Dźwięk, Problem

Status
Zamknięty.

Fahrenheit

Pimpu?
Mam płytę główną Gigabyte ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek. Ostatnio, gdy oddałem komputer do naprawy (zepsuty kabel zasilający) przestał mi działać dźwięk. Dodam że goście z "serwisu" - firma która sprzedała mi komputer, naprawiają go odpłatnie - usunęli panel boczny ze złączami audio, gdyż były w nim zniszczone gniazda USB. Gdy podłączałem z powrotem moje głośniki 5.1 zauważyłem dziwną rzecz - kanał tylni i centralny + subwoofer działają, ale front nie. Gdy podłączam słuchawki do zielonego gniazda na karcie dźwiękowej - 0 reakcji. Gdy na subwooferze zamieniłem gniazda front i rear, przednie głośniki działają, choć komp widzi je jako tył. Co zrobić, by znowu cieszyć się pełną jakością dźwięku 5.1 i działającymi słuchawkami?

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Kupić kartę dźwiękowa :p na zintegrowanej masz gówno nie dźwięk 5.1 wysokiej jakości.

ewentualnie możesz wejść w ustawienia dźwiękowe. jak na XP to Realtek powinien mieć swoja ikonkę w panelu sterowania i tam ustawić odtwarzanie dzwięku 5.1.
Jak masz vistę to w pasku narzędzi opcje odtwarzania i tam w jednej z zakładek są opcje, gdzie głośniki dostosowujesz do pomieszczenia, możliwe, że masz wyciszone niektóre..pobaw się ustawieniami i dostosuj do potrzeb.

Fahrenheit

Pimpu?
Nie, to nie to, bo mam ustawione i dalej jest źle. W ogóle nie widzi mi dwóch gniazd - zielone do którego można podpiąć słuchawki i chyba czerwone na mikrofon (nie wiem czy działa czy nie).

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Możliwe, że masz sloty uszkodzone w płycie głównej ^^

Fahrenheit

Pimpu?
a czy możliwe że coś wyłączyli przy odłączaniu dodatkowych gniazd audio?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom