Wierszydła Głąba

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Zakładam ten temat aby jednocześnie zaprezentować nowe wiersze i zapomnieć o wcześniejszych. Jeżeli ktoś czytał moje wcześniejsze wiersze - współczuję, a jak ktoś ich nie czytał niech tego nie robi, naprawdę nie warto. Najlepiej jakby temat Biało-Czarne w ogóle nie powstał, lecz trudno jest ię od tego odciąć, więc wyznaję zasadę "było, minęło, nie czytajcie tego!". Teraz, wydaje mi się, wstąpiłem na znacznie głębszy i ciekawszy nurt poezji - co jenak nie znaczy, że stałem się Mickiewiczem.

Skąd tytuł tego tematu? Po pierwsze patrz wyżej, a po drugie: ostatnio zrozumiałem pare rzeczy i przeczytałem kilka tomików wierszy różnych poetów, "przez co" mamy efekt w postaci tych wierszy.

GŁĄB

Siedzę i gapię się w sufit,
zirytowany i rozdrażniony
„Głupi” myślę, „głupi sufit”
Nie chce spaść na takiego głąba

Bo kim ja jestem, czym jestem
jak nie durniem w własnym show
Kopię dołki i sam w nie wpadam
Nikt nie zrozumie, kto mnie nie dotknął

Idę wzdłuż drogi i patrzę na słońce
ponury i zdenerwowany
„Głupie” myślę, „głupie słońce”
Nie chce spaść na takiego głąba

Bo kim byłem, kim będę
jak nie idiotą w samotności
Gonię własny ogon jak pies
I jak pies zakopuję swoje kości

Patrząc w lustro myślę
„Co się tak gapisz, głąbie?
Nigdy nie widziałeś człowieka bez celu,
to rozejrzyj się wokół”

Kto ma jakiś cel, nie zrozumie
Kto ma ich więcej, zapomni

Jestem głąbem, skarbie,
więc najlepiej mnie zabij

GITARA

Tuż przy ścianie leży gitara
Stara, brudna, niechciana, zapomniana
Leży i wspomina dawne chwile
gdy lekcji muzyki było co niemiara

Jej struny jak żyły
Progi niczym kręgi
Wąska w talii
Szeroka w ramionach

I tylko jakby kurz na niej ciążył,
Pozostał kawałek żółtej wstęgi
Niegdyś prezent dla Julii, dla Natalii
Dziś jedynie staroć

Nie ma komu grać
i nie ma na czym grać
Stara gitara już spróchniała
Struny zapomniały swoich nut
i nie wydobyły dźwięku z ust
Umarła... i nikomu szczęścia nie dała

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Wiersze same w sobie bardzo ciekawe. Całkiem udana i ciekawe kompozycja. Zaś jeśli chodzi o treść do najbardziej do gustu przypadł mi wiersz o gitarze, chociaż można by taki napisać o wielu innych rzeczach o których zaczynamy zapominać w erze komputerowej. Refleksja moja jest tak, pamiętajmy o innych rzeczach i nie spędzajmy czasu tylko przed pc rozwijajmy swoje zainteresowania.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Zaś jeśli chodzi o treść do najbardziej do gustu przypadł mi wiersz o gitarze, chociaż można by taki napisać o wielu innych rzeczach o których zaczynamy zapominać w erze komputerowej

Nie zupełnie o to mi chodziło. W wierszu porównałem gitarę do człowieka, stąd można wysunąć jasny wniosek, iż chodzi o jakąś osobę, a nie o erę komputerową i jej dominację.
Tak czy siak, dzięki. ;)

Gortal

Member
Powiem wiersze są nawet fajne. Tylko nie wiem czy celowo umieściłeś tam rymy które nie są konsekwentne. Bo czasami masz rymy parzyste potem krzyżowe itp. No i poza tym to jeszcze rytmu nie zrobiłeś raz masz 9 sylab potem 11 potem 10. No ale pod względem "fabuły" to ciekawie. Pierwszy wiersz taki bardziej zabawny, a drugi wydaje się że ma ukryty sens. Więc moje ogólne wrażnie to to że masz już tekst tylko musisz teraz tak "skonfigurować" słowa aby to było bardziej podobne do wiersza. Połowe roboty masz już za sobą (wiem bo kiedyś też pisałem wiersze ale to było daaawno temu ;) ). Dobrze Ci idzie i tylko tak dalej.

Do góry Bottom