Wyjazd Za Granice

Czy chcielibyście wyjechać z Polski na stałe, np. do Ameryki?

• Total voters
    0
Status
Zamknięty.

CAT

Member
Siemka! Tak jak w temacie - czy chcielibyście wyjechać za granice na stałe? Szczerze mówiąc to ja nie. Według mnie jest to bezsensowne. Okey - zarobi się troche kasy, ale po co wyjeżdżać na stałe? Tutaj jest nasze miejsce, znamy swój kraj, język, kulture... a tam trzeba zaczynać wszystko od nowa. Można powtarzać "...że Polska to jedno wielkie bagno..." <Mezo - 'Ważne'
biggrin.gif
>, ale ja nadal mam /nikłą/ nadzieje, że to się zmieni na lepsze.
Pare osób z mojej rodziny wyjechało za granicę, ale wiem że bardzo pragną tu wrócić.

Pozdro all!!
smile.gif

Tiops

Member
No nie wiem. W Polsce jest takie gówno że czasami nabiera mnie na to chęc, ale pewnie i tak bym nie wyjechał. Nie zostawiłbym rodziny, kumpli, forum...
laugh.gif
.
To by było dla mnie chyba zbyt trudne.

Wilko

New Member
To pewne jak słońce żebym nigdy z Polski nie wyjechał na stałę nawet gdyby mnie zmuszali siłą.Co prawda Polska to jedno wielkie bagno <a raczej Obóz na Bagnie>
smile.gif
,ale to jest mój kraj i niemógłbym tego wszystkiego pozostawić co osiągnąłęm.

G

Gray_Fox

Guest
Witam. Otóż uważam że wyjazd za granice byłby nawet potrzebny! Za chlebem jechać? A jakże! W polsce jest taki shit że nie mała głowa boli. Cóż, szkoda by było szkoda, ale trzeba jakoś żyć, nikt za darmo ci na tym świecie nieda nic a ak już to bedzie chciał zwrotu z nawiązką. Wszystko to shit. Cóż, Kaczyński został prezydentem, niech teraz wprowadza te obiecane reformy i polepsza nasz kraj no bo co > byłem za nim, niech coś robi, teraz łądnie wszystko sie zanosi na jeden bałagan, ale jak zawsze mówie : wszystko z czasem przyjdzie. Pierw trzeba rozbić tą bandę co siedziała od 1989-2005.
Ale to już co innego
smile.gif

Pozdro, wiec jak za chlebem to jadę
wink.gif

Dark Shadows

Active Member
Ja dałem głos na tak, bo czasami jest to konieczne dla wielu ludzi. A jeśli chodzi o mnie to, jeśli już bym naprawdę nie miał wyboru to bym wyjechał, choć wszystko zależy od okoliczności. Jakbyś miał rodzinne do wyżywienia to jak byś ich kochał to byś wyjechał nie patrząc na nic. Tak jak napisał Logazdor pojechałbym za chlebem.

Ale jak bym nie musiał to bym nie pojechał. Własnego kraju nikt ci nie zastąpi.
Może nie obroniłem za bardzo własnych racji ale tak uważam.
smile.gif

Pozdrawiam.

Big Boss

Member
Ja oczywiście zaznaczyłem na tak, ponieważ jak tu poprzednicy to powiedzieli "Polska to Bagno" i się z tym troche zgadzam, bo jagby porównywać inne kraje (zachód) do Polski (patrząć na PKB> to Polska nie dość że bieda (w porównaniu z np. Niemcami) to jeszcze
brak kultury (np. na drogach). Jagbym miał dobrą prace za granica z chęcia bym sie tam przeprowadził, choć nie zapomniał bym że jestem Polakiem
biggrin.gif
.

EdGaR

Member
I co 14/15 latek może wiedzieć o sprawach finansowy państwa, przepraszam za wyrażenie, ale wy gówno wiecie jeśli mowicie, ze w Polsce jest bagno. A co do mnie to mam zamiar studiować za granicą, może potem tam pomieszkać i objechać cały świat, fajne no nie
wink.gif

Pozdrawiam w ostatnim dniu roku
wink.gif

Sever Sharivar

Słodka...
VIP
Edgar a ty ile masz lat? To taka dygresja.

Chcieć wyjechać a wyjechać to dwie rózne sprawy. Aby opuścić nasz jakze cudny kraj nie wystarczą chęci. Musisz mieć gdzie mieszkać, gdzie pracować, zarobić na te studia itp. Jechać w ciemno to poważne ryzyko. Polska też nie jest cudna, co racja to racja. Jeszcze długo będzie tak jak jest, niestety.
Co do mnie, jak nie wypali mój plan na AH czy AGH, to nie pozostaje mi nic innego, jak wyjazd. I może lepiej nawet będzie. Wróci się na stare śmieci
tongue.gif
i tam kontynuujemy nauke.

He, 500 post...Ale jakoś mnie to nie cieszy
sleep.gif

Ja raczej nie chciałbym wyjechać z Polski. Niedługo mam się wyprowadzać z miasta w którym mieszkałem całe życie i trudno z tym będzie. Z Polski tym bardziej. U innych osób pewnie to nie problem ale u mnie najgorzej z językiem. Gdybym miał wyprowadzić się za kilka lat to jeszcze byłby czas na nauke języka danego kraju, ale jeśli było by to w niedługim czasie to byłby kłopot.

doctor

Wariat
Weteran
ja zaznaczylem NIE poniewaz jestem ogromnym patriota kocham te kraj i najchetniej bym go nie opuszczal... O.S.T.R. - Kochana POlsko
smile.gif

Kan

Member
QUOTE I co 14/15 latek może wiedzieć o sprawach finansowy państwa, przepraszam za wyrażenie, ale wy gówno wiecie jeśli mowicie, ze w Polsce jest bagno.
Ja mam lat 19 i mówię ci że Polska to jednak bagno. Zaś możliwość wypowiadania się na ten temat nie zależy od wieku tylko od faktu czy chcesz dostrzec to bagno.

Pytanie w temacie brzmi czy chciałbym wyjechać za granice na stałe. Chcieć to ja sobie mogę. Ale tak, jakby była taka możliwość i to jeszcze bez większego ryzyka to bym z chęcią skorzystał. I nie tylko z powodów ograniczonych możliwości w kraju ale także z takich "trywialnych" jak niechęć do mentalności tego narodu. A także z faktu znudzenia tym krajem. Jeżeli miałbym wybierać to bym się raczej zdecydował na miejsce występowania dużej polonii. Przynajmniej tak na początek aby się do wszystkiego przyzwyczaić. Skok od razu na głęboką wodę i w inne warunki jest zbyt ryzykowny. Chociaż muszę przyznać że z wielką chęcią przeprowadziłbym się na zupełnie inny kontynent.
Ale jak to ludzie mówią dobrze jest sobie pomarzyć od czasu do czasu.
A tak na marginesie. to przypomniała mi się pewna dygresja: Nie sztuka uciekać z rozpadającego się kraju, sztuką jest próba jego naprawy.

<INOS>

Member
Chłopaki gdzie wasz Patriotyzm, ludzie ginęli za Polskę i na pewno jeszcze będą ginąc. Ja osobiście nie wyjechałbym. Rodzina, kraj w którym się urodziłem. To wszystko jest za cenne aby wyjeżdżać. Chyba że będzie wojna wtedy trzeba będzie wyemigrować. A jak będę mieć pieniądze w POLSCE to pojade do USA najwyżej na rok. Dla wypoczynku gdzieś nad jeziora.

Sword

Member
Ehh szczerze mówiąc nie wiem.NAjpierw postaram się max wykształcić a potem zobaczymy.Niby mam predyspozycje bo mam rodzinke w stanach ale póki co jakoś mnie tam nie ciągnie (no chyba że Polska totalnie zejdzie na psy a jak się widzi tu wszystko jest możliwe) ehh w sumie nie chce mi się opuszczać ojczystego kraju ale jeśli miałbym okazję zabukować sobie za granicą dobrą pracę i lepsze warunki życia dla mojej przyszłęj rodziny ( o ile takową założe
tongue.gif
) to nie widze przeszkód.

+Dark Innos+

Member
No ja mam zamiar jak najszybciej zrobić studia i wyjechać . Wyjade gdzies na 15 lat i wróce do polski . Oczywiście bende przyjeżdżał do polski np. co 1 rok .Więc dokładnie na stałe to nie jest odpowiednie określenie
wink.gif
Ale dokładnie to jeszcze nie wiem jeszcze tyle moze sie wydarzyć ...
biggrin.gif

Gothi

Pain Donkey
Weteran
QUOTE Zaś możliwość wypowiadania się na ten temat nie zależy od wieku tylko od faktu czy chcesz dostrzec to bagno.

Dokładnie jednak każdy by tylko narzekał, ale uciekając za granicę nie przyczyniacie się do poprawy niczego, wręcz na odwrót.
Co prawda miotanie "patriotyzmem" na prawo i lewo, zupełnie bez podstaw, ni wiedzy, ni argumentów jest śmieszny, ale to inna sprawa. Potrzebny jest jak zawsze umiar.

Ja nigdzie nie mam zamiaru uciekać, chyba, że byłbym czymś naprawdę zmuszony, ale wtedy jedyna lokalizacja jaka przychodzi mi do głowy to Australia: kraj bez sztucznej narodowości tak jak USA, gdyż naprawdę narodu amerykańskiego prawie nie ma [garstka Indian]. Po za tym Austaralia to kraj raczej nie mieszający się do niczego, no i cały czas przyjmują imigrantów [o ile się nie mylę], ale jak mówię, tylko konieczność może mnie do tego zmusić. Z własnej woli nie ruszę się stąd. Jak widzę wiele osób myśli o ucieczce z Polski, w przypadku niektórych nawet to szkoda, szczególnie, że warstwa inteligencji wreszcie się odradza po czystkach zadanych naszemu Narodowi podczas II Wojny Światowej, jednakże wciąż są osoby które myślą o tym jak naprawić to co jest do naprawienia i mam nadzieję, ze liczba takich osób wzrośnie z czasem.
W końcu to, do cholery, nasz dom!

Gothi Out

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
QUOTE (EdGaR @ 31-12-2005, 11:43) I co 14/15 latek może wiedzieć o sprawach finansowy państwa, przepraszam za wyrażenie, ale wy gówno wiecie jeśli mowicie, ze w Polsce jest bagno. A co do mnie to mam zamiar studiować za granicą, może potem tam pomieszkać i objechać cały świat, fajne no nie
wink.gif

Pozdrawiam w ostatnim dniu roku
wink.gif

Taa? Ja mam 14 lat i interesuje się bardzo polityka i znam sie na niej wiec wiem co jest , gdzie i jak(chodź nie zawsze wiem to przyznam), więc nie oceniaj po wieku jak ktoś zna polityke bo taki 18 latek może wiedzieć mniej niż ja!

A do tematu:

Ja bym nie chciał wyjechać za granice! Czemu? Nie mam smykałki do językw obcych.... pozatym tam i tak nie ejst raj tez były by trudności, ale mniejsze... Mieszkanie tzreba znaleść, najwyżej mógłbym wyjechać na prace sezonową dorobić się żeby mieć na inwwestycje w interesy xD....

Big Boss

Member
QUOTE I co 14/15 latek może wiedzieć o sprawach finansowy państwa, przepraszam za wyrażenie, ale wy gówno wiecie jeśli mowicie, ze w Polsce jest bagno.

To że mam 14/15 lat nie znaczy, że nic niewiem o sprawach fiansowych państwa, może się akurat tym interesuje i dużo wiem na ten temat. Co do wyjazdu to nigdzie mi się nie spieszy ale jagbym miał jakąś propozycje (np. dobra praca i dom za granicą) to z chęcią bym wyjechał.

Mój były kolega jeszcze z podstawówki wyjechał za granicę do Grecji, gdy przyjechał na wakacje mówił, że jego starszy ma dużo lepsza prace (dużo zarabia) i chodzi do polskiej szkoły, więc niema żadnego problemu.

Jodełko masz problemy z językiem ?? to nie znaczy, że niemożesz wyjechać (przeczytaj kilka zdań wyżej)

Lord Viqux

Member
Moja odpowiedź brzmi: NIE

Nie chcę wyjeżdzać z Polski. Kocham ten kraj, bo się w nim urodziłem i zrzyłem z ojczystą ziemią: trudno by mi było go opuścić na stałe, to raczej nie wchodzi w grę. Wszyscy teraz narzekają, jak tu jest źle i w ogóle i moze nawet to jest prawda; ale musimy pamiętać o swoich korzeniach i nie zapominać kim jestesmy. Nie uważam, że wyjazd za granicę jest czymś złym, ale żeby zupełnie zapomnieć o ojczyźnie, nigdy do niej nie wrócić..? Nie zbyt mi się to podoba.

Teraz jest szał, by wyjeżdżać za granicę na stałe, bo tam są lepsze warunki zycia. Są ludzie, którzy pójdą z duchem czasu i zrobią tak, ale mnie dobrze jest w Polsce i cieszę się, że tu mieszkam bo wolę być normalnym Polakiem, niż dzieckiem jakiegoś Amerykanina z limuzyną, który tyle pracuje że nie ma czasu nawet ze mną porozmawiać.

Moozi

Member
Jeżeli zmusiła by mnie do tego jaka kolwiek sytuacja wyjechał bym. W Polsce jest duże bezrobocie a nasz rząd i ustawy są "trochę" nieudolne. Za wyjazdem przemawia równierz pozim życia np. amerykanów. Mają oni piękne domy, sporo kasy itp. Nie wszyscy ale na pewno ponad 80 %. Poza tym Polsaka jest szara........

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Osobiście nie jestem za emigracją, lubie swój kraj takim jakim jest ale.... jak lepper dojdzie do władzy(albo giertych jak kto woli) to chyba najbezpieczniej będzie zagranicą... ale to raczej nie nadjedzie chyba że kraj zaleją(sobą oczywiście) rolnicy i emeryci
biggrin.gif

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom