Czy G Up Umiera?

Status
Zamknięty.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Wczorajszy dzień jakoś tak dopełnił tą szklankę zbierających się żali, przez co wszystko się wylało. I nie chodzi tu o żale do kogoś, które oczywiście też mam, ale raczej o żal nad tym, że moim zdaniem G Up powili umiera. Umiera już od dłuższego czasu, a my nic z tym nie robimy. Najwyższy czas jednak, by to zmienić.

Zakładając ten temat nie chodziło mi o to, żeby komuś dojebać, żeby kogoś zjechać, obrzucić błotem. Nie o to chodzi. Założyłem go tu po to, żeby rozpocząć tu merytoryczną dyskusję nad tym, co się dzieje i co zrobić by działo się inaczej.

Wiadomo, że głównym powodem obecnego stanu rzeczy jest brak nas w Google. Przez to praktycznie brak nowych, którzy są niezbędni do ciągnięcia tego molocha. To tak jakby w jakimś kraju nagle przestały rodzić się dzieci... Ale z tego co wiem, w końcu w google pojawimy się z powrotem. A wtedy trzeba być przygotowanym do tego, by z nową para wedrzeć się na top. Dlatego nie możemy czekać bezczynnie na rozwój sytuacji, tylko trzeba zakasać rękawy... ale przedtem musimy zrobić burzę mózgów, która mam nadzieję pojawi się tutaj.

A więc mam jak na razie jedno, główne pytanie do Kaca. Ja rozumiem ciebie, że nie masz tyle czasu, ile mieć byś chciał. Każdy ma swoje życie i je stawia na pierwszym miejscu. Rzecz normalna. dlatego tu pojawia się moje pytanie - Czy dałoby się, by ktoś otrzymał prawa do wrzucania artykułów na stronę (lub jeśli ktoś ma już takie prawo, to czy mógłby się tym zająć),? Nie wiem, czy to jest rzecz trudna do obczajenia, czy nie, dlatego pytam się. Nie będę tutaj pisał dlaczego wysuwam taki "postulat" (ty na pewno wiesz), bo nie o to chodzi.

Czekam tu na wypowiedzi innych, bo dyskusja nad G Upem jest potrzebna...

P.S. Tylko tego nie usuwajcie...

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Tracimy userów też przez nędzny wygląd strony... Styl jest taki nijaki, reklam w cholerę. Mam pytanie do Kaca, co oprócz loga strony można zmieniać w stylu?

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Niestety Rangiz ma rację. To forum powinno tętnić życiem, powinno być pełno nowych postów, a tu co ?
Google nas odcięło - nie ma nowych. Nie ma świeżej krwi. A jak jest ktoś nowy, bo przychodzi z problemem, to zaraz warna dostaje, za to, że mu się nie chce szukać, tylko pisze nowy temat i się przez to zniechęca.
Stali bywalcy często się udzielają, ale przecież nie można po kilka razy roztrząsać tego samego problemu ! Więc potrzeba świeżej krwi i koło się zamyka.
Tak więc na razie jedyną rozrywką są gildie (które szczerze mówiąc trochę przygasają) i próba reaktywacji Zakonu. Wczoraj było trochę zamieszania, co do szpiegów. Ale się skończyło i znowu nudy.

Co do Redakcji i wrzucania postów na stronę przez kogoś oprócz Kaca - podpisuję się pod postulatem całym sercem.

Oprócz tego sprawa Administracji - Kac jest tylko człowiekiem i sam wszystkiego nie zrobi.

Życzę nam wszystkim, aby G.up znowu przeżywało okres swej świetności.

Ave

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
ja jestem tu od niedawna i trudno bym wszystko wiedziała

mozecie mi powiedzieć o co chodzi z google? na forum trafiłam przez stronkę - wszuciłam gothic 3 i włala już was miałam

fakt z tego co widać userzy rejestrują się by zadać pytanie i mykają. niestety to jest problem wielu forów.
może faktycznie jeszcze jakoś je uatrakcyjnić? może by nowi też mieli jakąś formę rozrywki?
poza gildiami nie ma takich miejsc do zzycia się - no może nie dokładnie poszukałam
właściwie trudno się dostać do gildii z powodu ilości wymaganych postów. dla nowego to jest bardzo trudne, ponieważ nie będzie nabijał ich specjalnie bo zaraz warna może dostać. jak mają np miesiącami zbierać wymaganą ilość postów to uciekną. tak to już jest.
pamietać trzeba że nowi zawsze są zagubieni itp. nawet nie użuwają wyszukiwarki to zmora wszystkich forów ale wystraczy pomóc im.
zauważcie że większość działów jest pozamykana dla gości i aby poczytać muszą się rejestrować. no rozumie że muszą się rejestrować i logować by pisać ale by poczytać? to też może odstraszać kolejnych userków.
może by ciut więcej luzu wprowadzić ?
może za któtko jestem by sypać pomysłami bo jeszcze wielu ich nie mam

edit: a jeszcze te bany o zgrozo
wyluzujmy trochę

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
To że g.up umiera wiadomo nie od wczoraj.
Google nas wyrolowało, trudno się mówi. Logo na dodatku, niby coś dało ale nie tego czego się wszyscy spodziewali. Wszelkie formy reklamy raczej legną w gruzach jeśli wujek gugle ciągle będzie foszył na nas. To pierwsza najważniejsza sprawa.

Druga sprawa to administracja. Jak wiadomo Kacp bawi się w to i jeszcze jedno forum, przez co ma mniej czasu. Rozumiem, życie prywatne, praca i różne zboczenia Kacpa, ale do cholery tutaj jest 2 administratorów, 4 juniorów i yeed z ukrytym panelem (xD). Z czego, drugi admin nie logował się od października, juniorzy zasadniczo też nie robią wiele (chyba że się poprosi któregoś, ale i tak pewnie ciężko i o to). Moderatorzy cóż. Tutaj się nie wypowiadam, bo raczej czysto na forum jest, chodź mogę się mylić. A po za tym ciężko mi to ocenić.

Sprawę administracji pozostawiam dla Kacpa, cudów nie oczekuję ale liczę chociaż na odzew.

Co do dodawania artów na głównej stronie, to rzecz jasna też się przychylam do tego. Jedna osoba z taką możliwością która wchodzi tu kilka razy dziennie na pewno poradziłaby sobie, tylko czy ktoś zająłby się ich tworzeniem ? Tu już będzie większy problem.

Forum umiera, ciężko będzie je podnieść, ale powinniśmy dać radę, w końcu nie jedno przeżyło to forum i nie takie rzeczy się robiło.

Phantom Lord

Active Member
Odczuwam to samo w Zakonie. Nikt się nie chce samemu za nic zabrać, a mieliśmy zacząć pracę nad nowymi, bardziej obszernymi artykułami na stronę główną. Niestety to wszystko przez brak napływu nowych (ambitnych) ludzi.
Poza tym każdy chciałby spędzić miło czas na fajnym, tętniącym życiem forum, a mało jest rąk do roboty. Zarządzam "moim małym kawałkiem ziemi" jak mogę, ale dobrze by było, jakby nie tylko administracja, redakcja i szefowie jakiś ugrupowań coś robili, ale każdy, kto chce tu egzystować.

Takie jest moje zdanie. Amen.

PS Abisynko, jest Zakon. Mamy walki zakonne, dzisiaj premiera debat, robimy encyklopedie, opowiadanie - tylko brakuje ludzi do tego wszystkiego bo wielu stąd uciekło. Poza tym można się do nas dostać mając 15 postów i przechodząc nietrudny test o wiedzy Gothica - a jakby się zebrało trochę ludzi z jako-takim pojęciem o Gothicu, byłoby tam naprawdę co robić.

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Tak trzeba działać obudźmy G Up ze śpiączki, róbmy coś nim będzie za późno.
- Wygląd można zmienić, szaty graficzne są już wysłużone i na pewno przydała by się nowa.
- Administracja potrzebuje zastrzyku energii, sam Kacpii wszystkiego nie załatwi, jest tylko człowiekiem.
- Sprawa z google niebezpiecznie się przedłuża, a trzeba ją rozwiązać jako jedną z pierwszych.

To tylko kilka problemów, ale co tu zrobić jeśli coraz mniej nowych aktywnych userów, do tego jeszcze starzy się nie wysilają i jedyne co można powiedzieć to że są. To za mało, dajmy przykład i rozkręćmy tą imprezę. Sam wiem po sobie że na forum tylko zaglądam, jedyne co to czasem udzielę się w gildii. Pamiętam początek, kiedy zaczynałem było inaczej, wtedy przyrost na G Up rósł z dnia na dzień.
Ważnym mankamentem jest również że gra dzięki której istnieje to forum staje się coraz mniej interesująca. Pierwsze części były hitami i dzięki temu dyskusje kwitły a kolejne odsłony jak wszyscy wiemy odpychają i tylko tytuł zachęca do zagrania. Na to jednak nie mamy wpływu. mam cichą nadzieję że rozkręcający się RPG, choć nas starych wyjadaczy zmusi do aktywności. Pokażmy że naprawdę jesteśmy najlepszym forum o Gothicu.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
Ja tam nie widzę żadnego dążenia do zgonu ze strony Gup. Jak dla mnie - tylko sprawa z google nam stoi na drodze, a etap tej tymczasowej banicji z wyszukiwarki nie powinien zbyt długo trwać. W sumie... Wróćmy do swoich spraw.

A jeśli nadal macie zamiar dramatyzować z powodu tej nadciągającej - ojejku - zagłady, proponowałbym wrzucić Rangiza na tron, bo widzę przecież dobrze, że nie tylko na to zasłużył tą troską, ale też potencjałem na przyszłego, aktywnego admina.

Thran

Che Świniara
Moim zdaniem ?

Trzeba załatwić ugodę z Google.pl i wtedy będzie bez problemów a jak nie to damy GUP na oneta, WP i inne syfy i będzie wszystko w należytym porządku :)

Kacperex

KacŚpioszek
Google - mamy bana. Który potrwa maksymalnie do pół roku. Nie z mojej winy, ale większośc portali dostało to samo. Jestesmy w sandboxie. Zobaczcie, że wszystkie strony prócz PHX są za nami okolice 5 strony na frazę Gothic....
Nie tylko my się z tym borykamy.

Co do głównej strony portalu - Trwają pracę nad nowym CMSem, nowy wygląd już jest. Co do artykułów. To nic nie będzie teraz wrzucane, bo nie ma to sensu. Później będzie mniej do przenoszenia, co będzie czasochłonne.

Co do powiększenia administracji. Znawców php, CSS, Joomli, Drupala, IPB i grafiki zapraszam.
Niestety większości z was wiedza jest nijaka, a byle komu dostępu do administracji nie dam, bo zniszczyć jest łatwo. Nie ma, lub nei znam osoby która posiada wymienione wyżej umiejętności - Jesteś taką osobą? Zgłoś się.

Nad gup pracuje codziennie, ale doba powinna dla mnie trwać 48 godzin :/
Każdy z was jest mądry i próbuje tu się wykazać, ok. Tylko ja czekam na sensowne oferty pomocy, wiedzę i chęci.

Pozdro

Phantom Lord

Active Member
Kac, ja na przykład mówię o pomocy możliwej dla osób bez szczególnej wiedzy, czyli pisanie artów itd. Nie trzeba od razu robić zmian na jakąś wielką skalę, może trzeba właśnie zacząć od małych rzeczy.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Co do głównej strony portalu - Trwają pracę nad nowym CMSem, nowy wygląd już jest. Co do artykułów. To nic nie będzie teraz wrzucane, bo nie ma to sensu. Później będzie mniej do przenoszenia, co będzie czasochłonne.

To chciałem usłyszeć. Teraz wiem, że mogę kontynuować pracę i nie pójdzie to na marne.

Kacperex

KacŚpioszek
CYTAT(Phantom @ 01-02-2009, 16:24) index.php?act=findpost&pid=211285
Kac, ja na przykład mówię o pomocy możliwej dla osób bez szczególnej wiedzy, czyli pisanie artów itd. Nie trzeba od razu robić zmian na jakąś wielką skalę, może trzeba właśnie zacząć od małych rzeczy.

Tak, tylko piszę, że nie ma najmniejszego sensu wklejać napisanych artów dopóki nie ogarnę tego burdelu.
Ludzie będą pisac , ba nawet jest dużo nowych artów, których nei wklejam, bo jest to dodatkowe utrudnienie przy konwersji.

Thran

Che Świniara
Ja tam na co dzień staram się załatwiać jakieś wywiady i teraz czekam na odpowiedz Buki z Gniew Beliara team no i próbuje dorwać Gadu Quarriora by przeprowadzić z nim wywiada na temat Prawdziwej Historii :)

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Grafikę sam wiesz, mogę pomóc, ale też doskonale wiesz co mnie blokuje w obecnym czasie. Do końca lutego wszystko się wyprostuję (nawet wcześniej, ale to taka ostateczna data) i wtedy możemy inaczej rozmawiać.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
A tak przede wszystkim, to nie chcemy Kac, byś czuł się jakiś zaszczuty, czy coś w tym stylu, bo tak nie jest. Wiedz, że masz nasze wsparcie w każdej sytuacji, bo chyba tego ci potrzeba :).

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Każdy dużo papla...a mało co umie tak naprawdę, by realnie pomóc stronie taki jest fakt.
Starzy są mało aktywni bo forum ich już nudzi.....nic się na nim nie zmienia, bo Kacpiemu samemu idzie wszystko wolno.
Nowych nie ma.....seria Gothic zdycha....zgon zgonem....śmierć naturalna xD

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Każdy dużo papla...a mało co umie tak naprawdę, by realnie pomóc stronie taki jest fakt.

Taki jest fakt, ale faktem jest też, że przynajmniej przez to "paplanie" (jeśli jest sensowne), pokazują, że im zależy.

Dark Shadows

Active Member
No proszę wiec nie tylko ja uważam, że to forum upadło. Bo upadło i umarło już dawno, a nie dopiero umiera.

Yeed każdy papla ale mamy do tego prawo. Nie sądzisz chyba, że ludzie nie znający się na robieniu czegoś dla strony nie mają prawa wymagać zmian? To jak z recenzjami. Nie trzeba umieć pisać czy robić filmów, by móc je krytykować i wymagać więcej.

A te wszystkie wspaniałe zmiany jakie nas czekają.

Pożyjemy zobaczymy.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Chcecie naprawdę pomóc forum to zacznijcie pisać....
Już nie pamiętam kiedy ostatnio któryś z użytkowników zaczął jakąś inteligentną dyskusję.
Uczcie się obsługi IPB.....i całego tego tałatajstwa....to naprawdę się wtedy przydacie.
Kacperex z chęcią by kogoś dopuścił do opieki nad forum....ale po prostu nie ma nikogo takiego kto naprawdę by coś umiał z tego zakresu...no poza Kushim i szczurem...ale to inna historia.
Chcecie zmian to oprócz mówienia o nich faktycznie zróbcie coś by nastąpiły...bo Kacperex nie ma motorka w dupie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom