Wiedźmin

Status
Zamknięty.

halek

Member
Wymagania minimalne:

System operacyjny: Microsoft Windows XP Service Pack 2, Vista (System Operacyjny musi posiadać dostępne aktualizacje)
Procesor: Intel Pentium 4 2.4GHz lub AMD Athlon 64 +2800
Pamięć RAM: 1024 MB RAM w przypadku Microsoft Windows XP / 1536 MB dla Microsoft Windows Vista
Karta graficzna: 128 MB Video RAM, z obsługą DirectX9 Vertex Shader/ Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)
8.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta dźwiękowa zgodna z DirectX 9.0c
Napęd DVD

Mój komp
System operacyjny: Microsoft Windows XP Service Pack 2,
Procesor: AMD Athlon 64 +3200
Pamięć RAM: 512 MB RAM
Karta graficzna: 128 MB Video RAM, z obsługą DirectX9 Vertex Shader/ Pixel Shader 2.0 NVIDIA GeForce 6600 LE
8.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta dźwiękowa zgodna z DirectX 9.0c
Napęd DVD

Czyli do minimalnych wszystko styknie, z tym że mam 512 a nie 1024 RAM :/. Może mi napisać ktoś kto też ma 512 jak gra działała u niego?

BTW. Do gry jestem nastawiony jak najbardziej pozytywnie, jeśli jest utrzymana w klimacie prozy Sapka i nie ma większych bugów to będę wniebowzięty. A recenzje zdają się to potwierdzać.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Powiem tyle, nie znosze Sapka, ale gra jest po prostu tym na co czekałem od kiedy skończyłem Noc Kruka, ten klimat, te postaci (nawet głos Beziego sie znajdzie). Polacy naprawdę zaczynąja robić świetne gry, najpierw Two Worlds, w którym ojczyzna została potraktowana po macoszemu (dialogi po angielsku, przeciez to zniewaga), a teraz wiedźmin który ma szanse podbić światowy rynek. W mojej mojej prywatnej klasyfikacji gier wygląda to tak:

1.Gothic I
2.Gothic 2NK
3.Wiedźmin
4.Two Worlds
5.Gothic 3

Oczywiście mowa tu tylko o grach RPG, ogólna wygłada trochce inaczej :)

Z wyrazami szacunku. Godfather

Jay_Kay

Magister vitae
@halek:
CYTAT
Panowie z CD Projekt RED Studio pisali również, że gra testowana była na słabszych komputerach - 1.7 GHz i 512 MB RAM. Podobno działa całkiem ładnie.

Jest nadzieja, że Ci pójdzie, jestem o tym wręcz przekonany ;)
Mój komputer spełnia wymagania minimalne - jedynie karta to nie 9800 a 9600 PRO Advantage 256 MB i pixel oraz vertex shadery 2.0 posiada.
Niestety na grę mnie nie stać, czekam więc na demo - o ile wyjdzie.

=BLADE=

Dowódca Rycerzy Wody
... wiem ze Gup nie propaguje piractwa, ale jak ktos nie ma kasy to ja nie widze przeszkod aby sobie sciagnać.... ale nie bede offtoopwał. Grę możliwe że będę miał juz w tym tygodniu :D Wymagania sprosta komp to teraz tylko czekać i świętować. Oj coś czuje ze sporo nocek zarwę :)

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Długo oczekiwany tytuł...
Jednak recenzja na Onecie mnie nie przekonuje opierałbym się jednak raczej na zagranicznych serwisach
zwłaszcza, że nasi zrobili taki szum wokół gry, że mogli popaść w nie obiektywizm
nadając jej masę cech gry idealnej......przyznać mogę tylko, że wygląda to ładnie
jednak wszystko wychodzi w praniu....zagram to zobaczę...na razie raczej nie skusze się
poczekam..zresztą znowu mam się szarpać z wymaganiami...chciałbym w końcu zagrać w coś na najwyższych detalach
a nie ciągle na zacinkach grać..zmienię kompa to pomyślę

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
Oglądałem ostatnie recenzje gry, i chociaż Wiedźmin jest bardzo chwalony wolę poczekać trochę z zakupem. A to dlatego, że sytuacja może sie powtórzyć jak z G3. Gdy trójka wychodziła to wszyscy się podniecali, a po miesiącu połowa graczy uznała G3 za najgorszą i dość nieudaną część gothica...
Nie zdziwiłbym się gdyby z Wiedźminem było tak samo, szczególnie tak jak wspomniał Yeed, wokół gry powstał dość duży szum przez co może to trochę obniżyć jej ocenę.
No ale pożyjemy zobaczymy... :)

EDIT:

Aha i wracając do waszej dyskuji na temat co jest lepsze, to zobaczcie sobie za rok, ile osób bedzie grało w WoWa a ile w Wiedźmina. Statystyki bedą mówić same za siebie. No fakt, teraz więcej osób będzię grało w Wiedźmina ale w końcu entuzjam na temat wiedźmina przeminie, nawet o Oblivionie już się zapomina. A gry typu WoW bedą jeszcze dłuuuugo popularne...

Phantom Lord

Active Member
Ja mam na ten temat inne zdanie. Myślę, że gier typu WoW lub (niech skonam) Tibia nie można pakować do jednego wora z Gothikiem czy Oblivionem. W ogóle taki temat jest przegrzany, bo to jasne, że nie można w kółko przerabiać tej samej fabuły, za to zdobywanie w nieskończoność poziomów, zbroi itd. wciąż ludzi rajcuje i wcale się nie dziwie, choć jestem przeciwnikiem gier bez końca.

Poza tym czemu myślicie że Wiedźmin może być taką porażką jak G3? Przecież to nowa produkcja, trzeba dać jej szanse.

Yeed, jak będziesz czekał aż wyjdzie gra, która pójdzie Ci dobrze na starym kompie to życzę powodzenia.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
Yeed, jak będziesz czekał aż wyjdzie gra, która pójdzie Ci dobrze na starym kompie to życzę powodzenia.

Naucz się czytać i rozumieć co czytasz zanim będziesz mnie zasypywał jakże "inteligentnymi" odpowiedziami...
gdybyś przeczytał to z odrobiną zrozumienia nie napisałbyś tego jakże błyskotliwego komentarza X_X no comment

CYTAT
Poza tym czemu myślicie że Wiedźmin może być taką porażką jak G3? Przecież to nowa produkcja, trzeba dać jej szanse.

kolejna wypowiedz oznaczająca nieumiejętność rozumienia przeczytanego tekstu...
sugeruję poczytaj jeszcze raz co napisałem i się zastanów co ty wypisujesz człowieku...
bo nerwy mną szarpią jak czytam takie teksty, gdzie ktoś mi wmawia coś czego nie napisałem

jeśli przeczytasz i nadal nie zrozumiesz co tam napisałem to daj znać wytłumaczę ci najprościej jak się da...

yeed nie irytuj sie tak, chłopak nowy jest :) - God

sorry mam nerwowy dzień....zdrzaźnił mnie

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Czy ja wiem czy nie można tych gier porównywać? Jeśli coś zobyło taką popularność że przyćmi WoW-a na pare miesięcy to moim zdaniem jest od niego lepsze chociaż z tej przyczyny że od WoWa naprawdę trudno odciągnąć chociaż na tydzień. Szczerze powiem że póki sam nie zagrałem też miaem takie zdanie że zrobili dużo szumu a pewnie okaże się że o nic, a jednak, myliłem się. Grywalność tej gry wgniata w fotel wczoraj jak siadłem po 21 to skończyłem dziś rano o 4 a i tak strasznie daleko nie zaszedłem (ale to być może dlatego że łaziłem dla zabawy po bagnach i tłukłem topielce). Grafiki nie ma co porównywać z G3, tamta nie podobała mi sie wcale, była przesłodzona, orki nie straszyły wyglądem a najgorszy drab wyglądał bardzo przyjaźnie. W wiedźminie twarze postaci które mają być groźne są takie. Nie mówię już o potworach bo te są po prostu majstersztykiem w porównaniu do tego co Gothic nam serwował (w tym względzie już Two Worlds było lepsze). Powtarzam jeszcze raz: Nie znosze Sapkowskiego i jego "dzieł" i byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tej gry, więc moja opinia jest raczej obiektywna, chociaż wszystko zależy od gustu.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Phantom Lord

Active Member
CYTAT
kolejna wypowiedz oznaczająca nieumiejętność rozumienia przeczytanego tekstu...
sugeruję poczytaj jeszcze raz co napisałem i się zastanów co ty wypisujesz człowieku...
bo nerwy mną szarpią jak czytam takie teksty, gdzie ktoś mi wmawia coś czego nie napisałem

jeśli przeczytasz i nadal nie zrozumiesz co tam napisałem to daj znać wytłumaczę ci najprościej jak się da...

Gorszy dzień :blink: ? Dobra, raz dałem ciała, przez te Twoje ciągłe wielokropki i krótkie wiersze w każdej linijce, które nie pozwalają mi przeczytać prostego zdania, więc się gubię.

A czy "Wy" zwracało się wyłącznie do Ciebie? Widzę, że niektórzy trochę się boicie, że Wiedźmin będzie takim samą 'porażką' jak G3 więc piszę, że trzeba dać jej szansę. Nie wiem czego Ty się czepiasz, ale jak musisz się do kogoś przyssać to idź spać, bo tylko człowiekowi się źle robi.

Ej, ej bez takich bo ja tu kłótni nie chce, yeeda wpieniło twoje stwierdzenie o czekaniu na gry które pojdą na starym kompie a nie twoja ogólna wypowiedź. Jak zaczniecie kłótnie to ja ją szybko przerwę - God

Glifion

Hitman
Weteran
Thran... ciągle powtarzasz, niewypał i niewypał. Ja jednak nie widzę żadnych konkretów. Napisz dlaczego tak uważasz.

Godfather, a Ty byś się wstydził... nie lubisz sapka? Którego? Sapki to wielbiciele Twórczości Sapkowskiego.

I proszę tu nie porównywać gry z trybem single player, do jakichś MMO.

Kacperex

KacŚpioszek
CYTAT
Oglądałem ostatnie recenzje gry, i chociaż Wiedźmin jest bardzo chwalony wolę poczekać trochę z zakupem. A to dlatego, że sytuacja może sie powtórzyć jak z G3. Gdy trójka wychodziła to wszyscy się podniecali, a po miesiącu połowa graczy uznała G3 za najgorszą i dość nieudaną część gothica...

takich rzeczy nie unikniesz. Gothic 3 w moim odczuciu był fajni, ale ze względu na większość irytujących mnie czynników steirdziłem fakt, że zawalił on serię. Mimo wielu pozytywnych aspektów.
Wiedźmin jest chwalony bo na to zasłużył.

Osobiście kupiłem Witchera dzień po premierze i jestem zadowolony.
Bardzo podoba mi się ogrom świata, aczkolwiek nie jest on tak otwarty jak choćby Gothic 3. Element rozwoju postaci jest ciekawie stworzony mamy wiele umiejetności. Jadąc dalej - bardzo przyjemne są dialogi i śmieszne teksty, fabuła - zadania - dają ogromną fraje dzięki czemu grywalność stoi na wysokim poziomie.
Nie podoba mi się system walk - nie mogę się do niego przyzwyczaić, denerwuje mnie ciągłe zmienanie stylów.
Wczytywanie miedzy lokacjami - przyprawia mnie o frustracje. Niestety trwa to długo i szkoda, że nie mamy tu elementu swobodnego przejścia tak jak choćby wspomniany Gothic 3.

Wiedźmin jest produkcją bardzo dobrą i chłopakiz CDP red się postarały.
Mam nadzieje, że tytuł ten otrzyma nagrode rpg roku.

Ja jestem jak najbardziej zadowolony i myślę, że te 9/10 w mojej skali by otrzymał.

Phantom Lord

Active Member
No więc pograłem trochę we Wiedźmina i mogę już coś o nim sensownego napisać. Otóż, gra bardzo mi się na razie podoba, mogę powiedzieć, że budzi we mnie lepsze odczucia niż jakikolwiek Gothic. Rozgrywka, mimo tego, że dość długo się musiałem przyzwyczajać, stała się dla mnie bardzo przyjemna. Sterowanie jest proste, nie wymaga praktycznie użycia klawiatury, której używam właściwie tylko by zatrzymać rozgrywkę, albo szybko zmienić styl walki. System rozwoju postaci też jest całkiem fajny, po prostu zdobywamy talenty i za nie "kupujemy" sobie umiejętności podczas medytacji. Gra podoba mi się bardzo pod względem graficznym, świat jest ładnie dopracowany, grafika jest realna, nie zaś cukierkowa, grafika jest tutaj naprawdę wielkim plusem. Klimat... Gra nie jest jakoś wybitnie mroczna, ale i nie cudna i kolorowa, co również stanowi dla mnie jej mocny punkt... Jakoś nigdy nie lubiłem łazić w grach po kryptach, a tutaj nie stało się dla mnie jakimś problemem, za to jak chodzę dniem po wsi lub w mieście, czuję, że żyje ^^. Dialogi... Idę sobie wsią i nie słucham już takich gadek jak w Gothicu, że ludzie mają ustawione 4 zdania i walą je bez sensu, tutaj ludzie gadają pięknym, bogatym, staropolskim językiem i robią to z sensem. Od czasu do czasu pojawiają się wulgaryzmy, ironie i różne inne gadki, co również dodaje klimatu (Gerald wtrącony do lochu - "Pięknie, kur*a, pięknie..."). Ekwipunek... Całkiem to logiczne, że nie mamy nieskończenie dużo przedmiotów przy sobie. Na razie miałem tylko trzy miecze, więc dużo nie powiem.

Krótko:

Plusy
-świetna grafika
-fajnie zrobiony świat, w którym można naprawdę dobrze się bawić
-przyjemna rozgrywka
-ogrom NPC, przedmiotów, informacji i umiejętności
-prawdziwe Role Playing Game :)

Minusy
-czasem długie ładowanie się obszaru między lokacjami
-niestety, ale na starych gratach trochę nieprzyjemnie się w to gra (wnioskuje, bo u mnie sporadycznie zacina się na średnich detalach, a sprzęt mam nie taki zły)

Te minusy są z leksza wyciągnięte na siłę, gra jest naprawdę świetna, polecam!

Moja ocena gry - 9.9/10.0
Jakość/Cena - 10.0/10.0

Dark Shadows

Active Member
Zgadzam się z opinią Phantoma. Opisał dokładnie co i jak tam wygląda. Obiecałem fotkę to i dam:

Click

Pozdro.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
Gra odstrasza mnie wszystkim. Każdym szczegółem. Spodziewałem się czegoś Cthulhowato-mrocznego, a tu pokazali szarawą denność. Tylko grafika, fizyka ładna wg. mnie. Reszta - ... Zawiodłem się.

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
CYTAT
Wiedźmin robi furorę nie tylko na rodzimym rynku, ale także w innych krajach. Część zachodnich serwisów i pism branżowych zamieściła już recenzje gry Wiedźmin.
Z treści recenzji oraz z komentarzy graczy z całego świata wywnioskować można, że gra nie tylko spotkała się z ciepłym przyjęciem, ale uznawana jest za jedną z najlepszych produkcji RPG ostatnich lat i tytuł, który na długo zapadnie w pamięci wszystkim miłośnikom gier.

Wiedźmin wywołał w krajach, w których się ukazał bardzo pozytywną reakcję i zbiera świetne recenzje. Wysoko oceniły grę m.in. francuski Joystick (90%), hiszpański 3D Juegos (88%), czeski Gamepark (92%), czy brytyjski Games Xtreme, pisząc: "To gra, o której mogę szczerze powiedzieć, że zasługuje na nagrodę dla najlepszego RPG roku, mimo że rok się jeszcze nie skończył, a nawet najlepszego RPG w ogóle, kropka".

Bardzo cieszy też bardzo dobra recenzja renomowanego amerykańskiego serwisu IGN, który ocenił grę na 8.5/10, przyznając jej również nagrodę Editor's Choice Award. Tak o tym wyróżnieniu pisze sam portal: "IGN Editor's Choice Award to znak doskonałości zarezerwowany tylko dla najlepszych produktów.

Nagroda jest oznaką doskonałości pod względem wartości rozrywkowych, wydajności, designu, oryginalności oraz żywotności. Produkty, które otrzymały nagrodę mają naszą jednogłośną rekomendację i z pewnością znajdą się w klasyce gatunku".

Ponadto gra Wiedźmin została wyróżniona doskonałymi recenzjami graczy. Bardzo wysokie noty przyznali polskiej produkcji użytkownicy najważniejszych serwisów internetowych, w tym między innymi Gamespot (9,0/10), IGN (9,4/10) czy Metacritic (9,7/10).

Artykuł można znaleść tutaj.

No cóż czegoś takiego się nie spodziewałem. :) Naprawdę Witcher przez ostatnie dni mnie coraz bardziej zaskakuję. Widzę, że wasze komentarze są także bardzo dobre, dlatego juz szporuje pieniążki. :p
Zobaczę czy Wiedźmin naprawdę jest taki dobry. ;]

Dark Shadows

Active Member
CYTAT
Spodziewałem się czegoś Cthulhowato-mrocznego, a tu pokazali szarawą denność

A mi się to podoba w tej grze. ;) Nie ma zła i dobra. Jest tylko szarość, neutralność (lub jej pozory) itp.

Pozdro.

Geezer

Member
Zarzucę tu swoją wypowiedzią z innego forum, bo nie chce mi się na nowo produkować :p

Dzisiaj zakupiłem Wiedźmina w Empiku, kierując się jakże szlachetną myślą, że "naszym trzeba dać zarobić". The Witcher to pierwsza gra jaką kupiłem od wielu lat, więc muszę uznać to wydarzenie za przełom. Przełom nie tylko w sensie osobistym, finansowym, ale samego gatunku cRPG. Wprawdzie jeden dzień z grania nie potrafi oddać w pełni klimatu, zalet jak i wad tej produkcji, ale już na początek mogę z czystym sumieniem wydać ocenę niektórym czynnikom.

Grafa.
Szczerze mówiąc, gdy byłem u wujka kilka dni temu (godzinka próby) pociąłem sobię trochę w Wiedźmina, niestety, rozczarowując się. Niby miał na high, jednak wszystko wyglądało mizernie. Nie było kilku pasków na maxa przeciągnietych, ale te ważniejsze i owszem. Pomyślałem że ujnia, ale postanowiłem poczekać na odpalenie gry na swoim, co jak co, ale lepszym kompie. Dzisiaj odpalam, ustawiam wszystko na maxa, rozdzielczość, tekstury, wszystko. I co? PPPPPPPWWWn3D! Grafa jest przepiękna i nie wymagająca. Podczas gdy grałem w Stalkera, temp. procka i karty dochodziła do 60 stopni, a tu? Zaledwie 35. Brawa dla Polaków za optymalizację.

Grywalność.
Narazie jest dobrze. Czuć tu niezły klimat. Wprawdzie jeszcze nie zagłębiłem się w przeróżne wątki i główną fabułę, ponieważ jestem na samym początku, to te lokacje, dialogi (po prostu mistrzostwo!) krajobrazy, cudo. Podrywanie i rozkochiwanie w sobię pięknych kobiet, to zajebisty smaczek dodający trochę pieprzu rozgrywce (narazie zaliczyłem dwie suczki xD). Nic dziwnego że na opakowaniu widnieje strasząca małe dzieci po nocach, naklejka z magiczną 18 i plusem.

Walka.
Całkiem, całkiem, aczkolwiek jest trochę zbyt banalna. Taki hack'n'slash, łatwa sieczka, choć pewnie wraz z upływem czasu natrafię na trudniejszych przeciwników i coś się wreszcie zacznie dziać.

Muzyka.
Świetna, miodna, na najwyższym poziomie. Idealnie wpasowuje się w klimat gry i tworzy wraz z rozgrywką, jedną, fenomenalną całość.

No i należy wspomnieć o doskonałym wydaniu. Poradniczek, soundtrack, dodatki. Grube, opasłe opakowanie i to za jedyne 80-90zł. Jak dla mnie klasa, światowa liga.

A co do porównywania WoW'a i Wiedźmina, to powiem, że jest to zamiar bezcelowy. W MMO jest interakcja, swoiste "drugie życie" a zwykłe rpgi są zbyt sztampowe i zamknięte w swych wąskich ramach, co automatycznie skutkuje spadkiem zainteresowania. W MMO zawsze można coś robić, a w grach typu Gothic, czy Morrowind, kilka przejsć i człowiekowi rozgrywka od razu brzydnie. Także prosiłbym o porównywanie gier z tego samego gatunku, wtedy ma to jakiś sens.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Muszę przyznać, że po przeglądzie zagranicznej prasy gier komputerowych
wszystkie serwisy nie schodziły z oceną poniżej 8,0 (8,0-9,5)
stwierdzam, że chrapka na Witchera pojawiła się bardzo szybko
Mam nadzieje, że Witcher zostanie grą roku w swojej kategorii xD

halek

Member
Mam już Wiedźmina i pojawił się pewien problem. Niby wszystko się ładuje itp, ale zauważyłem że po ekranie ładowania nie pojawia się obraz :/ Jest tylko dźwięk. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Gra była ustawiona na średnie detale i 800:600 więc chyba nie o to chodzi.

Ok, już sobie poradziłem. Gdyby ktoś miał taki sam problem to radzę poczekać - obraz w końcu się pojawi. Trochę grałem i niestety na moim kompie którego konfigurację podałem wcześniej gra miejscami działa płynnie, a miejscami strasznie rwie. Podczas jednej z walk wieszała się tak, że nawet nie wiem kiedy zginąłem. Być może to wina tego, że w na moim dysku porządek raczej nie panuje. Tak czy inaczej, pomijając to cięcie gra jest zajebista.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom