Mozilla Vs Ie

Czego używacie?

• Total voters
    0

Akasemis

Member
Z góry zaznaczam że szukałem podobnych tematów ale nie znalazłem
(IE = Internet Explorer)

Osobiście używam Mozilli a w chwili pisania tego tematu IE (wtajemniczeni wiedzą dlaczego) ponieważ ta przeglądarka podkreśla błędy, pokazuje przezroczystość sygnaturki co w IE jest zastąpione niebiesko-podobnym tłem
(a na IE wywala coś takiego
mhsrya.jpg
)

Pomimo iż mam internet 2mb/s to i tak na IE 3 razy wolniej mi się ładują strony. W explorerze również nie da się powiększyć liter oraz ogólnie wszystkiego co jest wokół (w mozilli trzymasz ctrl i przesuwasz kółkiem w myszcze, o ile takie masz bo jak inaczej zrobić to nie wiem :p), z innymi przeglądarkami nie miałem do czynienia (no z wyjątkiem Opery, ale to było krótko bo to było u kolegi), dlatego wybrałem Mozilę Firofox.

A wy czego używacie ?

EDIT:Świtek miałeś racje, to ctrl+rolek a nie shift+rolek :p

halek

Member
Naturalnie Firefox. IE to przeglądarka kulawa, uboga i od kiedy przeszedłem na FF czuję do niej jakąś podświadomą niechęć. Nie będę się wdawał w szczegółową analizę, ale korzystałem z nowego IE oraz z Firefoxa, i jak dla mnie przeglądarka Microshitu nadal jest daleko w tyle.

switek17

Member
CYTAT(Akasemis @ 10-06-2008, 20:59) index.php?act=findpost&pid=185703
w mozilli trzymasz shift i przesuwasz kółkiem w myszcze, o ile takie masz bo jak inaczej zrobić to nie wiem :p)
No u mnie to ctrl + rolka a nie shift ;]

Ofc. używam FF. Nie wyobrażam sobie bym mógł mieć inną przeglądarkę. Zawsze po instalowaniu Windowsa usuwam ze wszystkich widocznych miejsc skróty do IE by nikt mi się nie ważył tego otworzyć. Już wersja 7 jest jako taka, ale i tak słabiej wygląda przy Ognistym Lisku :D
Kiedyś próbowałem używać Opery (bo w szkole była). Podobają mi się te okienka na samym początku, ale nie mogę się do niej przyzwyczaić. Firefox ponad wszystko !

szczurek

Menda serowa
Weteran
Zazwyczaj FF, jest o niebo lepsza, nie musze tłumaczyc bo to chyba najbardziej znana przeglądarka na świecie.
IE używam tylko jak chce coś na szybkiego sprawdzić a akurat mam pod ręką :)

daria

Szejn
Weteran
Ja używam FF od jakiegoś czasu.. Kiedyś miałam zwykłego IE i w porównaniu z FF chodził tak wolno, że masakra... Ten nowy IE - 10.0 bodajże też jest cienki.. Głupi pasek narzędzi, takie nieposegregowane, nie ma przezroczystości, o czym już mówił Akasemis, nie poprawia błędów i wiele innych... A mozilla chodzi szybko, zwinnie i zajebiście.. teraz używam IE tylko wtedy, gdy FF nie chce mi się włączyć (po klikaniu na ikonę komp nie reaguje :p)...
Opere też miałam, ale od razu mi się nie spodobała... Taka dziwna, nawet już nie pamiętam, ale jakby była fajna, to pewnie bym ją dalej miała, a jest inaczej :p
FF wymiata xD

EDIT: Sądząc po wynikach ankiety, to chyba każdy używa FF :D

Jedi

Caporegime
VIP
Mozilla firefox jest lepsza ale jak dla mnie nie najlepsza, Strasznie muli przy wielu kartach otwartych, szczególnie FF3. Niestety tego co ja używam nie ma w ankiecie. Ogolnie to mam kilka ulubionych przegladarek Konqueror, galeon i links - konsolowa. Links nie pokazuje grafiki ale całe wp.pl ładuje mi sie tak jak google na grafucznej ;)

adix93

Member
Firefox, można w nim zmienić wszystko co się chce i trochę. Mam Firefoxa skonfigurowanego z photoshpem, Total Commanderem, Ogame i Forami, z WMP i różnymi innymi, net śmiga mi na nim elegancko.
... poza tym czy nikt z was nie kocha About:config

Xingu

Member
Będę mało oryginalny FF2.0

Poprawka ortów, do tego wygodny, szybki, bezpieczny. No i ma dużo modyfikacji ułatwiających i umilających korzystanie z niego. Korzystam z niego parę lat i nie miałem powodów żeby narzekać. Już się przyzwyczaiłem.

Cisu

Member
Myślę, że każdy z samego początku używał IE i wszystkim się podobało ;P. Później dopiero zaczęliśmy dostrzegać wyżej wspomniane błędy związane z użytkowaniem tej przeglądarki i szukaliśmy czegoś lepszego. Ja osobiście trafiłem na Operę, ale jakoś tak szybko z niej zrezygnowałem, ponieważ zaczęły mi wyskakiwać jakieś dziwaczne błędy xD. Obecnie używam FF i tylko FF, jakoś dla mnie to najwygodniejsza przeglądarka i najlepiej działająca, a poprawianie błędów się nieraz przydało już :). W sumie nie ma tu zbyt wiele do rozpisania się, bo FireFox spełnia wszystkie moje oczekiwania (no, mógłby jeszcze herbatę robić, bo kawy nie pijam), używam go od dawna i używać zapewne będę jeszcze długo.

Txau.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Internet Explorer...to koszmar....nie wyobrażam sobie powrotu do tej przeglądarki
Mozilla jest LEPSZA, FUNKCJONALNIEJSZA, POSIADA LEPSZE ZABEZPIECZENIA, CZĘSTE dodatki i łatki
jednym słowem IE chowa się w epoce kamienia łupanego...nigdy więcej takiej przeglądarki

Everon_92

Member
No wyszło na to że Mozillka jest najlepsza,chociaż w którymś piśmie komputerowym(chyba PC Format?)zdaniem ekspertów to właśnie Opera jest lepsza :huh: Próbowałem korzystać z Opery ale wogóle mi się to nie podobało_Opera jest taka,hmmm...sztywna?No nie wiem.W każdym bądź razie korzystam z FF i jestem bardzo zadowolony.Mozillka jest najbardziej funkcjonalna,praktyczna.Pozatym wychodzi mnóstwo dodatków,łatek,no i programów pod Mozillke co jest szczególnie ważne.No a IE nawet nie trzeba komentować bo każdy wie co to za szajs :p

Jedi

Caporegime
VIP
Głupoty gadacie, mówicie że ie jest pełne błędów, dziur etc. niech ktoś wymieni chodź jeden :) FF3 ma jeszcze więcej błędów niż IE z tą różnicą że 99% z was ma nieoryginalnego windowsa i nie sciaga żadnych aktuzalizacji a co za tym idzie nowej wersji IE a do firefoxa można sciagnac aktualke - nie narażając się ;) . A jeśli chodzi o bezpieczestwo? I tak najbezpieczniejsza przegladarke moze pobić na głowę system windows otwierająć wszystkie dzwi dla wirusów ;)
Od ff jest lepsza dla mnie Opera, dlaczego? Bo jest szybsza i lżejsza. Myślę że nie jest popularna bardziej od firefoxa dlatego że wcześniej byłą komercyjna.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
CYTAT
Głupoty gadacie, mówicie że ie jest pełne błędów, dziur etc. niech ktoś wymieni chodź jeden

Nie wiem czy to można nazwać błędem.. Ale patrz na post Akasemisa (dokładnie screen).
Na temat. Wybrałem oczywiście Mozillę Firefox. Jak większość, zaczynałem z IE. Przyznam że jakoś nie wyłapałem dużo błędów. Jednak rzeczywiście, jest gorsze.. Choćby i dlatego, że jak wpisuję stronę w tym górnym pasku, to nie można jej skasować. A komputer dzielę z siostrą. W FF można ;p. Opera też jest niezła. Prawie jak FF. Dla mnie jednak trochę gorsza ;p. Mój ranking:
1. Mozilla Firefox
2. Opera
3. Internet Explorer
Dziękuje za uwagę xD

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Zdecydowanie FF. Jest o niebo lepszy od IE, wygodniejszy, szybszy, bardziej funkcjonalny, dostępne jest mnóstwo wszelakich plug-inów, łatek, itp itd. Przede wszystkim łatwy dostęp do zakładek, otwartych stron, ulepszony system ściągania plików.
Z Opery nigdy nie korzystałem, ale słyszałem że jest równie dobra jak Firefox.

Lares_

Paladyn Wody
Tylko i wyłącznie opera. Jestem strasznie do niej przyzwyczajony. Mój ojciec korzysta z Mozilli.
IE dawno nie odpalałem, może to i dobrze? ;d

veronique

New Member
Korzystam z Opery. Jest dla mnie szybsza i bardziej funkcjonalna niż Mozilla. Poza tym bardzo rzadko się zawiesza w porównaniu do Mozilli, a ja lubię mieć otwartych na raz dużo zakładek. Poza tym przyzwyczaiłam się już do niej... Jak miałam linuksa to z Mozillą ciągle były problemy: nie chciała się uruchamiać, albo obsługa skryptów Javy była nie taka jak trzeba. Jakoś w Operze dla mnie jest to o wiele prostsze. Czasem też sięgałam po wymienionego już w tym wątku Konquerora, który był dość szybki ( oczywiście w linuksie).
Do IE nie mogę za bardzo porównać, bo korzystałam z niego może raz w tym roku... Pamiętam, że ciężko było i nic nie mogłam znaleźć.

MadMack

Forumowy lol
Mozilla - nie muszę mówić dlaczego, bo większość już wymieniła zalety tej przeglądarki.

Zadam tylko pytanie:
Korzystał ktoś z Flock'a? Ja miałem przez chwilę - net chodzi o niebo szybciej niż na Mozilli i innych ( takie miałem wrażenie przynajmniej ), tylko mnie trochę interfejs odstraszał.

Pozdrawiam

zaitsev

Member
Osobiscie uzywam Opery, nigdy firefoxa nie mialem wiec nie moge powiedziec ze jest to przegladarka zla czy cos. Oczywiscie IE jest znacznie ubozsze niz Opera i z tego co wiem Firefox, niema wielu przydatnych funkcji, ale przedewszystkim wiekszosc wirusow jest robiona tak by przejsc przez jakas dziure w IE ktorych jest mnostwo! Wiec bezpieczniej jest uzywanie Opery czy Firefoxa.

Dark Shadows

Active Member
Akasemis to ja nie wiem co tym masz, ale ja używam IE i nie mam żadnych ramek, tła itp.

Używam IE i używać będę. Nie mam z nią problemu, różnicy z innymi nie widzę, że niby wolniejsza - dla mnie gówno prawda co mi jakieś milisekundy czy inne gówna szybciej dadzą?

Mam Firefoxa na kompie - czasem używam, ale to tyle. IE wole i woleć będę. Taki sentyment. :)

Pozdro.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Nigdy, albo mało używałem IE, może to dlatego, że bardzo szybko zmieniłem na inne przeglądarki. Nawet się z tego powodu cieszę. Gdybym miał teraz przejść na Ie to bym chyba zwariował. Nie chodzi o szybkość, bo w tym popieram DS'a ale o inne aspekty jeśli chodzi o przeglądarki.
Przez długi czas używałem Opery. Zdecydowanie szybka i cholernie wygodna. Niestety raz mnie zdenerwowała i od tamtej pory przestałem jej używać. A stało się to, że przez jakiś dziwny przypadek usunęły mi się wszystkie zakładki.
Teraz siedzę na FF. o można o nim powiedzieć ? Nie jest zły. Także wygodny i szybki. Może nie tak jak opera, ale na opere nie przejdę, bo jak mam znowu wszystkie linki stracić to mnie krew zaleje ;]

Do góry Bottom