1) Mój kuzyn kupił skuter u kolesia który je sprowadza z Włoch. Nie trzeba pisać że to właśnie Włosi (lub Japończycy) robią najlepsze skutery.
Ogólnie nie polecam kupna od nieznanego sprzedawcy, lepiej dać trochę więcej i mieć gwarancje że nie oszuka Cię sprzedawca.
2) Gdy ma się ukończone 13 lat, można przystąpić do zdawania egzaminu na Motorower (obejmuje on pojazdy jednośladowe o pojemności do 50cm3). Jeśli ukończysz 18 lat i otrzymasz dowód osobisty, karta motorowerowa nie będzie Ci potrzebna, to samo tyczy się osób które posiadają prawo jazdy na samochód, lub motor.
Zasady jazdy na skuter są dokładnie takie same jak zasady jazdy rowerem, czy samochodem. Tylko uwierz mi że choćby wydawało Ci się że je dobrze znasz, gdy rozpoczniesz kurs na samochód osobowy, stwierdzisz że dużo nie wiedziałeś.
Gdy przystąpisz do zdawania na motorower, oczywiście zostaniesz (no powinieneś) przeszkolony w organizacji ruchu i takie tam.
3) Tutaj dokładnie nie wiem, każdy skuter ma inne spalanie i zasięg, zależy to od mocy silnika, od Twojego stylu jazdy itd. itp. Skutery mają małe zbiorniki paliwa (nie wiem czy nie 5litrów, może więcej). Przejedziesz tyle ile wlejesz
4) Nówki za 3000 nie kupisz, chyba że chiński badziew. Osobiście polecam Włoskie lub Japońskie skutery, są najmocniejsze, ale również droższe od innych. Ważną cechą są też (moim zdaniem) duże koła w skuterze, może nie prezentuje się to zbyt ładnie, ale za to skuter ma lepsze osiągi przez to i wygodniej się jeździ po dziurach (patrz polskie lub polne drogi).
Używane skutery są o wiele tańsze, ale trudno dostać takowego po niskiej cenie, chodź za 3000,- spokojnie coś naprawdę porządnego kupisz.
Tyle z mojej strony, ktoś zna więcej szczegółów, niech mnie uzupełni.