Soundtracks...

Sudden Hoof

Weteran
Weteran
Zdaję się, że nikt jeszcze nie stworzył tematu o soundtrackach. Na samym początku chciałbym zastrzec, że najlepiej jeśli będziemy mówić o Score'ach , a nie składankach.

Przepadam za muzyką filmową i mam swoją małą kolekcje. Jeśli muzyka w filmie jest na tyle dobra by ją kupić, to lecę do sklepu i (staram się) nie żałować pięniędzy. Czasem trafiają się prawdziwe dzieła. No cóż, nie zostaję mi nic innego, jak poprosić was byście napisali o waszych ulubionych Score'ach.

- "Gladiator" Hans Zimmer
- "Misja" Ennio Moricone
- "Dawno temu w Ameryce" Ennio Moricone
- "Batman Returns" Danny Elfmann
- "Kod Da'Vinci" Hans Zimmer
- Trylogia "LOTR" Howard Shore
- "Królestwo Niebieskie" Harry Gregson-Williams
- Trylogia (stara) Star Wars John Williams
- "Kompania Braci" Michael Kamen
- "Shrek" Harry Gregson-Williams & John Powell
- "Księżniczka Mononoke" Joe Hisaishi

No i na końcu, mój najukochańszy Shaolin Soccer Raymond'a Wong.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
QUOTE(Sudden Hoof @ 12-11-2006, 15:13) [snapback]126536[/snapback]

Na samym początku chciałbym zastrzec, że najlepiej jeśli będziemy mówić o Score'ach , a nie składankach.

Eeee... nie uważasz że to zbyt wąski zakres tematu??... Ja sam znam takich bardzo niewiele a takich które mi się podobają jest jeszcze mniej...

Jedyny saundtrack tego typu jaki mi się podoba jest autorstwa tego samego człowieka którego Ty Sudden wymieniłeś w swojej liście...

-Lalki "Joe Hisaishi"
^^
A inne saundtracki już prędzej
-"Pulp Fiction"
-"Forest Gump"

Reynevan

de Tréville
Hmm, jeśli słuchasz muzyki z filmów, to polecam jeszcze zaopatrzyć się w takie tytuły (sorry, autorów nie znam, podam tylko nazwy filmów):
Król Artur
Pan i Władca – na krańcu świata
Pasja (to polecam najbardziej, muzyka po prostu genialna)
Piraci z Karaibów
Tristan & Izolda (całkiem fajnie można się z tymi motywami na pianinie pobawić lol...)
The Last Samurai (też jedna z lepszych...)
Troja

To są jedne z lepszych w zasadzie, a najlepsze komentowałem w nawiasach, Rey.

PS: Na samym początku chciałbym zastrzec, że najlepiej jeśli będziemy mówić o Score'ach , a nie składankach. - ciężko mi powiedzieć (nie znam tegoż terminu :p), czy te tytuły spełnią twoje oczekiwania, ale mam nadzieję :p

Sudden Hoof

Weteran
Weteran
QUOTE(Reynevan @ 12-11-2006, 22:01) [snapback]126626[/snapback]

Król Artur
Piraci z Karaibów
The Last Samurai (też jedna z lepszych...)

Widać, żeś fan Media Ventures ;] KA i LS to krążki Hans'a Zimmer'a, Piraci zaś jego wychowanka Klausa Badelt'a...

Troja

Wydano dwa soundtrack'i z Troji. Hornera [oficjalny] i Gabriela Yareda [odrzucony].

ciężko mi powiedzieć (nie znam tegoż terminu tongue.gif), czy te tytuły spełnią twoje oczekiwania, ale mam nadzieję

Score - kompozycja instrumentalna, najczęściej autorstwa kilku osób [choć podaję się tylko nazwisko ekhem... największej gwiazdy].

Składanka - piosenki w filmie, autorstwa różnych osób. Mogą zawierać kompozycję instrumentalne jak np. krążki ze Spider-man'a czy Plutonu.

szczurek

Menda serowa
Weteran
- LOTR
- Star Wars
- Shrek
- Gliniaż z Beverly Hills

Filmow za duzo nie oglądam a podoba mi sie taki soundtrack ktory wpada w ucho ( moje ucho ;] ).

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
-"Ojciec Chrzestny" Nino Rota
-Old Boy
-Królestwo Niebieskie
-Gladiator
-Ostati Samuraj

Uwielbiam dobrą muzyke filmową i niewazne dla mnie czy jest ona napisana przez kogoś czy to jak mówicie składanka, ważne żeby miała w sobie to coś co każe kupic ci płyte z soudtrackiem po obejrzeniu filmu.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Laska

Active Member
Ja mam trzy typy:

LotR - Howard Shore - nie muszę chyba pisac o genialności tego dzieła?? Za każdym razem, kiedy włączam sobie w winampie tego soundtracka, to przed oczami stają mi sceny z filmu :D
Piraci z Karaibów - Klaus Bedelt - świetne dopasowanie muzyki do klimatu filmu... Gorąco polecam.
Wróg u Bram - James Horner - Jak wyżej, ale w tym wpadku sama mzyka be filmu robi znacznie mniejsze wrażenie...

Kan

Member
Kilka moich:

Fifth element (Piąty element)- Eric Serra
Swordfish (Kod dostępu) - Paul Oakenfold
Appleseed – Tetsuya Takahashi
Hack Sing – Emily Bindiger, Yuki Kajiura, See Saw
Armitage - Poly, Dual – Hiroyuki Namba

To są akurat te które mogłem sobie przypomnieć, tj. szczególnie zapadły mi w pamięci.
Jest też kilka motywów z innych filmów jak np., Star Wars albo Pulp Fiction i kilka innych ale nie słyszałem całego krążka z tych filmów więc zbytnio ich nie skomentuje.

Przypomniał mi sie jeszcze film "Hackers" - Soundtrack - Prodigy. Film jest raczej kiczowaty ale muza przednia :)

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
To ja też dodam coś od siebie, oto moje typy :
-"Gladiator" Hans Zimmer
-"Pasażer 57" Stanley Clarke
-"Enigma" John Barry
-"Bardzo Dziki Zachód" Elmer Bernstein
- Trylogia Władcy pierścieni Howard Shore

Takie oto moje piorytety soundtracków filmowych. które wpadły mi w ucho i gdzieś mi utkwiły w pamięci, czasami do nich sięgam i słucham.

Do góry Bottom