Antysemityzm

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Czy w Polsce istnieje Antysemityzm?
CYTAT
Antysemityzm – antyspołeczne uprzedzenie i dyskryminacja Żydów[1][2][3] oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa. Ekstremalny antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do zagłady narodu żydowskiego w okupowanej Europie.

Źródło - http://pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm

Ktoś nie lubi Niemca - spoko. Ktoś nie lubi Rosjanina - luz. ktoś nie lubi Żyda - ANTYSEMITA!!!
Tak to widzę. Antysemityzm to w dzisiejszych czasach rozdmuchana sprawa, wynikająca z doświadczeń przeszłości. Wiemy co z nimi robiono w czasie II WŚ i boimy się, że to może się powtórzyć. Dlatego każdy gest niechęci do Żydów jest traktowany jako początek drugiej zagłady. Tyle, że Polaków w czasie II WŚ zginęło nie wiele mniej (nie wiem dokładnie, nikt chyba nie wie ile), a nikt się nie przejmuje na świecie jak ktoś pojedzie po Polaku. Nikt nie traktuje tego jak zbrodnie, co często ma miejsce w przypadku Żydów.
Przykład na moją tezę - http://pl.youtube.com/watch?v=6PErDfIL3kA&...feature=related
I komentarz autora.
CYTAT
Gdyby to była flaga Izraela...
Uwaga!!! Marek Raczkowski przedstawia Wielką Sztukę przez wielkie WS.

Wybór melodii do podkładu jest w pełni świadomym nawiązaniem do niedawnego orędzia Prezydenta RP.

POlityczna POprawność :
- antypolonizm wskazany,
- antysemityzm zabroniony.

Wolność słowa:
- polską flagę można w telewizji w paśmie wielkiej oglądalności bezcześcić (i to jest wielka sztuka, polecana cool młodzieży),
- piosenki Leszka Bubla należy usunąć z internetu ("Polskojęzyczne media mózgi obrzezują, Bubla won do pierdla, a Grossa promują").

Wśród gości programu Kuby Wojewódzkiego znalazł się kandydat na Prezydenta Rzeczpospolitej, Donald Tusk - gratulujemy chwały !!!

==========================

Donald Tusk dla wydawnictwa Znak (to samo wydawnictwo wydało 'Strach' J.T. Grossa):

"Polskość to nienormalność -- takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko?), wypaliły znamię i każą je z dumą obnosić.

Swoją drogą ciekawe słowa Tuska ( czy na prawdę tak powiedział?).

Oczywiście są w Polsce, jak i wszędzie na świecie, ludzie, którzy zabiliby Żyda za to, że nim jest. Ale nie wolno takich przypadków uogólniać na cały naród.

Ja nic nie mam do Żydów, choć miałbym powody, bo w przeszłości mieszkali oni w moich okolicach i zajmowali się lichwiarstwem...
Chciałem tu po prostu przedstawić "problem" antysemityzmu w Polsce.
Na koniec powiem, że antysemityzm nie powinien być tak często pochopnie używany, bo to teraz stało się modne. Trzeba najpierw znać sytuację i znać znaczenie słowa, a potem go używać określając jakieś wydarzenie...

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Nie ma się co oszukiwać w polsce antysemityzm istnieje i ma się dobrze ;] A to że jak drwimy z żyda to stajemy się antysemici a to jak pogardzamy ruska nic nie zmienia to chyba kwestia braku nazewnictwa (najwyżej ksenofob ;]). Istnieją na rynku muzycznym zespoły nie lubiące (delikatnie mówiąc) żydów. Są napisy na ścianach. Są dowcipy o żydach. Cóż mi nie robi różnicę czy ktoś jest żydem czy nie. Póki wygląda jak ja nie ma to dla mnie znaczenia. Uważam jednak że Żydzi powinni się z asymilować dla ich własnego dobra... Wiadomo że w przypadku tych religijnych to nie wchodzi w grę bo wiara im na to nie zezwala i właśnie dlatego żydów się wciąż nienawidzi - bo nie są jednymi z nas... ;/

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
No cóż.. Trzeba się zgodzić z Morgahardem.. W Polsce Antysemityzm był, jest i zapewne będzie. Pełno na ścianach bloków widzi się różne napisy mówiące o śmierci żydów itp. Do tego mój wujek wczoraj przychodzi do mnie i mówi że jak był na lotnisku był tam jakiś 'żyd'. Że niby rozpoznał go po ubraniu. Ale to trochę nie na temat. Jak to było na drugiej wojnie światowej.. Ile to żydów zginęło wtedy.. Zresztą jak mówi Rangiz - polaków nie wiele mniej. Ale śmierć za to że się kimś jest.. Nie brzmi przyjemnie.. Osobiście, przyznaję że nie mam nic do żydów. Uważam ich za ludzi takich jak inni. Nie gorsi, nie lepsi. Równi innym.. No i taka moja opinia..

Pozdrawiam

Lord Viqux

Member
Cóż, powiedziałbym nawet że nie tylko w Polsce antysemityzm ma się dobrze, ale rasizm ogólnie, bo z pogardą dla innych narodowości spotykam się często na co dzień.
Dominuje oczywiście największa pogarda w stronę Żydów, Murzynów i Niemców, ale inne narody (np. Azjaci) też nie mieli by lekko...
Zależy wiele od tego w jakim środowisku się żyje. U mnie niestety nastroje "Polska dla Polaków", "WhitePower" to normalka. U was może jest inaczej, nie wiem. W Gimnazjum uważałem, że problem nietolerancji w Polsce jest trochę wyolbrzymiony, ale jak poszedłem do LO to zmieniłem zdanie. Nie wiem co będzie jak tyle ludu się na Euro zjedzie, przecież to będzie masakra.

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
No co tu dużo mówić, antysemityzm był, jest i będzie. Zawsze znajdą się tacy, którzy choćby dla pokazania czym to się nie jest, zaczynają rzucać obelgi w stronę żydów. Później działa to jak reakcja łańcuchowa.
Żydów powinno się szanować, wycierpieli najwięcej podczas wojny i nie ma co do tego wątpliwości. Wystarczy choćby pojechać do auschwitz i zobaczyć stosy włosów, walizek czy butów...

Mam takiego jednego w mojej klasie, który jest ehhhh zagorzałym antysemitą. Niby chodzi do kościoła, taki wielki chrześcijanin z niego ale nie potrafi uszanować żydów. Mało tego najchętniej doprowadziłby do ponownego Holokaustu.
Świadczy to niestety o tym jak bardzo w Polsce jest rozwinięty Antysemityzm.

Żydzi od początku istnienia swej wiary byli prześladowani, począwszy od Egipcjan przez faszystów aż do teraz. Wątpię aby to się zmieniło w najbliższych latach...

Franklin

Member
Ciekawy temat:)
Ja osobiście nie zaobserwowałem jako tako Antysemityzmu na dużą skalę.
Wiem też, że niektóre informacje są sporo zakłamane. Swego czasu czytałem taką książkę Henryka Pająka pt "Starach być Polakiem" (polecam!), gdzie głównie Autor cytuje sprawozdania, relacje, czy wywiady z zagranicznych pism, itp.
I nie wydaje mi się żeby antysemityzm był czymś powszechnym, czytając książkę przeraziłem się jak bardzo Polska i Polacy są oczerniani przez żydów.
W amerykańskich pismach tuż po wojnie, do tak na oko lat '70 (nie mam pewności) pisały się rewelacje typu, że to Polacy zabijali głównie żydów, czy wydawali ich z własnej woli Niemcom. Jak znajdę tą książkę to trochę po cytuję. Zobaczycie wszystkie rewelacje.

Reasumując: wydaje mi się, że bardziej powszechny jest Antypolonizm, niż Antysemityzm, ludzie są nakręcani i wmawia się im jacy my jesteśmy "be i fe".
Oczywiście nie neguję tego, zawsze będą żyli ludzie z nienawiścią do innych nacji i to powinno się negować, ale nie można wmawiać innym, że są rasistami.

Lares_

Paladyn Wody
Ja bym się raczej zajął AntyPolonizmem wśród samych Polaków i Żydów.
O. Widze Franklin napisał już wszytko na ten temat. Pozdrawiam

Franklin

Member
Wśród ogólnego rozgarbierzu przeprowadzki po cytuję ww. wspomnianą przeze mnie książkę
Z "Strach być Polakiem" Henryka Pająka, wydawnictwo Retro:
(Cytaty, które są w książce zamieszczone pochodzą z różnych pism itp. Autor pokazał jak jesteśmy za plecami oczerniani)

CYTAT
(...) literki "AK" mają dziś to samo straszliwe znaczenie, co niegdyś SS. AK jest podziemną organizacją wojskową, która nawet przed wyzwoleniem Polski konkurowała z nazistowskim SS w dziele eksterminacji Żydów i wobec której, według uchodźców, których widziałem dzisiaj, rząd warszawski jest całkowicie bezsilny (...).
"News Cronickles", 10 grudnia 1945 rok.

Takie oszczerstwa, że to się w pale nie mieści...
Idziemy dalej:

CYTAT
Postępek Polski był najbardziej haniebny. Bez protestu wydała ona Niemcom 2 800 000 swoich Żydów.
Max Dimont, w książce "Żydzi, Bóg, historia" (wyd. Nowy Jork 1962)
Taaaa... To już szczyt.

CYTAT
Nawet jeżeli udałoby się uciec z getta do lasów, Polacy i tak by zabili ciebie"
"Detroit News" 30.05.1965 rok
I to nawet w Ameryce... :/

CYTAT
Spośród 30 milionów Polaków, może stu pomagało Żydom. To dziesiątki tysięcy katolickich księży w Polsce nie uratowało żadnego żydowskiego życia
Menahem Begin, ówczesny premier Izraela, w maju 1979 roku w wywiadzie dla telewizji holenderskiej
To to już totalne gówno.

Ok, postaram się przepisać w niedługim czasie list niejakiego Józefa Kargula- długi jest i duuużo go skrócę, ale pokazuje prawdę o Polsce, zachodzie i oczernianiu Polaków.

Może trochę mocno wyskoczyłem i zostanę obsypany błotem, ale co mi tam- raz się żyje.

Do góry Bottom