"wojna" O Karykatury

Megarion

El Presidente
Jak zapewne część z was wie, niedawno nasze (oczywiście nie tylko) media pokazały, co stało się po wydrukowaniu w duńskiej gazecie krykatury Mahometa (ma on turban w kształcie bomby z palącym się lontem). Działo się to pod koniec września, lecz niedawno przedrukowała je także fińska gazeta. Przedwczoraj dołączyło się do tego kilka czołowych gazet z Niemiec, Francji, Włoch, Szwajcarii oraz Czech. Wzbudziło to niesamowite poruszenie wśród muzułmanów. Domagali się natychmiastowych przeprosin od duńskiego rządu. Ten bronił się demokracją, która zabrania mu ingerencji w to, co robią gazety.

Oczywiście wkrótce włączyli się terroryści i skrajni muzułmańscy działacze. Ich demonstracja (ale trudno to demonstracją nazwać) przed delegaturą Komisji Europejskiej w Gazie pokazała, że na pokojowym zakonczeniu sprawy im nie zależy.

Jak myślicie? Czy Dania powinna przeprosić za karykatury? A czy UE powinno zignorować groźby terrorystów? Czy kolejne ugięcie się przed rządaniami radykałów nie spowoduje, że staną się oni coraz bardziej bezczelni?

Wg. mnie przeprosić było trzeba wcześniej, kiedy nie wmieszali się terroryści. Teraz jest już jest za późno i jak wspomniałem, ugięcie się przed rządaniami jeszcze bardziej pomniejszy autorytet Europy.

PS. proszę modów/J.A. aby zamknęli temat, jeżeli choć raz przewinie się w nim jakiś objaw chamstwa pod adresem kogokolwiek.

Cor Angar

Member
Powiem tylko tak - to zwykłe chamstwo. Nie powinni tego robić i tym razem popieram opinię muzułmanów. To tak jakby sobie robić "jaja" z Chrystusa, lub Apostołów.. ech, ludzie, ludzie. Wiara jest święta i powinno się być tolerancyjnym wobec niej. Ale oczywiście co to obchodzi, wielkie korporacje medialne.. pff

EdGaR

Member
Moim zdaniem duńczycy powinni przeprosić muzułmanów, bo jak już wspomniał Cor Angar :

QUOTE To tak jakby sobie robić "jaja" z Chrystusa, lub Apostołów

No i teraz jest taka moda na ateizm i jakieś sekty, nie wiem skąd to się wzięło ;/
Aaaa, dobrze jeszcze, że polskie gazety tego nie drukowały, i dobrze będzie tej Danii jak się na niej terroryści odegrają, ponieważ wiara to rzecz święta i nie wolno z tego się naśmiewać.

Pozdrawiam

G

Gray_Fox

Guest
Jak wspomnieli poprzednicy, wiara to rzecz święta, co więcej, jest ona osobistą rzeczą każdego człowieka. Nie wolno sie z niej naśmiewać TYM BARDZIEJ muzumanów poniewaz dysponują oni nie byle jakim sprzętem wojennym. (Bogate jednostki terrorystyczne istnieją, nie biorę pod uwagi Al-Kaidy). Buhahh kraje takie jak Dania i inne same sie proszą o śmierć. Bardzo dobre dwa argumnety wspomnę :

QUOTE No i teraz jest taka moda na ateizm i jakieś sekty, nie wiem skąd to się wzięło ;/

Oczywiście. Poza tym w Dani bodajże jest też moda na rozpuste :/

QUOTE To tak jakby sobie robić "jaja" z Chrystusa, lub Apostołów

Racja, bo przecież Religia Arabska uwaza że Chrystus i jego poprzednicy (Mojżesz, Eliasz, ) to byli Wielcy Prorocy. Nie uważają że nasza wiara jest zła. Ofc terroryści, (niektórzy) mają inne zdanie ale to inny temat.

Ostateczny Wniosek : Niech teraz Dania pocałuje sie w du*e, jest za późno na przeprosiiny...za późno...

P.S Dobrze że polskie gazety nie wydrukowały tego! avE
tongue.gif

Megarion

El Presidente
Mi chodziło, choć może troche źle to opisałem, czy Dania powinna TERAZ przeprosić. Tj. wtedy, gdy bojówki rządają połączenia się świata islamskiego w imię zemsty (czy jak to szło). Może to zostać odebrane kolejne poddanie się świata "zachodu" terrorystom.

Oczywiście również twierdze, że te karykatury były nie na miejscu. Religii nie wolno obrażać. Co innego że terroryści wojują islamem, więc kojarzy się on z zamachami itp.

Baton

Weteran
Weteran
QUOTE (EdGaR @ 04-02-2006, 09:24) i dobrze będzie tej Danii jak się na niej terroryści odegrają,
Ja rozumiem że oni popełnili wieklkie głupstwo naśmiewając sie z nich (nie popieram) ale to z terrorystami to chyba troche przesadzasz bo to że sie śmiali z ich religi to nie znaczy że mają ginąć niewinni ludzie! Niby będą sie dobierać do mediów ale jestem pewnien że ucierpi w tym wielu niwinnych ludzi którzy nie mieli nic do gadania w tej sprawie! innymi słowy:

Żart za życie

Dania (a raczej ich dziennikarze) żle posąpiła i muszą za to zapłacić ale życiem? No cóż to moja opinnia!

Efremz

Member
QUOTE P.S Dobrze że polskie gazety nie wydrukowały tego! avE tongue.gif

Rzeczpospolita niestety tak...

saviol

Member
Ja myślę że nie powinni tego robić bo sami igrają z ogniem przecież można było się domyśleć reakcji muzułmanów i terrorystów którzy jak wiadomo tylko szukają zaczepki. Ale nie wiem jaki mieli cel w drukowaniu tego przecież może i jest demokracja ale nie wypada obrażać cudzych bogów to nawet nie kulturalne
wink.gif

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
QUOTE Rzeczpospolita niestety tak...

A co? Spodziewali.ście się że nie wydrukuje? Przecież w polsce na wysokich stanowiskach wszędzie są takie głupki że głowa mała. Np. w sejmie. W gazetach też. A mądrzy ludzie mają źle.

Zresztą teraz w polsce po zwycięstwie kaczora chyba uważa się że tylko katolicyzm jest właściwy... nie wiem jak u was, ale u mnie na drzwiach szkoły było jakieś ogłoszenie o "powrocie do korzeni chrześcijańskich" czy inne gówno....

Każda religia powinna być respektowana.

A teraz jest źle. Jeśli Dania przeprosi - ustępstwo wobec terrorystów, jeśli nie - zginą w zamachach biedni niewinni duńczycy.

Albo kraje muzułmańskie wywołają dżihad przeciw danii, która zostanie pewnie poparta przez UE i NATO, i w ogóle, po prostu lepiej by było dla wszystkich jakby nigdy tego nie wydrukowali.

Teraz, gdy Hamas zacząl ingerować w pokojową politykę gdzieś, mówiąc że "to nie cel, tylko rozwiązanie" czy coś w tym stylu, to najgorsze co mogłoby się wydarzyć, obrażenie ich wiary....

PS. O, Efremz wrócił
biggrin.gif

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
ej jest wolność słowa czy jej nie ma?? To że autor tego rysunku jest niezbyt bystry i nie domyślił się jak bardzo kontrowersyjny będzie ów żart. Moim zdaniem nie powinni nikogo przepraszać ale obrażanie czyjegoś światopoglądu i przekonań nie jest ani śmieszną ani ciekawą formą zartów. Tak czy innaczej przepraszać nie powinni już z wielu innych ludzi i przekonań ludzie się nabijali np. z Papieża a nie musieli się za to tłumaczyć.
dry.gif

Maniak89

Member
Ja uawżam że diennkikaże zrobili wielkie chamstwo i to oni jako pierwsi powinni przeprosić. Co prawda mówi się że jest wolność słowa itp. ale bez przesady!
mad.gif
Uważam że kraje w których karykatura się ukazała nie muszą przepraszać, ale powinni to zrobić z czystego rozsądku aby załagodzić sprawę z terrorystami.Może terroryści widząc to zrezygnują z ataków i anulują swoje groźby.

Archimonde

Member
Wg. mnie duńska prasa wykazała się głupotą. Jak były zamachy w Madrycie i w Londynie, to teraz będą w Kopenhadze. Terroryści nie boją zginąć za swoją wiarę i zrobią rozróbę za obrażanie Allaha (tak to się pisze?). W sumie to oni mogą w swoich gazetach pokazać karykatury naszych świętych i ciekawe do kogo będziemy mieli pretensję. Niedobrze, że w innych państwach pokazano też tą karykaturę, bo tam też może być źle z niewinnymi mieszkańcami, a terroryści powinni robić zamachy nie na nas, tylko na takich mądrych inaczej co obrażają inną wiarę. Mnie tam to nie obchodzi jakiego kto jest wyznania, bo to sprawa osobista, ale ludzie powinni być tolerancyjni i nie drukować takich rzeczy.

QUOTE ..."powrocie do korzeni chrześcijańskich"...

Czyli topienie, palenie i nabijanie na pal czarownic, innowierców itp?

EDIT

Megarion - Sorki, źle mnie zrozumiałeś, chociaż może to moja wina.
Chodziło mi właśnie o prześladowanie wyznawców Boga (czarodzieje i czarownice), zabijanie odprawiających mszę ludzi, bezczeszczenie kaplic, zapomniałem dodać o kamieniowaniu i wieszaniu.
Więc nie wiem za bardzo o co chodzi w tym powrotem do korzeni.

Pozdrawiam.

Megarion

El Presidente
QUOTE (Archimonde @ 04-02-2006, 13:55) QUOTE ..."powrocie do korzeni chrześcijańskich"...

Czyli topienie, palenie i nabijanie na pal czarownic, innowierców itp?

Pozdrawiam.
To jakiś głupi żart? Korzenie chrześcijaństwa to na pewno nie:

QUOTE topienie, palenie i nabijanie na pal czarownic, innowierców itp

Odwołam się do twojej wiedzy i przypomne, że miało to miejsce na dużą skale dopiero w średniowieczu. A korzenie chrześcijaństwa sięgają pierwszych wieków naszej ery. Wtedy, jak zapewne wiesz, to chrześcijanie byli prześladowani i trudno było dopatrzeć się jakichś wyżej wymienionych zbrodni.

Jedi

Caporegime
VIP
Oczywiste jest to że kraje które wydrukowały karykaturę powinny przeprości, nie przeprosić to za małe słowo, oni musza przeprosić. Moim zdaniem zachowanie tych europejskich gazet jest skandaliczne. Przeciez nie wszyscy muzułmanie to tarroryści, muzułmanie tępią terrorystów tak samo jak my, i tak samo się ich boją mimo tego że to nie oni są ofiarami ataków (chociaż też się tak zdarza). Myślę że to jest między narodowy skandal a redaktorzy naczelni gazet które się dopuściły takich kretyńskich uczynków powinni natychmiastowo zostać zwolnieni.

Pozdro

Lord Viqux

Member
Dla mnie jest to oczywiste: red. naczelny to kretyn jakich mało; mozemy za te karykatury zapłacić własną krwią!! Ten debil prowokuje muzułmanów, a każdy wie do czego oni są zdolni, to najgłupsza rzecz jaka można zrobic!!

A kara dla tych debili, co te zdjęcia zamieszczają? Nie będzie żadnej, bo w końcu wolność dziennikarska nie??

pozdrawiam

Megarion

El Presidente
QUOTE (Lord Viqux @ 05-02-2006, 12:35) Dla mnie jest to oczywiste: red. naczelny to kretyn jakich mało; mozemy za te karykatury zapłacić własną krwią!! Ten debil prowokuje muzułmanów, a każdy wie do czego oni są zdolni, to najgłupsza rzecz jaka można zrobic!!

A kara dla tych debili, co te zdjęcia zamieszczają? Nie będzie żadnej, bo w końcu wolność dziennikarska nie??

pozdrawiam
Zaraz zaraz. Mam jedno pytanie. Mówisz, że muzułmanów prowokowac nie można, bo zaraz będzie atak. A innych można? Co to ma być? W jakich my czasach zyjemy? Rozumiem, że terroryści wzbudzają strach, ale to nie powód by traktować muzułmanów jakoś specjalnie. Ciekawy jestem, co by było, żeby obrazili inną religię (bo oczywiście obrazili? Wątpię żeby był szum medialny, a dopiero wtedy byłaby wolność słowa jako nadrzędna wartość.

saviol

Member
QUOTE Zaraz zaraz. Mam jedno pytanie. Mówisz, że muzułmanów prowokowac nie można, bo zaraz będzie atak. A innych można?

Zgadzam się! W ogóle nie powinno się obrażać nikogo bez względu na kolor skóry, wiarę czy poziom społeczny. Jak chyba wszyscy wiemy i w Dani i we chyba wszystkich państwach mamy tolerancję kulturową a że akurat terroryści to w większości muzułmanie nie powinno zmieniać postaci rzeczy, tak samo jak by ktoś naszego Boga obraził i moim zdaniem było by to samo tylko że pewnie stwierdzili że można się po naśmiewać z boga terrorystów skoro tyle nam wszystkim krzywd narobili. Ale moim zdaniem albo jest tolerancja kulturowa albo jej nie ma. A skoro jest to powinna dotyczyć wszystkich

darkrider

Debile
Myślę, że dobrze zrobili bo (jak większość osób powinno wiedzieć) za wejście do kraju muzułumańskiego (Arabia Saudyjska, Pakistan, Afganistan, Indie, itd.) z krzyżem na szyi grozi kara śmierci (rasizm do białych). A pozatym nie tak dawno jakaś (chyba muzułmańska gazeta) wydrukowała (wcześniej niż ta duńska) w gazecie zdjęcie Jezusa w mundurze policjanta tajnej policji Hitlera i jakoś my się nie oburzyliśmy a myśle że ta duńska gazeta się za to odpłaciła.

Pozdrawiam darkrider

Do góry Bottom