Po pierwsze w tej ankiecie brakuje naprawdę wielkich tytułów. Gdzie się podziały takie gry jak:
- Seria Baldurs Gate
- Planscape Torment
- Icewind Dale
- Wiedźmin (a co tam!
)
- Seria Fallout
- Wprawdzie Neverwinter Nights 2 jest, ale co z tego skoro pierwsza część jest moim zdaniem znacznie lepsza?
- Seria Gothic
Podobnie jak MadMack podzielę na typy i wyróżnię później własnego faworyta.
Fabuła - ciężki wybór, z jednej strony Gothic 1, z drugiej Nevewinter Nights 1 i Planscape Torment. Jednak ostatecznie wybieram Neverwinter Nights ze względu na to, że fabuła tej gry najbardziej mnie wciągnęła ze wszystkich. Dotychczas pamiętam genialne questy poboczne i główne z miasta Neverwinter. NWN wygrywa.
Rozwój postaci - biorąc pod uwagę wolność wyboru i sposób w jaki człowiek się uczy, to wybieram serię The Elder Scrolls. Chyba najlepiej sprawdza się taki sposób, a nie wybieranie sobie czegoś z listy możliwych do wyboru talentów. W The Elders Scrolls III i IV idziemy do nauczyciela, płacimy mu i to jest najlepsze.
Gothic wprawdzie też tak ma, ale TES ma tego więcej ;]. TES - jeden punkt.
Postać - tutaj był pojedynek Fable - Wiedźmin - Gothic i stwierdzam, że najlepsza postać to... nasz Geralt. ^^ Jest on charyzmatyczny, doświadczony, najładniej wygląda, jest najsilniejszy, najlepiej sie prezentuje no i ma najlepsze gadki, mimo odzywek Bezimiennego z Gothica. Wiedźmin - jeden punkt.
Grafika - Wiedźmin ponownie wygrywa, ale to raczej ze względu na to, że najwcześniej wyszedł. ;d Wiedźmin jest dopracowany i zostawia daleko w tyle inne gry tego gatunku.
Walka - może to się wam wydać dziwne, ale głosuję na Neverwinter Nights 1. ^^ Dlaczego? Bo wszystko ładnie widać i jest to dopracowane, lepiej wygląda walka od wielu nowszych gier mimo swoich lat.
Grywalność - zdecydowanie wygrywa Neverwinter Nights 1, dlaczego? Sam nie wiem na czym polega fenomen tej gry. Po prostu działa jak magnes i mimo swoich lat, ta produkcja nadal przyciąga kupę graczy. Ja wprost uwielbiam wracać do NWN 1. :]
Świat - wygrywa tutaj TES, ze względu na zróżnicowanie, fajne potwory, otoczenie, naturę i widoczki.
Trudność - ciężko to mówić, ale najbardziej się trudziłem z przejściem Planscape Torment, ale wygrywa NWN 1 znowu, czemu? Bo jest to idealnie zróżnicowane w tej grze.
Oto moja tabela końcowa:
Najlepszą grą RPG wszechczasów zostaje... Neverwinter Nights 1 :]
Drugie miejsce ... Diablo 2 :]
Trzecie miejsce... Planscape Torment
Czwarte miejsce ... Seria The Elder Scrolls
Piąte ... Seria Baldurs Gate
Szóste ... Seria Fallout
Siódme ... Wiedźmin! Nasza rodzima produkcja! :]
Ósme ... Seria Gothic, dopiero tutaj
Pozdrawiam, Crisis.
PS: Neverwinter Nights to gra ponadczasowa. :]
Mam przez nią 2 zagrożenia ;D - K.
No i to jest najlepszy przykład na poparcie moich słów, dzięki Kushi.