Co do tych zadań zainteresował mnie ten temat i sytuacja wygląda następująco:
Ogółem exp ten zmienia się w zależności od rozdziału:
I rozdział - 50
II rozdział - 100
III rozdział - 150
IV rozdział - 200
V rozdział - 250
VI rozdział - 300
i w dodatku część zadań daje oczywiścje więcej expa RAZY ILEŚ
a więc pełna lista rzeczy za zwiększony exp i ilością expa(ile dokładnie policzcie samemu, bo za dużo roboty by było) zależnie od rozdziału:
- odkopywanie skarbów - 1 x XP
- poinformowanie cavalorna o oddaniu listu,zdobyciu ornamentu,okradnięcie go, oraz oddanie mu jego sakiewki - 1 x XP
- bycie guru kopaczy(99% i więcej) i pogadanie z finnem - 2 x XP
- wpuszczenie nas przez Thorusa - 1 x XP
- poinformowanie Garaza o pobiciu Bloodywna - 1 x XP
- poinformowanie Toma o śmierci Estebana - 1 x XP
- oddanie piwa Scattemu - 5 x XP(czyli oddając mu w V rozdziale dostajemy 1250 expa !)
- dowiedzenie się o zerwaniu Lucii z Elvrichem - 1 x XP(dialog czy ty nie jesteś z Khorinis)
- okradniecie Franco - 1 x XP
- poinformowanie Fiska o smierci Estebana - 1 x XP
- informacje o potopie od Saturasa - 1 x XP
- informowanie Saturasa o planach Kruka(który musi być żywy ) - 1 x XP za każdą informację których jest 4, oddanie listu Vatrasa Saturasowi - 1 x XP
- porozmawianie z Myxirem w mieście - 1 x XP
- poinformowanie Riordiana o konieczności zobaczenia się z Satrusaem - 1 x XP
- poinformowaniu Merdariona o aktywacji kamieni teleportacyjnych w Khorinis - 1 x XP
- poinformowanie Grega gdzie może znaleźć Dextera - 1 x XP, poinformowanie o smierci Dextera - 1 x XP, poinformowanie o zauważeniu Skipa w pobliżu Khorinis - 1 x XP
- spytanie się Skipa o człowieka z opaską na oku - 1 x XP
- okradnięcie Francisa - 1 x XP
- oddanie Samuelowi recepty na Młot Lou - 1 x XP, podwójny Młot Lou - 1 x XP
- poinformowanie Skipa o zauważeniu Grega w Khorinis - 1 x XP
- podarowanie Grogu piratowi - 1 x XP
- danie Brandonowi specjału Samuela - 1 x XP
- pogadanie z Telborem po udzieleniu pomocy Pardosowi - 1 x xP
- podarowanie Pardosowi esencji/ekstraktu/elikisru/zupy - 1/2/3/3 x XP
- spytanie Elvricha o bandytów - 1 x XP
- spytanie się Erola o jego chatę - 1 x XP
- udziały w kopalni(każda postać) - 1 x XP
- spytanie Baltharsara o bandytów - 1 x XP
- postraszenie Bronka najemnikami - 1 x XP(???)
- pogadanie z Akilem po zabiciu najemników, spytanie o zaginionych ludzi, poinformowanie o powrocie jego pracowników - 1 x XP
- poinformowanie Lobarta o Vino - 1 x XP
- oddanie rzep Hildzie - 1 x XP
- pogadanie z Vinem po powrocie z klasztoru - 1 x XP
- spytanie Bengara o zaginionych ludzi, poinformowanie o uratowaniu Pardosa, spytanie o bandytów, pogadanie na temat Balthasara, wymuszenie na Bengarze możliwości wyprowadzania owiec przez Baltashara - 1 x XP
- porozmaiwanie z Gaanem o wodnym kręgu - 1 x XP
- pogadanie z Orlanem o pierścieniu, zapytanie o kamień teleportacyjny, zapytanie o spotkanie kręgu, wykonanie zadania do dna - 1 x XP
- danie wkładu podczas zadania Do Dna Rukahrowi - 1 x XP
- danie jedzenia Gromowi - 1 x XP
- spytanie się o nowicjujesza Grimbalda, dowiedzenie się o śmierci czarnego trolla - 1 x XP
- poinformowanie Dextera o Gregu - 1 x XP
- zaatakowanie nas przez Sylvia w GD po zabiciu smoka - 1 x XP
- oddanie Almanachu Pyrokarowi - 1 x XP
- poinformowanie Serpentensa o Salandrilu/zabicie Salandrila - 1 x XP
- zdobycie amuletu od Karrasa - 1 x XP
- oddanie wiadomości Vatrasa Isgarothowi - 2 x XP
- poproszenie Miki o pomoc z najemnikami na famrie akila, pokonanie najeminików - 1 x XP
- spytanie się o kamienną tablicę Xardasa - 1 x XP, poinformowanie Xardasa o Szponie Beliara - 3 x XP, spytanie się o Lestera - 1 x XP
- umożliwienie pozostanie Dyrianowi/Opolosowi w klasztorze - 1 x XP
- poinformowanie Opolosa o wydarznieach w świecie - 3 x XP
- pogadanie z Babo po dołączeniu do magów - 1 x XP, pogadanie z nim po 3 rozdziale - 1 x XP(tylko jako Mag)
- odzyskanie ornamentu od Hagena - 1 x XP
- poręczenie za Jana u Garonda - 1 x XP
- poinformowanie Orica o śmierci brata - 1 x XP
- zaczepianie Parcivala(6 razy te jego dialogi Innosa doda nam sił itp itd) - 1 x XP
- dostanie się do miasta za pomocą roślin dla Constantina i pogadanie potem z Lesterem - 1 x XP
- pogadanie z Lee o uwolneniu Gorna, spytanie o Benneta, pogadanie z Lee o jaju smoka(wystarczy je mieć w ekwipunku, więc jako paladyn/mag radzę zaczkeać z oddaniem go neorasowi do V rozdziału) - 1 x XP
- pogadanie z Cipherem po pokonaniu Dara - 2 x XP
- oddanie miecza Rodowi - 1 x XP
- poinformowanie Corda o powrocie Patricka - 1 x XP
- pogadanie z Bullco o owcach - 1 x XP
- danie Darowi grzybowego tytoniu - 1 x XP, pogadanie z Darem po walce z nim jako paladyn - 1 x XP(zadanie od 4 rozdziału w górę)
- poinformowanie Lariusa o wynajęciu opryszków przez Sędzie - 1 x XP
- oddanie pazurów Lutero - 1 x XP
- pomoc w ucieczce Fernando - 1 x XP(i tak więcej expa za wygdanie go ;P), poinformowanie go o rudzie - 1 x XP
- spytanie Hakona o zaginionych ludzi - 1 x XP
- oddanie złota Brutusowi - 1 x XP
- okradnięcie Dobara - 1 x XP
- okradnięcie Engora - 1 x XP
- pogadanie z Baltramem o zastępstwie dla Laresa - 1 x XP, oddanie rumu Baltramowi - 1 x XP
- danie ziela ogrodnikowi w górnym mieście - 1 x XP(gdzie w ogóle ten ogrodnik jest ? :X)
- poinformowanie Bilgota o Olavie - 1 x XP
- pogadanie z Talbinem o znalezieniu Engroma - 1 x XP
- przyniesienie ziół dla Constantino w związku z dostaniem się do miasta - 1 x XP
- pocieszenie Gritty w III rozdziale w związku zabiciem Lothara, gdy Bennet siedzi w więzieniu - 1 x XP(raczej jako ciekawostka bo większość ją omija po zadaniu z Matteo )
- okradnięcie Valentino z klucza - 1 x XP
- okradnięcie Salandrila z klucza - 1 x XP
- poinformowaie Alwina że Fellan nie będzie bił młotkiem - 1 x XP
- pogadanie z Jorgenem w klasztorze po uwczesnym poinformowaniu go że Milten może mu pomóc - 1 x XP
- pogadanie z Vatrasem po dołączeniu do kręgu - 1 x XP, poinformowanie Vatrasa o zmienniku - 1 x XP
- spytanie Garvella o Montyego - 1 x XP, udzielenie informacji Garvellowi - 1 x XP, poinformowanie go o orkach - 1 x XP, poinformowanie go o paladynach - 1 x XP, poinformowanie go o orku za miastem - 1 x XP
- uwolnienie Joe - 4 x XP(czyli w V rozdziale 1000 XP)
- oddanie pierścienia Laresowi - 1 x XP, dołączenie do wodnego kręgu - 1 x XP, poinformowanie Laresa o uratowaniu zaginionych - 1 x XP
- oddanie tytoniu Abuyinowi - 1 x XP
- czytanie pulpitów - 1 x XP x 5 pulpitów
- czyszczenie kapliczek - 1 x XP x 7 kapliczek
- wykorzystanie teleportów w Jarkendarze(w drodze powrotnej) - 1 x XP x 5 teleportów
lista oczywiście może nie być kompletna, szukałem tego po konkretnej nazwie stałej, mam nadzieję że komuś pomoże to kto chce zrobić porządną listę z podziałem na rozdziały oraz ilością expa jaką maksymalnie można wycisnąć, część zadań ma pewne warunki, w które nie zagłębiałem się, starałem się jednakże pisać takie zadanie które można wykonać później, a zwykle wykonuje się je w określonym momencie od razu.
Mam nadzieję że lista się przyda bo spędziłem nad nią około 2 godzin ktoś mógłby teraz ją ogarnąć i sprawdzić do którego rozdziału da się przeciągnąć zadania