1.Kupiec-->Zuris-można u niego dostać wiele ciekawych rzeczy,mikstur,zwoi przemian.No i jest miły,pomaga nam mówiąc o roślinach z listy Constantina
2.Farmer--->Bengra-jego farma jest wspaniale oddalona od ludzi..i dobrze! Spoko koleś ale trzeba mu pomagać ze strażą
3.Najemnik-->Sentenza-cholerny byk.Ciężki do pokonania.W dodatku sapie jak nie zapłacisz mu myta.No i ma najlepszą zbroje-bo ciężką najemnika
4.Paladyn--->Parcivical-imię się mi kojarzy coś z rycerzami króla Artura.Też mocny sojusznik po stronie paladynów.Prawa ręka Garonda.
5.Mag Ognia--->Milten-skromny,miły i uprzejmy mag ognia.Zawsze nam pomaga w problemach i nigdy za to nic nie żąda
6.Mag Wody-->Cronos-pilnował kopca rudy w NO no i był magiem który tworzył barierę.Lubię go za to że można kupić u niego dużo ciekawych rzeczy typu:kostury,zaklęcia magów wody...
7.Pirat-->Skip-pokazuje gdzie się ukrył Dexter,jesteśmy kurierem między nim a Baltramem.Zawsze miły i pomcny-np. pomaga przy oczyszczeniu kanionu z brzytwiaków
8.Bandyta--->Bloodwin-mó ideał w grze.Najbardziej lubie go w całej grze.Cholernie silny,zbroja ciężka strażnika-także moja ulubiona-no i ten chamski i wredny charakter...cudo !
9.Kurier Magów Wody(dla niekumatych Krąg Wody)-->Cavalorn-dobry myśliwy i nieco zna się na umiejętnościach złodziejskich np. skradaniu
10.Strażnik Miejski-->Pablo-jako jedyny wykonuje sumiennie swoją pracę..nie to co Peck albo Rengar.ściga po ulicach bandytów,złodziei i rzezimieszków
11.Mistrz(u którego można zostać czeladnikiem-->Bosper-ma super komentarze przy sprzedaży skór.Jako jedyny obiecuje że ta praca na pewno nam się spodoba,jest miły i sympatyczny.Zawsze go wybieram
12.Myśliwy-->Niclas-zaimponował mi że żyje sam w dziczy.Sam wyrabia strzały,ubrania,zdobywa jedzenie z dala od Khorinis...
13.Obywatel/Obywatelka-->Lehmar-jedyny od którego coś można pożyczyć.Jego chata jest blisko portu przez co zawsze tam zaglądałem.No i jest dość ciekawy wątek z jego książeczką dłużników.
14.Nowicjusz-->Babo-skromny,trochę tchórzliwy nowicjusz ale zawsze pomocny np. w treningu bronią jednoręczn.
15.Karczmarz-->Orlan-u niego jako u jedynego możemy się przespać.ma także w asortymencie nie tylko jedzenie ale i broń i runę teleportacyjną do jego karczmy..no i jest w Wodnym Kręgu
16.Kopacz/Kret--->Grim-kopie dzień za dniem powoli czekając na lepsze jutro....
17.Smok-->Kamienny(nigdy nie pamiętam ich imion)-wydał mi się najsilniejszy ze wszystkich braci no i najmocniejszy
Miał także najładniejszą kryjówkę w fortecy...
18.Kowal-->Harad-można zostać u niego czeladnikiem i kuć znakomite miecze.Zawsze można zarobić u niego sporo kasy sprzedając je.No i kuje broń dla samych paladynów...