Kara śmierci

• Thread starter Electric_Dragon
  • Rozpoczęty

veronique

New Member
Zauważyłam, że nikt tu nie zwrócił uwagi na jeszcze jeden aspekt kary śmierci.

A mianowicie, jeżeli kara śmierci jednak zostałaby dopuszczona, kto by uśmiercał winnego? Pewnie odpowiecie, że lekarz... Tyle, że to jest wbrew przysiędze lekarskiej, którą każdy lekarz ma obowiązek złożyć. Nie sądzę by było wielu chętnych ludzi do uśmiercania innych. Zawsze pozostaje po tym "krew na rękach". Poza tym jakie zmiany w psychice człowieka, który legalnie wstrzykuje truciznę do żył więźnia, mogły by zajść pod wpływem tego? Przecież to wszystko też działa na kata!
Moje stanowisko odnośnie kary śmierci: jestem za i uważam, że zawsze będą różne stanowiska w tej kwesti. Tak samo jestem za eutanazją - jak przeczytałam o raku trzustki wcale się nie dziwię, że niektórzy powinni móc wybrać czy chcą żyć ( polecam zapoznać się z takimi chorobami zanim się zacznie dyskusję o eutaniazji).
A jestem za karą śmierci, ponieważ tak naprawdę trudno mi jednoznacznie ustalić moje stanowisko. Uważam, że obozy pracy, czy resocjalizacja nic nie pomoże. W więzieniach i tak panują inne warunki i jest inna hierarchia. Taki więzień nadal należy do jakiejś, bo więziennej, społeczności. Poza tym pracujący więźniowie i tak nie robią pożytecznych rzeczy ( chodzi mi o obozy pracy). Byłoby wtedy trudno ich upilnować. Zdaję sobie sprawę, że czasem śmierć jest nagrodą, jednak zawsze przyjdzie skazanemu myśl o ostatnim oddechu i innych takich rzeczach. Ludzie na ogół najbardziej boją się śmierci.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
CYTAT(dudekkss @ 24-05-2008, 12:46) index.php?act=findpost&pid=182927
Chyba są placówki o zaostrzonym rygorze itp. ? Samo przebywanie w zamkniętym miejscu nie jest niczym przyjemnym, nawet jak ma się tv, spacery i siłownie do tego dochodzi świadomość, że będzie się tam siedzieć całe życie bez bliskich wśród innych popaprańców. Poza tym sama idea kary dożywocia nie uwzględnia wyjścia delikwenta na wolność ;] A to że zdarzają się wyjątki, że wychodzi .... to trzeba zaostrzyć przepisy, kara śmierci tego nie zmieni. Myślę, że nawet wprowadzi większy burdel, przynajmniej chwilowo. A z czasem może przerodzić się w niezłe gówno.

Co do tej świadomości i przebywania wśród popaprańvów, to nie jest do końca tak. Znam ludzi z tego środowiska, paru nawet bardzo dobrze, i taki ktoś odpowiedizał by ci na to tak jak mi kiedyś:

"Ja nie umiem żyć na wolności, na wolności trzeba zarabiać na siebie, przestrzegać zasad, a w pierdlu jestem kimś, nikt mi nie podskoczy, frajrzy omijają mnie z daleka, każdy wie że Ja to Ja i że nie warto mi podskakiwać. A tak wyjde i co? Ile tam wytrzymam ze świadomością że każdy może sie przyorać do mnie i co? Zrobie mu krzywde wroce tutaj, nie zrobie i bede sie czuł jak ci frajerzy co przemytkają pod ścianą bez słowa, wole to pierwsze wyjście".

Ja osobiście jestem jak najbardziej za karą śmierci, za trzy przewinienia:

1.Gwałt
2.Molestowanie nieletnich/Pedofilia
3.Zabójstwo ale tylko takie z zimną krwią, za inne dożywocia.

Z wyrazami szacunku. Godfather

T

Thran

Guest
Z jednej strony jestem za Karą śmierci ponieważ przed popełnieniem przestępstwa człowiekowi powinno to dawać do zrozumienia co ma do stracenia na tym świecie czyli życie a przeciwko dlatego że nie powinno się pozbawiać drugiego człowieka życia jak robią to w USA.

Kyroge

Member
Jestem przeciw. Każde życie ludzkie to dar od Boga i należy tą wielką łaskę uszanować! Przecież można jakieś dożywocie i ciężkie roboty, no nie? Zawsze jak popracują więźniowie to pożytek jest a z zabijania? Jaki pożytek?! Odpowiedź: ŻADEN! Może co niektórzy myślą, że to dobre rozwiązanie, ale jednak nie. Nawet śp Ojciec Święty Jan Paweł II powiedział: "Bóg jest panem życia i śmierci". I tak właśnie jest.
Teraz druga rzecz - kto by zabił? Lekarz? To jest przeciwko przysiędze lekarskiej! A w tej "Modzie na sukces" to przesadzili, w jednym odcinku lekarz odłączył faceta od aparatury. A ten, kto zabije, ma grzech śmiertelny. Więc najlepiej trzymajmy się słów Jana Pawła II - Bo to prawda, że Bóg jest panem życia i śmierci. Żaden katolik nie może temu zaprzeczyć. To jest wg mnie jedna z tajemnic wiary.
Ale się rozgadałam :D Pozwolę sobie dorzucić jeszcze jedno: Eutanazja i aborcja to też kara śmierci, oczywiście wg mnie. Za co karać nienarodzone dzieci? Za co karać chorych i cierpiących? Bóg sam wie, co robić. Ludzie nie muszą go "wyręczać". Ten, kto zabija, sprzeciwia się woli samego Boga!
No i się rozpisałam :/ Pozdro

Wyjściem jest lekarz ateista - ED

Jak Konieczko (ateista) z Włatców, co nie?

Gortal

Member
CYTAT
Ojciec Święty Jan Paweł II powiedział: "Bóg jest panem życia i śmierci"

No qrde wczoraj to wziąłem pismo święte i szukałem chyba z 0.5 godziny zdania że "Bóg jest panem życia i śmierci". Dzięki :)

Ale do tematu: Ja po prostu nie rozumiem jak ktoś może mówić : Tańsza od utrzymywania w więzieniu jest Kara śmierci. Przecież to jest pieniądz a to jest normalny człowiek. Kto wam dał prawo do zabijania innych ? Prezes, który wydaje wam pensje ? To jest normalny człowiek który popełnił przestępstwo i trzeba takiemu wybaczyć. No chyba że to miałby być Hanibal Lecter albo Sadam Husajn, którzy mimo to że byli zamknięci(no wiem że Hanibal to postać fikcyjna i chyba nie był zamknięty) stwarzali ogromne zagrożenie. Zawasze mogli uciec i raczje by się nie zmienili. Jeżeli taki koleś już nie stwarza zagrożenia (czyt. może żyć) to po prostu musi swoje odpokutować i trzeba mu przebaczyć Jezus sam powiedział jak mówił chyba do św. Piotra że choćby jego brat zawinił mu aż 7 razy to ma mu przebaczyć aż 77 razy ("troche" okrojona wersja).

CYTAT
Np gdy kobieta pada ofiarą gwałtu a ciaża jest we wczesnym etapie.

Sory, ale tu nie masz racji. Bo chociaż ciąża jest we wczesnym etapie to i tak tam już jest żywy człowiek (w ciele matki oczywiście). Jeżeli jesteś chrześcijaninem (a myśle że tak bo takich nie brakuje w Polsce, no jeżeli nie to znowu nie mam nic do ciebie Wolność wyznania ;) ) to Cię informuje bo możliwe że nie wiedziałeś że dziecko dostaje duszę w momencie zapłodnienia - czyli baaardzo wcześnie ;) . I już w tym momencie tam żyje człowiek.

Myślę że rozmawianie w tym temacie o Aborcji Eutanazji i karze śmierci pasuje do tematu bo to wszystko jest karą śmierci.

Phantom Lord

Active Member
Kyroge, zdaj sobie sprawę z tego, że nie każdy jest katolikiem i nie każdy wyznaje Boga. Według mnie masz bardzo dojrzałe poglądy jak na swój wiek (11, tak?) i chwała Ci za to. Pamiętaj jednak, że życie nie mieście się w określonych granicach. Nie każdy lekarz żyje zgodnie z Przysięgą Lekarską (choć w tym całym politycznym zamieszaniu stoję twardo za lekarzami i jak wszystko dobrze pójdzie i się nie zniechęcę, sam będę jednym z nich), nie każdy człowiek wie co jest dobre, a co złe. Katolicyzm? I co z tego, sami chrześcijanie to 1/3 ludności ziemi, co dopiero katolicy. W zależności od miejsca zamieszkania, mamy właściwie inne ustawy, inną konstytucję. Lekarz ma przeciwdziałać chorobom, bólom, ma chronić ludzi przed śmiercią. W jakimś kraju życie może być uznawane dopiero po urodzeniu, więc zabicie płodu nie byłoby wtedy działaniem przeciw Kodeksowi.
CYTAT
Teraz druga rzecz - kto by zabił? Lekarz? To jest przeciwko przysiędze lekarskiej! A w tej "Modzie na sukces" to przesadzili, w jednym odcinku lekarz odłączył faceta od aparatury. A ten, kto zabije, ma grzech śmiertelny.
Po pierwsze, to tylko serial, po drugie, jak już pisałem, życie nie mieści się w określonych normach. Czasami trzeba olać pewne zasady, a czasami po prostu się ich nie przestrzega. BTW - jaki świat byłby piękny, gdyby każdy bał się grzechu śmiertelnego.

Osobiście jestem przeciw jako-takiej każe śmierci. Nie godzi się to z moimi zasadami religijnymi i etycznymi. Za karę mogę uznać pracę na rzecz kraju, lub osób poszkodowanych. Sama odsiadka to za mało, tym bardziej, że warunki pobytu w więzieniu są często nazbyt dobre. Podobno w UK więzień ma kablówkę, kieszonkowe i Bóg wie co jeszcze. Poza tym pieniądze, które wydajemy na utrzymanie więźniów, mogłyby nam zostać w pewnym sensie zwrócone (zmniejszenie podatków), lub odłożone na bardziej pożyteczny cel. Tak więc istnieje rozwiązanie równie tanie jak kara śmierci, a nie wymagające zabijania, które jest na dobrą sprawę niepotrzebne. Karę śmierci można by stosować w wyjątkowych przypadkach, gdy więzień jest niebezpieczny dla innych.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Eutanazja za zgodą, a nawet prośbą choprego nie jest w żadnym przypadku karą śmierci. Nieuleczalnie chorym często choć nie zawze karą wydaje sie dalsze życie i męczarnie z nim związane. Nie jestem katolikiem, wierze w ewolucję, i prawo człowieka do wolności zarówno wyznaniowej jak tej która pozwala mu decydować o sobie. Eutanazji nie popieram gdy decydują o niej osoby trzecie, nawet najbliższa rodzina.

Co do aborcji to też jestem za legalizacją tego. Aborcja jest i będzie wykonywana bo to sie opłaca, polki muszą czesto jechać do krajów gdzie to jest dozwolone by ten zabieg wykonać. Lub zdają sie na lekarzy w polsce którzy robią to po kryjomu, często w bardzo złych warunkach, zagrażających zdrowiu kobiety.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Widzę, że się muszę powtórzyć:

http://www.nacjonalista.pl/artykuly.php?id=91&licz=1

Kara Śmierci w Piśmie Świętym.
CYTAT
Nie opłaca się trzymać więźnia to go zabijmy! - tak tu niektórzy piszą. Nie opłaca się trzymać rencisty/emeryta to go także zabijmy!

Zwłaszcza, że jakiś rencista całe życie płacił podatki, które szły również na więźniów, którzy ze szczególnym okrucieństwem zabili mu kogoś z rodziny albo zgwałcili wnuka.
CYTAT
Teraz druga rzecz - kto by zabił? Lekarz?

Kat, człowiek, który sam wyraziłby by zgodę na wykonywanie wyroków śmierci.
CYTAT
Moim zdaniem zabijając skazańca zniżamy się do jego poziomu. Nie potrafimy mu pomóc lub odizolować od społeczeństwa to go zabijamy. Czy to nie czyni nas samych mordercami?

Znane Ci jest pojęcie sprawiedliwości?

CYTAT
Aborcja jest i będzie wykonywana bo to sie opłaca

Nie zgodzę się. Jeśli kobieta podda się aborcji to zostanie zabity człowiek, który w przyszłości stałby się klientem. Na aborcji zarobi tylko lekarz, a na żywym człowieku masa firm.
CYTAT
polki muszą czesto jechać do krajów gdzie to jest dozwolone by ten zabieg wykonać

Trochę bez sensu. Ludzie kradną pomimo zakazu prawnego, więc zalegalizujmy to?

Co do eutanazji-mam podobne zdanie co Godfather.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
CYTAT
Moim zdaniem zabijając skazańca zniżamy się do jego poziomu. Nie potrafimy mu pomóc lub odizolować od społeczeństwa to go zabijamy. Czy to nie czyni nas samych mordercami?

Znane Ci jest pojęcie sprawiedliwości?

Ta, oko za oko, ząb za ząb. Sprawiedliwość stosowana prze 3700 lat. Czy pomogła w dobrym kształtowaniu świata? Któż to wie...

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Kara śmierci traktowana jest negatywnie ze względu na treści których nie brakuje w mediach. Niewinny skazaniec lub osoba niezwykle potulna - istny cud resocjalizacji. Do wszystkich przeciwników kary śmierci: Nikt nie chce skazywać ludzi za kradzież czy za wandlaizm. Kara śmierci jest odpowiedzią na najbardziej okrutne czyny.

Gdyby nie istniała kara śmierci Hitler po wojnie mógłby amerykańską modą zaprezentować "Fucka" do dziennikarzy Timesa i powiedzieć: - Pocałujta mnie w tyłek...
Tak nie zrobił bo wiedział co go czeka i wolał sobie sam z tym poradzić, zresztą nie on jeden. Kara śmierci to ostateczna reakcja na krzywdę innych. Za czyn tak straszny i okropny że nie można pozostawić takiej osoby na cywilizowanym świecie. Dzieciobójcy, ludobójcy, gwałciciele...

Tyle - świat jest straszny i skrajny liberalizm w kwestii wyroków nie uczyni go lepszym ;/

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Gdyby nie istniała kara śmierci Hitler po wojnie mógłby amerykańską modą zaprezentować "Fucka" do dziennikarzy Timesa i powiedzieć: - Pocałujta mnie w tyłek...
Tak nie zrobił bo wiedział co go czeka i wolał sobie sam z tym poradzić, zresztą nie on jeden.

Tu się akurat nie zgodzę. Zabił się raczej z powodu przegranej wojny...mógłbym się rozpisać na ten temat ale nie będę robił offtopu.
CYTAT
Tyle - świat jest straszny i skrajny liberalizm w kwestii wyroków nie uczyni go lepszym ;/

Ja się brzydzę liberalizmem. Tak czy siak, kodeks prawa nie jest w stanie polepszyć świata.

Mam do was pytanie. Zabilibyście mordercę/pedofila/etc. sami, własnymi rękami, gdybyście mieli na to pozwolenie?

Lares_

Paladyn Wody
"Ja się brzydzę liberalizmem"
Współczuje ;(

"Mam do was pytanie. Zabilibyście mordercę/pedofila/etc. sami, własnymi rękami, gdybyście mieli na to pozwolenie?"
Nie. Nie zabiłbym nikogo.

Świrus

CYTAT
Tu się akurat nie zgodzę. Zabił się raczej z powodu przegranej wojny...mógłbym się rozpisać na ten temat ale nie będę robił offtopu.

Hitler się zabił, ponieważ dostał rachunek za gaz :p
CYTAT
Czy pomogła w dobrym kształtowaniu świata?

Trudno aby sprawiedliwość nie pomogła w rozwoju świata.
Zresztą śa tylko sprawiedliwość i niesprawiedliwość, wiec nie mogła być stosowana sprawiedliwość taka, a taka.
CYTAT
Zabilibyście mordercę/pedofila/etc. sami, własnymi rękami, gdybyście mieli na to pozwolenie?

Szczerze mówiąc, to gdyby zaszła konieczność zrobiłbym to, nawet bez pozwolenia. Przez konieczność rozumiem obronę siebie lub kogoś.
CYTAT
Tak czy siak, kodeks prawa nie jest w stanie polepszyć świata.

Polemizowałbym :p

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
CYTAT
Zabilibyście mordercę/pedofila/etc. sami, własnymi rękami, gdybyście mieli na to pozwolenie?
Szczerze mówiąc, to gdyby zaszła konieczność zrobiłbym to, nawet bez pozwolenia. Przez konieczność rozumiem obronę siebie lub kogoś.
Chodziło mi o to, że gdybyś został katem, czy zabiłbyś np. odrąbał głowę, gościowi, którego widzisz pierwszy raz w życiu i wiedział tylko, że zabił z premedytacją? Ja bym nie miał sumienia. Nie potrafiłbym.
CYTAT
CYTAT
Tak czy siak, kodeks prawa nie jest w stanie polepszyć świata.
Polemizowałbym tongue.gif
Żadne prawo nie uchroni przed głupotą, a to ona inspiruje do przestępstwa. Nie zawsze ale w większości. I na prawdę, uwierz mi, nie myśli się o konsekwencjach gdy robisz to spontanicznie, po wpływem emocji, dlatego wątpię by kara śmierci odstraszała przed przekroczeniem granic. Dlatego nie rozumiem sensu kary śmierci. Finanse mnie nie obchodzą, bo 2 -10 (więcej rocznie na pewno się nie skaże na karę śmierci) nie uzupełni dziury budżetowej.

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
Widzę, że się muszę powtórzyć:

http://www.nacjonalista.pl/artykuly.php?id=91&licz=1

Kara Śmierci w Piśmie Świętym.
Pismo Święte to zbyt niespójne i niejednoznaczne dzieło, abyśmy mogli wyciągać z niego takie sądy. Zauważ, że primo mamy napisane "Nie zabijaj", secundo, Jezus często mówił, że ludzie źle interpretują prawo zapisane przez Mojżesza, tertio, mamy kochać bliźniego swojego jak siebie samego, quarto mamy sądzić sprawiedliwie. Nie wspomniałem też o tym, że cały Stary Testament to przede wszystkim księga Żydów i zapisane są tam jakby specjalne przywileje ukochanego przez Boga narodu.
CYTAT
Nie, nie mógłbym zabić nikogo. Żałuję nawet pająka spuszczonego w sedesie, co dopiero człowieka.

CYTAT
Trochę bez sensu. Ludzie kradną pomimo zakazu prawnego, więc zalegalizujmy to?
Słusznie prawisz.

CYTAT
Na aborcji zarobi tylko lekarz
Poza tym jedynie w prywatnych klinikach, lub państwowych na wschodzie.

Świrus

CYTAT
Chodziło mi o to, że gdybyś został katem, czy zabiłbyś np. odrąbał głowę, gościowi, którego widzisz pierwszy raz w życiu i wiedział tylko, że zabił z premedytacją? Ja bym nie miał sumienia. Nie potrafiłbym.

Z tym odrąbaniem głowy to trochę przesada :p Przecież jeśli już byśmy zalegalizowali karę śmierci to byłaby wykonywana w mniej bolesny sposób, np. zastrzyk.
CYTAT
Pismo Święte to zbyt niespójne i niejednoznaczne dzieło, abyśmy mogli wyciągać z niego takie sądy. Zauważ, że primo mamy napisane "Nie zabijaj", secundo, Jezus często mówił, że ludzie źle interpretują prawo zapisane przez Mojżesza, tertio, mamy kochać bliźniego swojego jak siebie samego, quarto mamy sądzić sprawiedliwie. Nie wspomniałem też o tym, że cały Stary Testament to przede wszystkim księga Żydów i zapisane są tam jakby specjalne przywileje ukochanego przez Boga narodu.

Po części racja. Interpretacja Pisma może być wszelaka, choć przypisy ze Starego Testamentu są dość jednoznaczne. Po drugie, w Biblii nie ma "nie zabijaj", tylko "nie będziesz mordował". Tu tez można wszelako interpretować. Np. zabijamy zwierzęta, by mieć co jeść. Palacze, kierowcy zabijają siebie i innych. Możemy uznać, że mord to zabójstwo niewinnego. Ponad to:
CYTAT(Adam Wielomski)
W Starym Testamencie Mojżesz, po powrocie z Gory Synaj, na rozkaz Boga, wyciął w pien 10.000 czcicieli złotego cielca. Zrobił to po otrzymaniu Dekalogu.

A to słowa Ś.P Jana Pawła II:
W tej perspektywie należy też rozpatrywać problem kary śmierci. Zarówno w Kościele, jak i w społeczności cywilnej oraz powszechnej zgłasza się postulat jak najbardziej ograniczonego jej stosowania albo wręcz całkowitego zniesienia. Problem ten należy umieścić w kontekście sprawiedliwości karnej, która winna coraz bardziej odpowiadać godności człowieka, a tym samym ? w ostatecznej analizie ? zamysłowi Boga względem człowieka i społeczeństwa. Istotnie, kara wymierzana przez społeczeństwo ma przede wszystkim na celu ?naprawienie nieporządku wywołanego przez wykroczenie?. Władza publiczna powinna przeciwdziałać naruszaniu praw osobowych i społecznych, wymierzając sprawcy odpowiednią do przestępstwa karę, jako warunek odzyskania prawa do korzystania z własnej wolności. W ten sposób władza osiąga także cel, jakim jest obrona ładu publicznego i bezpieczeństwa osób, a dla samego przestępcy kara stanowi bodziec i pomoc do poprawy oraz wynagrodzenia za winy.
Jest oczywiste, że aby osiągnąć wszystkie te cele, wymiar i jakość kary powinny być dokładnie rozważone i ocenione, i nie powinny sięgać do najwyższego wymiaru, czyli do odebrania życia przestępcy, poza przypadkami absolutnej konieczności, to znaczy gdy nie ma innych sposobów obrony społeczeństwa. Dzisiaj jednak, dzięki coraz lepszej organizacji instytucji penitencjarnych, takie przypadki są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale.

Poza tym nigdy nie rozumiałem argumentu, że ST to głównie księga żydów, skoro wiara katolicka również się na nim opiera.

CYTAT
Żadne prawo nie uchroni przed głupotą

Niestety czasem od niej zmusza.
CYTAT
inspiruje do przestępstwa

Zawsze myślałem, że chodzi o kasę lub pobudki osobiste.
CYTAT
nie myśli się o konsekwencjach gdy robisz to spontanicznie, po wpływem emocji, dlatego wątpię by kara śmierci odstraszała przed przekroczeniem granic.

Jaki jest sens karania śmiercią kogoś, kto nie zaplanował morderstwa, popełnił je przez przypadek lub pod wpływem impulsu? Kara ma działać jako straszak na psychopatów i inne syfy zatruwające społeczeństwo oraz pozbycie się ich.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Niestety czasem od niej zmusza.CYTAT
Żadne prawo nie uchroni przed głupotą

Prawda, prawda. Ale o tym to już inny topic trzeba założyć xD
CYTAT
Zawsze myślałem, że chodzi o kasę lub pobudki osobiste.

Cel jest różny. Ale głupoty popycha do takowych działań. Mądry człowiek nie zabije dla pieniędzy lub z zazdrości.
CYTAT
Kara ma działać jako straszak na psychopatów i inne syfy zatruwające społeczeństwo oraz pozbycie się ich.

Psychopata? No ten to już chyba w ogóle nie myśli co robi.
Syf? Czyli taki ktoś co zabija dla przyjemności. Temu sam Bóg nie straszny a co dopiero śmierć, o której i tak nie myśli, bo głupi.

Gortal

Member
Co do Hitlera to on poniósłby karę śmierci i dzisiejszy kościół katolicki by to poparł (i dobrze) bo stwarzał (Hitler) on zagrożenie dla innych ludzi, gdyż gdyby dostał się do więznienia mógłby z niego uciec.

Jeżeli chodzi o Pismo Święte to tak jak mówił Phantom Lord Stary Testamen był pisany przez Żydów i dla żydów., Jezus przyszedł na świat także po to aby ten Stary Testament wypełnić/załatać dziury . Pamiętajmy że te księgi były pisane po to aby lud Żydowski wychwować w wierze. Więc aby postraszyć trzeba było napisać kilka strasznych kar. Chrystus mówi w Ewangeli św. Marka że Żydzi i tak kary śmierci które były wypisane w Starym Testamencie "obchodzili" (w sensie oszukiwali). Przeczytajcie sobie "Spór o tradycję" Mk 7 1-13.

Jeżeli chodzi o Eutanazje to dziwi mnie jedno że jak człowiek chce sam sobie odebrać życie to zlatują się wokól niego straż pożarna i w ogóle. I po tym wszystkim trafia do zakładu psychiatrycznego. Ale jeżeli poprosi drugiego aby go zabił, to już wszyscy ok. Tu i tu ludzie przeżywają bóle tylko jedne są psychiczne a drugie fizyczne. Ale więcej śie nie wypowiadam na ten temat bo ja się tym jeszcze nie zajmuje, musiałbym sobie wypełnić informacje.

CYTAT

W życiu ja bym po takim czymś nigdy już nie zasnął.

Aborcja jeżeli mamy ją zlegalizować tylko dla tego że polki muszą wyjeżdżać aby móc ją wykonać. To dlaczego w Niemczech do dziś jeszcze jest zakazany egzorcyzm (przerwa
dla potomnych i do Jay Kay'a aby OT większego nie robić: Widziałęm egzorcyzmy Annelise i ksiądz wyjaśniał że od tego czasu w Niemczech i we Francji bodajże jest zakazane robienie egzorcyzmów co według mnie to istna głupota i w ogóle :p )
c.d.n
? Ludzie też muszą wyjeżdzać aby wyleczyć się z opętania, a jednak nie zlegalizują tego. Aborcja to morderstwo i choćby nie wiem jak byście się bronili to i tak to zawsze będzie zbrodnia. Co z tego że tę kobietę zgwałcili ? (wiem że to jest okropne ale mówie o aborcji) Przecież te dziecko też chciałoby żyć. Mówicie o zlegalizowaniu aborcji = kara śmierci dla dziecko bo jego tatuś nie kochał mamusi, a kara śmierci dla dorosłego tylko wtedy kiedy popełnił jakiekolwiek okropieństwo (to zdanie nie miało na celu zlegalizować obydwie te rzeczy :p ).

Edit:
CYTAT
w Biblii nie ma "nie zabijaj", tylko "nie będziesz mordował".

Jaką ty masz biblie :p w bibli mam czysto zaznaczone "Nie będziesz zabijał" Wj 20 13.

CYTAT
Poza tym nigdy nie rozumiałem argumentu, że ST to głównie księga żydów, skoro wiara katolicka również się na nim opiera.

Tak jak mówiłem Chrystus przyszedł aby wypełnić Pismo, więc przystępniejszy jest Nowy Testament.

Świrus

CYTAT
Prawda, prawda. Ale o tym to już inny topic trzeba założyć xD

agree xd
CYTAT
Mądry człowiek nie zabije dla pieniędzy lub z zazdrości.

A seryjni mordercy? gangsterzy, mafia i tak dalej? Trudno tu gadać o ich inteligencji, jednak zabijają dla pieniędzy.
CYTAT
Psychopata? No ten to już chyba w ogóle nie myśli co robi.
Syf? Czyli taki ktoś co zabija dla przyjemności. Temu sam Bóg nie straszny a co dopiero śmierć, o której i tak nie myśli, bo głupi.

I co? Zostawić takiego w społeczeństwie? Co jeśli ucieknie z pierdla?

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Mam do ciebie pytanie świrus. Ty jesteś za karą śmieci, bo ma ona odstraszać, czy za, żeby sprawiedliwości stało się za dość?
CYTAT
"Ja się brzydzę liberalizmem"
Współczuje ;(

Ja ci współczuje miłości do Chin.

Do góry Bottom