Wulgaryzmy

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
Ważne jest chyba to, że można używać wulgaryzmów ni w celu obrażania i w sposób, który nikomu nie wadzi. I tyle. A że "nie kulturalne". Owszem.
No właśnie, czyli jednak nie ubzduraliśmy sobie tego...

CYTAT
Co sie poda? Ke? Się pogubiłem ;p
Argument na przykład :)

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Argument na co? =]

Nie ubzduraliście czego? To, że coś jest cacy, a coś be w języku, to jest jedno wielkie ubzduranie. Tak samo jak wspomniane wcześniej takie, a nie inne ubieranie. To jest bzdura. Nie mniej jeśli dla kogoś bzdurą nie jest [znaczy nie chce tego przyjąć do wiadomości] nie należy się mu naprzykrzać i tyle. Nie narzucać takiego sposobu wysławiania się.

Skoro już te ubrania były poruszone - są naturyści. Lubią sobie poprzewietrzać i dobrze. Robią to nie naprzykrzając się innym. I o to samo chodzi mi z wulgaryzmami. Nie ma w tym absolutnie nic złego, ale naprzykrzać się też sensu nie ma.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Co byście nie gadali to i tak stwierdzić trzeba, że przekląć od czasu do czasu trzeba. Słyszałem, (nie wiem czy to prawda) że jest naukowo udowodnione, że lepiej przekląć w chwili złości niż dusić to w sobie. Rozładowuje to troszkę emocje.
Szczerze mówiąc to mnie wali, co oznacza dane słowo w innym języku, co oznaczało kiedyś w naszym. Ważne jest to co jest tu i teraz. Ta przykładowa "kurwa" jest z założenia obraźliwa i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Inna sprawa, że każdemu to w róznym stopniu przeszkadza. Przy mnie można kląć, prawie, że do woli (tylko ta "kurwa" zamiast przecinka mnie drażni). Innego oburzy nawet tak, moim zdanie, delikatne słowo jak "pieprzony".

CYTAT
Nasz premier Tusk przemawia w sejmie i mówi
- A więc kur** mać, zacznijmy od tego, że do kur** nędzy stare dzi*** z poprzedniego rządu rozpier***** ten zje**** krajCYTAT
Mi tam się taki pomysł bardo podoba,jestem zdecydowanie za i na takiego człowieka z czystym sercem poszedłbym i oddał głos wiedząc że zagłosowałem na właściwego człowieka:DCYTAT
To dobrze, że nie możesz głosować.

Akasemis oczywiście trochę przebarwił ale szczerze mówiąc to oddałbym na takiego polityka 100 głosów. Rzygam już tymi zapewnieniami i piękną gadką - szmatką.

Everon_92

Member
CYTAT
Jasne, więc co kiedyś znaczyło słowo "sukinsyn"? Zapewne coś w okolicach "przekrój równoległy" albo "maszyna krawiecka z igłą calową".

PL mówisz o słowie sukinsyn.A więc syn suki.Suka czyli samica psa,czyli znaczenie dosłowne syn psa.To nie jest wulgaryzm,choć zdanie obraźliwe,zlepek dwóch wyrazów mających na celu obrażenie naszego ojca,matki.A wiesz czego się tyczy ten temat?Ja nie muszę schodzić na ziemię bo bardzo mocno na niej stoję.Ty sądzisz że ktoś wymyślił słowo huj do obrażania kogoś.Siedział sobie koleś,i stwierdził że jak na kogoś tam powie huj to tamten się obrazi.Akurat słowo sukinsyn powinno być najbardziej obraźliwym wyrazem bo godzi w naszych rodziców i w nasze pochodzenie.A takie słowo jak huj co oznacza?3 przypadkowe litery,nie mówiące o nas nic.Wyrazy wulgarne nie zostały wymyślone do obrażania kogoś,to nie było ideą ich powstania,stały się takie ponieważ ludzi ich w ten sposób zaczęli używać i zrobili z nich wulgaryzmy.Właśnie pochodzenia,znaczenia słów są odpowiedzią na to czym są wulgaryzmy.

CYTAT
Słowo ''kurwa''znaczy po łacinie krzywa.
A co do tego ma łacina? To, że pewne słowa mają podobne brzmienie w różnych językach, to nic nie znaczy. Podejrzewam, że gdy dane słowo na terenach Polski zostało wymyślone, nikt nie miał pojęcia o istnieniu Imperium Rzymskiego, a nawet jeśli miał, to tylko dlatego, żeby bronić się przed Marchią Wschodnią...

A co myślisz że już w średniowieczu czy jeszcze wcześniej rycerz idący na wojnę mówił"kurwa jaka ta zbroja niewygodna"?Zabawny jesteś.Wątpię żeby to słowo powstało na ziemiach polskich,być może ktoś usłyszał je,nierozumiejąc jego znaczenia zaczął używać go do obrażania innych.Zresztą słowo "krzywa" też może być różnie pojmowane.Nie wiem jak mogło być rozwiązań jest tysiące.

Ale ty z pewnością nadal będziesz sądził że słowo kurwa zostało wymyślone przez jakiegoś polaka właśnie po to by obrażać innych,zadawać przykrość.Zrozum chłopie że każde słowo będzie odpowiadać temu co ma na myśli używający go.I co może mi powiesz że kurwa to określenie kobiety lekkich obyczajów?Tak samo jak słowo dziwka?Dawniej słowo dziewka było określeniem kobiety.Wulgaryzmy są określeniami kogoś,często mające pochodzenie w innych kulturach czy religiach,i uważane za obraźliwe przez kogoś kto nie ma bladego pojęcia co znaczą.Ale zdarzają się też wyrazy całkowicie przypadkowe.Są słowa właśnie takie jak sukinsyn które mówią coś o człowieku,ale też takie jak huj które kompletnie nic nie znaczą,poprostu 3 literki i tyle,nie mówią kim jesteśmy co robimy nic.Jestem hujem i co można z tego wywnioskować?Nic.Wulgaryzmy pochodzenia polskiego są sporadyczne,większość przywędrowała do nas zza granic,a ludzie używali ich jako wulgaryzmów nie znając ich znaczenia.Jeśli pójdę do afrykańczyka i powiem że słowo pralka jest najdotkliwszym bluźnierstwem to będzie go używał w stosunku do wrogów czy osób nie lubianych,i będzie przekonany że robi im przykrość.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ale jakie to ma znaczenie?! Ul to dwie litery i jednak coś oznacza. Huj/chuj to 3/4 litery i też coś oznacza. Ktoś mówi do mnie, że jestem kurwa. I co? Mam się na niego nie obrażać, bo on tylko stwierdził, że jestem krzywy? Nie mogę pojąc twojego sposobu myślenia na ten temat. Powiedział na mnie kurwa, bo z premedytacją chciał mnie obrazić. I mam w głębokim poważaniu, że to w łacinie znaczy krzywa. Co to ma do rzeczy w ogóle? Ważne jest co to znaczy w tej chwili (każdy wie co).

Phantom Lord

Active Member
Everon, po przeczytaniu twojego posta po prostu wymiękłem.

CYTAT
A co myślisz że już w średniowieczu czy jeszcze wcześniej rycerz idący na wojnę mówił"kurwa jaka ta zbroja niewygodna"?Zabawny jesteś.Wątpię żeby to słowo powstało na ziemiach polskich,być może ktoś usłyszał je,nierozumiejąc jego znaczenia zaczął używać go do obrażania innych.Zresztą słowo "krzywa" też może być różnie pojmowane.Nie wiem jak mogło być rozwiązań jest tysiące.
Czyli każde inne słowo też jest gdzieś zasłyszane (na pewno w Rzymie...) i zmienione, tak? Tragedia po prostu. O co ty się kłócisz? Myślisz, że na początku istnienia świata nie było wulgaryzmów, bo ludzie się nie obrażali i nie wyrażali emocji? Co do rycerza - jest to prawdopodobne, bo wulgaryzmy już wtedy były używane, przeczytaj dowolną powieść historyczną, to zobaczysz, że w średniowieczu też używano zwrotów "walenie konia", "skurwysyn" i innych. Nie wiem co miało w takim razie znaczyć "jesteś śmieszny". Nie daj się ponieść emocjom.
CYTAT
Zrozum chłopie że każde słowo będzie odpowiadać temu co ma na myśli używający go.
Trafne. Jak rzut oszczepem w ocean. Tak więc ty gołębiu europejski! Widzisz, obraziłem cię, a ty nie wiesz, co miałem na myśli. Już czuję, że teraz będziesz rozważał co oznacza w moim przekonaniu "gołąb europejski", ale będę twardy i po usłyszeniu konkluzji nie spadnę z krzesła.

CYTAT
Tak samo jak słowo dziwka?Dawniej słowo dziewka było określeniem kobiety.
Nie zauważyłeś tego "e" pomiędzy? Tak btw. to kiedyś słowo kobieta było obraźliwe.

CYTAT
Ale ty z pewnością nadal będziesz sądził że słowo kurwa zostało wymyślone przez jakiegoś polaka właśnie po to by obrażać innych,zadawać przykrość.
Dżizas! A z jakiego innego powodu? Mierzono tym słowem skrzywienie belek stropowych w gospodach?

Tak między nami, język polski zalicza się do języków słowiańskich, a nie romańskich, więc wyobraź sobie, że niektóre słowa nie są neologizmami. Myślisz, że gdy na Wybrzeżu Kości Słoniowej Gnégnéri Touré dostał przezwisko Yaya, to ingerowali w to Polacy, bo u nich takie [jaja] oznacza skorupy otaczające zarodek zwierząt jajorodnych albo męskie genitalia?

CYTAT
ale też takie jak huj które kompletnie nic nie znaczą,poprostu 3 literki i tyle,nie mówią kim jesteśmy co robimy nic.Jestem hujem i co można z tego wywnioskować?
Można z tego wywnioskować, jaki jesteś dla znajomych (jakiś musiał być powód, że cię tak nazwali...)... albo jak wyglądasz. Ale skoro uważasz, że bycie hujem nic nie znaczy, to nim bądź. Żyj jak ci się podoba.
CYTAT
Wulgaryzmy pochodzenia polskiego są sporadyczne,większość przywędrowała do nas zza granic,a ludzie używali ich jako wulgaryzmów nie znając ich znaczenia.
Nawet jeśli (a wątpię), to nawet jakie to ma znaczenie? Wzięte zostały do języka polskiego właśnie jako obrazy, czyli NIE UBZDURALIŚMY sobie ich obraźliwego znaczenia.

To skoro tyle wiesz o pochodzeniu naszych wulgaryzmów, to proszę, opisz mi teraz pochodzenie poniższych słów:
cipa; dupa; pierdolony; pieprzony; jebany
Reszta powszechnie używanych polskich przekleństw jest utworzona od wyżej podanych. Uważasz, że większość jest zza granicy, więc O.K. rozjaśnij mi to. Może dzięki tej wiedzy pójdę na polonistykę i będę miał gotową pracę magisterską.

Everon_92

Member
PL i Rangiz nie chcę się z wami kłócić,ale zauważcie co napisała Yeed we wcześniejszym poście i co napisała Kyroge pod cytatem z wikipedi.Że to nie same słowa się liczą ale sposób ich użycia.Mi chodzi o to że wulgaryzmy same w sobie nie są obraźliwe,to my je jako takie postrzegamy.

CYTAT
Jak na moje, przekleństwa to zwykłe wyrazy, tylko ktoś sobie ubzdurał, że takie i takie słowa są nieprzyzwoite i tak zostało.
A jak Wy myślicie?

CYTAT
Ja się zgadzam z Kyroge tongue.gif

Słowa nabierają znaczenia dopiero w użytku ludzi, więc wcześniej mogły by być postrzegane jako zwykłe słowa.
Wulgaryzmami stały się bo to ludzie nadali im taki sens, a niekoniecznie miały takie znaczenie na początku.
Myślisz, że taki jaskiniowiec...jak mu spadła maczuga na nogę to wiedział, że jak powie "kurwwa" po swojemu xD
to będzie coś obraźliwego - Ja ci mówię NIE tongue.gif .
Takie słowo jest obraźliwe, bo ludzie takim je określili, co nie znaczy, że wcześniej miało status wulgaryzmu.

CYTAT
Ktoś mówi do mnie, że jestem kurwa. I co? Mam się na niego nie obrażać, bo on tylko stwierdził, że jestem krzywy? Nie mogę pojąc twojego sposobu myślenia na ten temat. Powiedział na mnie kurwa, bo z premedytacją chciał mnie obrazić. I mam w głębokim poważaniu, że to w łacinie znaczy krzywa. Co to ma do rzeczy w ogóle? Ważne jest co to znaczy w tej chwili (każdy wie co).

Nie,no jasne że masz się na niego obrazić.Szczerze to ja bym mu jeszcze przyjebał.Temat nie został stworzony po to żebyśmy się zastanawiali jak mamy postrzegać wulgaryzmy.Chodzi o to że wulgaryzmy są tworzone przez ludzi i to one nadają im znaczenie.Słowo sukinsyn jest najczystszym wulgaryzmem jaki może być,bo mówi coś o nas,twierdzi że jesteśmy synem psa,że nasi rodzice to psy.I to jest naprawdę obraźliwe(nie twierdzę że słowo huj czy kurwa nie jest ale o tym za chwile)bo za pomocą tych słów można sformułować nas,i rodzinę.

CYTAT
Można z tego wywnioskować, jaki jesteś dla znajomych (jakiś musiał być powód, że cię tak nazwali...)... albo jak wyglądasz. Ale skoro uważasz, że bycie hujem nic nie znaczy, to nim bądź. Żyj jak ci się podoba.

No i bardzo dobrze że tak napisałeś.Jak po określeniu huj można wywnioskować jak ktoś wygląda?To znaczy że mam dziurę pośrodku łba,i jestem łysy?To nic o mnie nie mówi.Chodzi mi tylko o to że sam wulgaryzm mówi tyle o człowieku ile chce żeby mówił ten kto go używa.Nie mniej nie więcej.

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
No i bardzo dobrze że tak napisałeś.Jak po określeniu huj można wywnioskować jak ktoś wygląda?To znaczy że mam dziurę pośrodku łba,i jestem łysy?To nic o mnie nie mówi.Chodzi mi tylko o to że sam wulgaryzm mówi tyle o człowieku ile chce żeby mówił ten kto go używa.Nie mniej nie więcej.
Igły ci się odmagnesowały w kompasie humoru. To była ironia.

I w odniesieniu do twojego całego postu - tak więc temat jest bez sensu. W takim stwierdzeniu pies nie jest psem i to jest prawda - jest nawet na to określenie w języku polskim, ale go nie pamiętam. Chodzi o to, że pies (rzecz, zwierze) jest odnośnikiem do słowa pies. Może starsi koledzy kojarzą dane określenie, ja się dowiem dopiero po powrocie do szkoły. Prawdę mówiąc to czasem lepiej nie wiedzieć.

Można też ten temat inaczej zinterpretować...
CYTAT
Temat nie został stworzony po to żebyśmy się zastanawiali jak mamy postrzegać wulgaryzmy.Chodzi o to że wulgaryzmy są tworzone przez ludzi i to one nadają im znaczenie
Nie wyraziłeś się dość jasno, ale chyba chodziło ci o to, że to ONI nadają IM znaczenie, tak? Tak więc mój punkt patrzenia zależy w sumie od punktu siedzenia. Jeżeli chodzi Ci o to, że to człowiek wymyślił te słowa i nadał im znaczenie, to jest to oczywista prawda. Jeżeli chodzi ci o to, że różnych słów można użyć w różnych okolicznościach - wtedy nabiorą inne znaczenie, to jestem sceptykiem. Wszystko jest jasne kiedy mówimy tu o różnych homonimach, ale kiedy ktoś wypowie "kurwa" w kilku różnych okolicznościach, to zawsze będzie to wulgaryzm i cały czas nie ubzduraliśmy sobie tego, tylko tak to stworzyliśmy. Znów jednak może źle Cię rozumiem i...

Wracamy do punktu wyjścia. Punkt wyjścia jest też punktem wejścia. Krótko mówiąc zatoczyliśmy całkiem okrągłe koło :D

Jak napisałem w punkcie wejścia, słowo to tylko foniczna nazwa dla przedmiotu, czy ogólnie czegoś co istnieje. W takim razie cała filozofia na temat słów staje się zbędna. Nie ma już nawet sensu próbować kwalifikować słów do przymiotników, czy czasowników, bo znaczenia wszystkich słów to my sobie ubzduraliśmy.

Dobrze Cię zrozumiałem?

PS
CYTAT
ale zauważcie co napisała Yeed
Jeżeli ja tu jestem wystarczająco długo, to powiem ci jedno: Yeed jest mężczyzną!

EDIT
CYTAT
Argument na co? =]

Na uzasadnienie pewnej tezy.

Everon_92

Member
CYTAT
ale zauważcie co napisała Yeed

Z góry przeprosiny dla Yeeda,miałem napisać o Kyroge,i nie zauważyłem tego błędu.:p

CYTAT
Jeżeli chodzi ci o to, że różnych słów można użyć w różnych okolicznościach - wtedy nabiorą inne znaczenie, to jestem sceptykiem. Wszystko jest jasne kiedy mówimy tu o różnych homonimach, ale kiedy ktoś wypowie "kurwa" w kilku różnych okolicznościach, to zawsze będzie to wulgaryzm i cały czas nie ubzduraliśmy sobie tego, tylko tak to stworzyliśmy. Znów jednak może źle Cię rozumiem i...

Tak między innymi o to mi chodziło ale:
1.W swoich postach nawiązywałem cały czas do pytania zadanego przez Kyroge.Masz rację słowo kurwa używane w różnych okolicznościach zawsze będzie wulgaryzmem.Ale będzie różnie odbierane.Tak jak kilku userów wcześniej pisało,używają takich słów podczas rozmowy w stosunku do kolegów którzy nie widzą w tym nic złego,bo wiedzą że to na żarty i jak tam ktoś pisał jak powie do kogoś"ej kurwo podaj mi młotek" to tan się na niego nie obrazi,uzna to za normalną prośbę a słowo kurwa za swojego rodzaju "przerywnik''?Mniejsza o to próbowałem dociec do odpowiedzi na pytanie Kyroge.I podzielam jej zdanie,że wulgaryzm jest wulgaryzmem dlatego że taką funkcję mu nadał człowiek.Społeczeństwo odbiera to słowo jako wulgarne,bo każdy dookoła tak twierdzi.W rzeczywistości jest to wyraz nie mający głębszego sensu i znaczenia a używany za wulgarny,resztę dopisków i określeń do tego słowa na temat ludzi w stosunku do których to słowo jest wypowiadane mają na myśli ludzie którzy je wypowiadają.Chodziło mi o to że samo słowo nabrało znaczenia wulgarnego bo takie im nadali z czasem jego użytkownicy.To jest mój punkt widzenia,nie wiem PL czy postrzegasz to w ten sam sposób co ja,ale udało ci się zrozumieć chociaż część tego co miałem na myśli.

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
Chodziło mi o to że samo słowo nabrało znaczenia wulgarnego bo takie im nadali z czasem jego użytkownicy.
I cały czas tu się nie zgodzę. Popatrz na mojego przedostatniego posta.
CYTAT
I podzielam jej zdanie,że wulgaryzm jest wulgaryzmem dlatego że taką funkcję mu nadał człowiek
Tak jak było z każdym innym słowem. Kiedyś ludzie nie tworzyli czegoś bez sensu.
CYTAT
Społeczeństwo odbiera to słowo jako wulgarne,bo każdy dookoła tak twierdzi.
To się nazywa poczucie przyzwoitości.
CYTAT
W rzeczywistości jest to wyraz nie mający głębszego sensu i znaczenia a używany za wulgarny
Zależy, niektóre dzieci klną jak szewcy, mimo, że nie wiedzą co mówią (tu przypomina mi się pan Gosiewski i jego wypowiedź "Polskie lotnictwo przeżywa benefis" :D). Chyba jednak po części rozumiem o co ci chodzi i znowu jestem sceptykiem. Wulgaryzmy też mają swoje znaczenie - kurwa - brzydka nazwa dla kobiety lekkich obyczajów albo określenie dla nie lubianej kobiety, cipa - nazwa narządu rozrodczego kobiety itd. Ale mimo wszystko to są wulgaryzmy, nie trzeba przeczytać słownika, żeby się o tym przekonać. Nie ubzduraliśmy sobie tego, po prostu tak to stworzyliśmy.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
CYTAT
Na uzasadnienie pewnej tezy.

xD Jasne. Jak chcesz zobaczyć jakąś odpowiedź, to musisz napisać o co Ci chodzi, a nie nawijać zagadkami =]

CYTAT
Nie ubzduraliśmy sobie tego, po prostu tak to stworzyliśmy.

Czyli ubzduraliśmy.

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
Czyli ubzduraliśmy.
Takim tokiem myślenia można stwierdzić, że gówno nie jest gównem, ja nie jestem sobą, a świat nie jest światem. Temat jest w takim razie bez sensu.

CYTAT
xD Jasne. Jak chcesz zobaczyć jakąś odpowiedź, to musisz napisać o co Ci chodzi, a nie nawijać zagadkami =]
Cały czas rozmawiam z Everonem i jakoś dostaję odpowiedzi, więc nie wiem o co Ci chodzi.

Everon_92

Member
PL wydaje mi się że i ty i ja będziemy bronić swojego sposobu myślenia i raczej nic co któryś z nas by napisał nie przekona drugiego(przynajmniej tyle zaobserwowałem z poprzednich postów).Ten temat jest bardzo ciekawy daje duże pole do dyskusji,można go szeroko argumentować,ale to się będzie ciągło w nieskończoność:p

Phantom Lord

Active Member
Nie martw się, mam doświadczenie w bezsensownych dyskusjach. Niektórzy userzy wiedzą o co chodzi :p No dobra, ale nic nie może przecież wiecznie trwać. Ja nadal stoję na swoim i ty na swoim także, więc dziękuję za dyskusję. Pozdrawiam.

Everon_92

Member
Swoją drogą jesteś świetnym partnerem do dyskusji:p Ciężko jest znaleźć argument którym można spróbować podważyć twój:p
Dzięki i Pozdroo

Teraz przymknę oko ale jak jeszcze raz zobaczę taki offtopik jak twój post i post wyżej to JAJCA POURYWAM !! - dud

ja też chcem - GW

Szkoda że pierwszy tego nie zauważyłem :( ]:-> - Feo

kolorki xD NS

Do góry Bottom