Skutery

Xingu

Member
W sumie nie mam gdzie pytać to spytam tutaj.

Otóż chciałbym zakupić skuter. I teraz takie pytania:
1) Gdzie najlepiej taki coś kupić?
2) Jakie są zasady zasiadania przed takim cackiem? Trzeba jakiś papierek czy starczy ileś tam lat skończone?
3) Jaki to ma mniej więcej "zasięg" i spalanie. Tzn. Ile na pełnym baku mógłbym zajechać KM?
4) Jaki najlepszy skuterek ktoś może polecić tak do 3000zł? Najlepiej nówkę ;)

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
1) Mój kuzyn kupił skuter u kolesia który je sprowadza z Włoch. Nie trzeba pisać że to właśnie Włosi (lub Japończycy) robią najlepsze skutery.
Ogólnie nie polecam kupna od nieznanego sprzedawcy, lepiej dać trochę więcej i mieć gwarancje że nie oszuka Cię sprzedawca.

2) Gdy ma się ukończone 13 lat, można przystąpić do zdawania egzaminu na Motorower (obejmuje on pojazdy jednośladowe o pojemności do 50cm3). Jeśli ukończysz 18 lat i otrzymasz dowód osobisty, karta motorowerowa nie będzie Ci potrzebna, to samo tyczy się osób które posiadają prawo jazdy na samochód, lub motor.
Zasady jazdy na skuter są dokładnie takie same jak zasady jazdy rowerem, czy samochodem. Tylko uwierz mi że choćby wydawało Ci się że je dobrze znasz, gdy rozpoczniesz kurs na samochód osobowy, stwierdzisz że dużo nie wiedziałeś.

Gdy przystąpisz do zdawania na motorower, oczywiście zostaniesz (no powinieneś) przeszkolony w organizacji ruchu i takie tam.

3) Tutaj dokładnie nie wiem, każdy skuter ma inne spalanie i zasięg, zależy to od mocy silnika, od Twojego stylu jazdy itd. itp. Skutery mają małe zbiorniki paliwa (nie wiem czy nie 5litrów, może więcej). Przejedziesz tyle ile wlejesz ;)

4) Nówki za 3000 nie kupisz, chyba że chiński badziew. Osobiście polecam Włoskie lub Japońskie skutery, są najmocniejsze, ale również droższe od innych. Ważną cechą są też (moim zdaniem) duże koła w skuterze, może nie prezentuje się to zbyt ładnie, ale za to skuter ma lepsze osiągi przez to i wygodniej się jeździ po dziurach (patrz polskie lub polne drogi).

Używane skutery są o wiele tańsze, ale trudno dostać takowego po niskiej cenie, chodź za 3000,- spokojnie coś naprawdę porządnego kupisz.

Tyle z mojej strony, ktoś zna więcej szczegółów, niech mnie uzupełni.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
1. Jak kupujesz nowy w jakimś serwisie (w moim 23 - tysięcznym mieście jest ich od groma), masz gwarancję i przeglądy co x kilometrów (np. po 500km, potem po 1000km, potem po 2000km). Gwarancja jest chyba na przejechany dystans, przeglądy także po x kilometrów się kończą. I żeby nie było tak pięknie, przeglądy są płatne (mniej - więcej 100 zł od jednego). Jeżeli nie będziesz na nie jeździł to stracisz gwarancję.
Jeżeli wolisz mieć wolną rękę i chcesz kupić nowy, to polecam znaleźć jakiegoś handlarza, który handluje nowymi z zagranicy.
Natomiast używane są loterią. Najlepiej takie coś kupić z pewnego źródła, bo możesz wpakować w niego po kupnie jeszcze 50% ceny zakupu.
2. Feo dobrze napisał.
3. Najczęściej palą od prawie 3 do 4 litrów na 100. Zależy czy 2 -sów, czy 4 -sów. W bak wchodzi 4 - 6 litrów.
4. Za tą cenę to co najwyżej dostaniesz nową chińszczyznę np. Kingway. Dobry, nowy, markowy skuter kosztuje około 9000 zł. Za to za 3000 zł kupisz dobry używany sprzęt. Polecam Japońskie, Włoskie, a także teraz nasze nowe Romety.

CYTAT
Ważną cechą są też (moim zdaniem) duże koła w skuterze, może nie prezentuje się to zbyt ładnie, ale za to skuter ma lepsze osiągi przez to i wygodniej się jeździ po dziurach (patrz polskie lub polne drogi).

W lepszych skuterach zawsze są większe koła (14) niż w gorszych. I nie zgodzę się, że większe brzydziej wyglądają.

P.S. Tylko nie jeździj po pijaku :D

Jedi

Caporegime
VIP
Ja soobiscie polecam ci peugeota speedfight, zdjeta blokada to poleci 90km/h. Uzywany kosztuje do 3k.
Ale jak patrzylem w twoim profilu masz 16 lat, to lepiej zrob sobie prawko na motory do pojemnosci 125cm i kup sobie 125tke, ktora bedzie szybsza, mocniejsza i lepsza niz jakis tam skuter. A cena mniejsza lub podobna.
Jesli jednak uparles sie na skuter i masz 3k to kup uzywany z marką a nie z biedronki o nazwie turbo max.
Kiedys sie tym interesowalem troche to ci moge polecic te modele:

Yamaha Aerox
Gilera ICE (ogolnie gilera dobra jest)
Suzuki Katana
i mój faworyt
Peugeot Speedfight 2 WRC (fabrycznie zdjęta blokada V max 100km/h)
lub
Peugeot Speedfight 2 (blokade trzeba zdjac, V max 90 km/h)
lub
Peugeot speedfight (blokade trzeba zdjac, V max 90 km/h)

Spalanie skuterów wacha się od 2l/100km do 3,3l/100km

Everon_92

Member
Jedi dobrze mówi,zdecydowanie lepsze są motory 125,zwłaszcza jeśli ktoś lubi adrenaline i szybką jazdę.Niektóre z tych motorków
osiągają nawet 160 km/h(honda NSR),a niekiedy i duzo wiecej(Cagiva Mito),co daje im znaczną przewagę nad sqtrami.Niestety koszt takiego motoru jest znaczny,nowego prawie 20000zł(cagiva mito),a używany powiedzmy z lat 97/98/99 oscylują wokół 4500-5000 zł.No i dochodzi tu jeszcze kwestia prawa jazdy kategorii A1 potrzebnego do prowadzenia takiego motoru czyli min.900zł.Sam planuje zrobienie ale dopiero po wakacjach(jak skończę 16 lat :p )i zakupienia Aprili Rs 125 w wersji torowej(GS).
Co do skuterów to polecam:
Yamaha Aerox-bardzo dobry sqtr,z dobrymi osiągami,no i oczywiście Yamaha :D
Malagutti F12-włoski sqtr,z dobrymi osiągami,ładna stylistyka
Aprilia SR-sqtr,reszta powyżej
Peugeot Speedfight 2-bardzo ładny sqtr o sportowym zacięciu,produkcj francuskiej,wersja 206 WRC jest mniej dostępna i trochę droższa,ale warto dołożyć,dużo fajniej wygląda,i szybciej śmiga.

Nówki radze ci nie kupować,nie ma co ładować w chinola,bo sie sypie jak cholera,wolne,mulaste,trudno dostępne części,problemy serwisowe i badziew jednym słowem.

Do góry Bottom