Rozważyłem kilka kwestii... i oto do jakich wniosków doszedłem. G3 najprawdopodobniej będzie ostatnią częścią serii Gothic, istnieje kilka przesłanek, które o tym świadczą. Są to m. in. kilka różnych zakończeń, co oznaczałoby, że kolejny Gothic powinien mieć kilka początków, a coś takiego nie jest możliwe, lub conajmniej głupie, inny początek to i inna rozgrywka. W trzeciej częsci zostanie rozwiązanych wiele głównych wątków, które ciągną się od początku, Lee i jego zemsta, wojna z Orkami, ciężka sytuacja króla, przeszłość (przynajmniej częściowa) Bezimiennego oraz plany Xardasa, gdyż ma w końcu to czego chciał. Dalsze kontynuowanie serii byłoby wyraźnym sygnałem świadczącym o chęci wydłubania od graczy, coraz większych pieniędzy. Oczywiście nie wykluczam dodatków, ale takich jak Noc Kruka, które nie dzieją się po fabule podstawowej części gry, tylko wzbogacają ją. Moim zdaniem sama wizja trylogii, jest o wiele bardziej nęcąca niż cztery i więcej części. Takie jest moje skromne zdanie na ten temat.