Tego Się Słucho

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Zasada prosta.

Przedstawiamy płytki wykonawców, których naszym zdaniem warto posłuchać.
Dajemy kilka słów o artyście i stylu jaki prezentuje. Owocnych polowań na nowe muzyczne klimaty. Oczywiście ja zaczynam.

[SIZE=12pt]Joe Bonamassa - The Ballad Of John Henry[/SIZE]
Wykonawca: Joe Bonamassa
Firma fonograficzna: Provogue , 2009

The-Ballad-Of-John-Henry_Joe-Bonamassa,images_product,31,PRD72692.jpg

1. The Ballads Of John Henry
2. Stop!
3. Last Kiss
4. Jockey Full Of Bourbon
5. Story Of A Quarryman
6. Lonesome Road Blues
7. Happier Times
8. Feelin' Good
9. Funkier Than A Mosquito's Tweeter
10. The Great Flood
11. From The Valley
12. As The Crow Flies

CYTAT
Nowa płyta młodego, rewelacyjnego gitarzysty. "The Ballads of John Henry". Znajdują się na niej w większości kompozycje samego Bonamassy, ale również piosenka Ike i Tiny Turnerów z 1971 r., jak również "Jockey Full Of Bourbon" Toma Waitsa, czy piosenka Tony'ego Joego White'a. "The Ballads of John Henry" nie zawodzi oczekiwań. To znakomita porcja bluesowo-rockowego grania.

Bonamassa to klasyk rock/bluesa. Kiedyś nawet sam B.B. King będąc pod wrażeniem jego talentu wywróżył mu wielką karierę....No i się nie pomylił. Trudno więc się dziwić, że czytelnicy fachowego „Guitar Player Magazine” uznali go za najlepszego gitarzystę bluesowego 2007 r. Zresztą w przypadku Joego Bonamassy rekomendacje nie są potrzebne. Trzeba do kolekcji dołączyć jego najnowszą płytę i sprawdzić tylko, czy na pewno mamy porządne głośniki.

Oficjalna strona

http://www.jbonamassa.com/

Arminas

Wybraniec Adonix'a
[SIZE=14pt]Planet Of The Apes[/SIZE][SIZE=12pt]
(album Guano Apes)[/SIZE]

Wykonawca: Guano Apes
Firma fonograficzna: BMG, Super Sonic Records, Gun Records
o_GuanoApesBestPlanet_594698.jpg

[SIZE=8pt]CD1
1. Break The Line
2. Open Your Eyes
3. Big In Japan
4. Rain
5. No Speech
6. Innocent Greed
7. Living In A Lie
8. Dödel Up
9. Lords Of The Boards
10. Pretty In Scarlet
11. Mine All Mine
12. Quietly
13. You Can't Stop Me
14. Wash It Down
15. Scratch The Pitch
16. Don't You Turn Your Back On Me
17. Gogan
18. Kumba Yo!

CD2
1. Stay
2. Underwear
3. La Noix
4. Cuts
5. Candy Love
6. Trumpet Song
7. Cream Over Moon
8. Allies
9. Ain't Got Time
10. Electric Nights
11. Counting The Days
12. Open Your Eyes (Calcia Mix)
13. Maria (D+B Smooth Mix)
14. 360° Aliendrop (Kaleve Mix)
15. Don't You Turn Your Back on Me (Frozen Mix)
16. Big In Japan (Space Jazz Dubmen Mix)
17. Dödel Up (Kukliczi Mix)
18. Plastic Mouth (G-Ball & Kaa Mix)
19. Pretty In Storm (G-Ball & Kaa Mix) [/SIZE]

Płyta w której zostały zebrane wszystkie najlepsze piosenki zespołu guano apes. Została wydana w roku 2004, natomiast rok później zespół się rozpadł. Na szczęście się zeszli i zagrają na tegorocznym Woodstock. Teraz płytę łatwiej ściągnąć niż kupić (swoje lata ma...).

Guano Apes gra ciekawe piosenki, nieraz jest to połączenie rocka z rapem, nieraz jest to muzyka bardziej spokojna, a nieraz ostra i wściekła. Wokal może się nie wszystkim spodobać, lecz mi się wydaje że piosenka w innym wydaniu nie miałaby "tego czegoś". Zespołem zainteresowałem się nie dawno i mam nadzieje że to będzie długa przygoda :)

Oficjalna Strona:
http://www.guanoapes.org/

[SIZE=8pt]P.S. Może ktoś ma jakieś ich płyty na sprzedaż to bardzo bym się ucieszył [/SIZE]

daria

Szejn
Weteran
[SIZE=14pt]"Dżem - "Skazany na bluesa?""
(Oryginalna ścieżka dźwiękowa do filmu "Skazany na bluesa"[/SIZE]

SkazanyNaBluesaS.jpg

[SIZE=10pt]Utwory:[/SIZE]

1.Złoty paw
2.Mała Aleja Róż
3.List do M.
4.Sen o Victorii
5.Jesiony
6.Norweska impresja bluesowa
7.Wiem, na pewno wiem - nie, nie kocham cię
8.Autsajder
9.Niewinni i ja - cz. I i II
10.Whisky
11.Skazany na bluesa
12.Czerwony jak cegła

CYTAT
Pierwsze wzmianki o zespole Dżem (Jam) można znaleźć już w 1973 roku. Zespół założyli bracia Adam i Beno Otręba wraz z Pawłem Bergerem i Aleksandrem Wojtasikiem. W grudniu tego samego roku dołączył do nich Ryszard Riedel. W latach 1973-1979 działalność formacji była bardzo nieregularna i aż do 1980 r. miała status amatorski.(Grupa powstała w Tychach)

Płyta wydana 2005.11.07

Klasyka... Jeden z najważniejszych zespołów w historii polskiej muzyki rockowo-bluesowej. Świetne kawałki, świetny głos Ryśka.
Kiedyś nie trawiłam muzyki dżemu, ogólnie tego typu muzyki. Może "Whiskey" jedynie do mnie przemawiało, a dopiero po obejrzeniu filmu dostrzegłam piękno tych wszystkich utworów. Dopiero po tym filmie zaczęłam interesować się Dżemem, czytać ich historię, słuchać każdej piosenki po kolei... Czemu poleciłam akurat tą płytę? Temu, bo to zestaw najlepszych kawałków zespołu. "Skazany na bluesa", "Whiskey", czy "List do M" - obok takiego zestawu muzyki nie da się "przejść" obojętnie.
Poza tym wszystkie utwory to tak jakby autobiografia wokalisty.

Oficjalna strona: http://www.dzem.com.pl/

Gorąco polecam, a szczególnie utwory: 3. List do M, 8. Autsajder, 10. Skazany na Bluesa i 11. Whiskey.

Z Bogiem.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
POETS OF THE FALL: Revolution Roulette
Data wydania: Marzec 26, 2008
Wydawca: Phantom Sound & Vision

revolution_roulette_album_cover.jpg

Track Listing:
1. More
2. The Ultimate Fling
3. Revolution Roulette
4. Psychosis
5. Fragile
6. Clevermind
7. Miss Impossible
8. Diamonds for Tears
9. Passion Colours Everything
10. Save Me
11. Where Do We Draw The Line

Poets of the Fall to fiński zespół muzyczny. Historia Poetów rozpoczyna się w 2002 w stolicy Finlandii, Helsinkach. Mark (wokale) i Ollie (gitary) zaczęli wspólnie tworzyć. Niedługo później dołączył do nich Captain (producent, instrumentalista). Ich styl to mieszanka łagodnego, melodyjnego rocka, gitarowego grania oraz poetyckich tekstów. Na szeroką skalę „Poeci” znani są przede wszystkim z nagrania Late Goodbye, które towarzyszyło grze Max Payne 2: The Fall of Max Payne.

Oficjalna strona: http://www.poetsofthefall.com/

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
The Smashing Pumpkins: Siamese Dream

smashing_pumpkins_-_siamese_dream_-_front.jpg

Darta wydania: 1993-07-19
Wydawcta: Virgin Records

Track lista:
1. Cherub Rock
2. Quiet
3. Today
4. Hummer
5. Rocket
5. Disarm
7. Soma
8. Geek USA
9. Mayonaise
10. Spaceboy
11. Silverfuck
12. Sweet Sweet
13. Luna

The Smashing Pumpkins to amerykańska grupa grająca rock alternatywny, pochodzi z Chicago. Po umiarkowanym sukcesie płyty Gish ( ich debiutu ), muzycy wiedzieli, że jeśli nie uda im się tym razem to nie uda się nigdy. Na szczęście się udało, głównie dzięki przebojom: Today i Disarm. Ten pierwszy został uznany przez wielu krytyków za przewodnią piosenkę tzw. pokolenia X.
Płytę charakteryzują wielowarstwowe ścieżki gitarowe, które stały się znakiem rozpoznawczym zespołu.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
[SIZE=18pt]Queen - A Night a the Opera[/SIZE]

hahaha - też się zastanawiałem żeby dać tą płytę :) - BooM

anatoi.jpg

1. "Death on Two Legs" (Mercury)
2. "Lazing on a Sunday Afternoon" (Mercury)
3. "I'm in Love with My Car" (Taylor)
4. "You're My Best Friend" (Deacon)
5. "'39" (May)
6. "Sweet Lady" (May)
7. "Seaside Rendezvous" (Mercury)
8. "The Prophet's Song" (May)
9. "Love of My Life" (Mercury)
10. "Good Company" (May)
11. "Bohemian Rhapsody" (Mercury)
12. "God Save the Queen" (arr. May)

Chyba najlepszy album Queen. To właśnie na tej płycie znajduje się największy przebój zespołu Queen, najpiękniejsza piosenka, jaką kiedykolwiek słyszałem - Bohemian Rhapsody.
Ogólnie na płycie znajdą coś dla siebie zarówno zwolennicy nieco ostrzejszych gitarowych utworów ("Death on Two Legs" czy "The Prophet's song") jak i Ci, którzy wolą nieco łagodniejszą muzykę ("You're ny best friend", "Sweet Lady" ( Sweet Lady łagodniejszym utworem? - przyp. BooM ), "Love of my life" itp). Gorąco polecam z całego serca.

Edit:
Wiesz Boom, słuszna uwaga. Może dlatego tak ją potraktowałem, ponieważ przy metalu, którego słucham dość często jest to raczej niewinny utwór :)

No ja też słucham cięższych utworów ale wrzucanie Sweet Lady i Love of my Life do jednego worka to pomyłka :)

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
[SIZE=18pt]God is an Astronaut - God is an Astronaut (2008)[/SIZE]

god%20is%20an%20astronaut_front.jpg

1. "Shadows" - 5:11
2. "Post Mortem" - 5:52
3. "Echoes" - 5:10
4. "Snowfall" - 6:41
5. "First Day of Sun" - 3:37
6. "No Return" - 7:04
7. "Zodiac" - 5:41
8. "Remaining Light" - 5:30
9. "Shores of Orion" - 5:15
10. "Loss" - 10:51

Jeśli dobrze liczę, czwarta ich płytka.

CYTAT
God Is an Astronaut to trzech muzyków z hrabstwa Wicklow w Irlandii grających post-rocka. Zespół powstał w 2002, wydając w tym samym roku debiutancki album ‘The End of the Beginning’. W 2005 roku wydali drugi album ‘All Is Violent, All Is Bright’. W 2007 wydany został trzeci album - ‘Far from Refuge’.

Każdy krążek jest zajebisty, także wylosowałem.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Arkona - OT SERDTSA K NEBU

arkona-ot-serdca-k-nebu-2007arkona-ot.jpg

1. Pokrovy Nebesnogo Startsa
2. Goy, Kupala!!!
3. Ot Serdtsa K Nebu
4. Oy, Pechal-Toska
5. Gutsulka
6. Strela
7. Nad Propastyu Let
8. Slavsya Rus
9. Kupala I Kostroma
10. Sva
11. Katitsya Kolo

http://www.youtube.com/watch?v=K2elL66marc...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ymmui0mEy1o

Zespól pochodzi z Rosji. Grają gatunek : Pagan/folk metal. Ich kawałki to zarówno przepiękne ballady jak i mocne kawałki z porządnym kopnięciem i ciekawym kobiecym wokalem. Właściwie wokalistka ma moim zdaniem przepiękny głos a posiłkowany różnorodnymi instrumentami typu flet, czy też instrumenty "folkowe" tworzy mistyczny nastrój słowiańskiej Rusi.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
[SIZE=14pt]Monster Magnet - Spine of God (1992)[/SIZE]

600px-Monster_Magnet_-_Spine_of_God.jpg

# "Pill Shovel" – 4:00
# "Medicine" – 3:21
# "Nod Scene" – 6:46
# "Black Mastermind" – 8:13
# "Zodiac Lung" – 4:44
# "Spine of God" – 8:02
# "Snake Dance" – 3:10
# "Sin's a Good Man's Brother" – 3:31
# "Ozium" – 8:01

CYTAT
Spine of God - jest to drugie wydawnictwo, a zarazem pierwsza pełnometrażowa płyta stoner metalowego/rockowego zespołu Monster Magnet.

Mistrzowie stoneru. Niestety oddalili się od niego pokaźnie 1998 wydaniem płyty Powertrip. Szkoda, bo byli jak już wspomniałem mistrzami. Nowy genre wcale nie jest zły, ale jednak nic w porównaniu do starych ich śmieci ;p

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Mono - Hymn to the Immortal Wind (2009)
* ARTIST: Mono
* ALBUM: Hymn to the Immortal Wind
* YEAR: 2009
* GENRE: Post-Rock
* LABEL: Temporary Residence Limited

mono-hymn-to-the-immortal-wind.jpg

TRACKLIST:
01. Ashes in the Snow
02. Burial at Sea
03. Silent Flight, Sleeping Dawn
04. Pure as Snow (Trails of the Winter Storm)
05. Follow the Map
06. The Battle to Heaven
07. Everlasting Light

CYTAT
Mono - japoński zespół post-rockowy, założony w Tokio w 1999 roku. Grupa wykonuje rozbudowane (nawet dziesięciominutowe) instrumentalne utwory, oparte głównie na brzmieniu gitar, którym oprócz perkusji towarzyszy czasem fortepian. Muzyka grupy jest bardzo emocjonalna, wyciszona i stonowana, czasami urozmaicana fragmentami nieco mocniejszymi, bardziej rockowymi. Zespół jest znany z żywiołowych koncertów, jak również z doskonałego, wirtuozerskiego opanowania gry na instrumentach.

Oficjalna strona:
http://www.mono-jpn.com/

Blair

Członek #RN
VIP
[SIZE=18pt]Red Ho Chilli Peppers - Blood Sugar Sex Magic[/SIZE]

RedHotChiliPeppersBloodSugarSexMagik.jpg

1. "The Power of Equality" – 4:03
2. "If You Have to Ask" – 3:37
3. "Breaking the Girl" – 4:55
4. "Funky Monks" – 5:23
5. "Suck My Kiss" – 3:37
6. "I Could Have Lied" – 4:04
7. "Mellowship Slinky in B Major" – 4:00
8. "The Righteous & the Wicked" – 4:08
9. "Give It Away" – 4:43
10. "Blood Sugar Sex Magik" – 4:31
11. "Under the Bridge" – 4:24
12. "Naked in the Rain" – 4:26
13. "Apache Rose Peacock" – 4:42
14. "The Greeting Song" – 3:13
15. "My Lovely Man" – 4:39
16. "Sir Psycho Sexy" – 8:17
17. "They're Red Hot" (Robert Johnson) – 1:12

Według mnie płyta jest genialna, zgłębia dawny styl ostrego funky red hotów. Na płycie tej można usłyszeć najlepszą można by powiedzieć balladę "Under the Bridge" ze sławnym gitarowym riffem Johna Frusciante.
Znajduje się tam także piosenka w całości poświęcona zmarłemu gitarzyście Hillelu Slovakowi.

Jak dla mnie to bomba 10/10. Płyta trafia do mnie w 100%.

Zomin

Member
[SIZE=14pt]Disturbed [/SIZE] [SIZE=14pt]- [/SIZE] [SIZE=14pt]The Sickness[/SIZE]

sickness.jpg

1 Voices
2 Game
3 Stupify
4 Down With the Sickness
5 Violence Fetish
6 Fear
7 Numb
8 Want
9 Conflict
10 Shout 2000
11 Droppin' Plates
12 Meaning of Life

Disturbed ? amerykański zespół muzyczny, klasyfikowany jako numetalowy. Rodzaj muzyki granej przez zespół jest stałym obiektem debaty. Fani ciężkiego metalu twierdzą, że muzyka grana przez Disturbed nie jest wystarczająco mocna, by określać ją takim mianem. Disturbed został założony w 1996 roku w Chicago przez Dana Donegana ? gitara, Steve'a Kmaka ? gitara basowa, oraz Mike'a Wengrena ? perkusja. Od samego początku największym problemem był brak stałego wokalisty. W końcu ogłoszenie w prasie o tym, że grupa takiego poszukuje, przeczytał David Draiman. Głos Davida spodobał się dotychczasowym członkom grupy i Draiman został przyjęty.

Jest to pierwsza płytka Disturbeda, jaką przesłuchałem.. Od razu muza kapeli podpasowała do mojego gustu..

P.S. Temat odrobinę odświeżony, ale przecież warto wspomnieć o jednym z ulubionych albumów.. ;)

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Grizzly Bear - Veckatimest
mt7ady.jpg

Wydawca: Warp/Sonic
Data wydania: 2009

01 "Southern Point"
02 "Two Weeks"
03 "All We Ask"
04 "Fine for Now"
05 "Cheerleader"
06 "Dory"
07 "Ready, Able"
08 "About Face"
09 "Hold Still"
10 "While You Wait for the Others"
11 "I Live With You"
12 "Foreground"

Grizzly Bear - pochodząca z Brooklynu grupa muzyczna, w skład której wchodzą Daniel Rossen (śpiew, gitara, instrumenty klawiszowe), Christopher Bear (perkusja, śpiew towarzyszący), Ed Droste (śpiew, gitara, instrumenty klawiszowe) i Chris Taylor (bas, śpiew towarzyszący, inne instrumenty, producent). Ich muzyka często określana jest mianem rocka eksperymentalnego oraz folk rocka. Wykorzystują głównie gitary oraz harmonie wokalne. Grupa ta, jest jedną z niewielu grup nieelektronicznych związanych z Warp Records.

Coraz częściej zaczynam myśleć, że nic mnie już nie zaskoczy. Że muzyka jest wtórna, wszystko już słyszałem i nie ma z czego czerpać przyjemności; słowem świat się kończy, czas umierać. Niemniej jednak zawsze, gdy jestem już bliski uznania tego za pewnik i ogłoszenia oficjalnego kresu muzyki, spotykam płytę, która przyjemności mi dodaje i oddala koniec rozwoju kombinacji dźwiękowych o kolejne dni, tygodnie, miesiące, lata itd.

[yt]Vrk9m9nRxlY[/yt]

Oficjalna strona:
http://www.grizzly-bear.net/

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
ddc961d487d91e2a.jpg

Myslovitz – polski zespół rockowy, założony w 1992 w Mysłowicach przez Artura Rojka, Wojciecha Powagę, Jacka Kuderskiego oraz Wojciecha Kuderskiego.

Miłość w czasach popkultury – album zespołu Myslovitz, wydany w 1999 roku. Otrzymał "złotą" i "platynową płytę" i był trzecim najlepiej sprzedającym się albumem w Polsce w 2000 roku. Single odniosły sporą popularność, a Myslovitz dostało "Fryderyki" w kategoriach: zespół, płyta, teledysk i piosenka. Płytę sprzedano w 150 tys. egzemplarzy.

[yt]Jsdo-kNp000[/yt]

Do góry Bottom