Fotoradar ;o

Potak

Member
Mam takie pytanie, może ktoś będzie wiedział konkretnie ;> Jako, że nasze forum nie ma działu "z życia wzięte" musiałem to zamieścic w hobby - ładne mi to kutwa hobby :eek:

A więc dzisiaj jechałem sobie moim ślicznym Niebieskim Viperem (czytaj Seicento) i zamyślony o jakiejś pierdole zapomniałem sobie o fotoradarze :eek: I nie jestem pewny czy tam jest 50 km, bo nie było ani ograniczenia, ani znaku o terenie zabudowanym, jechałem sobie jedyne 100 km/h... I teraz pytanie brzmi, jesli zakładając, że było tam ograniczenie 50 km/h teren zabudowany to ile moge dostać za to nagrody w postaci zapłacenia i liczbie uzyskanych punkcików ? ;> Orientuje sie ktos jaka jest procedura ? ;> Kiedy przyjdzie to do mnie itd. ? Czy sąd grocki czy tylko sam bilecik do zapłaty ? Jest ktoś kto będzie wstanie sensownie mi tutaj cos napisać ?

A i dodam, aby żadnemu durniowi nie wpadło na myśl napisać: a widziałeś błysk? Tak widziałem błysk i nie było burzy ...

Na marginesie jak Jodeł to przeczyta - Bieruń Nowy, niedaleko Twojego zadupia - czytaj Tychy xD :D ;] ;P :) ]:->

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Czy sąd grocki czy tylko sam bilecik do zapłaty ? Jest ktoś kto będzie wstanie sensownie mi tutaj cos napisać ?

Grocki to tylko jak odmówisz przyjęcia ( w tym przypadku, jak się odwołasz). Myślę, ci przyślą pisemko. Jak się nie odwołasz to musisz zapłacić. Inaczej spodziewaj się komornika po kilku miesiącach, który wparowuje o 7 rano do chaty, ty śpisz, a starzy otwierają mu drzwi, po czym budzą ciebie z miłymi wiadomościami... - z życia wzięte :).
Co do punktów i mandatu, nie mam pojęci.

E

Electric_Dragon

Guest
jeżeli przekroczyłeś prędkość o 50km\h to bankowo będziesz miał 10 punktów, a przedział finansowy w granicach 400-500zł

Potak

Member
10 pkt xD No to pieknie ;D Kasa tak myslałem, że coś wtych granicach ;> Z tym, że teraz pytanie za ile do mnie przyjdzie jakies info ? Ile sie gdzieś czeka na ticket ? Miesiąc, dwa ? trzy ?

Wysoki93

Active Member
Wiem, że panowie z policji osobiście Ciebie odwiedzą, bo jak jakiś czas temu kupowałem sobie gazetkę w Taniej Prasie, to przyszedł policjant do właściciela i opowiadał o jego przewinieniu i przekroczeniu prędkości ^^

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Różnie to bywa z dostarczeniem...pamiętam, że na początku był problem, bo nie nadążali z wysyłką mandatów. Dochodziły z półrocznym opóźnieniem. Teraz w ciągu miecha się spodziewaj. Z tego co pamiętam za każde 10km/h 100zł a punkty zależą od taryfikatora, ale minimum 10 się spodziewaj, bo jednak nie przekroczyłeś prędkości o kilka kilometrów tylko kilkadziesiąt
Pamiętaj, że w ciągu miesiąca od kiedy otrzymasz mandat jak nie zapłacisz to wpadnie ci komornik na chatę.
Mi tak jebaniec zrobił, policjant wcześniej tez mnie odwiedził ale to dlatego, ze źle spisał mój pesel.

Konkret sprawdziłem w taryfikatorze

8 punktów (Przekroczenie prędkości 41-50km/h )
10 punktów (Przekroczenie prędkości powyżej 50km/h )

Co do kasy od 300-500 zł

Potak

Member
hmmm to teraz mi powiedz komornik wpadł i miałes jakąś dodatkową karę ? Za to, że on musiał się pofatygować czy jak ? ;> A ogólnie jak dostane mandat z fotoradaru to ide zapłacić go na policję pod którą ów fotoradar należy ( np. woj. śląskie i komenda w Tychach) czy to obojętne i jak mieszkam w małopolskim to mnie na Oświęcim będą wzywać ?

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
No cóż...jak komornik wpadnie to dostajesz karne odsetki...ale ja nie płaciłem, bo mu się pojebało. Zapłaciłem mandat 2 tygodnie wcześniej, a on rzekomo twierdził ,ze nie zapłaciłem. Pokazałem mu pokwitowanie...i odczepił się.

Co do mandatu ? to po groma masz iść na policje ? idziesz na pocztę....i robisz przelew.
Jeśli będzie wezwanie na komendę to będzie pisało, gdzie masz się stawić, ale myślę, że na najbliższą

GOFER152

Member
He ja jak dostałem dawno 40 zł to komornik przyszedł po dwóch latach i naliczył mi 3.50 odsetek :D Dostaniesz taki jakby rachunek i będziesz mógł na poczcie to uregulowac.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Jak chcesz to przeciągnąć to nie odbieraj listów poleconych :D Ja tak mam z moim mandatem z ZKM, który mi się nie należał i ich olewam.
Podobno po kilku nie udanych próbach dają sobie spokój bo mają takich agentów jak ja masę.

Potak

Member
Ale mi sie należy jak najbardziej ten mandat ;] Poprostu pech i tyle ... A jak nie bede tego odbierał to komornik wpadnie i tak na chate więc wiesz, to mi i tak nic nie ;]

szczurek

Menda serowa
Weteran
Hmm, w moim przypadku mogą mi zabrać co najwyżej drobne z portfela, bo nic na mnie w domu zapisane nie jest ;p

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
szczur tępaku....jak będą chcieli to mogą z twojej rodziny długi ściągać :p

GOFER152

Member
Mają też inne sposoby na niepłacących mandatów np; jak pójdziesz do skarbówki po jakieś zaświadczenie czy coś podobnego to nic ci nie wydadzą dopóki nie zapłacisz :D

szczurek

Menda serowa
Weteran
Co jak co ale moich mandatów nie dam na rodzinę nakładać.
Nie takim nie godnym oddychania tym samym powietrzem co ja tłumoków po podstawówce.

Potak

Member
Sam już nie wiem, srać te punkty karne, kasują się po roku, to był czysty przypadek, ogólnie wiem, że gdyby nie ów przypadek to by to nigdy się nie zdarzyło. Owszem jeżdże szybko i szaleje na drodze, ale wtedy kiedy moge, mam do tego warunki, a przede wszystkim jak jade sam, kiedy wokół mnie jest pusta droga i żadnego innych uczestników ruchu. Ale najgorsza jest ta kasa, bo szkoda tych 500 zł ;] Do miecha czasu przyjdzie mi ticket :eek: Life is brutal ...

Do góry Bottom