy zachować umiar - rozsądek, we wszystkim.

Cisu

Member
Szczerość - To jest praktycznie najważniejsza cecha dla mnie. Szczerość jest bardzo ważna. Jeśli coś komuś nie pasuje, niech to powie, a nie ukrywa to w sobie. Jeżeli dana osoba nie jest ze mną szczera, wtedy momentalnie traci dużo w moich oczach.

Inteligencja - Druga najważniejsza cecha. Lubię osoby inteligentne, z którymi można prowadzić ciekawą i długą konwersację na dany temat (czy to jest gg, czy "w realu", to nie ma znaczenia). Osoba inteligentna to też taka, która będzie potrafiła dostosować się do powagi sytuacji, co za tym idzie będzie miała na tyle taktu, żeby nie palnąć głupoty w najmniej odpowiednim momencie.

Tolerancja - Druga osoba powinna uszanować decyzje, wybory innych ludzi. Powinna być w stanie to zrozumieć. Chyba nikt nie lubi osób nietolerancyjnych wobec czegokolwiek (koloru skóry, wyznania, orientacji seksualnej, czy innych wyborów).

Humor - Też ważna cecha. Trzeba umieć się śmiać i nie tylko z innych. Trzeba potrafić śmiać się z samego siebie, przez co można dostrzec swoje wady. Trzeba wnieść trochę radości, do tego życia.

Wytrwałość/Konsekwentność - Trzba być wytrwałym i się nie poddawać. Nie przepadam za ludźmi z tzw. "słomianym zapałem", którzy po kilku porażkach mówią "Mam tego dość, rezygnuję". Należy dążyć do celu, nie zwarzając na przeciwności. Próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż osiągnie się upragniony sukces. Poddawanie się jest oznaką słabej psychiki (nie we wszystkich przypadkach) i moim zdaniem też głupoty.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Humor-Jedna z najważniejszych cech. Lubie ludzi z którymi można się pośmiać i wyluzować. Wszystkich nudziarzy i osób zawsze powarznych nie dobieram do swojego towarzystwa... (Smutsy do Rosji wódke pić)
Inteligęcja-Żeby móc się pośmiać trzeba mieć z czego jeśli twój znajomy jest ograniczony on nie zrozumie Ciebie a Ty się załamiesz...
Osobowość (Charakter)-Fajnie mieć doczynienia z osobą ciekawą. Wartą twojego czasu- nie jakiś pustak bez osobowości. Szarak niewyróżniający się...
Temperament-NIE KRZYCZ NA MNIE!!!
Szczerość-Eeee a prawdziwa wersja? Mów prawdę dobrze?
Zainteresowania-Jest ciekawie jeśli zainteresowania tej drugiej osoby choć troszkę pokrywają się z twoimi... Jest ciekawiej...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom