Wieści Z Nordmaru

Status
Zamknięty.

Arminas

Wybraniec Adonix'a

KOD
http://img176.imageshack.us/img176/2457/okadkakopiauk7.jpg

CYTAT
Luźną datą premiery pierwszego numeru naszej G.upowej periodyjki jest dzień 1.V. bieżącego roku. Dużo czasu nam zajmuje tworzenie gazetki- fakt. Pojawia się wiele wątpliwości- prawda. Problemy techniczne- nie inaczej. Ale jesteśmy dobrej myśli . Ale dość o tym, to nasze zmartwienia. A w numerze?

1. Wywiad z Kraverem Lynchem, przeprowadzony przez Rangiza i wiersz jego autorstwa.
2. Arminas zapowiada Gothic X
3. Nameless i Prince of Persia serwują tacę Shoutboxowego humoru.
4. Kraver porównuje GIII z Oblivionem.
5. Rozwiązanie problemu z Guru (GIII).
6. Opowiadanko Kravera.

W międzyczasie wszystko dopracujemy i postaramy się Wam wydać miłą dla oka gazetkę, która przybliży nieco świat G.upa.
RobsonAjax

Nie inaczej :D... Prace nad gazetką już są prawie zakończone, trzeba tylko tekst wlać na obrazek i gotowe! Osobiście się tym zajmę :p

(Gazetka będzie w formacie .doc)

Wszystkie pytania możecie zadawać tu, albo na oficjalnej stronie

daria

Szejn
Weteran
Mam pytanie, to trzeba otwierać Word'em??? Bo ja nie wiem Worda zainstalowanego, i nie wiem jakim innym programem mogę to otworzyć... :p

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Nareszcie nasze dziecko ukazało się światu : ) Jestem z tego dumny, aż sam ściągnę i poczytam : )

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Gazetka była robiona w Wordzie. Ma tło i inne bajery, dlatego nie otworzysz tego notatnikiem. Nie wiem czy jest jaikiś inny program, który to otworzy.

E

Electric_Dragon

Guest
Open Office powinien sobie dać z tym radę

EDIT: i dał.

Przeczytałem wszystko. Kilka błędów i uwag z mojej strony:

W wywiadzie z Kraverem literówka się Wam wkradła

CYTAT
Skądznikond

Złe wyrażenie. Poprawnej formy nie znam, ale ogólnie początek pytania powinien być zmieniony

Uwaga:

Dział Namelessa dotyczącego rozmówek z sb.

Tytuł "SB od Nameless'a"

SB kojarzi mi się z PRLowską służbą bezpieczeństwa, jeśli już macie zamiar pisać skrótami, proszę z małej literki :) albo tytuł zmienić.

Całokształt: bardzo dobra robota kochani. graficzki ładne i przyjemnie się czyta. Pełen uznania jestem dla Was.

Dark Shadows

Active Member
Udało mi się ściągnąć pierwszy numer. Jestem po lekturze i takie o to zdanie mam.

Udało mi się wyłapać kilka błędów, a to brak przecinka, a to brak spacji, który wypisał ED, kilka zdań mogłoby być inaczej napisane - jest nieco dziwnych jak to, że obietnice nie miały miejsca, Raczej obietnice nie zostały spełnione.

Ogólnie treść ortograficzna, merytoryczna, interpunkcyjna, czy jak ją tam jeszcze nazwać jest na poziomie.

Co do rozmów z SB. No ja bym dodał tam nieco więcej rozmów, ale krótszych i różnych autorów. Ale ta też jest ok. ;)

Porównanie Gothica 3 i Obliviona. Odnoszę wrażenie, że autor wychwalił Obliviona, nie podając prawie żadnych jego wad, a odwrotnie G3 - pojechał po grze nie podając żadnej z jej plusów. Takie odniosłem wrażenie i takie mam zdanie na ten temat.

Poza tym nie zgodzę, się, że Oblivion może dobrze działać na starszych komputerach i jednocześnie oferować ładną grafikę. Może i pójdzie na starych kompach, ale przy minimalnych ustawieniach wszystkiego.

Gothic X - zdanie "Trudno jest pisać o czymś, o czym mało wiesz." Takie zdanie odpycha. Skoro recenzent nie wie, co napisać człowiek traci chęć czytania jego dzieła. Można było pofilozofować, popróbować stworzyć jakąś swoją wizje gry itp.

Kolejna sprawa dopisek na dole gazetki – „jeśli kogoś pominołem to proszę mi to zgłosić”. (błąd) Czy jakaś poważna redakcja pisze na łamach swojej gazety "Osoby, które dla nas piszą i nie zostały przedstawione w stopce proszone o kontakt"? Trąci brakiem profesjonalizmu.

No i nieco o motywie przewodnim, jaki ja odczułem. Kraver Lynch. Już to pisałem na waszej stronie. Powtórzę jeszcze raz NIE MAM nic do ciebie Kraver. Ale wystarczy spojrzeć na spis treści - Wywiad z Kraverem, Kraver porównuje, Opowiadanko Kravera - Kraver stał się motywem przewodnim gazetki.

A wiersz o Kraverze autentycznie mnie przeraził, bo to prawie jak wychwalanie jakiegoś wodza lub bohatera. Tak to przyjąłem.

Nie mówię, że nic nie zrobiłeś Kraver. Zrobiłeś dużo jak na czas, który u nas spędziłeś. Ale jeśli zrobiłeś tyle dla gazetki (opowiadanie, porównanie gier), to według mnie wywiad powinien być z kimś innym (powody u góry) by nie zapychać gazetki jedną jedyną treścią. Jest wiele osób, które zrobiły dla strony mnóstwo rzeczy, nasi admini i nie tylko. A tak motywem przewodnim stał się Kraver Lynch, jego prace itp. itd.

I nie - nie jestem zazdrosny. I nie - nie chciałbym by wywiad był ze mną. I nie chodzi tu o moją osobę.

Swoje zdanie napisałem. Gazetka wypadła na takie 6.5/10 - Według mnie. Bo nieco za krótka, nieco za dużo o jednej osobie itp. itd.

Ciekaw jestem ile osób mnie teraz znienawidzi - nie dbam o to. Nie bawię się w fałszywe " SUPER fajne 11/10 !!!!!".

Pozdrawiam.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Możecie zrobić screeny tego i wrzucić jako obrazki png?

Akasemis

Member
Również przychylam się do pomysłu Jodełka, zróbcie screena, bo nie wszyscy mają worda, albo nie wszystkim jest im potrzebny...

DOWN@: Ja nie mam ani "Offica" ani Worda, ponieważ nie są mi one na ogół potrzebne, zazwyczaj takie rzeczy zamieszcza się na stronce...

E

Electric_Dragon

Guest
Czyli Akasemisie tobie też nie jest potrzebny? Macie Open Offica, darmowy program. Odczytuje formaty '.doc'

cesc

Member
Trochę dużo ? 41 MB to sporo, a nawet bardzo sporo. Nie lepiej było zrobić Gazetkę On-line ? Nie musieli by ludzie ściągać, nie było by żadnych problemów.

switek17

Member
Taaa... ale jak ściągnąć Gothica, to nikt nie patrzy, że dużo (taki tylko przykład dałem). Teraz u wszystkich raczej 512kb/s (lub więcej) jest, więc chyba ściąganie przez te 15 minut to nie taki problem? No ale jeśli chodzi o format, to na przyszłość lepiej w pdf wydawać albo jak wspominał Cesc wersję online.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Macie Open Offica, darmowy program. Odczytuje formaty '.doc'
jaki darmowy?
Office (tenz wordem excelem akcessem) jest płatny, a mnie nie stać żeby go kupić (założe się że 90% z was ma pirackiego offica).
CO prawda word pad otwiera format .doc ale tego mi nie otworzył. Pewnie przez obrazki, które tam są (tak pisał ktoś).
I pusta strony mam.

E

Electric_Dragon

Guest
Jodeł kochanie :) Open Office a nie Microsoft Office. Open Office jest odpowiedzią, bardzo dobrą odpowiedzią i darmową na produkt Microsoftu. Wszelkie aplikacje jak u Microszitu.

Link do downloadu
KOD
http://pl.openoffice.org/product.download.html

Jest to produkt darmowy, jak zaznaczone jest na stronie, więc tym samym nie promuję piractwa ;)

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Skoro darmową to daj link ;].

Ej a czy czasem w open office nie ma WORKSa?

szczurek

Menda serowa
Weteran
link dla Jodła

A co do gazetki - bardzo na +, oprawa graficzna super, wszystko ladnie w całość wkomponowane, jedno co mi się nie podoba to emotki w stylu "xD" itp powstawiane między wypowiedzi. Rozumiem cytowanie sb np, ale tak w wywiadzie to nie pasuje ;p

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Bardzo wszystkich przepraszam za błędy typu brak przecinka, bo wszystkie inne starałem się wyłapać, a w przecinkach jestem słaby. Piszę to dlatego ponieważ ja ostatecznie gazetkę składałem.

CYTAT
Udało mi się wyłapać kilka błędów, a to brak przecinka, a to brak spacji, który wypisał ED, kilka zdań mogłoby być inaczej napisane - jest nieco dziwnych jak to, że obietnice nie miały miejsca, Raczej obietnice nie zostały spełnione.

Jeszcze raz przepraszam, to jest wyłącznie moja wina

CYTAT
Co do rozmów z SB. No ja bym dodał tam nieco więcej rozmów, ale krótszych i różnych autorów. Ale ta też jest ok. wink.gif

Miało być jeszcze PoP'a, ale na pierwszy rzut oka tekstu było za dużo więc nie wstawiłem
CYTAT
Porównanie Gothica 3 i Obliviona. Odnoszę wrażenie, że autor wychwalił Obliviona, nie podając prawie żadnych jego wad, a odwrotnie G3 - pojechał po grze nie podając żadnej z jej plusów. Takie odniosłem wrażenie i takie mam zdanie na ten temat.

Szczerze to ja też odniosłem takie wrażenie. Ogólnie jak dla mnie to grafika Oblivion vs. Gothic jest podobna... Można to zobaczyć po screenach

CYTAT
Gothic X - zdanie "Trudno jest pisać o czymś, o czym mało wiesz." Takie zdanie odpycha. Skoro recenzent nie wie, co napisać człowiek traci chęć czytania jego dzieła. Można było pofilozofować, popróbować stworzyć jakąś swoją wizje gry itp.

Moja wina :D

CYTAT
Kolejna sprawa dopisek na dole gazetki – „jeśli kogoś pominołem to proszę mi to zgłosić”. (błąd) Czy jakaś poważna redakcja pisze na łamach swojej gazety "Osoby, które dla nas piszą i nie zostały przedstawione w stopce proszone o kontakt"? Trąci brakiem profesjonalizmu.

Znowu mój błąd. Jakoś bałem się że mogę jedną osobę pominąć :(

CYTAT
No i nieco o motywie przewodnim, jaki ja odczułem. Kraver Lynch. Już to pisałem na waszej stronie. Powtórzę jeszcze raz NIE MAM nic do ciebie Kraver. Ale wystarczy spojrzeć na spis treści - Wywiad z Kraverem, Kraver porównuje, Opowiadanko Kravera - Kraver stał się motywem przewodnim gazetki.

W tym numerze i owszem... Kraver zrobił dla gazetki więcej niż ja.
CYTAT
A wiersz o Kraverze autentycznie mnie przeraził, bo to prawie jak wychwalanie jakiegoś wodza lub bohatera. Tak to przyjąłem.

To już sprawa do autora. To dopiero pierwszy numer, więc myślę że każdy z kim Rangiz przeprowadzi wywiad będzie wychwalany. Ja sam nie miałem takiego odczucia.

CYTAT
Nie mówię, że nic nie zrobiłeś Kraver. Zrobiłeś dużo jak na czas, który u nas spędziłeś. Ale jeśli zrobiłeś tyle dla gazetki (opowiadanie, porównanie gier), to według mnie wywiad powinien być z kimś innym (powody u góry) by nie zapychać gazetki jedną jedyną treścią. Jest wiele osób, które zrobiły dla strony mnóstwo rzeczy, nasi admini i nie tylko. A tak motywem przewodnim stał się Kraver Lynch, jego prace itp. itd.

Krav, był "odkryciem G'up". Tak uznali userzy więc z nim chcieliśmy przeprowadzić wywiad

Dark Shadows

Active Member
Ja ogólnie, jak już mówiłem nic nie mam do tego numeru. Wyszedł wam dobrze i czekam na kolejny. Po prostu każdy się uczy na błędach i tak zawsze było. ;)

Kiedy można się spodziewać drugiego numeru?

Co do Kravera dajmy temu już spokój.

Pozdro.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Bardzo ciekawa oprawa graficzna...tylko trzeba zmniejszyć rozmiar bo prawie 50mb to za dużo ;/
Z pewnością z każdym kolejnym numerem będzie lepiej ładniej i profesjonalniej
Jestem pod wrażeniem waszej pracy...bo przyznam, że powątpiewałem w sukces wydania
a tu miłe zaskoczenie

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Kiedy można się spodziewać drugiego numeru?

Planujemy 1 czerwca ale kto wie... jak ruszymy zady to może wcześniej.

CYTAT

Pierwsza sprawa. Nie jestem w formie :(. Nie był to mój najlepszy wierszyk. Przyczynę znam ja i ci, którzy wiedza po czym mam wenę xD.
Druga sprawa. Lubię Kravera i nie mam mu nic do zarzucenia. Ba, przypisuje mu duże zasługi i szanuję go. Napisałem co o nim myslę. Starałem się przelać moje odczucia na klawiaturę w formie żartu. Czy masz mi to za złe, że pisałem co czułem? Trochę szkoda, że tak dziwnie odebrałeś ten wiersz, bo czy bohatera lub wodza oskarża się o "zabawę pod kocem fujarą" i nadmierne spożywanie alkoholu xD.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom