Linux Vs Windows

Status
Zamknięty.

Cahir

Member
Witam wszystkich.
Na początku chciałbym powiedzieć, że nie uważam się za jakiegoś speca etc odnosnie systemów i nieomylny nie jestem. Mam nadzieje że to co tu napisze potraktujecie jako wstęp do ciekawej rozmowy. No to jedziemy...

Ponad 7 lat korzystałem z usług M$, od windows 3.11, przez win95 , 98 aż w końcu winXP (Visty niezainstaluje, a czemu ? tym już za chwile) i chociaż przez wiekszą czesc byłem usatysfakcjonowany, czegoś mi brakowało ? Czego ? A tego, że korzystałem nielegalnie , i jestem pewny, że wiekszość osób czytających to, równierz korzysta z nielegalnego oprogramowania. No ale Winsyf nie jest tu bez winy. W końću jak można licencjonować system operacyjny (tak tak, nie kupujecie systemu, lecz go licencjonujecie, system po instalacji zapamietuje konfiguracje komputera (wiec jak coś zmienicie w komputerze to już korzystacie z nielegalnego oprogramowania) Postanowiłem zrezygnować z windowsa.... ale nie wiedziałem, jaki system wybrać. W końcu trafiłem nahttp://jakilinux.org]Jakilinux.org[/url] i zacząłem czytać o linuxie i jego dystrybucjach. Zainteresowały mnie 2: openSUSE oraz Ubuntu. I dopiero po wypełnieniu tego quizu Quiz distro(który pomaga ci wybrać dystrybucje) zdecydowałem się na ubuntu. Tak naprawde linuxy niewiele róznia sie pod wzgledem struktury katalogow od windowsów, wystarczy tylko zapamiętać że zamiast C:\ głównym "dyskiem" jest / a inne partycje mozemy sobie podarowac bo reszta wkladamy na dysk /home .

Pozwolicie, że spróbuje was przekonać do linuxa :p
Co tak naprawde przecietny użytkownik robi na komputerze ?
Kategoria W windiwsie Odpowiednik w linuxie
1. Słucha muzyki (winamp amaroK
2. Ogląda filmy (All player Totem
3. Pisze dokumenty (WordPad :p Open office
4. Korzysta z internetu (Oba mogą korzystac z tych samych przegladarek
5. Gra

I tu dochodzimy do bariery. Gry... wiekszość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale na linuxie równierz można grać ! Bez problemów na ubuntu za pomocą cedegi odpaliłem Gothica 1, 2 , L2, Enemy territory i kilka innych gier, które ciesza sie najwieksza popularnoscia.

BEZPIECZEŃSTWO

Hmm, po instalacji systemu windows wiekszosc ludzi instaluje jeszcze antywirusy, firewalle itd. Użytkownicy linuxa na to s r a j ą , bo tak naprawde linux jest o wiele bezpieczniejszy niż windows. I przedewszystkim , wiesz z czego korzystasz, w tle nie włacza Ci się programy o których awet nie masz pojęcia...

Oto i mój apel. Skończcie z piraceniem, otwórzcie oczy i usuncie na zawsze wingroze z własnych komputerów.

Mam nadzieje, że przekonałem chociaż jedną osobe (co byloby i tak sukcesem).

Pozdrawiam, i czekam na wasze opinie.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Może mnie i przkonałeś ale powiedz mi jak zainstalowac Linuxa zeby nie stracic danych które mam w Windowsie i czy bede mógł korzystacv z pakietu Offica Microsoftu na którym od wydania wersji Enterprise mi bardzo zależy.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Jedi

Caporegime
VIP
I skąd można nabyć darmową POLSKĄ wersję systemu, czy instaluje się tak samo łatwo i czy większość programów działa jak należy i czy można mieć na jednym komputzerze 2 systemy? I czy można zainstalować Tlena z gg? xD

Pozdro

Cahir

Member
@Godfather, wystarczy że poświecisz to 2złote na 2 płytki dvd i zgrasz najwazniejsze rzeczy ;) Ostatecznie, jeżeli partycja na której masz te pliki ma system plików fat32, linux powinien ją widziec. Co do worda to niewiem, ale masz taki odpowiednik, jak open office i moim zdaniem spisuje się równie dobrze.

@Motm http://forum.ubuntu.pl i tam jest taki dzial jak Rozdajemy ubuntu... ostatecznie zajzyj tez tutaj: https://shipit.ubuntu.com/ (mozesz zamowic tym sposobem az 10 egzemplarzy, ale czeka sie 1-2 tygodnie). Co do języka... wystarczy ze po bootowaniu plyty pojawi ci sie menu wcisasz F2 i wybierasz jezyk polski i juz po polsku jest ;) A jeżeli o tlena i gg chodzi... na co ci to ?:p Ja korzystam z kadu(ktory korzysta z numerow gg wiec nie tracisz swoich kontaktow) i mam tam tak genialne moduly jak: SPY (pokazuje mi, kto jest ukryty ;p) Mail (i obsluguje moja skrzynke w gmailu) autoodpowiedz(nie trzeba wyjasniac ;p)

No i mam dla was jeszcze jedną informacje: Neostrade na ubuntu instaluje się szybciej niż na windowsie ! http://ubuneo.ubuntu.pl/ - i wszystko wiemy.

Polecam też do poczytania: http://wiki.ubuntu.pl ;) dużo przydatnych informacji, no i jezeli chcesz cos o systemie wiedziec koniecznie rejestracja na forum.ubuntu.pl :)

Dla zainteresowanych systemem, pisać na PW , podam nr gg ;) W tej chwili przez 2 dni mnie nie ma, ale postaram sie luuukac na skrzynke PW :)

A teraz może coś o prostocie użytkowania ?

Jak wyglada u was instalowanie jakiegos programu na windowsie ? hehe, musicie go poszukac, a czasami... stać sie złodziejami :) W linuxie ubuntu istnieje cos takiego jak REPOZYTORIA. Są to serwery na których są programy do ubuntu, juz po instalacji systemu dostajecie program o nazwie Synaptic jeżeli korzystacie z ubuntu/xubuntu) lub adept (jeżeli korzystacie z kubuntu ) Są to tzw. menadzery pakietow. Po ich właczeniu wpisujecie, jakiego programu szukacie, a on przeszukuje wam serwery i pokazuje liste programow ktore spelniaja wasze kryteria. Gdy juz sie na jakis zdecydujecie, menadzer sciagnie i zainstaluje program (nie nie, nie trzeba sie meczyc z zadna konsolą, a o konsoli pozniej ;)) potem wystarczy ze stworzycie sobie skrót na pulpicie... lub bedziecie odpalac program za pomocą alt + F2 (taki uruchom w linuxie ;))

Pewnie zaciekawiło was, że ciagle pisałem o ubuntu a tu napisane jeszcze jest xubuntu i kubuntu... no tak, to są tzw. odłamy ubuntu które korzystają z innych srodowisk graficznych niż on :

ubuntu - środowisko graficzne gnome ( tak wyglada http://www.dailyflashid.org/gallery/ubuntu.jpg )
kubuntu - KDE ( tak wygląda http://en.jakilinux.org/stuff/screenshots/...ntu_kde_rad.png )
xubuntu - xfce ( tak wyglada http://daniel.holba.ch/pics/xubuntu.jpg )

Jest też wiele innych, mniejszych jak np. fluxbuntu ale ich na poczatku radze nie uzywac.

Ps: @motm, tlena tez mozna zainstalowac, tylko ze przez program wine :) Wogóle dzięki wine mozna odpalic b.duzo programow na wingroze, a dzieki cededze - bardzo duzo gier :)

shooX

Ciasteczkowy Potwór
Weteran
Mnie osobiście Cahir przekonałeś z prostego względu, iż dziś rano w tle zaczęły wyskakiwać mi błędy uszkodzeń pliku po zresetowaniu mojego PC.

Mam osobiste pytanie. Jeżeli na owym forum podanym wyżej nie ma mojej miejscowości i zdecyduje się na zamówienie owego Ubuntu pod tym adresem https://shipit.ubuntu.com/ , będę zmuszony pokryć jakieś koszty? Mowa o sumie za zakup, albo coś w stylu pokrycia kosztów przesyłki. Jeżeli tak, to ile?

Pozdrawiam.

Cahir

Member
Widze ze corazwiecej osób jest ciekawych czegoś "nowego" ;)

@xarox nie pokrywasz zadnych kosztów, tylko niestety czeka sie ten 1-2tygodnie :(
Ale zastanów się , jaka dystrybucja pasuje akurat do ciebie. Jeszcze raz polecam zrobic http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/ , i najlepiej wklej to tutaj. Ja sam postanowiłem zrezygnować z ubuntu na rzecz kubuntu (poprostu zmiana srodowiska graficznego z gnome na kde z takich wzgledow ze KDE korzysta z programow QT a nie GTK2) . Można tez zamowic sobie kubuntu z tej oto strony: http://kubuntu.org (w menu jest taka pozycja shipit Free CDs ) niestety, xubuntu nie udostepnia narazie takiej uslugi :(

Kushi

Weteran
Weteran
Hyhy, mi wyszło na Mandrive, a tak się składa, że mam ją wypaloną na płytkach. Niestety nie mam cierpliwości czekać aż system plików przekształci się na linuxowy i czekam z tym na kupno nowego dysku. Oprócz tego czasem z mojego komputera korzystają totalni laicy [ chyba wiadomo o kim mowa :rolleyes:, pasjans, etc. ] więc całościowo nie mogę się przerzucić. Gdy kupię nowy dysk na pewno mandriva pójdzie w obroty :D.

PS Cahir a fotoszopa pod tym chodzi :>. To dla mnie najważniejsze :]. Gimpa po prostu nie lubię.

Cahir

Member
@Kushi niestety, mi też jest photoshop potrzebny (i chyba domyslasz sie po co xD) mozna go odpalic przez wine, ale mulli jak cholera. No i musze jakos sobie radzic gimpem :) Ale myśle że zaniedługo wyjdzie jakis photoshop na linuxa bo linuxy maja coraz wiekszy udzial w rynku światowym :) Jak masz jakies pytania, to wejdz teraz na czat.g.up (bede do 2-giej na nim :)) To pogadamy.

Przepraszam że pisze 2 posta pod rząd, ale mam dla was ciekawą propozycje. [Ja miałem propozycję warna, ale zmiękłem widząc, że cię bym zbanował... Ale pilnuj się - GW]
Jestem w stanie wyslac kilka egzemplarzy ubuntu6.10 i kubuntu6.06.1 lts oczywiscie za darmo( w końcu, ta zlotówka za płytke mnie nie zbawi). Ktokolwiek byłby chętny , pisać na PW.

EDIT: Dla wszystkich maniaków gier( chcacych korzystac z linuxa) mam fajną informacje:

http://transgaming.org/gamesdb/games/alpha....mhtml?letter=G

Jak myślicie, jakie tytuły są pod tą literka ? Sam sie zdziwilem że na ubuntu g3 działa, może w przyszlym tygodniu spróbuje odpalić :)

Edit2: Dobra wiecej zgłoszen nie przyjmuje , Kushi czekam na twoje pw z danymi osobowymi =] Kto mi wysał, ten na pewno dostanie płytki. w Poniedziałek/wtorek postaram się wysłać. Co do warna... n/c

Jedi

Caporegime
VIP
No, zainstalowałem sobie to cudo :)
Ale mam następujące problemy:
1. Nie chce mi się połączyć z moim gg ;( momo że w tym programiw pisuje dobrze hasło i numer :( i co to jest ten identyfikator?
2. Mam zamałą rozdzielczość i nie da się zmienić na większą, i czy ma to zwi ązek z nastawianiem przy instalacji?
3. Firefox nie podkreśla mi błędów :p
4. Jak się instaluje nowe aplikacje?

Jak narazie tyle, Cahir albo ktoś co się zna niech napisze z pomocą na PW to sie ustawimy na jakiegoś czata i mi objaśni :)

Pozdro :)

Cahir

Member
Jaki linux (dystrybucja i wersja np. ubuntu 6.10) ?
1Jaki komunikator ?
2Rozdzielczość zmienia się w System -> Preferencje -> Rozdzielczość i na bank da sie to zmienić ;)
3. Bo masz angielskiego firefoxa
4. A wgrałeś wogóle repozytoria ?

NA twoje PW wyslalem mój nr gg. Ostatecnie moge na chwile na czat g.up wejsc ;]

Jedi

Caporegime
VIP
ad1. Ubuntu 5.10 dla 64 bit
ad2, Nie da się zmienić, max jest 1024, ma to jakiś związek ze sterownikami do karty graficznej których nie zainstalowałem bo nie wiem jak?
ad3.Firefoxa mam polskiego, tylko że to nie 2.0
ad4. a co to jest? :p

Cahir

Member
Masz poprostu za***iscie przestazałego linuxa... jedyne co ci zostaje to:
Otwórz terminal i wpisz:
CODE
Sudo apt-get upgrade

Będzie sciągał około 300mb ;] Ogólnie wersja 5.10 to zabytek ^^
:p
Repozytoria to serwery gdzie sa umieszczone programy dla ubuntu. A sciagasz je i instalujesz za pomocą synaptica.

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=1591 Poczytaj troche :p

Jedi

Caporegime
VIP
hmm... już wczoraj mi sciągało z 20 minut więc ponad 300 mb xD bo transfer był około 450kb/s, to sobie najwyżej zamówię linuxa przez neta żeby mi do domciu doszdeł tylko co mam zrobić z tym, mam czekać 2 tygodnie i nie włączać komputera? <_<

Edit:

Repozytoria dla 6.10 "Edgy Eft":

ja mam wersję 5.10, już zamówiłem nowe

Ale co z komunikatorem którego nie mam jak odpalić? Jak chcę się zarejestrować na mój komputer to są 3 pola, w które mam wpisać hasło a w któro numer?

I dalej nie wiem jak instalować aplikacje, sciagnałem sobie z internetu mozille 2.0 i thunebirda dla linuxa ale ani rusz ich zainstalować...

Cahir

Member
Widze że nie czytałeś moich wczesniejszych postów... Ale jest szybszy sposób na posiadanie Ubuntu 6.10 :
Mówiłeś że masz 2 komputery, odpal na drugim tą strone: http://www.ubuntu.com/products/GetUbuntu/d...direct=download i sciagnij ubuntu 6.10 ;] (plyte cd , nie dvd) Potem wykorzystaj program nero i wypal obraz płyty (predkoscia 8x) ! Potem Odpalasz tą płyte jako live cd wciskasz F2 i zmieniasz język, nastepnie dajesz: Sprawdz płyte pod kątem błędów odczytu (czy jakos tak) Jesli wszystko będzie ok, zainstaluj ją a potem tu napisz to w ciagu minuty zainstalujemy u ciebie: Kadu, thunderbirda, firefoxa 2.0 pl ;]

Pozdrawiam

Jedi

Caporegime
VIP
Aktualizuje mi się mój komputer so wersji 6,06 LTS, jeszcze kilka minut, ok 2-3... Tylko dalej nie wiem co z tym gg, bo wpisuje moj numer, haslo i mi dalej nie chce łaczyć ;/

Cahir

Member
Dobra, oto opis jak cokolwiek instalować na ubuntu ;)

Pierwsze musisz wgrać REPOZYTORIA. Jak to zrobic opisane jest tutaj:

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=1591 (2-gi post dla wersji 6.06)

Potem w taki oto sposób instalujemy cokolwiek :

System -> Administracja -> Synaptic Menadzer pakietow (poprosi nas o haslo, wpisujemy je i...) otwiera nam się program : w serach wpisujemy np. Kadu . Wyskoczy nam lista plikow zawierajacych to slowo, szukamy samego Kadu. Gdy znajdziemy wciskamy prawy przycisk myszy na tym pliku i zaznaczamy "mark to install" potem dajemy apply i pozwalamy synapticowi wszystko zrobic za nas. Po chwili program zostanie sciagniety i zainstalowany. Zeby go teraz odpalic wciskamy alt + F2 i wpisujemy : Kadu . Program zostanie odpalony. Żeby zrobić skrót do Kadu na pulpicie prawy przycisk myszy na pulpicie i wybieramy: add launcher , programu kadu szukamy w /usr/bin ;) i wybieramy dla niego ikonke. To by było na tyle. Duża liczba programow sama tworzy na pulpicie skrót, niestety z kadu tak nie jest. Pozdrawiam

Jedi

Caporegime
VIP
No i ja jak zwykle mam pecha, pod koniec sciągania wyskoczył mi jakiś błąd i dalej mam tą starą wersję Ubuntu, aha i rozwiązałem ten quiz i się okazało że dla mnie lepszy był by Linux Mandriva, a Ubuntu uklasyfikował się dopiero na 3 miejscu,
Czy jest możliwość nabycia polskiej wersji Mandrivy za darno lub za jakąś symboliczną sumę do 50zł? Czytałem w internecie że jest to system bardziej rozbudowny i można na nim grać w praktycznie każdą grę bez potrzeby używania emulatorów.

Pozdrawiam

Od jakiegoś czasu rozmawiacie tylko między sobą. Może gg ?? - szczur

Laska

Active Member
Ja też poważnie zastanawiam się nad przejściem na Linuxa (Ubuntu chyba najbardziej mnie kusi mimo murzyńsko brzmiącej nazwy XD ) i tu pojawia się moje jedno zasadnicze pytanie: jakie odtwarzacze multimedialne chodzą pod linuchem?? (bo jak się domyślam Winamp nie hula?)

Roioan

Member
Yo

Mam zamiar kupić Linuxa, ale mam kilka pytań:
1 Czy będę musiał instalować dużo programów, żeby chodziły mi gry? Jeśli tak, to czy są darmowe
2. Czy jest jakaś strona, gdzie jest spis programów/gier które chodzą po Linux'a?
3. Ile tak mnie więcej miejsca potrzebuję na zainstalowanie systemu i jaka jest całkowita cena?
Prosiłbym o odpowiedź, gdyż może przejdę na ten system.

YO

Jedi

Caporegime
VIP
Z tego co czytałem w internecie i z tego czo wyczytałem w iuzie podanym przec cahira (a polecam go wypełnić ;) ) to wywnioskowałem że lepszy będzie Linux Mandriva Który odtwarza większość, gier. O ile widziałem w sklepie (empiku) Linux Mandriva 2007 kosztuje 35 zł :)

Pozdro

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom