Windows Xp

Status
Zamknięty.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Witam kilka dni temu czytałem artykuł w gazecie Next o optymalizacji i przyśpieszaniu działania XPeka.
Część na pewno wie, o co chodzi, dla tych mniej zorientowanych wyjaśniam, iż chodzi o usunięcie z podstawowej windy odpowiednich (patrz zbędnych) plików programów i innych dupereli (w taki sposób by nie kolidowały z pracą oprogramowania) i podmienieniu, często dodaniu innych programów w to miejsce. By troszkę to rozjaśnić, wiem, że często usuwa się Outlocka (czy siakoś tam to się nazywa) Painta Notatnik a w to miejsce wstawia się inne programy np. Photoshop/Gimp Openoffice czy inne.
Nie ma, co się bardziej rozpisywać, jeśli kogoś to zainteresowało polecam prasę fachową tam wiele pisze na ten temat.

Odnośnie samego tematu i osób trochę bardziej zorientowanych mam pytanie czy ktoś się bawił takim Windowsem, (jeśli można to jeszcze nazwać Windowsem) wie gdzie można pobrać takiego Windowsa (taa, piractwo wiem, ale nie mam zamiaru instalować pełnej wersji, jeśli mogę okrojoną).

Zapytacie pewnie, dlaczego po prostu nie zainstaluję Linuksa, to już Wam mówię. Otóż miałem, Linuksa jakiś czas na kompie i nie widziałem specjalnej poprawy w szybkości jego działania, część programów, które miałem nie potrafiłem otworzyć i w ogóle po kilku dobrych latach na windzie, przeskakiwanie do innego oprogramowania byłoby lekkim szokiem.

Jak ktoś coś wie, niech pisze.

Potak

Member
Ja powiem Ci tyle, że sam mam Xp'ka obcięta wersje, która waży 300 mb, do tego nie robiłem tego ręcznie, a poprpstu taka wersja, wygląd visty, powywalane ponoć wszystkie zbędne rzeczy, których taki szary użytkownik jak ja i tak nie używa :> Więc może byłoby Ci łatwiej załatwić taki system, aniżeli samemu coś wywalac czy sie męczyć ? ;> Do tego wiem, że jest kolejna i jeszcze nowsza odsłona tego systemu co ja obecnie posiadam, jeszcze bardziej optymalna i szybsza :)

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Ale ja nie pisałem nigdzie że samemu chce usuwać zbędne pierdoły z windowsa itp. Po prostu szukam takiej okrojonej wersji.
Na razie znalazłem i pobieram jakaś wersje która się nazywa "Microsoft Windows XP Professional SP3 PL Angels Edition By Saper1972" i waży trochę ponad 1 giga.
Ale jeśli znasz link skąd można pobrać tą wersje którą aktualnie używasz byłbym wdzięczny, bo planuje też zainstalować okrojoną wersje na drugim (słabszym) kompie i sprawdzić jak tam się będzie zachowywać. Wtedy porównam sobie obie wersje i zainstaluje tą optymalną dla mnie, na obu komputerach.

Więc jeśli znasz stronkę z której pobrałeś system, to byłoby miło gdybyś zamieścił tutaj ten adres.

Potak

Member
Niestety ja go dostałem od kuzyna, ale zapytam go skąd on go dorwał i Ci wkleje ewentualonie linka, a to co pobierasz to najnowsza odsłona tego wina co ja mam ;> Miałem go wgrywac ostatnio, bo miałem możliwość, ale niestey czasu brak i musiałem go oddać ...

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
A to dobrze, mimo wszystko jak się dowiesz to zapodaj jakiś link do tej starszej wersji. Na drugim kompie nie potrzebne mi są jakieś bajery typu program do odtwarzania DVD, tylko po prostu do prac biurowych, więc bardzo okrojona wersja będzie wiele lepsza.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Feo możesz ściąnąć "Win xp pro gaming edition x64". znalazłem na pewnej stronie z torrentami, której
nazwy nie mogę tu umieścić ale moge powiedzieć że zaczyna sie na 't' a kończy na '.org', a rejestracja kosztuje 6 zł.
Mam nadzieje że wytłumaczyłem xD , a winda zajmuje 266mb

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Romek szkoda mi kasy by się rejestrować na torrentach, gdy mam inne, pewniejsze źródła.

Potak, to jest ta wersja którą używasz ?

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
I jak ? używasz tego windowsa którego podałeś wyżej ?
Bo ja właśnie planuje formata i zastanawiam się nad instalacją właśnie tego co podałeś.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Dobra, mam wczoraj zainstalowałem se tego podanego przez Potaka - Windows XP MX 7F by Malcolm.
Standardowo ma skórkę ustawioną na xp, ale w ustawieniach łatwo przestawić na Vistę (lepiej wygląda).
Może po tak krótkim czasie nie mogę w pełni powiedzieć, czy rożni się on od normalnego XP w sposób zasadniczy. Być może trochę szybciej "chodzi" (na forach wychwalają jego prędkość w porównaniu do XP). Ogólnie jednak jestem zadowolony z niego i jeżeli nei będzie mi płatał żadnych psikusów w przyszłości, to będzie to mój jak na razie podstawowy system. Zobaczymy co tam z Windą 7 wykombinują, ponoć beta jest bardzo dobra.
P.S. Ci co korzystają ze sterowników Realteka, mogą mieć, a raczej będą mieli problemy z zainstalowaniem ich. Problem jednak jest łatwy do rozwiązania na wiele sposobów. dlatego, gdy po zainstalowaniu systemu, coś będzie nie tak ze sterami do dźwięku (chociaż sam dźwięk będzie, ale nie będzie wykrywał mikrofonu, słuchawek itp.) to wystarczy looknąć w neta i po sprawie ;).

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom