Z Jakich Sportowców Polacy Powinni Być Dumni?

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Ogólnie nigdy nie chciałem stworzyć takiego tematu. Ba! Nawet nie myślałem o nim, ale po obejrzeniu jednego filmiku na pewnej stronie (smog) zmieniło się to znacznie. Mam taką prośbę na początku. Zanim odpowiecie w tym temacie, obejrzyjcie filmik z TEGO adresu. Powiem szczerze, filmik mnie wzruszył i obejrzałem go już chyba z 3 razy.

Teraz przejdźmy do sedna tematu. W tytule zadałem wam pytanie i teraz zadam je ponownie - Z kogo/z którego sportowca Polska powinna być dumna? Żeby było łatwiej podzielę wymienię ich od punktów:

1) Adam Małysz - czy naprawdę trzeba tłumaczyć? Nasz najlepszy Polski skoczek narciarski i wątpię żebyśmy mieli lepszego przez długi czas. Sukcesów ma sporo, trzy kryształowe kule, wygrany turniej czterech skoków, medal olimpijski, mistrzostwo świata kilkukrotne, wielokrotne wygrywanie zawodów skoków narciarskich, oraz trzy razy pod rząd Adam otrzymał nagrodę Polską - Sportowiec roku. Tyle o sukcesach. Adam Małysz to sportowiec światowej klasy, o których w naszym kraju trudno. Poza tym jest to skromny facet, nie boi się ronić łez. Szczerze powiedziawszy, to był to kiedyś mój idol sportowca. Jak dla mnie Adam Małysz, to najlepszy polski sportowiec jaki był.

2) Otylia Jędrzejczak - zajmuje się ona pływaniem. Tak jak Adam Małysz jest to bardzo znany sportowiec na świecie i przede wszystkim poważany. Ma na koncie wiele sukcesów, a to m. in. złoto olimpijskie, mistrzostwo świata i Europy, tak jak Małysz trzy razy pod rząd wybrana sportowcem roku. Najlepsza zawodniczka polska w pływaniu jaka była.

3) Robert Korzeniowski - mimo, że już nie startuje, to o nim wspomnieć trzeba. Zajmował się chodem i można powiedzieć, że nie miał sobie w tym równych jeszcze przed końcem kariery sportowca. Jest to mistrz olimpijski i to wielokrotny na dystansie 20 i 50 km. zawsze zostawiał przeciwników za sobą i to daleko. Poza tym został wybrany sportowcem roku raz czy dwa razy.

To jest moja taka wielka trójka, która naprawdę bardzo wybija się wśród historii polskiego sportu, ale to nie wszyscy, z których mamy być dumni. Jest jeszcze paru, ale nie są tak wybitni jak Ci wyżej, są to:

1) Grzegorz Lato, Deyna, Boniek i reszta starej najlepszej polskiej reprezentacji polskiej w piłce nożnej - za osiągnięcia

2) Robert Kubica (Formuła 1) - moim zdaniem jego kariera przybiera dobry kierunek. Jestem fanem Formuły 1 od wielu lat, widziałem już ją parę sezonów wcześniej niż pojawił się w niej Kubica. Jestem w stanie powiedzieć, że mamy bardzo utalentowanego kierowcę w najbardziej prestiżowym z wyścigów. Kubica już stanął trzy razy na podium i niedawno po raz pierwszy wywalczył Pole Position, moim zdaniem już niedługo Robert stanie na najwyższym podium.

3) Mariusz Pudzianowski (Strong man) - wielokrotny mistrz świata w swojej dyscyplinie

4) Paweł Korzeniowski (pływanie) - moim zdaniem najlepszy Polski pływak, ma parę sukcesów

5) Tomasz Adamek (boks) - taaa, jeden z niewielu dobrych Polskich bokserów, ma na koncie wygrane pojedynki o mistrzostwo świata, moim zdaniem zasługuje on na wielki szacunek

To są według mnie Ci najlepsi.

Co do filmiku jeszcze. Jest on wzruszający, ale przede wszystkim pokazuje "The best of" momentów polskiego sportu. Adam Małysz i Kryształowa Kula, Otylia Jędrzejczak i jej radość po wyścigu, Tomasz Adamek na wieść o wygranej no i oczywiście Polscy Szczypiorniści oraz Robert Kubica. Film jest dobrze zrobiony, muzyka wręcz genialna i idealnie pasuje do samej treści dzieła. Całość jest tak zrobiona, że nie da się nie wzruszyć. Dla takich momentów warto być kibicem. ;]

Pozdrawiam, Crisis.

PS: Koniecznie skomentujcie filmik, do którego dałem adres.

Everon_92

Member
Moim zdaniem Polacy powinni być dumni ze wszystkich sportowców,nie tylko tych nagłaśnianych przez media.
Ci wyżej wymienieni,niewątpliwie są najsłynniejsi,ale są także sportowcy odnoszący sukcesy w mniej znanych dziedzinach sportu:np.Monika Pyrek w skoku o tyczce czy Sylwia Gruchała we florecie.
Nie można mówić o pojedyńczych sportowcach bo wszyscy odnieśli wielkie sukcesy i uważam że ze wszystkich powinniśmy być dumni. B)

A co do filmiku to jeden z wielu jaki można znaleźć choćby na youtube ale ten jest bardzo dobrze wykonany,i pokazuje te szczególne momenty z życia każdego sportowca.

switek17

Member
Oglądając filmik od Crisisa jak nigdy jestem dumny ze swojej ojczyzny. Co poradzic, że mamy taki kraj jaki mamy? Ano ratunku szukac trzeba właśnie w sporcie. Tacy Polacy jak Małysz czy Kubica są naszą wizytówką na zachodzie.

Numerem 1 jest Adam Małysz. Mimo tego, że ostatnio przestałem się interesowac Skokami na rzecz F1, to i tak uważam, że jest on Polakiem z którego możemy "byc dumni najbardziej". Zaraz za nim w moim "rankingu" stoi Kubica. Może nie osiągnął tyle co Małysz, nie wygrał nawet żadnego GP. Jego kariera jest jeszcze zbyt krótka, trzeba mu dac czasu a może nadejdzie dzień pierwszego zwycięstwa w GP (pole position już mamy) no i Mistrzostwo F1 (tu już zupełne marzenia, ale nigdy nic nie wiadomo). Hm.. Smolarek jeśli chodzi o piłkę nożną (ach te gole z Portugalią - ofc. nie tylko za to).

daria

Szejn
Weteran
Filmik doskonale oddający treść tematu :)

A co do sportowców - ja zawsze za nr 1 uważałam Adama Małysza... On nawet jak zawiódł, to byliśmy z niego dumni, za walkę - jeszcze żaden sportowiec nie dokonał tego, co on... W prawdzie nie oglądam za bardzo skoków, ale człowiek jest godny podziwu... Cieszę się, ze jednak mając dużo zwycięstw, trofeów - chce więcej - i dąży do tego, abyśmy dalej, bardziej mogli być z niego dumni...

Mariusz Pudzianowski - świetny człowiek, miałam z nim okazję porozmawiać na lotnisku w Warszawie, kiedy leciał do Moskwy na Mistrzostwa... Poza tym ma bardzo dużo zwycięstw na koncie i jeszcze chyba nigdy nie zawiódł, człowiek honoru... Nigdy nie przyniósł Polsce wstydu w żadnej kategorii...

I jestem bardzo dumna z piłkarzy ręcznych... Z zaciekawieniem oglądałam ich każdy mecz... Intensywnie trenują, bardzo się cieszę z tego, co zdobyli, chociaż wcześniej nigdy nie interesowałam się piłką ręczną :p

Poza nimi mam szacunek do wszystkich sportowców, nawet tych, którzy za dużo nie osiągnęli... (Żeby ktoś nie mylił - nie tych, co woleli kręcić się wokół kamer niż grać itd.)... Po prostu wszyscy starają się coś osiągnąć, a że są lepsi - to trudno, trzeba żyć dalej...

szczurek

Menda serowa
Weteran
W sumie musze przyznać rację, szacunek i respekt należy się każdemu polskiemu sportowcowi.
Moje typy są właściwie takie same jak te Crisisa. Z tym że dodałbym jeszcze do listy Agnieszkę Radwańską, nie zauważyłem żeby ją ktoś tu wymieniał :)

Co do linka - coś wspaniałego, wszystkie te wydarzenia które są w nim zawarte przeżyłem z naszymi sportowcami i jestem dumny z tego że to co zrobili i zrobią na długo pozostaje w pamięci rodaków.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Według mnie to każdy polski sportowiec zasłużył sobie na szacunek. Jeśli porównać by nas choćby i z Niemcami to można by wywnioskować że jesteśmy gorsi. Ale tak nie jest : ). Nasi sportowcy nie wygrywają na każdych igrzyskach itp, ale czasem im to się udaje. Wbrew pozorom wcale nie jesteśmy tacy słabi. Oto moje wyróżnienia:
Adam Małysz - trzeba przyznać że jest jednym z najbardziej znanych polskich sportowców. Osiągnął w swojej karierze bardzo dużo. Były miłe i smutne chwile. Ten sezon może i mu nie wyszedł ale i tak zostanie w moim sercu ; p.
Reprezentacja Polski (siatkówka i piłka nożna) - co jak co ale mamy porządne drużyny. Ci pierwsi zajęli drugie miejsce w mistrzostwach świata, a ci drudzy przeszli przez fazę grupową mistrzostw Europy. W tych zespołach wszyscy są świetni. Ja w nich wierzę..
Robert Kubica - chociaż swoją karierę w F1 nie zaczął jeszcze tak dawno to i tak zabłysnął wśród polskich sportowców. Z początku trzymał się z tyłu. Potem było już tylko lepiej. A teraz? Zajmuje miejsca w czołowej piątce (nie zawsze ofc).
Agnieszka Radwańska - nasza tenisistka. Jedna z bardziej znanych polek. Już wspięła się na wysoki szczebel w tennisie. Przypominam w klasyfikacji generalnej zajmuje 19 miejsce. Co by tu jeszcze dodać? Ach, tak. Wygrywała nawet z najlepszymi. Pamiętny mecz z Marią Sharapową..

To polscy sportowcy których ja najbardziej szanuję. .A co do samego filmiku.. Teraz naprawdę poczułem się dumny z mojej ojczyzny. A konkretniej z naszych sportowców. Jakoś nigdy tego nie czułem. A co mi tam.. Przyznam się ;]. Po oglądnięciu go byłem bardzo wzruszony ;].

Pozdrawiam..

Do góry Bottom