Karty Graficzne

Status
Zamknięty.

Bubda

Member
Nie znalazłem takiego teamtu więc pisze. Chodzi o karty graficzne. Jak to jest po pamięć w MB to chyba pamięć RAM-czyli tymczasowa. I mamy również bity(chyba chdzi o kolory) Mógłby mi ktoś wytłumaczyc o co dokłądnie chdozi z tymi parametrami. I jeśli możecie to zaproponujcie jakiegoś radeona, bo mamz amiar sobie kupic wnajbliższym czasie.

Wardancer

New Member
Nie kupuj radeona, ot moja rada. :]

Popieram, ale mogłbyś uzasadnić ;] - szczur

doctor

Wariat
Weteran
Wiec tak kupujac grafike powinienes zwrocic uwage na:

Hercowość rdzenia i pamięci, jedno i drugie sklada sie do jednego, mocy obliczeniowej GPU (Graphic Processor Unit)
Ilość pamięci (MB) o ile dobrze wiem to karta korzysta z MB RAM, pamiec ta sluzy jej do magazynowania danych

To by bylo na tyle :p
Karta graficzna, tak dla wyjasnienia jeszcze posiada :p
Pamięć obrazu - VideoRAM, bufor ramki (ang. framebuffer) - przechowuje cyfrowe dane o obrazie
Pamięć ROM - pamięć przechowująca dane (np. dane generatora znaków) lub firmware karty graficznej, obecnie realizowana jako pamięć flash EEPROM

Ilość bit standard to 128 dzis :)

daria

Szejn
Weteran
Masz zamiar kupic... a ile masz funduszy.. Bo jesli malo to odradzam Radeon'a 9550, bo to takie ch*jstwo, ze masakra.. Mam go i wiem cos na ten temat... Mozesz miec duzo ram i ineego wszystkiego, a gry Ci beda niektore ciac przez karte :/ A wiec szczerze odradzam...
Mysle ze moglbys kupic Radeon'a X1650/X1950 czy jakos tak... Niech ktos mnie poprawi jak zle napisalam, bo zapomnialam tej nazwy

doctor

Wariat
Weteran
Dlatego powinno sie kupowac ZAWSZE GeForce'y :)

bnfanx

Member
Każdy wie że Radeony to niby konkurent GeForca. Ale wystarczy porównać GeForca z Radeonem i różnice można poznać po kilku dniach.
Na radeonie połowa gier nie działa, mam znajomego który ma Radeona. Ma same problemy.
Polecam te najnowsze GeForce (512 mb i inne wypasione parametry) można kupić za 300 ileś zł a na dzisiejsze czasy wystarczają a nawet wystarczą na następny rok.

Ja np. mam już rocznego GeForce 7300 Gt i jestem zadowolony żadnych problemów, ale teraz to już trochę przestarzała karta ^^ .

szczurek

Menda serowa
Weteran
Równiez polecam GFy, od zawsze na nich jade i jeszcze nie było z nimi problemów.
Czasem nawet warto dołożyć te kilka zł ale kupic dobrego GFa niz badziewnego radka...

szczurek

Menda serowa
Weteran
Myśle żę za taką cenę jakiś z serii 8x ( np 8600 ).

Sword

Member
Hmm więc tak skoro masz ok 500 złotych no dobre byłoby coś z rodziny 8x moim zdaniem np. 8600 GT palitka lub galaxy ewentualnie za mniejszą kasę 8500 GT karta też całkiem dobra a tańsza pytanie czy wolisz dołożyć czy nie:)ze starszych generacji rodzina 7600 GT też wypada całkiem dobrze niestety, na 7900 GS raczej cie nie stać(zależy od firmy),jeśli jednak zależy ci na pixel/vertex shader v 4.0 kup coś z 8x:) Niestety przy rodzinie 8x radzę uważać na zasilanie gdyż z tego co wiem te karty są już mocno prądożerne.:)Co do klasyfikacji kart poszczególnych producentów radzę poczytać opinię o nich,gdyż nierzadko bywają cennym źródłem informacji o nich.Co do do firm ja obecnie mógłbym polecić Palita,Galaxy i Gigabyte.

Co do wyboru między GeForce a Radeonami zdecydowanie GF przynajmniej jak dla mnie pracuje na nich od początku mojej przygody z PC i sprawują się naprawdę bardzo dobrze.Nie napisałeś wprawdzie czy masz pod AGP czy pod PCI-E ale domyślnie pewnie PCI-E :).
Jeszcze raz zaznaczę żebyś przed kupnem nowej karty sprawdził czy twój zasilacz da radę ją pociągnąć (w necie jest sporo tematów na forach o tym) bo jeden z moich znajomych w ten sposób wpadł:)

Mój typ coś z tych:)

PCI-E GALAXY GEFORCE 7900GS 256MB CMS 1.2ns 256BIT
PCI-E GALAXY GEFORCE 7900GS 512MB 256BIT DDR3 ZALMAN
PCI-E GALAXY GEFORCE 8600GT 256MB DDR3 1.0ns ZALMAN OC+
PCI-E GALAXY GEFORCE 8600GT 512MB DDR3 1.2ns OC
PCI-E GIGABYTE GEFORCE 7600GT 256MB DDR3 128BIT SILENTPIPE2
PCI-E PALIT GEFORCE 8600GT SONIC+ 256MB DDR3 1.0ns

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom