Witam. Będę zaliczał jutro semestr z fizyki, dodam że drugi raz, bo za pierwszym mi się nie udało. Znalazł by się jakiś chętny człowiek do udzielenia mi odpowiedzi na pytania, które miałem na poprzedniej poprawie? Znając tego debila od fizyki da podobne, więc chodzi mi o to, żeby załapać technikę.
O ile 3 pierwsze rozumiem, kolejne to dla mnie kompletna czarna magia.
Zadanie 3 rozwiązałem tak:
jakby ktoś też podał te wykresy do 2 zadania to bym był w siódmym niebie i na rękach bym nosił.
1. Wyjaśnij co to jest przyspieszenie, przemieszczenie
2. Omów ruch jednostajnie przyspieszony, wykresy s od t i v od t i równania tego ruchu.
3. Samochód jedzie ze średnią prędkością 90km/h. Oblicz czas po którym przejedzie odległość równą 15km. Wynik podaj w minutach.
4. Oblicz prędkość jaką osiągnie sprinter poruszający się z przyspieszeniem 2,5 m/s kwadratową w czasie 3 sekund od początku ruchu. Jaką drogę przebędzie w ciągu 3 sekund.
5. Oblicz drogę jaką przebędzie samochód poruszający się z prędkością 90km/h w trakcie hamowania do zatrzymania jeżeli wiesz, że przyspieszenie w trakcie tego ruchu wynosi 5m/s kwadratową
O ile 3 pierwsze rozumiem, kolejne to dla mnie kompletna czarna magia.
Zadanie 3 rozwiązałem tak:
Kod:
90km = 100%
15km = x
60x15
x = ---- = 10 minut
90
jakby ktoś też podał te wykresy do 2 zadania to bym był w siódmym niebie i na rękach bym nosił.