QUOTE A oto i moja top lista fantasy:
1 Gothic
2 San Andreas
3 LOTR
(...)
Hmm z tego co widzę to miały być światy. Ty wymieniłeś gry,...
QUOTE 3. Neverwinter Nights (za lady aribeth tongue.gif )
Tak gwoli wyjaśnienia to świat akcji NWN to Forgotten Realms, a dokładnie część północna.
Ktoś już wypisywał do czego należy FR. To ja nie będę dublował.
Zaś co do moich najulubieńszych światów to są to:
Forgotten Realms- Drizzt i jego paczka to jedne z najlepiej zarysowanych postaci światowego fantasy. I jakże cudownie wykreowane. A do tego Elminster- wybraniec Mystry.
Co jest piekne, to każdy przy odrobinie szczęścia może stać się zabójcą orków, pogromca trolli itp. Ale jak wiadomo i w wielu miejscach to stwierdzono FR to uniwersum bardzo heroiczne.
Mi to nie przeszkadza. Co jest też ważne to geografia, spójnosc świata to że Torill tętni życiem, tak jak...
Dragonlance- wystarczy obejrzeć mój avatar (stary bo stary), a obeznani z tematem rozpoznają Raistlina Majere, postać dla mnie tak ważną. Ciągły spór między bogami uwikłana w to ludzkość(uogólnienie. .elfickość, blablabla)
Smoki, mądre i tak ważne, nieodłączny element świata. Potężna magia, z Raistem i Dalamarem na czele
. Mógłbym pisać i pisać, szkoda klawki.
Kolejny świat to oczywiście Arda, czyli świat wykreowany przez pana Tolkiena. Tak tak, w końcu Śrudziemie to tylko kawałek świata, a gdzie tu Aman? Gdzie zniszczona część śrudziemia- Beleriand(mogłem pomylić, dawno nie czytałem Silmarilionu). Za wieżyce Tangorodrimu, za Ossiriand i Gondolin- nudze
co nie?.
Za to wszystko, za Morgotha- Melkora, za to, ze Sauron się zbuntował, za wszystkich Valarów, za Olorina- Gandalfa. Za wszystkich innych Majarów, no i wreszcie za samego Eru- Illuvatara stwórce wszelkiego bytu na Ei(ziemi). Ło się rozpisałem.
Jest tego więcej, np. średniowieczny Śląsk i Czechy, a czemu? Przeczytajcie Narrenturm i Bożych Wojowników Sapkowskiego.
Pozdrawiam.