Najlepsza Gra Rpg Według G.up

jaka gra najlepsza ?

• Total voters
    0
Status
Zamknięty.

Ragnarokma

Member
Proszę wszystkich głosujących o podanie powodów ich wyboru.

Ja wybrałem Neverwinter Nights 2: Mask of Betreyer ponieważ posiada ona:
-dość spory świat do zwiedzania
-ciekawą fabułę
-rozwinięty system rozwoju bohatera
-doskonale zrobiony system gry dający możliwość podróży z drużyną

Corvet

Member
Ja zagłosowałem na Obliviona ponieważ są tu RPG za którymi nie przepadam. Nie wiem tylko co to są Two World. W NWN2 grałem i muszę powiedzieć że ta gra ( przynajmniej w moim mniemaniu) leży. Jest zbyt mozolna. I mimo że NWN2 jest na podobnym silniku co KotOR. To jednak brakuje grywalności. TES III dobra gra -> ale Oblivion lepszy -> poprostu to jedno i to samo tylko że poprawiony silnik graficzny i skupiono się bardziej na walce

Dark Shadows

Active Member
A gdzie tu Gothic? :D

Lepiej jakbyś dał odpowiedzi: Seria Elder Scrolls, Seria Gothic itp.

Jak mam wybierać z tych dostępnych to Oblivion. Kiedyś wolałem Morrowinda ale z braku laku pograłem w Obka i naprawde niesamowita gierka. Wspaniała grafika, grywalność, historia i interakcje. Polecam każdemu.

Ragnarokma

Member
Dałem rozróżnienie na Morrowinda i Obliviona ponieważ według mnie różnią się pod wieloma względami. Przede wszystkim grafiką. Niektórzy wolą mroczną grafę morrowinda a inni kolorową obliviona. Zasady gry też się różnią.

A jak ktoś nie wie co to jest two worlds to niech wejdzie na stronę i sobie poczyta.

V

Vergil

Guest
Ja głosuję na Wiedźmina, bo po reckach wypada świetnie ;]
Później za nim Gothic ze świetną fabułą, i ofc DIABLO II...
A gdzie tu inne opcje do wybou? Po co w ogóle ankieta- przecież wszystkie RPG by się w ankiecie nie zmieściły ;]
Pozdro
PS. Zrobiłbym temat na Gra RPG 08 roku, czyli głosowanie na najlepszą grę RPG wydaną w 2008 roku :p

szczurek

Menda serowa
Weteran
Z wymienionych ?? Two Worlds. Nie grałem ale z opisów bardzo mi się podobało, nie mam jednak czasu i okazji w to na razie zagrać.
Grałem też w Morka, ale właściwie niczym mnie nie zachwycił. Znalazło się kilka rzeczy których nigdzie wcześniej nie spotkałem i które na prawde mi się podobały, ale to jeczcze nie powód żeby gre uwielbiać ;p
Na pierwszym miejscu umieściłbym ofc grę Gothic. Wyjaśniać chyba nie musze, wspaniała fabuła, grywalność, klimat i muzyka ( gothic 1 ;p ).

MadMack

Forumowy lol
Ja mam kilka typów - w każdym spodobało mi się coś innego - przedstawię je tutaj:

FABUŁA:
Gothic I - właśnie dzięki G1 zacząłem lubić RPG'i - wciągnął mnie strasznie.

ROZWÓJ POSTACI:
Oblivion - podoba mi się to w jaki sposób rozwijamy swoją postać - awanse na kolejne lvl'e - klasy itp.

POSTAĆ:
Fable - od małego, po starca - my kierujemy kim chcemy być - zło, czy dobro - to mój typ.

GRAFIKA:
Gothic 3 - śliczne widoczki - potrafiłem kilkanaście minut siedzieć na wieży i gapić się w dal.

WALKA:
Fable - podoba mi się system walki, chociaż jest trochę zbyt prosty.

Ogólnie:
Fable
Oblivion
Gothic
Diablo 2

Gdybym miał wybrać najlepszego - chyba postawiłbym na Obliviona.

Pozdrawiam

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
no niestety nie ma tu moich ulubionych gierek ale rozpisze te giery w tabelce:

1.Gothic 3/Wiedźmin (nie mogę się zdecydować :p)
2.Two Worlds/Neverwinter Nights Mask of the Betrayer(głusuję na NWN bo grałem w samą dwójkę bez dodatku ale z opisów to ten dodatek jest jeszcze lepszy od podstawki, a podstawka jest to świetna giera.
W Two Worlds grałem fajna giera ale trochę zryta fabuła krytycy i dziennikarze nazywają ją Gothlivion według mnie trafiona nazwa :p

daria

Szejn
Weteran
Mały wybór, chłopie... Ale jeśli mam już spośród nich wybrać, to wybieram The Elder Scroll IV: Oblivion... Bo bardzo fajna gierka, nie grałam w nią dlugo, ale naprawde fajny klimat i fabuła... Ta ucieczka z więzienia hmm po prostu smaczna gra xD Szkoda, ze już jej nie mam...

Grałam też w Morrowind'a, ale to już nie to - sama nie wiem czemu, głupie i tyle :p

Two Worlds - nie gralam :p

Neverwinter Nights II: Mask of the Betreyer - W nią grałam u brata na kompie przez jakąś niecałą godzinkę i nie umiałam się w ogóle połapać co i jak... Wg mnie ta gra beznadziejna...

Podsumowując z podanych przez Ciebie gier wygrywa Oblivion :p

Oczywiście, to nie moja ulubiona gra ogólnie, ale mieliśmy ograniczenia, co do wybboru :p

mogget

forumowy obibok
VIP
oddałem głos na TES3:Morrowind długo w to grałem(i nadal gram) i do tej pory nie zrobiłem wszystkiego co możliwe w tej grze - tzn daje niesamowite poczucie wolności(samowolka inaczej xD)
w TES4:Oblivion też długo grałem podobał mi się ale z czasem zrobiło się to taki nudne *_*
co do NVN to wolę jedynkę niż dwójkę ale to może dlatego, że w jedynkę dłużej grałem :p

i to nieszczęsne Two Worlds planuje w to zagrać bo akurat nie mam nic ciekawego xD

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Po pierwsze w tej ankiecie brakuje naprawdę wielkich tytułów. Gdzie się podziały takie gry jak:
- Seria Baldurs Gate
- Planscape Torment
- Icewind Dale
- Wiedźmin (a co tam! :p)
- Seria Fallout
- Wprawdzie Neverwinter Nights 2 jest, ale co z tego skoro pierwsza część jest moim zdaniem znacznie lepsza?
- Seria Gothic

Podobnie jak MadMack podzielę na typy i wyróżnię później własnego faworyta.

Fabuła - ciężki wybór, z jednej strony Gothic 1, z drugiej Nevewinter Nights 1 i Planscape Torment. Jednak ostatecznie wybieram Neverwinter Nights ze względu na to, że fabuła tej gry najbardziej mnie wciągnęła ze wszystkich. Dotychczas pamiętam genialne questy poboczne i główne z miasta Neverwinter. NWN wygrywa.

Rozwój postaci - biorąc pod uwagę wolność wyboru i sposób w jaki człowiek się uczy, to wybieram serię The Elder Scrolls. Chyba najlepiej sprawdza się taki sposób, a nie wybieranie sobie czegoś z listy możliwych do wyboru talentów. W The Elders Scrolls III i IV idziemy do nauczyciela, płacimy mu i to jest najlepsze. :p Gothic wprawdzie też tak ma, ale TES ma tego więcej ;]. TES - jeden punkt.

Postać - tutaj był pojedynek Fable - Wiedźmin - Gothic i stwierdzam, że najlepsza postać to... nasz Geralt. ^^ Jest on charyzmatyczny, doświadczony, najładniej wygląda, jest najsilniejszy, najlepiej sie prezentuje no i ma najlepsze gadki, mimo odzywek Bezimiennego z Gothica. Wiedźmin - jeden punkt.

Grafika - Wiedźmin ponownie wygrywa, ale to raczej ze względu na to, że najwcześniej wyszedł. ;d Wiedźmin jest dopracowany i zostawia daleko w tyle inne gry tego gatunku.

Walka - może to się wam wydać dziwne, ale głosuję na Neverwinter Nights 1. ^^ Dlaczego? Bo wszystko ładnie widać i jest to dopracowane, lepiej wygląda walka od wielu nowszych gier mimo swoich lat.

Grywalność - zdecydowanie wygrywa Neverwinter Nights 1, dlaczego? Sam nie wiem na czym polega fenomen tej gry. Po prostu działa jak magnes i mimo swoich lat, ta produkcja nadal przyciąga kupę graczy. Ja wprost uwielbiam wracać do NWN 1. :]

Świat - wygrywa tutaj TES, ze względu na zróżnicowanie, fajne potwory, otoczenie, naturę i widoczki.

Trudność - ciężko to mówić, ale najbardziej się trudziłem z przejściem Planscape Torment, ale wygrywa NWN 1 znowu, czemu? Bo jest to idealnie zróżnicowane w tej grze.

Oto moja tabela końcowa:
Najlepszą grą RPG wszechczasów zostaje... Neverwinter Nights 1 :]
Drugie miejsce ... Diablo 2 :]
Trzecie miejsce... Planscape Torment
Czwarte miejsce ... Seria The Elder Scrolls
Piąte ... Seria Baldurs Gate
Szóste ... Seria Fallout
Siódme ... Wiedźmin! Nasza rodzima produkcja! :]
Ósme ... Seria Gothic, dopiero tutaj

Pozdrawiam, Crisis.

PS: Neverwinter Nights to gra ponadczasowa. :]
Mam przez nią 2 zagrożenia ;D - K.
No i to jest najlepszy przykład na poparcie moich słów, dzięki Kushi. ;)

Akasemis

Member
Proszę o głosowanie :)

Osobiście uważam że najlepszą grą jest wiedźmin,ma on bardzo ciekawą fabułę,grafika, i fajny system rozwijania :)
(Zrobiłem 2 ankiety ponieważ w jednej można tylko 15 odpowiedzi)

Prosze o głosowanie :)

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Ja wam powiem że (według mnie) nic nie może równać się z dodatkiem do gothic 2. Za co? Już mówię.. W szczególności ten klimat. Siedzenie wieczorem w karczmie i picie piwa.. Czy to nie jest piękne? Kolejną sprawą jest fabuła.. Mniam. Dalej.. Grafika. Może i nie jest ona jakaś rewelacyjna ale i tak zasługuje na pochwałę. Ogólnie wszystkie questy są zrobione jak najlepiej. Gra jest bardzo zaskakująca : ). Powiem jeszcze, iż gdy już się usiądzie przed komputerem i włączy tą część to szybko się od niego nie odejdzie..
Grą która zajmuje drugie miejsce jest Gothic III. Według większości to kaszana. Sam jednak uważam że jest bardzo fajna ; ). Prawda, można przewidzieć co trzeba będzie zrobić na końcu, questy w stylu 'idź, zabij' itp. Ale i tak można odczuć ten niesamowity klimat. Szczególnie na pustyni.. No i ta grafika.. Achhh, cudo..
Wybrałem tylko części gry gothic. Spowodowane jest to tym że w większość gier podanych w ankiecie nie grałem..

Elrath

Member
Mój głos padł na The Elder Scrolls IV: Oblivion. Przede wszystkim ze względu na ogrom ciekawych zadań pobocznych i interesującą fabułę wątku głównego. Wspaniały klimat. Tętniące życiem miasta, zwłaszcza Miasto Cesarskie. Ludzie wymieniający się na co dzień plotkami i poglądami. Wspaniała sprawa. Dalej grafika - nikt nie zaprzeczy, że ta gra posiada jedną z najlepszych. Dobrze dopracowane szczegóły. Oczywiście bugi się zdarzają i to nie mało, ale jednak mniej niż np. w Gothic'u :) Często grając w nią miałem takie uczucie strachu. Leci muzyka, cholera coś mnie atakuje. Ale gdzie to jest? A tutaj zaraz w plecy z młota minotaura. Fantastyczna rzecz. Dalej ścieżka dźwiękowa. Jeremy Soule pokazał swój talent kompozytora, a muzyka w grze jest bardzo chwytliwa i klimatyczna(szczególnie w podziemiach). Po prostu najlepszy cRPG wszech czasów.

Everon_92

Member
Dla mnie najlepszym RPGiem jest ''Witcher".Dlaczego?Rewelacyjna gra.Świetna grafika,znakomita fabuła,dobre wykonanie,w dodatku robiona przez polaków.Czego chcieć więcej?Dla mnie to właśnie ta gra jest grą roku 2008 i wszystkich poprzednich :p .
Drugie miejsce u mnie o dziwo zajmuje........Gothic........3.Zaskoczenie?Wcale nie.Podoba mi się absolutny brak liniowości w tej grze,duża mapa,dobra grafa,nie najlepsza fabuła,która i tak podobała mi się bardziej niż ta z Gothic 2,te nowe i tak bardzo zróżnicowane tereny.Wspomnienie eksplorowania pustyń i zwiedzania miast assassynów(niezapomniane).Ogólnie gierka świetna,chociaż nie przypomina dawnego Gothica,to i tak przyjemnie się w to gra.''-''za bugi i za walkę ale tak to fajna.

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Jak już w innym temacie mówiłem, za najlepszą grę RPG wszechczasów uważam Neverwinter Nights część 1. Pewnie sobie zadajecie pytania typu "Dlaczego?" "Czemu ta?" czy mówicie "Wiedźmin jest lepszy". NWN jest grą nieśmiertelną. Uważam tak, ponieważ mimo swoich lat ta produkcja nadal ma rzeszę fanów, która przewyższa liczebnie niejedną wielką i nową produkcję. Fabuła jest wręcz genialna, ba! Uważam, że fabuła tej gry jest najlepszą jaka kiedykolwiek powstała. Poza tym podoba mi się sam świat, w którym dzieje się akcja. Miasto Neverwinter jest super odwzorowane, pięknie ukazano skutki niszczycielskiej zarazy. Oprawa dźwiękowa jest dość dobra aczkolwiek nie zachwyca ona. Bardzo podoba mi się również to, że ta gra jest praktycznie wzorowym przykładem produkcji na zasadzie systemu Dungeons & Dragons. Można także stworzyć swoją postać, pokierować jej charakterem, jak ma wyglądać, jakie ma mieć cechy, w czym ma być dobra, jaki ma mieć stosunek do świata. W NWN dodatkowo bardzo mi się podoba system walki, zaskoczeni? :p Uważam, go za najlepszy jaki powstał. :] Jak się walczy z kimś i się przybliży, to dokładnie widać zadawane ciosy, ruchy ciał, bloki są idealnie zgrane, nawet potwory robią uniki. Co można jeszcze powiedzieć? Grafika mimo swoich lat nadal cieszy oko. O grywalności nie będę wspominać, najlepszym przykładem na to, że ma ją wielką jest liczba grających w nią mimo, że Neverwinter Nights powstała w 2002 roku, co na rynek gier jest szmatem czasu. ;d Co można jeszcze rzec? Jest wiele przedmiotów, potworów etc.

Jak już powiedziałem w innym temacie, Neverwinter Nights to gra ponadczasowa. :)

Pozdrawiam, Crisis.

edik

Member
Mój głos padł na Wiedźmina którego przchodze już z pełną satysfakcją 5 raz, gra powaliła mnie na kolana nie sądziłem, że polacy są zdolni to takiego czegoś a jednak( nasuwa sie zabane powiedzionko : Polak potrafi) Mnóstwo zadań i każde inne, kombosy jakie wykonuje Geralt są czymś na so zawsze moge z chęcią popatrzeć ehhh.. sam system walki jest prosty i przyjemny, fajny dodatek do gry stanowi alchemia z mnóstwem eliksirów i innych. Rozwój naszego wiedźmina to nic dodać nic ująć....można by tak jeszcze długo, ale podsumowując Wiedźmin zrobił na mnie niesamowite wrażenie.

switek17

Member
Przyznam, że w wiele z tych gier nie grałem. Łatwiej będzie mi wymienić te tytuły, z którymi miałem już do czynienia. Są to wszystkie części Gothic, Morek, Fallout 2, Diablo 2 i Wiedźmin. Dlatego mój wybór był nieco ograniczony. W swoim wyborze wachałem się między Wiedźminem, Gothic i Fallout 2. Koniec głos oddałem na Gothic. Za wciągającą fabułę, ciekawie przedstawiony świat i całkiem możliwą grafikę. Choć gra jest stara i już kilka razy się ją przechodziło, to nadal często do niej wracam.
Napisałbym czemu G1 jest lepsze np. od Diablo, ale nie jestem specem w tej dziedzinie :p

Laska

Active Member
miałem mały dylemat, bo wahałem się między Wiedźminem (zajebista grafika i nowatorskie podejście do tematu, ale słaba fabuła), Gothicem (ale 1 częścią) i Baldur's Gate... W efekcie oddałem głos na tą ostatnią grę, za ooooogromny świat gry, świetną fabułę i bardzo ładną jak na tamte czasy grafikę... Do tej pory podziwiam twórców, za tą grę (zwłaszcza za ~10000 ręcznie malowanych lokacji :p )

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom