Zbieractwo ;)

Kacperex

KacŚpioszek
Witajcie,

Głupi temat wiem. Ale podzielcie się z nami swoim rzeczami, które zbieracie. każdy z nas jest jakimś w stopniu chomikiem i coś zbiera.
Ja osobiście zbieram gry: mam ponad 150 różnych tytułów na PC. Jestem kolekcjonerem, i cieszę się kiedy mogę rzucić okiem na moje tytułu, choć w większość nawet nie grałem ^^

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Ja kolekcjonuję bilety z meczów na których byłem :) Jest ich trochę...liczyć mi się nie chce;p
Kiedyś zbierałem znaczki pocztowe ale teraz nie chce mi się siedzieć nad klaserem;)

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Swego czasu zbierałem karty pokemonów xD

Teraz chyba raczej nie zbieram niczego, chociaż w mojej kolekcji jest już kilka ksiażęk Stephena Kinga i zamierzam kupić kolejne.
Aaa... oczywiście. Kolekcjonuję płyty zespołu Queen. Teraz już nie jaram się tym tak jak kiedyś, ale mam wszystkie ich płyty studyjne, koncertowe i kilka DVD wliczajac Wembley oraz Greatest Hits I i II.

daria

Szejn
Weteran
Heh, jeszcze całkiem niedawno zbierałam karty do budek telefonicznych... Miałam grubo ponad tysiąc, ale skończyłam z tym, bo mi się znudziło.
A teraz? Teraz zbieram bilety tramwajowe, pociągowe i samolotowe. Tramwajowych mam baaaaaardzo dużo,. pociągowych niedużo mniej (często na kadry jeżdżę :p), kilka samolotowych.
I nie zbieram wszystkich, które popadną, zbieram tylko te, które sama "zużyłam".
Niby nic takiego, ale fajnie czasem sobie popatrzeć ile na te karteczki zostało wydanych pieniędzy :p

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
wiem czaisz się na nagrodę ;),

dobra to ja się podziele
większego chomika ode mnie nie ma :p

w dzieciństwie zbierałam puszki po napojach /róznych/, opakowania po czekoladach i batonikach, historyjki obrazkowe z gum do żucia /donald i turbo/, bilety autobusowe z róznych miast, znaczki, widokówki, plakaty, karty telefoniczne, karteczki z kolorowych notesików i karteczki do segregatora. ale sie zbierało i wymieniało, niestety były różne czasy i aby zdobyć coś unikatowego czasami trzeba było szperać w śmieciach :lol:.

to było bardzo dawno temu

od kilku lat chomikuje kubki i filiżanki porcelanowe, lalki porcelanowe, płyty winylowe, takie specjalne edycje widokówek z łądnymi cytatami, figurki smoków, figurki elfów i biedronek, książki swoich ulubionych autorów,
gdzieś skitrane mam stare kasety i te taśmy szpulowe. no i trzy kartony pluszaków z którymi nie umię się rozstać bo to prezenty i jestem z nimi związana emocjonalnie
jakieś koszulki mam z róznych firm, sterty długopisów i smyczek - tego nie kolekcjonuje ale same się przyplątują do mnie :p
i ogólnie pewnie mase niepotrzebnych rzeczy poupychanych w każdym kącie ;)

nie szaleje z wydawaniem kasy ale bywa że sie trafi okazja albo ktoś ze znajomych/rodziny mi sprezentuje

jak się bedę przeprowadzać na sowje "m" to będzia masakra. ew połowe oddam, ale będzie mi cięzko się rozstać
ale jestem pokręcona co?
ciekawe kto mnie przebije

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Oł men.
kiedyś zbierałem to na co była moda.
Teraz z racji, że trochę udało mi się wydorośleć( ta jasne ;p) zbieram mało co.
Muzykę, tak uwielbiam słuchać muzyki dlatego kolekcjonuje płyty. Do tego koszulki i inne gadżety. Cóż taka pasja.
Z racji że uwielbiam alkohol zbieram różne egzotyczne butelki po napojach które udało mi się pic. Np. butelka po zagranicznych piwach, o których w Polsce można pomarzyć. Jak i wódkach czy innych takich np. Absynt.
Do tego zbieram kapsle po piwach. Ale nie jak leci po 50 z jednej marki. Tylko po jednym kapslu danego piwa, pod warunkiem że to piwo tej "marki" wypiłem. Mam już ładną kolekcję piw czeskich jak i polskich.
Do tego etykiety z piwa na tych samych zasadach co kapsle. Wszystko to ładnie pakuję w kopertę.
No i podstawki i pokale do piwa. podstawki z pubów. Pokale jak dostanę, kupię.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Karty pokemon o których już Boom wspominał mam gdzieś do tej pory ;d To było szaleństwo za moich młodzieńczych lat ;p
Teraz posiadam sporą kolekcję kart telefonicznych/bankomatowych i wszystkiego takiego plastikowego badziewia.
Zbieram też wlepki klubowe.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Kiedyś kolekcjonowałem naklejki z piłkarzami, krążki z Pokemonami z Lay'sów i takie tam przejściowe bzdurki ;).

Teraz? Nie wiem, czy można to nazwać zbieractwem, ale kolekcjonuję książki, zarówno fabularne, jak i naukowe. Po prostu, jak wejdę do jakiejś dobrze zaopatrzonej księgarni, to mógłbym wykupić całą xD.
Gry komputerowe - chyba mogę to już nazwać "miłością". W sporą część mojej kolekcji nie grałem, lub grałem kilka minut ^^. Mam około 250 tytułów, na bieżąco śledzę gry, zamówiłem sobie newslettery z wielu portali, ale oczywiście tylko z kategorii, które mnie interesują.
Oprócz tego poluję na płyty System of a Down. Za dużo tego nie ma :), na razie mam trzy (Hypnotize, Mezmorize, Toxicity).

Jak byłem mały, to kolekcjonowałem filmy ze Scooby-Doo. Miałem tego ponad 40 i jeszcze wszystkie trzymam na pamiątkę.

Ave

Megarion

El Presidente
Pokemony ^^ Jea, to było coś. Ile osób w moim otoczeniu tym się bawiło - to było coś. Karty, kapsle, nakrętki z Mirindy, zabawki. Trochę tego nazbierało się, a część nawet zachowała. Może dzięki temu przejadły mi się laysy.
Poza tym były jeszcze karty Dragon Balla z którychś czipsów. Też kolekcja jako taka była. Eh, fajne czasy :D

A z nowszych czasów to przez jakiś czas zamawiałem u kioskarki książki z kolekcji Wyborczej "Historia Powszechna". Nie wiem, czy się liczy, ale paręnaście tytułów stoi w domu. Gry to raczej nie kolekcja w moim wypadku, bo jak kupuję pudełkowane to raczej te, w które chcę grać. Chyba nic mnie na razie nie wciągnęło na tyle, bym został znowu kolekcjonerem :(

xenex

Member
Dawno, dawno temu karty Dragon Ball'a i Pokemonów, szaleństwo normalnie.
Kart Dragon Balla miałem setki, codziennie się kupowało kilka paczek Chio ( w ogóle, te czipsy jeszcze istnieją ? ), już nawet nie żeby zjeść tysięczną paczkę czipsów paprykowych tylko otworzyć po samą kartę. Pokemonów też sporo miałem. Mam też trochę filmów DVD, masę VHSów z dzieciństwa.
Gier nie kupuje, chyba że jakiś niezwykły tytuł po okazyjnej cenie, szkoda mi trochę pieniędzy na tytuły pecetowe za 80 zł jeżeli nawet nie będę mógł w nie zagrać na full detalach.
Chyba, że mowa o Xboxie, ale tam też staram się kupować tanio, używane i dobre.

Gdybym miał więcej funduszy zakręcił bym się wokół figurek różniastych postaci, za 60 zł można dostać na prawdę fajnie odwzorowaną postać.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Kto nie zbierał kart pokemonów czy innych tego typu, niech pierwszy rzuci kamieniem.
W tej chwili poczułem pustkę. Uświadomiłem sobie, że moje życie nie ma sensu bo... nie nie zbieram :(.
Chociaż nie. Będziecie się śmiać ale kolekcjonuje coś - nr. telefonów fajnych dziewczyn. Nie to, żebym się przechwalał, ale mam ich już dosyć sporo. Do większości w życiu nie napisałem/zadzwoniłem ale statystyki lecą. Takie trochę inne zbieractwo od tych waszych, tradycyjnych ;p.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Zbieram, wszelkie książki fantasy jakie tylko mogę dostać w swoje łapy nie płacąc za nie, a jest to wbrew pozorom całkiem spora liczba. Do tej pory rożnymi sposobami (nie kradzieżą oczywiście) w mojej kolekcji mam ponad 140 książek fantasy, niekiedy nawet całe cykle jak na przykład saga o Drizzcie Salvatorea. Poza tym mam kilka podręczników na RPG. Zbieram także gry ale za te zazwyczaj już płacę, mam ich trochę ponad 50.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Blair

Członek #RN
VIP
Ja zbieram tylko i wyłącznie rzeczy związane z muzyką. Stare struny z gitar, które strzeliły mi, mam specjalne pudełko na nie. Mam żal je wyrzucić gdy na nie patrze i myśle, że na nich tyle zgrałem ;). Zbieram wejściówki na koncerty, czasami się zdobędzie jakieś zdjęcie jak gramy jakis fajny support z "gwiazdami", mam wiele piórek gitarowych, które wyrzeźbiłem od innych zespołów ;D
Chciałem też zbierać bassówki kiedyś, jednak teraz musiałem wszystkie sprzedać :(

Silden

RPG'owiec
VIP
Kiedyś z kolegą zbieraliśmy karty "szybkie i najszybsze" z Mr.Snacków.Zaczęliśmy, kiedy w jednej paczce odkryliśmy 16 kart z naklejkami, to było niezłe przeżycie.Na chwilę dzisiejszą zbieram tłuszcz na brzuchu, piątki, szóstki, jedynki i pochwały.Aha, byłbym zapomniał, zbieram jeszcze zakończenia różnorodnych gier.Po prostu, kiedy kończę grę, zapisuję sobie w notesiku i mam na pamiątkę wszystkich gier, które przeszedłem w 100 procentach.Nie mam ich dużo, ale do pełnoletności się uzbiera. :p

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
kiedyś były to te pokemony, 900 kart było w moim posiadaniu
później różniste żetony i inny badziew
od jakichś kilku lat niczego nie zbieram ;p
zapomniałem jak to 'est i po co to w ogóle

Falka

Member
Ja np.zbieram bilety autobusowe (znaczy bardziej je odkładam i są wszędzie : D) , mam też pełno ładowarek do telefonów, kiedyś zbierałam gry,ale jakoś tak wyszło,że nie wyszło z tymi grami : D zbieram też chociaż bardziej kolekcjonuje miecze wczesno i późno średniowieczne.

Binek7

Member
Jak byłem młodszy to miałem masę pokemonów, kart żetonów wszystkiego, było tego multum. Teraz ostały mi się jedynie odznaki turystyczne, ale leżą w pudełku i w ogóle do nich nie zaglądam...;>

Randal

Banned
Ja ogólnie zbieram wszystko od gier komputerowych do bakuganów i innych takich głupot
Ale moją największom pasją są bilety autobusowe wiem że troch głupie ale co zbieractwo to zbieractwo.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
W sumie to nic nie zbieram, ale mam całkiem sporą kolekcję systemów Windows, wszystkie wersje xp i 7 oraz Vista Ultimate. Do tego parę modyfikacji (2 moje :D ). Na dysku mam jeszcze dużo programów związanych z modyfikowaniem, ogólnie takie kompendium dosyć spore.

Kamil96p

Member
Ja też raczej nic nie zbieram,tylko jak byłem mały to zbierałem te różne dziadostwa z chipsów i z jakiś rogalików,już nie pamiętam dokładnie . Jedyne co teraz zbieram to kasa na prezent dla mojej dziewczyny :) planuje jej zrobić jakąś fajną niespodziankę . No i zbieram też kasę na gwoździe bo na wakacje planuje zacząć budowę 2 domku na drzewie : D ogólnie to już 3 wybudowałem :D to będzie 4 ;p

Do góry Bottom