A więc tak.....
Jak zawsze na początku gry odbiłem Ardee wraz z towarzyszami, po tym udałem się do Cape Dun nabić trochę doświadczenia. Później skierowałem się do Trelis i wykonałem kilka zadań tym samym pracując po stronie orków. Następnie skierowałem się, z jednym paladynem, do Varantu i od razu kierując się do Bragi. Po wykonaniu tamtejszych zadań udałem się do Ben Erai ( tym samym zacząć pracować po stronie asasynów), a później do Lago. Z Lago skierowałem się do Ben Sali i Bukareshu. Z Bukareshu udałem się prosto do Mora Sul (wraz z nową zbroją asasyna) wykonać tamtejsza zadania oraz zdobywając tytuł na arenie. Nie mając odpowiedniej ilości punktów reputacji przeteleportowałem się do Trelis i ruszyłem w stronę Silden znowu pracując dla orków. Stamtąd skierowałem się do Montery oraz Gothy. Z Gothy ruszyłem do Faring, a później do Reddock tym samym rozpoczynając pracować dla buntowników. Niszcząc po kolei wszystkie obozu rebeliantów : Reddock, Okare, Nemore, obóz Anoga a na Vengardzie kończąc zdobyłem wystarczająco dużo reputacji u orków by porozmawiać z Kanem w Trelis oraz z Zubenem w Ishtar. Pierw skierowałem się do Trelis, porozmawiałem z przywódca orków, a później skierowałem się do Ishtar w Varancie tym samym rozmawiając z Zubenem. Po wykonaniu jego testu kupiłem najlepsza zbroję asasyna i ruszyłem w poszukiwaniu artefaktów Adanosa do wszystkich świątyń. Po zebraniu tego wszystkiego udałem się znowu do Trelis, by dojść do Nordmaru. Pracując dla tamtejszych klanów (młota, ognia, wilka) dostałem się do Xardasa i porozmawiałem z nim.
PS. Oczywiście w każdym mieście/obozie wypełniłem WSZYSTKIE questy.
PS2. Przedzierając sie pomiędzy miastami umilałem sobie drogę wykonując WSZYSTKIE zadania poboczne.
PS3. Przed wstąpieniem do miasta orków, obozów buntowników, klanów nordmarczykwó zakładałem NAJSŁABSZE zbroje z ich organizacji.
I tu już zmiennie w zależności od zakończenia.
Droga Beliara
Potem udałem się do świątyni Beliara w Bukareshie i wykonałem jego wole zabijając Zubena, Rhobara II, Kana, Xardasa i odbijając wszystkie miasta w Myrtanie wróciłem do Bakareshu kończąc grę drogą Beliara.
Droga Adanosa
Później udałem się z Xardasem do wielkiego pieca w klanie młota i zniszczyłem artefakty Adanosa. Potem udałem się z nim do zapomnianych krain i zakończyłem grę drogą Adanosa.
Droga Innosa
W tej opcji nie niszczyłem obozów buntowników
Teleportując się do Myrtany zacząłem po kolei wyzwalać wszystkie miasta, a później skierowałem się do świątyni Innosa w klasztorze i wypełniając jego zadanie zakończyłem grę drogą Innosa.
Najbardziej podobały mi się zbroje asasynów oraz broń - katana.