Wiedźmin

Status
Zamknięty.

Roni

Member
Wiedźmin (The Witcher) jest tworzony przez ekipę CD Projekt Red. Premiera jeszcze nie jest znana. Oficjalne wymagania twórcy podadzą pół roku przed premierą. Fabuła nie będzie się pokrywać z tą z Sagii o Wiedźminie. Jednak gra toczyć się będzie w stworzonym przez Andrzeja Sapkowkiego świecie, w otoczeniu niektórych znanych z książki postaci i miejsc. Głównym bohaterem gry będzie będący jednocześnie głowną postacią książkowej opowieści, Geralt z Rivii. Akcja gry toczy się jednak po wydarzeniach z Sagi o Wiedźminie. W odróżnieniu od większości cRPGów - postać w Wiedźminie już od początku będzie dość silna. Gdy zazwyczaj w innych grach dopiero zdobywamy pierwsze poziomy doświadczenia, wiedźmin jest już zahartowany w boju, po treningu w Kaer Morhen i licznych próbach. Grafika została zbudowana na Aurora Engine który wcześniej został wykorzystany w Neverwinter Nights. Co do ilości zadań - łącznie będzie około dwustu, po połowie w głównym wątku i pobocznych. Skomplikowanie jest bardzo różne - są zadania trwające całą grę, całkiem skomplikowane wyzwania z wieloma rozwiązaniami, oraz zupełnie proste (co nie znaczy, że nieciekawe) zlecenia jak na przykład typowe wiedźmińskie zlecenia zabicia potwora.
System Awansowania:
Początek jest jak w klasycznym RPG - zabijamy potwory i wykonujemy zadnia, za co otrzymujemy doświadczenie. Kiedy osiągnie ono odpowiednią wartość, zdobywamy "poziom" i wtedy zaczynają się różnice. Geralt nie awansuje od razu w dowolnym miejscu i momencie. Najpierw musimy wrócić do bezpiecznego miejsca (najczęściej karczmy) gdzie bohater zapada w wiedźmiński trans, który oprócz odzyskiwania zdrowia i oczyszczania organizmu z trucizn pozwala na też na nabywanie nowych zdolności. Gracz na każdym "poziomie" dostaje pewną ilość punktów rozwoju zwanych Talentami i tu kolejna nowość, gdyż choć wydaje się, że wszystkie Talenty są takie same to niezupełnie tak jest. Każda zdolność w dowolnym z drzewek (Atrybutów, Znaków lub Stylów walki) kosztuje zawsze jeden punkt. System więc jest bardzo prosty i polega na rozwijaniu drzewek umiejętności.

Nie wiem jak wy, ale ja mam duże oczekiwania co do tej gry. Może polacy wreszcie stworzą jakąś naprawdę dobrą grę. Fabuła raczej będzie dobra, grafika też. Miejmy nadzieję, że nasi rodacy poradzą sobie i stworzą doskonałą grę. A co wy sądzicie o Wiedźminie?
Ps. Nie wiem czemu taki temat nie powstał wcześniej
wink.gif

Grour

Member
Ja też z niecierpliwością czekam na pramierę tej gry i mam nadzieje że będzie ona chociaż w małym stopniu tak dobra jak książka. Nie wiem czy polacy sprostają temu wyzwaniu, ale licze na to że robią narawdę dobrą grę, która zrewolucjonizuje branżę gier.

EdGaR

Member
Oglądałem screeny, traillery gry i zapowaida się wyśmienicie, a to, że robią go polacy to jeszcze lepiej, ponieważ inne kraje dowiedzą się jakich mamy dobrych programistów (i tak mam dobrych
tongue.gif
ale trochę rozgłosu nie zaszkodzi
tongue.gif
) o ile gra wypali, ale wszystko wsakzuje na to, że to będzie hit !!
smile.gif

Pozdro

Gelo

Member
gierka zapowiada sie naprawde swietnie. bedzie przy czym posiedziec
wink.gif
Polacy udowodnili ze potrafia robic dobre gry przyklad to Painkiller w ktorym fabula moze nie byla powalajaca ale za to fizyka gry swietna
laugh.gif

Big Boss

Member
Widziałem screeny i jest podobna do Gothica (też cRPG), więc z pewnością ją kupię i też czekam. Mam nadzieje, że będzie to kolejny polski HIT, wkońcu CDprojekt ja tworzy a hest to profesionalna firma (ale czasami zdarzają się błędy jak to było z Gothic 2:NK)

Dark Shadows

Active Member
Powiem, że Wiedźmin o mało, co nie przekabacił mnie na swoją stronę i czekałbym tylko na niego a nie na, Gothica, 3 ale mi przeszło. Całe szczęście.
laugh.gif
Ale to nie znaczy, że go nie kupie bo kupie go na pewno. Bardzo mi się podoba ten pomysł i grafika też jest nie byle taka. Po za tym robią ją Polacy, co jest kolejnym powodem jej kupna.

Mam nadzieje, że już niedługo wyjdzie.
smile.gif

Roni

Member
Widzę, że wszyscy oczekują hitu (i niech hit się stanie). Ale trzeba pamiętać, ze może się nie udać. Co prawda będzie dużo fajnych pomysłów np. będzie można jeździć konno, nowy system awansowania postaci itd. Wiadomo, że CD Projekt Red raczej na tym zarobi, ale nie wiadomo jak dużo wydadzą kasy na reklamy (mają być w naszej telewizji
wink.gif
) Zapomniałem, że będzie można, co ważne sterować myszą lub klawiaturą (jak kto woli). Nie pozostaje nam nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom