Hmm więc tak skoro masz ok 500 złotych no dobre byłoby coś z rodziny 8x moim zdaniem np. 8600 GT palitka lub galaxy ewentualnie za mniejszą kasę 8500 GT karta też całkiem dobra a tańsza pytanie czy wolisz dołożyć czy nie
ze starszych generacji rodzina 7600 GT też wypada całkiem dobrze niestety, na 7900 GS raczej cie nie stać(zależy od firmy),jeśli jednak zależy ci na pixel/vertex shader v 4.0 kup coś z 8x
Niestety przy rodzinie 8x radzę uważać na zasilanie gdyż z tego co wiem te karty są już mocno prądożerne.
Co do klasyfikacji kart poszczególnych producentów radzę poczytać opinię o nich,gdyż nierzadko bywają cennym źródłem informacji o nich.Co do do firm ja obecnie mógłbym polecić Palita,Galaxy i Gigabyte.
Co do wyboru między GeForce a Radeonami zdecydowanie GF przynajmniej jak dla mnie pracuje na nich od początku mojej przygody z PC i sprawują się naprawdę bardzo dobrze.Nie napisałeś wprawdzie czy masz pod AGP czy pod PCI-E ale domyślnie pewnie PCI-E
.
Jeszcze raz zaznaczę żebyś przed kupnem nowej karty sprawdził czy twój zasilacz da radę ją pociągnąć (w necie jest sporo tematów na forach o tym) bo jeden z moich znajomych w ten sposób wpadł
Mój typ coś z tych
PCI-E GALAXY GEFORCE 7900GS 256MB CMS 1.2ns 256BIT
PCI-E GALAXY GEFORCE 7900GS 512MB 256BIT DDR3 ZALMAN
PCI-E GALAXY GEFORCE 8600GT 256MB DDR3 1.0ns ZALMAN OC+
PCI-E GALAXY GEFORCE 8600GT 512MB DDR3 1.2ns OC
PCI-E GIGABYTE GEFORCE 7600GT 256MB DDR3 128BIT SILENTPIPE2
PCI-E PALIT GEFORCE 8600GT SONIC+ 256MB DDR3 1.0ns