Kara śmierci

• Thread starter Electric_Dragon
  • Rozpoczęty

Jay_Kay

Magister vitae
CYTAT
To dlaczego w Niemczech do dziś jeszcze jest zakazany egzorcyzm ?

Taki lekki OT - widziałeś Egzorcyzmy Emily Rose? Jej postać jest właśnie wzorowana na Niemce z lat 70., której też poddano wielu egzorcyzmom i w końcu zmarła z głodu. Księża dostali zdaje się pół roku więzienia w zawieszeniu i od tamtej pory w Niemczech się po prostu boją egzorcyzmować, ale nie jest to zakazane ;)

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
CYTAT
Ty jesteś za karą śmieci, bo ma ona odstraszać, czy za, żeby sprawiedliwości stało się za dość?

W sumie w obu przypadkach.
Co poniektórych może odstraszyć(np. pedofile, handlarze żywym towarem).
A popieranie sprawiedliwości rozumie się samo przez się.

Xingu

Member
Moim skromnym zdaniem wszystko to (Eutanazja, Aborcja, Kara śmierci) są dozwolone, ale na wyznaczonych z góry regułach.

Eutanazja:
- Jeśli osoba jest stara, schorowana i właściwie leży jak warzywo, to właściwie już nie jest życie. I jeśli nie ma nadziei na wyratowanie wtedy taką osobę można odłączyć, bo po co ma się męczyć?
- Jeśli osoba wie że jest w okropnym stanie i bycie na świecie sprawia jej wielki ból, a sama jest już w podeszłym wieku i wie że nawet jak ją wyleczą (co może być bolesne) długo nie pożyje. I jeśli wyrazi taką chęć powinna móc być odłączona.

Aborcja:
Tutaj moim zdaniem polskie prawo jest dobre. Aborcję można wykonać gdy:
- Poród zagraża życiu matki - Tak czy siak zabijamy osobę, ale kogo będzie opłakiwać więcej osób? Płód o którym wie matka, ojciec i może przyszli dziadkowie, czy matkę, która ma męża, rodziców, rodzinę, przyjaciół, znajomych etc.
- Dziecko z gwałtu - Jest to zabicie człowieka, ale powstałego bez woli matki w jej ciele. Wie że dziecka nie pokocha, więc po co je krzywdzić?

Kara Śmierci:
- Jeśli ktoś zabija, jest wielokrotnym mordercą, wielokrotnym gwałcicielem, moim zdaniem zasługuje tylko na tą karę.
- Jeśli ktoś zostaje skazany na dożywocie, powinien mieć możliwość (z funduszy rodziny) opłacić i skazać się na śmierć. - bo po co uczciwi podatnicy mają opłacać żywot jakiegoś kryminalisty?
- Kościół dopuszcza Karę Śmierci, ale jaką tą najwyższą. Mój ksiądz na religii ostatnio opowiadał właśnie że kościół dopuszcza karę śmieci, ale tylko jaką to największą karę w przypadku gdy ktoś wielokrotnie mordował i ma zamiar robić to dalej.

Gortal

Member
CYTAT
- Poród zagraża życiu matki - Tak czy siak zabijamy osobę, ale kogo będzie opłakiwać więcej osób? Płód o którym wie matka, ojciec i może przyszli dziadkowie, czy matkę, która ma męża, rodziców, rodzinę, przyjaciół, znajomych etc.
- Dziecko z gwałtu - Jest to zabicie człowieka, ale powstałego bez woli matki w jej ciele. Wie że dziecka nie pokocha, więc po co je krzywdzić?

Powiem tak jeżeli chodzi o pierwsze to wiesz nie zawsze jest tak jak mówią lekarze czasami płód jest zupełnie zdrowy, ale doktor mówi że dziecko będzie upośledzone i przeżyje około 1 tydz. jednak matki się na to nie zgadzają i okazuje się po porodzie że wszystko jest w porządku. Chociaż wiesz w tym to mam takie podzielone i jeszcze niewyrobione zdanie.
Ale jeżeli chodzi o drugie to tutaj się w zupełności nie zgadzam. Jeżeli matka wie że tego dziecka nie pokocha (zdarza się to chyba tylko w 0.0001%), to przecież zawsze może oddać je do adopcji. Ale i tak przeważnie miłość matki do dziecka robi swoje i tak to dziecko pokocha.

CYTAT
- Kościół dopuszcza Karę Śmierci, ale jaką tą najwyższą. Mój ksiądz na religii ostatnio opowiadał właśnie że kościół dopuszcza karę śmieci, ale tylko jaką to największą karę w przypadku gdy ktoś wielokrotnie mordował i ma zamiar robić to dalej.

No to tak jak ciągle mówie i moim zdaniem kara śmierci jest możliwa tylko w tym wypadku. Bo czasami to może zostać przecież sędzie przekupiony i co wtedy ? Zbrodnia.

Xingu

Member
CYTAT(Gortal @ 27-05-2008, 09:58) index.php?act=findpost&pid=183238
Powiem tak jeżeli chodzi o pierwsze to wiesz nie zawsze jest tak jak mówią lekarze czasami płód jest zupełnie zdrowy, ale doktor mówi że dziecko będzie upośledzone i przeżyje około 1 tydz. jednak matki się na to nie zgadzają i okazuje się po porodzie że wszystko jest w porządku. Chociaż wiesz w tym to mam takie podzielone i jeszcze niewyrobione zdanie.

No tutaj zależy od lekarza w sumie, może się okazać że ma rację i wyjdzie na dobre, może się okazać że się mylił. Nigdy nie wiadomo.

Ale jeżeli chodzi o drugie to tutaj się w zupełności nie zgadzam. Jeżeli matka wie że tego dziecka nie pokocha (zdarza się to chyba tylko w 0.0001%), to przecież zawsze może oddać je do adopcji. Ale i tak przeważnie miłość matki do dziecka robi swoje i tak to dziecko pokocha.

Tutaj w sumie masz rację. Zawsze zostaje Adopcja. Nie pomyślałem o tym jakoś, jak to pisałem ^^

No to tak jak ciągle mówie i moim zdaniem kara śmierci jest możliwa tylko w tym wypadku. Bo czasami to może zostać przecież sędzie przekupiony i co wtedy ? Zbrodnia.

No każdy zawsze może zostać przekupiony. Trzeba po prostu mieć wyczucie, czy to już czas czy jeszcze nie.

Dzisiaj świat jest tak złożony że ciężko się połapać i opowiedzieć po którejś ze stron.

Franklin

Member
Kara śmierci moim zdaniem powinna być jak najbardziej zalegalizowana, ale nie w zbyt wielu przypadkach. Tylko w tych najbardziej ekstremalnych.
Bez dumy przyznam, że mam kuzyna w więzieniu ;) i faktem jest, ze jest im tam dobrze. Jak był na warunkowym to opowiadał, że mają tam siłownie i Play Station, więc nie jest źle:). Tak więc nie wydaje mi się czy warto utrzymywać z podatków psycholi, czy innych morderców.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Z tym odrąbaniem głowy to trochę przesada tongue.gif Przecież jeśli już byśmy zalegalizowali karę śmierci to byłaby wykonywana w mniej bolesny sposób, np. zastrzyk.

Siedzisz, masz strzykawkę z substancją uśmiercającą. Jesteś w stanie zrobić zastrzyk z tą substancją mordercy?
CYTAT
Co poniektórych może odstraszyć(np. pedofile, handlarze żywym towarem).

Ja dalej będę się upierał, że kara śmierci nic nie zmieni, poza zaoszczędzeniem na tych kliku więźniach.
CYTAT
A popieranie sprawiedliwości rozumie się samo przez się.

Każdy inaczej widzi sprawiedliwość...

Lares_

Paladyn Wody
"Siedzisz, masz strzykawkę z substancją uśmiercającą. Jesteś w stanie zrobić zastrzyk z tą substancją mordercy?"
Myślisz, że nie znalazłbyś kata za 3500PLN miesięcznie? Nawet za trzy kafle byś znalazł... Wszystko to odpowiednia cena.

"Ja dalej będę się upierał, że kara śmierci nic nie zmieni, poza zaoszczędzeniem na tych kliku więźniach."
Ja radze się zapoznać z wskaźnikiem przestępstw w USA. Przed wprowadzeniem kary śmierci i przed. Spadło o bodajże 40%. Poszukam źródła to dam link. Dzisiaj już mi się nie chce ;)
To taki miły profit z kary śmierci. Najważniejsza jest jednak eliminacja najgorszych i najbardziej niebezpiecznych jednostek.

"Każdy inaczej widzi sprawiedliwość..."
NIektórzy widzą ją błędnie. Przykro mi ;)

"Ja ci współczuje miłości do Chin."
;) Widać jakim jesteś ingorantem. Pisałem w tamtym temacie na temat Tybetu, podkreślając że, Szefostwo Chin nie jest dobre, ale jest LEPSZE niż szefostwo mnichów ;)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Myślisz, że nie znalazłbyś kata za 3500PLN miesięcznie? Nawet za trzy kafle byś znalazł... Wszystko to odpowiednia cena.

Znalazłby się co i za darmo by to zrobił. Ja chce jednak znać waszą odpowiedź, czy wy zrobilibyście to?
CYTAT
NIektórzy widzą ją błędnie. Przykro mi wink.gif

Więc według ciebie, jeżeli ja inaczej widzi sprawiedliwość (dożywocie w ciężkich warunkach za zabicie to dla mnie sprawiedliwość) od ciebie, to jest to już błąd. Ciekawe...
CYTAT
Widać jakim jesteś ingorantem. Pisałem w tamtym temacie na temat Tybetu, podkreślając że, Szefostwo Chin nie jest dobre, ale jest LEPSZE niż szefostwo mnichów

Pisałeś też, jak to dobrze żyje się chińczykom...

Ja do ciebie nic nie mam ale sam prowokujesz dziwnymi tekstami...

Lares_

Paladyn Wody
"Pisałeś też, jak to dobrze żyje się chińczykom..."
cytat ;)

"Znalazłby się co i za darmo by to zrobił. Ja chce jednak znać waszą odpowiedź, czy wy zrobilibyście to?"
Nikt z nas by zapewne tego nie zrobił. Ale znaleźi by się ludzie którzy, by to zrobili.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Ale z was hipisi... Dzieci kwiaty normalnie...

Kara śmierci jest rozwiązaniem. Bardzo dobrym rozwiązaniem.
Jeśli ktoś w tej dyskusji uwarza że kara śmierci to sposób na oszczędzenie pięniedzy to mysli się. To wielkie uproszczenie problemu który z samej swojej natury jest już trudny.
Będę się powtarzał puki nie dotrze do wszystkich : Kara śmierci dla prawdziwych zbrodniarzy... nie mówię tu nawet o zwykłym mordercy. Są jednak osoby które na swoim koncie mają więcej niż jedno życie, w sądzie nie okazują skruchy, to psychopaci których nie można traktować pobłażliwie.

Kara śmieci to nie sadyzm to nie cofanie się człowieka. Prawo musi istnieć i musi też istnieć świadomość i lęk przed prawem. Może będzie rocznie mniej napadów na banki i mniej zabójstw w ciemnych ulicach jak ktoś pomyśli o karze jako o końcu życia a nie jako wakacjach w pace z kolegami i telewizorem...

Do góry Bottom